TRUE CRIME

Kvinnene falt for samme fallskjerm-instruktør. Det skulle få fatale følger for én av dem

Sjalusidramaet vakte oppsikt over hele verden.

Pluss ikon
<b>HOPPET I FORMASJON:</b> De fire fallskjermhopperne, hvorav én var elsker til to av de andre, fikk fatalt utfall. Bildet viser formasjonshopping, og har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre.
HOPPET I FORMASJON: De fire fallskjermhopperne, hvorav én var elsker til to av de andre, fikk fatalt utfall. Bildet viser formasjonshopping, og har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre. Foto: AFP PHOTO / MICHEL KRAKOWSK
Sist oppdatert

I fem år hadde fallskjerminstruktøren Marcel Somers (46) en hemmelig affære med den gifte tobarnsmoren Els Van Doren. De var begge medlemmer i den samme fallskjermklubben i Zwartberg i det østlige Belgia.

I februar 2006 utvidet skjørtejegeren haremet sitt, og innledet et forhold til en annen fallskjermentusiast; den da 22-årige barneskolelæreren Els Clottemans, som på toppen av det hele var Van Dorens nære venninne. Men de hadde ingen anelse om at de elsket samme mann.

<b>SJALUSIDRAP:</b> Påtalemyndigheten hevdet at Els Clottemans (i rødt) saboterte fallskjermen til Els Van Doren. De to venninnene var lidenskapelige fallskjermhoppere – og delte også samme elsker, fallskjerminstruktøren Marcel Somers.
SJALUSIDRAP: Påtalemyndigheten hevdet at Els Clottemans (i rødt) saboterte fallskjermen til Els Van Doren. De to venninnene var lidenskapelige fallskjermhoppere – og delte også samme elsker, fallskjerminstruktøren Marcel Somers. Foto: Neale Haynes/REX

Somers levde et dobbeltliv og prøve å holde spillet skjult for begge kvinnene. Ungkaren skal ha pleid Clottemans på fredager, mens lørdagen var forbeholdt Van Doren.

Andre kvelder kunne de alle tre sitte på puben og skravle sammen.

Les også: (+) I tre år herjet pyromanen på Østlandet. En tur til McDonald's førte til oppklaring i saken

Traff bakken i 200 km/t

18. november 2006 ble det hemmelige, pikante trekantdramaet avsluttet på grusomste måte da trekløveret hoppet ut fra et småfly 4000 meter over bakken i det som i utgangspunktet skulle være et rutinemessig formasjonshopp.

<b>DREPT:</b> Det rutinemessige formasjonshoppet ble til et rent trekantdrama i luften. Tobarnsmoren Els Van Doren stupte i døden fra 4000 meter.
DREPT: Det rutinemessige formasjonshoppet ble til et rent trekantdrama i luften. Tobarnsmoren Els Van Doren stupte i døden fra 4000 meter. Foto: NTB

Els Van Doren holdt venninnen i den ene hånden. I den andre holdt hun instruktøren og elskeren Marcel Somers.

Sammen med en hopper nummer fire dannet de en slags stjerneformasjon.

På vel 1000 meters høyde utløste Clottemans og Somers sine fallskjermer, mens Van Doren stupte mot bakken.

Hverken hovedfallskjermen eller reserveskjermen åpnet seg. Det fatale fallet og hennes siste, dramatiske minutter i live ble filmet av kameraet som var montert på hjelmen hennes.

Ektemannen Jan De Vilde så dødsdramaet da kona hoppet ut fra småflyet.

– Jeg jobbet med flyet mitt da jeg hørte noen som skrek mens de pekte opp mot himmelen (...) Jeg tittet opp og så en svart prikk som falt raskt mot bakken. Den beveget seg, og det var tydelig at det var et menneske, sa Wally Elters til den belgiske avisen Le Soir, ifølge CBS.

Prikken var Els Van Doren. Hun styrtet i døden i nesten 200 kilometer i timen foran øynene på ektemannen, elskeren, venninnen og flere andre tilskuere.

Les også: (+) Kenny var et herlig barn med et godt hjerte - inntil moren lærte ham å drepe

Søsterens bitre minnetale

En tragisk ulykke, trodde de fleste. Men kameraet hun hadde festet til hjelmen ga ingen indikasjoner på det. Videoopptaket viste tydelig at Van Doren kjempet for livet og febrilsk prøvde å åpne skjermene.

– Det er veldig sjelden at en fallskjerm ikke folder seg ut. Det er bortimot uhørt at to ikke fungerer samtidig, sa en talsmann for fallskjermklubben under en pressekonferanse.

Også Van Dorens søster, Inge, anklaget noen for å stå bak dødsfallet.

– Du gjorde alt du kunne for å redde deg selv i det siste hoppet. Men noen ville ikke at du skulle leve, sa en bitter og knust søster i begravelsen en uke etter det skjebnesvangre hoppet.

Politiet konkluderte med at noen hadde tuklet med fallskjermutstyret hennes.

– Flere viktige snorer og stropper er blitt klippet over, og vi etterforsker saken som drap, sa talsmann for politiet, Michel Zegers, til belgisk presse.

Det viste seg også at pilotfallskjermen – den lille fallskjermen som åpnes noen sekunder før hovedfallskjermen – hadde forsvunnet.

Såpass visste de. Men motivet slet de med. For hvem ville drepe en snill og sjenerøs tobarnsmor som åpenbart ikke hadde noen fiender?

<b>BEVIS:</b> Fallskjermen til Els Van Doren var sabotert før det siste hoppet hun gjennomførte. Utstyret var blant bevisene som ble lagt frem i straffesaken.
BEVIS: Fallskjermen til Els Van Doren var sabotert før det siste hoppet hun gjennomførte. Utstyret var blant bevisene som ble lagt frem i straffesaken. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Selvmordsforsøk

I utgangspunktet rettet de ingen mistanke mot Clottemans, først og fremst fordi hun var en av offerets beste venninner.

Men da hun en måned etter ulykken prøvde å begå selvmord kort tid før sitt andre avhør, kom hun plutselig inn på politiets radar.

Etterforskerne fant så ut at Clottemans i 2005 sendte anonyme brev til Van Dorens ektemann og bombarderte Somers med anonyme telefonoppringninger.

Det ble også hevdet at hun ved en tidligere anledning ble arrestert for angivelig å ha prøvd å kjøre over sin daværende amerikanske kjæreste.

Da politiet fikk nyss om det hemmelige trekantforholdet og at Clottemans hadde tilgang til Els Van Dorens fallskjermer før ulykken, ble 22-åringen plutselig en hovedmistenkt.

I avhør forklarte nemlig Marcel Somers at han hadde avsluttet forholdet til Clottemans, men at hun skal ha vært svært vanskelig å bli kvitt.

Les også: (+) Samantha (27) og Jazmine (4) ville vært i live om politiet gjorde jobben sin

«Psykopatisk morder»

Noen dager før det fatale hoppet, dukket den forsmådde Els Clottemans opp i Somers leilighet, og ble tvunget til å sove på sofaen mens han og Van Doren gikk til sengs.

Påtalemyndigheten hevdet at Clottemans kunne høre paret ha sex, og at hun i et øyeblikk av sinne og sjalusi skal ha klippet over noen snorer på venninnens og kjærlighetsrivalens fallskjermer, som lå i entreen i leiligheten.

Clottemans ble pågrepet og siktet for drapet på nyåret i 2007, men avviste beskyldningene om at hun drepte Van Doren for å få Somers for seg selv.

Hun forklarte i et brev til belgiske aviser at hun var fullt klar over at venninnen var nummer én i Somers liv.

«Jeg hadde aldri problemer med det. Jeg hadde så lav selvfølelse på den tiden at jeg aldri kunne ha innbilt meg noe annet enn å være nummer to», het det i brevet. Hun beskrev også den avdøde Van Doren som en fortrolig hun kunne betro seg til.

Men forholdet til Somers holdt de begge kjeft om.

«Fallskjermdrapet» skapte overskrifter verden over, og den fire uker lange rettssaken i småbyen Tongeren ble direkteoverført til millioner av seere via belgisk TV.

Med mangel på ugjendrivelige fysiske bevis som kunne knytte Clottemans direkte til drapet, fokuserte i stedet påtalemyndigheten på sjalusi som motiv.

<b>FRA FRI SOM FUGLEN TIL BURET:</b> Els Clottermans ledes ut av retten etter å ha blitt dømt til 30 års fengsel for drap på sin rival.
FRA FRI SOM FUGLEN TIL BURET: Els Clottermans ledes ut av retten etter å ha blitt dømt til 30 års fengsel for drap på sin rival. Foto: AFP PHOTO / YORICK JANSENS

Aktor Patrick Boyen omtalte den tiltalte som en «psykopatisk morder» og at hun iskaldt planla det grufulle drapet før gruppehoppet i november 2006.

– Jeg er virkelig uskyldig. Det eneste jeg kan gjøre, er å gjenta det. Helt fra starten av er jeg blitt beskyldt for noe forferdelig som jeg ikke har gjort, sa den da 26-årige belgiske kvinnen i sitt forsvar på rettens siste dag.

Men juryen kjøpte ikke forklaringen hennes. I 2010 ble Els Clottemans dømt til 30 års fengsel for sjalusidrapet.

I 2020, ti år etter dommen falt, søkte Clottemans om tidlig løslatelse, noe hun ikke fikk innvilget. Dermed soner hun fremdeles den lange straffen i fengselet Ghent i Belgia.

Hun hevder fortsatt at hun er uskyldig dømt.

Kilder: Sky News, People Magazine, The Independent, BBC, Mail Online

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2023, og sist oppdatert 28/07 2023.

Les også