14 julefilmer vi ikke blir lei av

Disse filmene kan vi gjerne se hvert år.

Love Actually har mange morsomme scener som er lette å kjenne seg igjen i.
Love Actually har mange morsomme scener som er lette å kjenne seg igjen i. Foto: Rex (All Over Press)
Publisert

(SIDE2): Det nærmer seg julaften, og vi i Side2-redaksjonen er definitivt i julemodus.

Julefilmer hører også desember til, og vi har plukket ut våre julefilmfavoritter, som vi kan se år etter år.

«Die Hard»

Ikke alle julefilmer må være sukkersøte og fulle av nisser. «Die Hard» er en knallgod actionfilm, som tross skyting og terror, gir en herlig julestemning. Visste du at Frank Sinatra egentlig var tiltenkt hovedrollen i filmen? Liker du action-julefilmer, kan for øvrig også «Dødelig våpen» være verdt å se.

«Fanny og Alexander»

Vi skal innrømme at vi syntes denne filmen var grusomt kjedelig første gang vi så den. Men etter at vi så den igjen, innså vi at det virkelig er et mesterverk. Ingmar Bergmans film om familien Ekdahl viser julen på både godt og vondt.

«Home Alone»

Få filmer gir mer julestemning enn de to første «Home Alone»-filmene. Filmene er perfekte å se sammen med hele familien, og både barn og voksne kan kose seg med Kevins gale påfunn. Visste du at snøen i filmen er falsk?

«Love Actually»

Juleglede og kjærlighet går hånd i hånd i denne filmen. Vi er garantert ikke de eneste som må se denne filmen hvert eneste år. Visste du at bildene av folk som møtes på flyplassen er ekte?

«Elf»

Vi har falt fullstendig for denne filmen, om mennesket Buddy som vokser opp hos Julenissen. Visste du at Will Ferrell måtte spise all maten Buddy lager i filmen, inkludert spagetti med sirup og godteri?

«It’s A Wonderful Life»

Den tragiske historien om George Bailey som vil ta livet sitt på julaften, er en av de mest elskede juleklassikerne.

«Hjelp, det er juleferie»

Den latterlige tittelen til tross, dette er en viktig del av julefeiringen til mange nordmenn. Chevy Chase som familiefaren Clark er like morsom hvert år.

«Bad Santa»

Dette er julefilmen for alle som hater julefilmer. Den alkoholiserte raneren Willie er en ekte antihelt. Billy Bob Thornton var visstnok full under store deler av innspillingen.

«Tre nøtter til Askepott»

Egentlig er ikke dette en julefilm, men for tusenvis av nordmenn er den en viktig del av julefeiringen. Det ville nok blitt «krise» i mange hjem hvis NRK valgte å droppe filmen på julaften. Visste du at Knut Risan brukte mindre enn en dag sommeren 1973 på å legge alle stemmene i filmen?

«The Nightmare Before Christmas»

Tim Burtons herlige julemusikal passer paradoksalt nok både for folk som hater julefilmer og folk som hater musikaler.

«Scrooged»/«A Christmas Carol»

Charles Dickens’ magiske eventyr om gjerrigknarken Scrooge er filmatisert en rekke ganger. Våre favoritter er Richard Donners modernisering fra 1988, med Bill Murray i hovedrollen, og Robert Zemeckis animerte utgave fra 2009, med Jim Carrey i flere av rollene.

«Gremlins»

Beviset på at det er en dårlig idé å ønske seg utradisjonelle julegaver ... Familiefilmen om de små monstrene er både mørk og søt på samme tid. Men visste du at filmen egentlig skulle være enda mørkere, og blant annet inkludere at hovedpersonens mor ble halshugget?

«From All of Us to All of You»

Etter å ha sett «Tre nøtter til Askepott» på julaften, venter mange på Disneys julekavalkade. Her får vi se en rekke herlige Disney-snutter, som «Santa’s Workshop», «Clown of the Jungle» og «Ferdinand the Bull». Visste du at flere klipp er fjernet fra de mest kjente filmene?

«Nå er det jul - igjen»

Tim Allen spiller pappaen som må ta over jobben som Julenissen etter å ha tatt livet av den forrige. Selv om filmen er ganske dum, gir den oss ordentlig julestemning. Visste du at det egentlig var Bill Murraysom var ønsket i hovedrollen?

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2014.

Les også