2012s beste filmer

Side3 har plukket ut sine favoritter.

Foto: Montasje: SF Norge, scanbox,
Publisert

Ja, da var det snart klart for et nytt år med nye muligheter. Kanskje skal du slutte å røyke, kutte ned på drikkingen eller begynne å trene mer, men en ting som er sikkert er at du ikke skal se mindre film!

For faktumet er at det ble laget uhorvelig mye bra film i 2012, så det å lage en «beste film»-liste har vært vanskelig.

På den annen side er listen så kort nettopp for at du kjære leser skal kunne ta deg bryet med å se disse filmene vi anbefaler.

Vi ba derfor våre filmanmeldere plukke ut fem filmer hver de likte/husker best fra 2012. Med andre ord er listen, som slike lister alltid vil bli, subjektiv og kanskje ikke helt «korrekt» om man velger å gå rent filmatisk til verks.

Uansett, vi håper du liker det vi har plukket ut og kanskje noen av dine favoritter vil havne på 2013 listen?

Filmanmelder Bjørnar Kristiansen

Avengers:

Masse action, akkurat passe morsom og en briljant versjon av Hulken. Akkurat så bra en virkelig Hollywood-blockbuster kan bli og den filmen jeg har sett flest ganger i løpet av året. Joss Whedon var helt riktig mann for jobben og jeg gleder meg til oppfølgeren med Thanos som skurk.

Les anmeldelsen her

De Urørlige:

Årets helt klart beste feelgood-film. Koste meg gløgg og ville bare ha mer. To fantastiske hovedroller og en hjertevarme som man ikke ser ofte i kinomørket.

Les anmeldelsen her

The Dark Knight Rises:

En verdig avslutning på min favoritt filmversjon av Batman. Muligens den dårligste i Nolans regi, men fortsatt langt, langt bedre enn mange andre filmer.

Les anmeldelsen her

The Impossible (norsk premiere 4. januar):

Utmattende, grusom og veldig bra. Solide hovedroller og noen katastrofescener som virkelig er nervepirrende.

Lawless:

På tross av Shia LeSnork, har denne filmen masse godis, blant annet Tom Hardy. Flott musikk av Nick Cave og nydelig foto.

Les anmeldelsen her

Filmanmelder Aleksander Huser

The Perks of Being a Wallflower

En mørk og mektig high school-film om å bære på tunge hemmeligheter og om retten til å være annerledes, som kan beskrives som et møte mellom ”Breakfast Club” og ”Mannen som elsket Yngve” - til et heftig lydspor av kapasiteter som David Bowie, The Smiths og Cocteau Twins. All ære og respekt til Stephen Chobsky, som selv har filmatisert sin egen, delvis selvbiografiske roman.

Les anmeldelsen her

Muldvarpen (Tinker Tailor Soldier Spy)

En fascinerende, original og realistisk spionfilm med et stjernelag av middelaldrende, kjederøykende menn. En film man nesten umiddelbart vil se igjen, både på grunn av den intrikate intrigen, den stemningsfulle syttitallskoloritten og det perfeksjonistiske samarbeidet mellom regissør Tomas Alfredsson og fotograf Hoyte van Hoytema.

Les anmeldelsen her

The Dark Knight Rises

Da regissør Christopher Noland lot Batman begynne på nytt i 2005, satte han en ny standard for filmatisering av trikotkledte tegneseriehelter. Med ”The Dark Knight Rises” satte han et mørkt, mektig og verdig punktum for trilogien.

Les anmeldelsen her

Shame

Regissør Steve McQueen fortsetter samarbeidet med sin leading man Michael Fassbender i en stilsikker og naken studie av sexavhengighet og singelliv i New York, som har fint lite med tilværelsen til Carrie Bradshaw og hennes kompani å gjøre.

Les anmeldelsen her

En kongelig affære

Danskene utmerker seg stadig på filmfronten, og Mads Mikkelsen vet stadig å velge roller. ”En kongelig affære” er historisk drama på sitt beste, hvor kostymer og tidskoloritt spiller annenfiolin for en historie som er vel så dramatisk som den er historisk interessant.

Les anmeldelsen her

Redaksjonen:

James Bond - Skyfall

Fordi det var så sinnssykt godt å se Craig tilbake som James Bond i en av tidenes beste Bond-filmer etter fadesen «Quantum of Solace». Alt stemmer i denne Sam Mendes-regisserte Bond-filmen, fra Adeles nydelige tittelspor til Javier Bardems bifile (?) superskurk med noe annet på agendaen enn verdensherredømme. Vi gleder oss til allerede til «Bond 24».

Les anmeldelsen her

Shame

Fordi Michael Fassbender er en av vår tids beste skuespillere og sammen med regissør Steve McQueen er de dynamitt. Fra britisk gentleman i «Inglourios Bastards» til Magneto i «X-Men: First Class» viser han gang på gang hvor allsidig han er som skuespiller. Som sexavhengig, singel mann i New York viser han oss hvor meningsløst en avhengighet kan være. Om du ikke har sett Fassbender og McQueens samarbeid i «Hunger» fra 2008, er den absolutt verdt å sjekke ut.

The Dark Knight Rises

Christopher Nolan har satt en ny standard for superheltfilmer og etter mesterverket «The Dark Knight» var det vel knyttet urealistisk høye forventninger til avslutningen om Batman og Bruce Wayne. Heldigvis for oss og Nolan innfrir filmen, og selv om den er lang (godt over to timer) har vel aldri tiden gått så fort? Vi gleder oss til å se hva Superman og den Nolan-inspirerte «Man of Steel» kan utrette senere i år.

Operasjon Argo

Ben Affleck har lenge vært i skyggen av bestekompisen Matt Damon etter de begge slo igjennom med «The Good Will Hunting» i 1997. Ofte latterliggjort på diverse sketsjshow i USA for sine skuespilleregenskaper, har Affleck fått den siste latteren ved å vise seg å være en utrolig habil filmskaper. Med titler som «Gone Baby Gone» og «The Town» har karrieren fått en ny oppsving og det snakkes høyt om Oscar-nominasjoner for hans siste film «Operasjon Argo». Med en salig miks av spenning, drama og komedie forteller Affleck den noe smått utrolige historien om hvordan amerikanske myndigheter fikk smuglet ut amerikanske ambassade ansatte under revolusjonen i Iran på slutten av 70-tallet. Se opp for godt spill av John Goodman og Brian Cranston.

Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God

2012 var ikke bare et godt år for spillefilm, men også gode dokumentarer. En av dem som må trekkes fram er den HBO produserte dokumentaren «Mea Maxima Cukpa: Silence in the House of God», som forteller historien om pedofili og overgrep i den katolske kirke. En viktig og skremmende film om hvordan en av verdens mektigste og eldste organisasjoner er mer interessert i å beskytte sine egne enn å hjelpe ofrene. Bare traileren gir deg gåsehud.

Hva er din favorittfilm i 2012? Diskuter her eller på Side3s Facebookside.

Denne saken ble første gang publisert 29/12 2012.

Les også