Spice Girls

30 år siden: Slik ble Spice Girls til

For 30 år siden dro flere hundre jenter til audition i London i håp om å bli med i et nytt jenteband. Etter mange runder med valg, sto fem stykker igjen. Spice Girls var skapt.

<b>SIGNATUR: </b>Peace-tegnet symboliserte «Girl Power», som krydderjentene var så opptatt av. Her viser Geri tegnet. Ved siden av står Emma. Foran fra venstre ser vi Mel C, Mel B og Victoria
SIGNATUR: Peace-tegnet symboliserte «Girl Power», som krydderjentene var så opptatt av. Her viser Geri tegnet. Ved siden av står Emma. Foran fra venstre ser vi Mel C, Mel B og Victoria Foto: RJ Capak
Publisert

WANTED! Det var overskriften på plakaten, talentspeideren Chris Herbert hang opp på lyktestolper og fikk trykket i lokalavisene i 1994.

Sammen med faren drev han firmaet Heart Management Ltd, og han ønsket å skape et jenteband som kunne konkurrere med de mange boybandene som herjet i musikkbransjen. «18–23-åringer, som kan synge og danse», sto det videre på plakaten, som lignet en etterlysning fra «Ville vesten».

400 på audition

4. mars kom rundt 400 unge jenter på audition. De ble filmet mens de fortalte om seg selv, sang en selvvalgt sang og gjorde noen dansetrinn.

Melanie Chisholm gjorde straks inntrykk på Chris Herbert, fordi hun sang på en «typisk nordengelsk måte».

Victoria Adams hadde ikke så kraftig stemme, men hun var sofistikert og kunne gi gruppen en litt «upper class feeling».

Melanie Brown vakte også oppsikt med sin selvsikre «I don't care»-holdning. Disse tre gikk videre sammen med Michelle Stephenson.

Geri Halliwell kom for sent til flere auditions, men da hun endelig møtte opp, klarte hun å overtale Chris Herbert til å filme henne. Den rappkjeftede Watford-jenta imponerte alle og ble satt sammen med de fire andre jentene. Nå hadde Chris Herbert jentegruppa på plass.

Les også: Slik går det med Angelina Jordan (18) nå

<b>KRYDDERKYSS:</b> I forbindelse med Prince's Trust-konserten i 1997 ga Geri prins Charles et kyss som etterlot et skikkelig leppestiftmerke på det kongelige kinnet.
KRYDDERKYSS: I forbindelse med Prince's Trust-konserten i 1997 ga Geri prins Charles et kyss som etterlot et skikkelig leppestiftmerke på det kongelige kinnet. Foto: Pool/Tim Graham Picture Library

Gjennombrudd i 1996

De fem utvalgte jentene ble innlosjert i en leilighet i Maidenhead, men etter fem måneder var det klart at én av dem måtte ut.

Chris Herbert følte at Michelle Stephenson ikke passet inn i gruppen. Hun fikk sparken, men har senere bedyret at hun forlot Spice Girls fordi moren ble syk.

Michelle ble erstattet med Emma Bunton, som egentlig satset på en skuespillerkarriere. Hun ble invitert til en audition og besto med glans. Dermed flyttet hun inn i leiligheten.

Låtskrivere ble hentet inn, og de fôret jentene med sanger. Det gikk bra, men ikke bra nok for Geri, som var så ambisiøs at hun gang på gang ødela Chris Herberts idé om å bygge opp gruppens suksess langsomt.

Geri gjorde opprør og fikk de andre jentene med seg. Manageren hadde ikke noe råderett over jentene og måtte se de fem sangfuglene fly av gårde knapt et år etter første audition.

Jentene kontaktet den noe mer erfarne Simon Fuller. Han ble deres nye manager og ga gruppen det siste og avgjørende dyttet de trengte for å bli verdensberømte.

<b>MANAGEREN:</b> Simon Fuller ble bandets andre manager. Her sammen med Victoria «Posh Spice».
MANAGEREN: Simon Fuller ble bandets andre manager. Her sammen med Victoria «Posh Spice». Foto: Kevin Winter

Gjennombruddet kom med låten «Wannabe» – sommeren 1996. Jentene deltok i låtarbeidet og skapte hit etter hit. I november 1996 var debutalbumet klart – og det er den dag i dag det mest solgte av et jenteband.

Les også: Robbie Williams fyller 50: Takker kona Ayda for livet

Skaper «Girl Power»

De fem krydderjentene fikk hver sin rolle og et navn som skulle passer til karakteren. Mel B ble til Scary Spice, Mel C til Sporty Spice og Geri ble Ginger Spice. Victoria ble Posh Spice, mens Emma ble til Baby Spice.

Med det gjorde begrepet «Girl Power» sitt inntog. Spice Girls-medlemmene brukte peace-tegnet med en strittende pekefinger og langfinger som symbol på «Girl Power». Sloganet hadde Geri snappet opp i feministkretser i punkmiljøet.

I 1997 kom album nummer to «Spice World», som ble fulgt opp med en filmkomedie med samme navn. Filmen ble slaktet, men kinosalene var fulle. Alt gikk strålende, men kanskje ble det for mye «Girl Power».

<b>SLAKTET: </b>Ingen var imponert over «Spice World»-filmen, men publikum strømmet til kinosalene for å se blant andre Geri og Emma i uniform.
SLAKTET: Ingen var imponert over «Spice World»-filmen, men publikum strømmet til kinosalene for å se blant andre Geri og Emma i uniform. Foto: Getty Images

Jentene ville styre alt selv og sparket Simon Fuller, som for øvrig hadde et forhold til den 16 år yngre Emma Bunton. I det hele tatt ble jentenes privatliv med mann og barn en forstyrrende faktor for samholdet.

For eksempel ble historiene om Victorias forhold til fotballstjernen David Beckham i 1997 mer interessante for pressen enn musikken til Spice Girls. Deler av pressen og kolleger i musikkbransjen mobbet gruppen, som i etterkant ble rammet av stor, intern splittelse.

Les også: Stjernenes uhyggelige stalkere: La en grufull plan for å ta Bieber

<b>TOK BORT FOKUS: </b>Da Victoria og David Beckham ble et par, fikk de mer oppmerksomhet enn Spice Girls.
TOK BORT FOKUS: Da Victoria og David Beckham ble et par, fikk de mer oppmerksomhet enn Spice Girls. Foto: Dave Hogan

Gjenforent i 2007

Da Geri i mai 1998 annonserte at hun forlot Spice Girls, eksploderte det. Mel B uttalte til en avis at gruppen ikke hadde behov for Geri, og Mel C sa i et TV-program at hun slettes ikke brydde seg om Geris stemme.

Spice Girls ble dermed en kvartett i stedet og utga sitt tredje album «Forever» i november 2000. Albumet kunne ikke måle seg med de to første når det kom til salgstall og listetopp-plasseringer, og anmelderne spådde at bandet ikke ville vare «forever».

Det fikk de rett i. Kort tid etter kom kunngjøringen om at jentene hadde gått hver til sitt. Spice Girls feberen var over.

I 2007 ble Spice Girls, nå også med Geri, gjenforent i forbindelse med en verdensturné. I 2012 opptrådte de under avslutningsseremonien under OL i London – det ble gruppens siste opptreden med alle fem medlemmene. Etter det har ikke Victoria ønsket å være en del av gruppen.


Denne saken ble første gang publisert 04/04 2024.

Les også