TRUE CRIME

Han var en tilsynelatende fornøyd universitetslærer, men bak smilet skjulte det seg et brennende hat mot samfunnet

Pakker med dødelig innhold kom med posten til professorer og bedriftsledere. Terroristen spredte frykt i årevis. Helt til en kvinne stusset over at det var noe ved terroristen som virket kjent.

<b>FORKLEDNING:</b> Hettejakken og solbrillene var noe av hans faste forkledning da han plantet pakker med bomber hos sine ofre.
FORKLEDNING: Hettejakken og solbrillene var noe av hans faste forkledning da han plantet pakker med bomber hos sine ofre. Foto: AP Photo/David Goldman
Sist oppdatert

Den lille pakken innpakket i brunt papir kjentes uventet tung.

Gilbert Murray, den nye presidenten for California Forestry Association, la pakken ned på kontorpulten igjen. Den var jo tross alt ikke adressert til ham, men til hans forgjenger William Dennison, som under sin lederperiode hadde vært involvert i flere kontroverser.

Gilbert valgte imidlertid å åpne pakken likevel. Da eksploderte bomben som var gjemt inni den.

25. april 1995 skulle Gilbert Murray dermed bli det siste dødsofferet for terroristen som gjennom mer enn 15 år hadde spredt frykt via brevbomber mot blant annet bedriftsledere, universiteter og flyselskap.

<b>LOT SEG OVERTALE:</b> «The Unabomber», alias Theodore John Kaczynski, lovet at han skulle slutte å lage og sende bomber, dersom storaviser publiserte hans manifest.
LOT SEG OVERTALE: «The Unabomber», alias Theodore John Kaczynski, lovet at han skulle slutte å lage og sende bomber, dersom storaviser publiserte hans manifest. Foto: AP Photo/Elaine Thompson

For en oppmerksom kvinne skulle omsider sette politiet på sporet av den mystiske brevterroristen med aliaset «The Unabomber».

– Trangen til å fortelle omgivelsene om hva de har gjort, feller mange seriemordere, sier psykologiprofessor og ekspert på serie- og massedrapsmenn Craig Jackson til Vi Menn.

Første bombe

25. mai 1978, nærmere 17 år før Gilbert åpnet pakken som tok livet av ham, fikk en professor ved et universitet i Illinois en pakke i retur.

Han sto selv som avsender, men dro ikke kjensel på pakken han angivelig skulle ha sendt til en professorkollega ved et annet universitet. Professoren klarte likevel å styre sin nysgjerrighet, og lot pakken ligge fremfor å sjekke hva den kunne inneholde.

Det gjorde han lurt i; pakken inneholdt en bombe. En sikkerhetsvakt ble lettere skadet da han isteden åpnet den.

– Dette angrepet antas å være det første fra «The Unabomber», sier psykologiprofessor Jackson.

9. mai 1979 ble en student ved et annet universitet i Illinois skadet da han åpnet en pakke drapert i gavepapir.

Et halvt år senere slo bombemannen til igjen. 15. november 1979 måtte American Airlines Flight 444 fra Chicago til Illinois nødlande etter at kabinen ble fylt med røyk. Det ble fastslått at en bombe hadde gått av i flyets bagasjerom. Ingen ble alvorlig skadet.

I 1980 ble toppsjefen i flyselskapet United Airlines skadet av en bombe gjemt i en pakke. Det var nå bombemannen fikk sitt kallenavn av pressen: «The Unabomber», som spilte på en som sendte bomber til universiteter og flyselskaper.

Utover 1981 og 1982 ble brevbomber sendt til flere universiteter, blant annet til lederen for IT-seksjonen på Vanderbilt University. En sekretær ble skadet da hun åpnet pakken.

Les også: (+) I 10 år levde Dolly et vanlig liv med ektemannen. Så oppdaget han hennes hemmelighet på loftet

For smart

FBI-etterforskere registrerte og tolket inskripsjoner og signaturer i brevbombene. Eksperter utarbeidet en gjerningsmannsprofil. Antagelsen om at gjerningsmannen var en hvit mann med akademisk bakgrunn, som næret et hat mot det moderne samfunnet, skulle vise seg å lede på rett spor.

<b>FELT:</b> Psykologiprofessor og seriemorder-ekspert Craig Jackson mener Ted Kaczynski ble felt av eget hovmod: – Som mange andre seriemordere greide han ikke la være å begynne å kommunisere med omverden, mener Jackson.
FELT: Psykologiprofessor og seriemorder-ekspert Craig Jackson mener Ted Kaczynski ble felt av eget hovmod: – Som mange andre seriemordere greide han ikke la være å begynne å kommunisere med omverden, mener Jackson. Foto: Craig Jackson

– Men det var ikke nok til å fastslå mannens identitet, sier psykologiprofessor Craig Jackson.

De neste tre årene kom ingen flere brevbomber fra terroristen.

Så; 15. mai 1985 gikk en bombe av på University of California i Berkeley. En ingeniørstudent ble skadet. Nettopp dette universitetet skulle senere vise seg å spille en rolle i saken.

Første dødsfall

Utover 1985 mottok flere universiteter pakker inneholdende bomber, uten at noen ble alvorlig skadet.

11. desember 1985 derimot, inntraff det første dødsfallet signert «The Unabomber»: Hugh Scrutton, eieren av en dataforretning i Sacramento, åpnet en pakke han hadde mottatt. Hugh var sjanseløs da bomben inni pakken detonerte.

Halvannet år senere ble eieren av en annen dataforretning målet for terroristens vrede. Butikkeierens sønn ble alvorlig skadet da han åpnet en pakke som inneholdt bomben.

En butikkansatt hadde observert mannen som la igjen pakken. Politiet gikk på bakgrunn av vitnets beskrivelser ut med en fantomtegning av en mann med hettegenser, solbriller og bart.

Da stoppet bombeangrepene.

– Ingen angrep fant sted de neste seks årene, sier Craig Jackson.

Psykologiprofessor Jackson tror ikke vitneobservasjonen og politiets etterlysning var det som fikk gjerningsmannen til å ta en pause.

<b>NYANSATT LÆRER:</b> En ung Ted Kaczynski, tilsynelatende fornøyd med å være universitetslærer. Men bak det stive smilet skjulte det seg et brennende hat mot samfunnet.
NYANSATT LÆRER: En ung Ted Kaczynski, tilsynelatende fornøyd med å være universitetslærer. Men bak det stive smilet skjulte det seg et brennende hat mot samfunnet. Foto: Wikimedia Commons/George Berman

– Han var neppe bekymret over fantomtegningen som uansett viste seg å ikke stemme særlig godt, sier Craig Jackson.

– Gjerningsmann-profilen ble dessuten stadig endret underveis.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

Gjennombruddet

22. juni 1993 var «The Unabomber» tilbake.

En forsker ved University of California i Berkeley, som også hadde blitt rammet tidligere, ble skadet da han åpnet en pakke som inneholdt en bombe.

Bare to dager senere ble en dataingeniør fra Yale University rammet, da han åpnet en pakke tilsendt ham. Mannen mistet flere fingre.

I desember 1994 ble PR-direktøren Thomas Mosser drept av en brevbombe sendt til hjemmeadressen hans i New Jersey. Året etter, 25. april 1995, skulle bomben som drepte Gilbert Murray bli den siste. For nå kom gjennombruddet politiet trengte.

Unabomberen sendte et politisk manifest til New York Times der han kritiserte den teknologiske utviklingen i samfunnet. Han lovet å avstå fra flere angrep, såfremt New York Times publiserte manifestet hans.

På FBIs anbefaling trykket både Washington Post og New York Times manifestet − ikke for å føye terroristen, men i håp om at publikum kunne identifisere gjerningsmannen.

Taktikken lyktes.

<b>ALLTID KLAR:</b> Et av mange sett Ted Kaczynski oppbevarte for å kunne lage bombene han sendte rundt i USA.
ALLTID KLAR: Et av mange sett Ted Kaczynski oppbevarte for å kunne lage bombene han sendte rundt i USA. Foto: FBI/Wikimedia Commons

Pussige formuleringer

Ekteparet David og Linda Kaczynski leste interessert «The Unabomber»-manifestet i avisen. Linda stusset først. Var det ikke noe kjent ved den særegne måten vedkommende formulerte seg på?

Særlig uttrykk som «logikker som holder hodet kaldt» og «du kan ikke både ha kake og spise den også», bet hun seg merke i. Var ikke det uttrykk ektemannens bror hadde brukt i noen avisinnlegg han hadde skrevet i yngre dager, som ekteparet hadde funnet etter å ha ryddet i gamle saker?

– Selv om jeg ikke likte å måtte erkjenne det, innså jeg at «The Unabomber» kunne være min egen bror, Ted, sa David Kaczynski til dokumentaren «Unabomber – The Secret History».

Hatet teknologien

Theodore «Ted» Kaczynski ble født i Chicago i 1942. Som 16-åring kom den akademisk begavede og lynende intelligente unggutten inn på Harvard-universitetet.

<b>NOK ET BOMBEOFFER:</b> Et av mange avisoppslag etter Kaczynskis herjinger.
NOK ET BOMBEOFFER: Et av mange avisoppslag etter Kaczynskis herjinger. Foto: The Sacramento Bee

– Han begynte der altfor ung, mener psykologiprofessor Craig Jackson.

– Han var liten og spedbygd og hadde en oppførsel andre studenter reagerte på.

Utfordringene til tross, Ted Kaczynski fullførte studiene og ble senere lektor i matematikk ved University of California i Berkeley. Men heller ikke lærerjobben gikk knirkefritt.

– Flere studenter reagerte på væremåten og metodene hans. Han taklet dessuten avvisninger dårlig, og utviste klassiske narsissistiske trekk da han hengte opp stygge lapper om en lærerkollega som hadde avvist hans romantiske tilnærmelser, sier Jackson.

Dro til skogs

Det var imidlertid én ting Ted Kaczynski likte enda dårligere enn avvisninger - at verden i hans øyne var i ferd med å gå under i takt med den teknologiske utviklingen.

I 1971 sa han opp jobben og flyttet ut i en hytte i Montanas dype skoger for å leve i pakt med naturen.

– Han ble mer og mer innesluttet, trakk seg unna familien og utviste fiendtlige holdninger mot samfunnet og dets teknologiske fremgang, sier Craig Jackson.

Ted Kaczynski besluttet å ta hevn på samfunnet.

<b>TILBAKE TIL NATUREN:</b> I denne primitive hytta bodde Ted Kaczynski i 25 år. Helt frem til FBI troppet på døren.
TILBAKE TIL NATUREN: I denne primitive hytta bodde Ted Kaczynski i 25 år. Helt frem til FBI troppet på døren. Foto: FBI/Wikimedia Commons

– De som i hans øyne, ødela verden, måtte straffes. Han begynte med å sabotere maskinene til en lokal tømmerhugger, sier Craig Jackson.

Senere gikk Ted Kaczynski over til sine dødelige brevbomber. Flere av disse rammet nettopp University of California, der han selv hadde hatt lærerjobb.

– Hevn for hans egne dårlige opplevelser ved universitetet, mente mange, sier Craig Jackson.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Slapp dødsstraff

I april 1996, etter lengre tids overvåkning, slo FBI til mot Ted Kaczynskis hytte i skogen. Kaczynski ble pågrepet uten dramatikk.

<b>AVSLØRENDE:</b> Noen av manuskriptene og manualene for å lage bomber, funnet i Kaczynskis hytte.
AVSLØRENDE: Noen av manuskriptene og manualene for å lage bomber, funnet i Kaczynskis hytte. Foto: U.S. Marshals/Wikimedia Commons

I hytta fant FBI flere bomber, bøker om hvordan man lagde bomber samt øvrige funn som knyttet Ted Kaczynski til angrepene. Mot å slippe dødsstraff, tilsto Ted Kaczynski sine ugjerninger.

Kaczynski sonet livstid i høysikkerhetsfengselet ADX Florence i Colorado, et fengsel som huser flere av USAs farligste fanger. På grunn av helseproblemer ble han i desember 2021 flyttet over til en medisinsk enhet i North Carolina.

Den 10. juni 2023 ble Kaczynski, som led av uhelbredelig kreft, funnet død inne på sin egen fengselscelle. Ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press, skal han ha tatt sitt eget liv. Han ble 81 år gammel.

Kilder: National Geographic «Unabomber – The Secret History», fbi.gov, history.com, Vi Menn nr 32/2011, New York Times, Associated Press

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2023, og sist oppdatert 13/06 2023.

Les også