DØDELIG sexskandale:

Virginia (26) ble med den 136 kg tunge filmstjernen på rommet – fire dager senere var hun død

Han var den største stjernen i Hollywood på linje med Charlie Chaplin, Buster Keaton og Harold Lloyd, men han vil bli husket som et monster. Sannheten om hva som egentlig skjedde på luksus-suiten til filmstjernen, har vært en gåte i 100 år.

Pluss ikon
DØDELIG FEST: – Hva har du gjort med meg? skrek den vakre Virginia da hun kom til seg selv. Det er et spørsmål som ingen ennå vet svaret på, over 100 år etter. Men fire dager senere, døde hun av skadene.
DØDELIG FEST: – Hva har du gjort med meg? skrek den vakre Virginia da hun kom til seg selv. Det er et spørsmål som ingen ennå vet svaret på, over 100 år etter. Men fire dager senere, døde hun av skadene. Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Det er lett å tidfeste når alt begynte å gå galt for Fatty Arbuckle. Det var en mandag i september 1921, klokka var omtrent tre på dagen. Fatty tuslet fortsatt rundt i pyjamasen etter nattens festing. En tåpelig bowler­hatt satt skjevt på hodet.

Det forvirrede uttrykket i det runde ansiktet var det samme som hadde lokket frem latteren hos millioner av kinogjengere. Men på rom 1220 på St. Francis Hotel var det ingen som lo. På gulvet foran stumfilmstjernen lå en ung, halvnaken kvinne som holdt seg til magen og vred seg i smerte.

Virginia Rappe døde etter å ha tilbrakt en fuktig kveld med stumfilmstjernen.
Virginia Rappe døde etter å ha tilbrakt en fuktig kveld med stumfilmstjernen.

– Hva har du gjort med meg? skrek den vakre Virginia Rappe.

Det er et spørsmål som ingen fortsatt helt vet svaret på 100 år senere. Men et par tragiske fakta synes ubestridt:

At jenta fire dager senere var død.

Og at karrieren til Fatty Arbuckle, slapstick-kongen som tjente mer enn Charlie Chaplin, var det samme – etter det som for alltid vil stå igjen som Hollywoods aller første sexskandale.

Rund og blid

Det var ikke mye som tydet på at en stjerne var født da «Fatty» Arbuckle kom til verden i 1887. Ut kom nemlig en seks kilos baby som faren umiddelbart nektet å vedkjenne seg. Han ante ugler i mosen, ettersom både han og kona var slanke. For å understreke misnøyen bestemte faren at gutten skulle hete Roscoe, etter en senator han ikke kunne fordra.

Moren kom seg aldri helt etter fødselen, og faren brydde seg mer om promillen enn ungeflokken, men likevel vokste Roscoe opp til å bli en «tjukk og blid gutt», slik en slektning husket ham i et avis­intervju mange år senere.

OMSVERMET: Å danse med Roscoe Fatty Arbuckle var som å sveve i armene på en stor, deilig smultring, sa en kvinnelig motspiller. Den populære komikerens karriere og rykte ble ødelagt etter et fylleslag med døden til følge.
OMSVERMET: Å danse med Roscoe Fatty Arbuckle var som å sveve i armene på en stor, deilig smultring, sa en kvinnelig motspiller. Den populære komikerens karriere og rykte ble ødelagt etter et fylleslag med døden til følge. Foto: Getty Images

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Roscoe veide 84 kilo som 12-åring, og kallenavnet «Fatty» festet seg tidlig, et uttrykk for nådeløs mangel på kreativitet.

<b>RADARPAR:</b> Den alvorlige Buster Keaton (til v.) og den muntre Fatty Arbuckle dannet en samspilt og populær duo under stumfilmepoken i Holly­wood. Keaton var en av få som offentlig støttet kollegaen da han ble drapstiltalt. 
RADARPAR: Den alvorlige Buster Keaton (til v.) og den muntre Fatty Arbuckle dannet en samspilt og populær duo under stumfilmepoken i Holly­wood. Keaton var en av få som offentlig støttet kollegaen da han ble drapstiltalt.  Foto: Getty Images

Både kropp og talent var stort. Men det var sanger han skulle bli, og det var den vakre stemmen som fikk ham til å melde seg på en amatørkonkurranse hjemme i California. Det var en brutal form for audition: Når publikum buet, ble deltagerne dratt av scenen med en hyrdestav.

Den unge Roscoe var nervøs, stemmen sviktet ham og tilskuerne ropte snart på staven. I panikk hoppet Roscoe unna. Neste gang tok han salto for å komme vekk. Til slutt rullet Roscoe ned i orkestergraven og forsvant. Først da enset han at publikum hadde reist seg, og at alle sto og klappet og lo.

Arbuckle ble hyret inn som vaudeville-­artist på flekken. Denne typen lystspill var populært i Amerika før kinoens tid, og for Arbuckles del var timingen strålende. Da film­industrien kom til hans trakter rundt 1910, var de jakt etter fyrer som kunne få andre til å le.

Les også: (+) Den oppofrende familiefaren skjulte groteske hemmeligheter

<b>HARD FESTING:</b> Hotellsuiten hvor Hollywood-stjernens karriere gikk til grunne.
HARD FESTING: Hotellsuiten hvor Hollywood-stjernens karriere gikk til grunne. Foto: Wikimedia Commons

Drømmen om Hollywood

Filmskaperne hadde nærmest blitt jaget vekk fra den amerikanske østkysten, hvor den kjente oppfinneren Thomas Edison hadde patentet på «motion pictures» og krevde penger fra alle andre som ville lage film.

De rømte tvers over landet, og havnet litt tilfeldig i den fredelige landsbyen Hollywood utenfor Los Angeles. Der var tomtene billige, landskapet variert og sola stødig – og der bygde de unge film­selskapene sine studioer. Flere har overlevd til vår tid, slik som Warner Bros, Columbia og Paramount.

Udødelige stumfilmkomikere

* Et bevis på Fatty Arbuckles glemte storhet: Buster Keaton, Charlie Chaplin og Harold Lloyd – anerkjent som tidenes tre største stumfilmkomikere – spilte på et tidspunkt i karrieren biroller i filmer der Fatty Arbuckle hadde hovedrollen. 

* Buster Keaton (1895–1966) ble oppdaget av Roscoe Arbuckle i 1917, og de to spilte sammen i en rekke kort­filmer. Keaton gikk offentlig ut med støtte til Arbuckle under drapssaken, og de forble gode venner. 

* Charlie Chaplin (1889–1977) fikk i likhet med Arbuckle og Harold Lloyd (1893–1971) sitt gjennombrudd i Keystone-studioet, med sin ­legendariske landstryker-­karakter. Chaplin støttet også Arbuckle i pressen, og sa at han «ikke var i stand til å skade en flue».

I disse første årene, gjerne kalt Hollywoods gullalder, var etterspørselen stor etter komikere. Størst av alle var Fatty Arbuckle. Bokstavelig talt. Han var tjukk, men forbløffende lett på foten og kunne ta baklengs salto. Altfor korte bukser og et godmodig barneansikt det var fristende å kaste pai på, medvirket til det komiske inntrykket. En klassisk rolle var som udugelig politimann, alltid halsende etter kjeltringer i den populære kortfilmserien Keystone Cops. På få år medvirket han i over 150 «shorties», og karrieren skjøt enda mer fart etter at han fra 1917 dannet radarpar med nykommeren Buster Keaton.

I dag er Keaton udødelig og Fatty glemt. Det skyldes selvsagt først og fremst at Keaton var en komiker av Guds nåde. Men også at Fatty dro på én fest for mye.

<b>TO SIDER:</b> Ansiktet til et monster? Eller til en godmodig bamse som bare befant seg på feil sted til feil tid? Sannheten om stumfilmstjernen Roscoe Arbuckle har vært en gåte i 100 år.
TO SIDER: Ansiktet til et monster? Eller til en godmodig bamse som bare befant seg på feil sted til feil tid? Sannheten om stumfilmstjernen Roscoe Arbuckle har vært en gåte i 100 år. Foto: Wikimedia Commons

Det søte liv

I september 1921 leide Arbuckle og to Hollywood-venner tre suiter på St. Francis Hotel i San Francisco for å puste litt ut. Arbuckle hadde laget seks lang­filmer det siste året, etter at Paramount hadde gitt ham en kontrakt som sto i stil med navnet. Den var fet. Avisene skrev at Arbuckle tjente svimlende 5000 dollar i uka.

– Men han sløser bort det meste på det søte liv, la skribenten til.

Pytt, pytt, litt luksus og begersvinging måtte man da kunne unne seg, og hvis vakre kvinner ville sverme litt rundt ham, så var ikke dét noe å klage over. Til og med kona hadde sluttet å bry seg om det.

– De får skrive hva de vil, tenkte Fatty. Det eneste som virkelig plaget ham, var skinkene. Der var det solide brannsår etter at han hadde satt seg på ei fille med etsende syre. Arbuckle kunne knapt sitte. Han vurderte å bli hjemme. Men vennene hadde argumentert godt.

<b>TILTALT:</b> Arbuckle med kona Minty under en av de tre rettssakene der filmstjernen var anklaget for uaktsomt drap. Han fikk en skriftlig unnskyldning fra juryen som til slutt frikjente ham. Minty, derimot, ba om skilsmisse. 
TILTALT: Arbuckle med kona Minty under en av de tre rettssakene der filmstjernen var anklaget for uaktsomt drap. Han fikk en skriftlig unnskyldning fra juryen som til slutt frikjente ham. Minty, derimot, ba om skilsmisse. 

– Du kan vel stå og drikke!

Snart strømmet gjestene, både inviterte og ubedte, inn døren for å være med på moroa og feste med Hollywoods best betalte stjerne.

Dårlig selskap

<b>DØDE UNG:</b> Skuespillerinnen Virginia Rappe var alene med Arbuckle på rommet da noe brast innvendig. Avisspekulasjonene rundt hva som forårsaket skadene gjorde komikeren til en persona non grata i Hollywood.  
DØDE UNG: Skuespillerinnen Virginia Rappe var alene med Arbuckle på rommet da noe brast innvendig. Avisspekulasjonene rundt hva som forårsaket skadene gjorde komikeren til en persona non grata i Hollywood.   Foto: Getty Images

En av festdeltagerne var 26 år gamle Virginia Rappe. Hun hadde hatt noen små filmroller og et forhold med en ganske fremgangsrik regissør, men ellers en noe uklar fortid. Etter en hard natt og formiddag med festing lå hun i hvert fall på gulvet foran Fatty Arbuckle og hadde vondt i magen.

– Hun kastet opp, så jeg antok at hun hadde fått for mye å drikke. Jeg løftet henne opp og bar henne bort i senga. Men hun rullet bare rundt og slet av seg klærne. Jeg hentet litt is for å roe henne ned. Is mot låret er et triks for å se om noen bare later som om de er ute av seg, har jeg lært, forklarte Arbuckle senere.

Da andre gjester åpnet døren for å se hva bråket kom av, så de altså en storvokst komiker i slåbrok, med hånda på det nakne låret til en hysterisk kvinne. Ifølge venninnen Maude Delmont, som ble politiets hovedvitne, ropte Virginia til henne:

– Roscoe gjorde dette mot meg!

Lege ble tilkalt, men de grusomme magesmertene avtok ikke. Fire dager senere døde hun på sykehus. Obduksjonen avslørte at Rappe hadde en sprukket urinblære, og bukhinnebetennelse ble fastslått som dødsårsak.

<b>TREKKPLASTER:</b> I årene 1913 til 1921 spilte Arbuckle i over 150 filmer. 
TREKKPLASTER: I årene 1913 til 1921 spilte Arbuckle i over 150 filmer. 

Skandale for åpen scene

Snart slo bomben ned: Fatty Arbuckle var arrestert, anklaget for uaktsomt drap. Politiet hadde en solid sak, basert på troverdige vitneforklaringer. Frøken Rappe var død som følge av at den 136 kilo tunge skuespilleren hadde lagt seg over henne og knust henne innvendig, skrev avisene.

Skribentene fråtset i detaljer. Aviskongen William Randolph Hearst baserte seg på versjonen til Virginas venninne Maude Delmont, og fremstilte Arbuckle som et voldsmonster i spaltene til San Francisco Examiner. Han fortalte leserne at komikeren hadde skjenket Rappe full og voldtatt henne. Med en flaske. Da han ble oppdaget av frk. Delmont, ble han rasende og ville kaste henne ut av vinduet, skrev avisen.

Mediesirkuset fortsatte under rettssaken. Den sprukne blæren ble båret inn i salen på glass og vakte nesten like mye oppstyr som Arbuckles eget vitnemål. Han fravek aldri sin forklaring. Han hadde bare prøvd å hjelpe. Han hadde ikke rørt henne på uanstendig vis. Hun hadde selv revet av seg klærne.

– Men jeg innrømmer at jeg hadde lyst til å kaste venninnen ut av vinduet. Jeg burde skjønt at de var ute etter å lage trøbbel, sa Arbuckle.

Les også (+) Gjemte seg for tyskerne i skogen i tre år – her får han sjokkbeskjeden

Kvinnene var kjent for både prostitusjon og utpressing. Betennelsen skyldtes trolig kjønns­sykdom eller illegal abort. At noe røk inni i henne akkurat under festen, var sørgelig, men helt tilfeldig, hevdet advokatene hans.

Det måtte tre rettssaker til før en jury kom til enighet. Da hadde det gått et halvt år, og politiets sak hadde begynt å falle fra hverandre. Maude Delmont, som hadde fortalt sin versjon av hendelsene så grundig til avisene, kom aldri til vitneboksen. Andre festdeltagere innrømmet etterhvert at de hadde følt seg truet av politiet.

Den tredje juryen brukte seks minutter på å frikjenne Fatty Arbuckle, fem av dem til å skrive en formell unnskyldning:

– Vi føler at en frikjennelse ikke er nok. Vi ønsker ham suksess, og håper det amerikanske folk tar samme lærdom som oss og innser at Roscoe Arbuckle er fullstendig uskyldig.

Les også: (+) Torsken-drapet: Kjørte rundt med død kvinne i bagasjerommet – så leverte han bilen inn til reperasjon

Siste akt

Slik ble det ikke. Festen var over. Latteren forstummet. Nye sjefer i den stadig mektigere filmindustrien likte ikke skandalehistorier i pressen, og Arbuckle hadde gitt dem sjansen til å statuere et eksempel. Alle filmene hans ble svartelistet, en del til og med brent. Filmskatter forsvant for godt. Ingen selskaper ville gi ham nye oppdrag selv om bannlysingen offisielt bare varte ett år.

Han regisserte riktignok kortfilmer under pseudonym i noen år, men uten spesiell fremgang og glød.

– Han satt mest i regissør­stolen og så død ut, ifølge en skuespillerinne.

Først i 1932, da lydfilmene hadde overtatt, gjorde han et lite comeback foran kameraet i en serie kortfilmer, og sommeren etter ble han hentet inn av Warner Bros for å medvirke i en spillefilm.

Natten etter at kontrakten var underskrevet, sovnet Arbuckle inn, 46 år gammel. Alle vet hva dødsårsaken var, sa hans gamle venn Buster Keaton.

– Han døde av knust hjerte.

Udyrene bak den glitrende fasaden

<b>I FENGSEL:</b> Bill Cosby var ikke den trivelige gamle bestefaren han fremsto som. 

Fra Fatty Arbuckle til Harvey Weinstein – her er noen av Hollywoods største sexskandaler.

  • Filmregissør Roman Polanski rømte i 1977 fra USA for å unnslippe lang fengselsstraff for alvorlige overgrep mot 13 år gamle Samantha Gailey etter en fotoseanse på en privat adresse i Hollywood. Polanski sa seg skyldig i anklagen om sex med en mindreårig for å få en avtale om en betinget dom, men forlot landet da han hørte rykter om at dommeren ville sette kjennelsen og den milde dommen til side. Siden har Polanski oppholdt seg i Frankrike og Polen, hvor han ikke risikerer utlevering.
  • Filmregissør Woody Allen (84) er anklaget av sin adoptivdatter Dylan Farrow for seksuelle overgrep som angivelig fant sted da hun var syv år gammel. Han er aldri dømt for forholdet. Allen har siden 1997 vært gift med Soon-Yi, en annen av adoptivdøtrene til ekskona Mia Farrow.
  • Komikeren Bill Cosby (83) ble i 2018 dømt til mellom tre og ti års fengsel for å ha dopet ned og misbrukt en kvinne i 2004. − Jeg våknet av at han hadde hånda si inni meg, sa hun. − Det var bare kosing, sa Cosby. Et titalls andre kvinner har stått frem med lignende fortellinger. Mange av dem sto utenfor rettsbygningen og jublet da dommen falt mot mannen som en gang ble kalt «hele USAs pappa» for rollen i TV-serien Cosby med «familie».
  • Filmprodusenten Harvey Weinstein var i en årrekke kjent som Hollywoods mektigste mann. I fjor ble han dømt til 23 års fengsel for seksuelle overgrep mot to kvinner – men det er bare toppen av et isberg av makt- og sexmisbruk som kom for offentlighetens lys i 2017, og som satte i gang #metoo-bevegelsen. Mange hundre kjendiser, politikere og bedriftsledere er siden blitt navngitt i forbindelse med beskyldninger om overgrep. I alt har over 100 kvinner stått frem med historier om hvordan Harvey Weinstein systematisk utnyttet sin posisjon der han bestemte hvem som skulle få jobb eller ikke, til seksuell trakassering og i en rekke tilfeller; voldtekt. Blant stjernene som har stått frem, finner vi navn som Angelina Jolie, Cate Blanchett, Uma Thurman og Daryl Hannah.
  • Skuespilleren Kevin Spacey (61), to ganger Oscar-vinner, er saksøkt og beskyldt for overgrep mot en rekke unge menn. Spacey har kommet med offentlig unnskyldning, men også hevdet at han selv ikke husker episodene. Spacey ble skrevet ut av den populære TV-serien «House of Cards» da skandalen ble kjent, og har fremdeles heller ikke fått andre filmroller.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 02 2021

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2021, og sist oppdatert 30/06 2022.

Les også