15 ting du neppe visste om Twilight

Robert Pattinson fikk nesten sparken og Kristen Stewart tok med seg suvenirer etter endt innspilling.

Kristen Stewart og Robert Pattinson ble megatjerner etter å ha spilt i Twilight. Men en av dem har innrømmet at filmene ikke er på favorittlista.
Kristen Stewart og Robert Pattinson ble megatjerner etter å ha spilt i Twilight. Men en av dem har innrømmet at filmene ikke er på favorittlista. Foto: Kimberley French
Publisert

I år er det ti år siden den første «Twilight»-filmen hadde premiere. Selv om vi føler oss eldgamle når vi tenker på det, er det hyggelig å mimre litt om filmserien som gjorde vampyrer til de hotteste fantasifigurene.

Her er noen ting du kanskje ikke visste om «Twilight»:

1. «Twilight»-forfatter Stephenie Meyer hadde sin egen liste over skuespillere hun ønsket i filmen, blant annet Henry Cavill som Edward, Emily Browning som Bella, Charlie Hunnam som Carlisle og Olivia Wilde som Rosalie. Cavill var for gammel for å spille Edward, men han ble tilbudt en annen rolle. Denne takket han nei til fordi han spilte i «The Tudors».

2. Bøkene het opprinnelig «Forks», som byen i historien heter. Forlaget likte ikke tittelen og ba Meyer finne en annen tittel.

Robert Pattinson danket ut 5000 andre i kampen om å spille Edward i Twilight.
Robert Pattinson danket ut 5000 andre i kampen om å spille Edward i Twilight. Foto: Summit Entertainment

3. Over 5000 skuespillere prøvespilte for rollen som Edward, blant annet Dave Franco. Til slutt sto det mellom fire stykker: Robert Pattinson, Jackson Rathbone, Shiloh Fernandez og Ben Barnes. Sistnevnte fikk like etterpå rollen som prins Caspian i «Narnia»-filmene og er i dag også kjent fra «Westworld». Robert Pattinson fikk hovedrollen i filmen, mens Jackson Rathbone i stedet fikk rollen som Jasper i «Twilight»-filmene.

4. Ryktene sier at mange store roller har blitt gitt etter en runde i regissørens seng. For Robert Pattinson var det faktisk sånn - men det er heldigvis ikke så ille som det høres ut. Regissør Catherine Hardwicke inviterte Pattinson til huset sitt for å prøvespille mot Kristen Stewart i sengen sin. Dette gikk så bra at hun tilbød ham rollen.

5. En annen skuespillerspire som prøvespilte for filmen, var 17 år gamle Jennifer Lawrence. I ettertid har hun sagt at hun var glad for at hun ikke fikk rollen. «For meg, og sikkert også for Kristen Stewart, var det bare "nok en audition"», har hun sagt.

6. Taylor Lautner husker også prøvespillingen som "en audition i mengden". «Jeg ante ikke hva Twilight var. Folk sa at det var om vampyrer i skogen - det var egentlig det eneste jeg hadde hørt om det», har han sagt til MTV.

Les også: De 10 beste grøsserne på 2010-tallet

Taylor Lautner måtte ofte kaste skjorta i Twilight-filmene.
Taylor Lautner måtte ofte kaste skjorta i Twilight-filmene. Foto: (Filmweb)

7. Pattinson mistet nesten rollen fordi han gjorde Edward for seriøs. «Alle sa: "Nei, han skal være glad og ha det morsomt". Det var det folk ville ha», har han sagt. Regissøren og produsentene skal ha markert hvor i manuset Edward skulle smile, sånn at Pattinson skulle huske på det.

8. Fordi Jacob går gjennom store fysiske endringer, var planen å bytte ut Taylor Lautner med en annen skuespiller etter første film. Det ville ikke Lautner ha noe av. Han gjennomgikk et ekstremt kostholds- og treningsprogram, så han fikk den kroppen produsentene ønsket seg.

9. Den første scenen som ble spilt inn, var kampen i ballettsalen mot slutten av filmen. Det var selvsagt ikke tilfeldig. «Hvis de klarte seg gjennom den, ville alt annet bli lett», har regissør Catherine Hardwicke sagt.

10. Meyer har en liten cameo i første film. Du kan se henne i scenen hvor Bella og faren spiser lunsj.

Stephenie Meyer sitter i front, mens Bella snart kommer inn døra for å spise lunsj med faren (politimannen i bakgrunnen).
Stephenie Meyer sitter i front, mens Bella snart kommer inn døra for å spise lunsj med faren (politimannen i bakgrunnen). Foto: YouTube

11. Bella er klønete, og i en av scenene i første film ramler hun rett på rumpa. Kristen Stewart forteller MTV at dette var et ekte fall. «Jeg fikk en liten beskyttelse i buksa, og det var det. Men de gjorde noe rart. Det var noe som så ut som is. De helte det over hele gulvet, og det var veldig glatt. Så det var ikke vanskelig å falle».

12. Både Robert Pattinson og Kristen Stewart har stort sett spilt i smalere filmer enn «Twilight», og de ble overrasket over hvor stort apparat som var rundt filmene. Pattinson har blant annet beskrevet fotoshooten da de skulle ta bilder til plakatene: «Da jeg tok plakatbildene til Water for Elephants, tok det omtrent ti minutter, mens Twilight-shooten tok omtrent to dager. Vi bare: “Hvorfor tar det så lang tid?“, og de bare: “Dette er til lekene og til Burger King-hattene“», har han sagt til Vanity Fair.

Les også: 15 kommende Netflix-filmer du kan glede deg til

Kristen Stewart og Robert Pattinson som Bella og Edward i Twilight.
Kristen Stewart og Robert Pattinson som Bella og Edward i Twilight. Foto: Summit Entertainment

13. Robert Pattinson har i ettertid fortalt at han ikke er noen stor «Twilight»-fan. Blant annet har han sagt at «det er rart å representere noe du ikke liker særlig godt», og at hvis han hadde sett filmene hvis han ikke selv var med, ville han ha «hatet dem».

14. Taylor Lautner likte filmene bedre, men det er én ting han ikke savner fra innspillingen: «Å ta av skjorta. Det er ikke gøy. For det første foregår filmen i elendig vær, det skulle være kaldt og dystert og sola kunne aldri være framme. Og for det andre var jeg alltid den eneste som måtte ta av skjorta», har han sagt til EOnline.com.

15. Da innspillingen av siste film var ferdig, tok Kristen Stewart med seg noen suvenirer. «Jeg tok alle ringene hennes. Jeg har alle armbåndene, gifteringen. Men jeg tror ikke at den gifteringen jeg har er den ekte», har hun sagt til Independent.co.uk.

Kilder: IMDb, Geeks.media, Dailytelegraph.com.au, Seventeen.com (I), Seventeen.com (II), Vorply.com, CNN, Hollywoodlife.com, MTV (I), MTV (II), Independent.co.uk, Eonline.com (I), Eonline.com (II), Vanity Fair.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2018.

Les også