10 ting kun innvandrere gjør

Bleike vikinger kan ikke stille opp med mye krutt under disse ti punktene.

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Publisert

Det sies mye om ikke-vestlige innvandrere i Norge. Hadde du helt alt som sies opp i et glass ville du sett at en relativt stor andel er negativt. Vi har snudd på flisa, og gir deg 10 ting kun de nye nordmennene gjør. (De største innvandrergruppene i Norge er svensker og polakker. Svenskene er litt høfligere enn oss (og flinkere til å skrelle bananer og helle kaffe), mens polakkene nok havner i samme kategori som oss iskalde vikinger.

1. Hilser på hverandre når de møtes

Innvandrere hilser på hverandre, og tar seg tid til en prat med hverandre når de møtes. Ikke slik nordmenn flest (i hvert fall i byene) som så vidt orker å nikke siden de har dårlig tid for å komme seg til nærmeste kaffebar for å ta en take-away-kaffe med på veien hjem for å rekke å kunne sette seg ned på Facebook.

2. Reiser seg for eldre og gravide på bussen

Normal høflighet vil selvfølgelig svært mange si, men tar du en eller to busser i Norges hovedstad vil du fort se at det er hudfargebasert om man er høflig eller ikke.

3. Spør om å dele taxi

Hvor ofte hører du en fjerdegenerasjons nordmann spørre en person i taxikø om de skal samme vei?

4. Spiser mat med smak

Jada, vi spiser maten som innvandrerne lager vi også. Som Fedon Lindberg en gang sa: Da han kom til Norge fantes ikke olivenolje i butikkene. Heller ikke kebab, tikka masala eller - for den sakens skyld - pizza.

5. Snakker med fremmede

Vi bleike vikingstaute nordmenn har lært at fremmede er farlige, spesielt de med godteri. Slik er det ikke med de som har trasket over grensen til oss, de tar gjerne en prat med deg der du står og henger mens du opdaterer Facebook-statusen din (og dermed er sosial) på bussholdeplassen.

6. Tar jobben du ikke vil ha

En selvfølgelig klassiker. Det snakkes mye om arbeidsledighet blant innvandrere, men faktum er vel at det er en grunn til at enkelte yrker har en relativt høy prosentandel innvandrere.

7. Spiser mer frukt og grønnsaker

Nå husker vi ikke hvor vi leste dette, men det er vel egentlig bare å bruke sunn fornuft. Maten som kommer fra utenfor Europa er oftere basert på større bruk av grønne saker enn vår mat. Som stort sett er basert på å grave ned kjøtt eller fisk til det blir fordervet.

8. Inviterer folk hjem på middag

Det ble til og med laget en kampanje hvor muslimer inviterte oss bleikfeite hvalspisende fiskere hjem på te.

9. Hilser på naboen

Naboer er for oss blonde nordmenn stort sett noe herk og fanteri. Slik er det ikke for våre litt mer sosialt oppegående nye naboer. Nei, det er ikke skummelt at de sier «hei, nabo.»

10. De feirer bryllup i fem dager til ende

Nå er vi ikke helt sikre på hvordan dette foregår og i hvilken kultur (vi følger litt med, men ikke så mye), men at våre nye nordmenn er flinkere til å feire enn oss er det ingen tvil om. Svært mange av dem gjør det også uten å ende opp i grøfta med dressbuksa under knærne og trynet nedi en kuruke også.

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2011.

Les også