TRUE CRIME

En sint mann ringte inn med en uventet beskjed til etterforskerne. Først da skjønte politiet hva de sto overfor

Hele livet hadde han følt seg som en taper. Et dødelig nyttårsforsett skulle bli løsningen på de vonde tankene.

Pluss ikon
<b>VILLE IKKE VÆRE TAPER:</b> Livet hans hadde bestått av trøbbel og nederlag. Det resulterte i et nyttårsforsett ingen hadde hørt maken til.
VILLE IKKE VÆRE TAPER: Livet hans hadde bestått av trøbbel og nederlag. Det resulterte i et nyttårsforsett ingen hadde hørt maken til. Foto: REX
Sist oppdatert

Åstedet kunne ved første øyekast se ut som en sexlek som hadde gått galt: Mannen i 40-årene lå bundet fast i sengen, med et kondom i munnen og to teddybjørner plassert i en seksuelt utfordrende positur på den døde mannens kropp.

Drapsofferet hadde kvelden han forsvant blitt observert på en pub som var et kjent sjekkested for homofile som likte sadomasochistiske leker. Men plastposen avdøde Peter Walker (45) hadde fått tredd over hodet, gjorde at etterforskerne raskt mistenkte at de sto overfor et drap 9. mars 1993.

Flere drap på homofile menn inntraff den kommende tiden, uten at politiet greide å sette dem i sammenheng.

Det måtte Londons skeive miljø lide under de neste månedene. Drapet på Peter var nemlig kun det første begått av en drapsmann som hadde gitt seg selv et svært spesielt nyttårsforsett.

<b>FØRSTE OFFER:</b> Posen over Peter Walkers hode gjorde at politiet konkluderte med at de sto overfor et drap, ikke bare en sexlek med uheldig utfall.
FØRSTE OFFER: Posen over Peter Walkers hode gjorde at politiet konkluderte med at de sto overfor et drap, ikke bare en sexlek med uheldig utfall. Foto: Peter Brooker/REX

Nye bestialske drap

28. mai 1993 ble bibliotekaren Christopher Dunn (37) funnet død i sin leilighet i en annen del av London. Han ble funnet naken og fastbundet.

Siden Christopher angivelig hadde hatt en forkjærlighet for sadomasochistiske sexleker, jobbet etterforskerne ut fra en teori om dette dødsfallet faktisk skyldtes en sexlek som hadde gått galt.

Heller ikke dødsfallet til en tredje åpent homofil mann som også var blitt funnet fastbundet og kvalt med en tauløkke rundt halsen i egen leilighet, ble koblet sammen med de to første.

7. juni 1993 skjedde drap nummer fire. Andrew Collier (33) ble funnet drept i leiligheten sin i bydelen Dalston øst i London. Også han ble funnet kvalt med en løkke rundt halsen. Offerets katt lå oppå liket. Også katten var blitt drept.

– Det var et åsted jeg aldri har sett maken til under alle mine år i politiet, sa sjefetterforsker hos London-politiet Terry Webster til «Born To Kill».

– Kattens munn var plassert over offerets penis. Kattens hale var så plassert i drapsofferets munn sammen med to kondomer.

Andrews drapsmann hadde selv ringt inn til politiet og meldt fra om drapet. I samme slengen fortalte han at han også sto bak de tre andre drapene og at det var han som hadde ringt inn en mystisk telefonbeskjed til avisen The Sun etter drapet på Peter.

På spørsmål fra operatøren om hvorfor han begikk drapene, var svaret konsist:

– Jeg ville ta flere liv og se om det var mulig å komme unna med det.

På spørsmål om hvorfor han gikk etter homofile menn, svarte gjerningsmannen at det var fordi «de holder munnen lukket og ikke går til politiet».

I telefonsamtalen fremsto mannen tydelig irritert på etterforskerne.

– Han virket oppgitt og spurte hvorfor vi ikke hadde koblet sakene sammen tidligere. I hans hode gikk han glipp av berømmelse fordi sakene ikke ble omtalt, mente etterforsker Webster.

Avslørt av kamera

Etter telefonsamtalen tok etterforskerne inn over seg at de hadde å gjøre med en seriedrapsmann på frifot som aktivt gikk etter homofile. Politiet gikk derfor ut i media med en oppfordring til Londons skeive befolkning.

– Ikke bli med folk du ikke kjenner hjem. Ikke gå ut alene. Du kan være det neste offeret, lød advarselen.

Men ikke alle fulgte oppfordringen eller lot seg skremme av medieoppslagene om seriemorderen pressen hadde gitt tilnavnet «The Gay Slayer».

12. juni 1993 inviterte kokken Emanuel Spiteri (41) en fremmede mannen han hadde møtt på puben Coleherne Arms med hjem.

Dagen etter ble Emanuel funnet død og fastbundet til sengen sin. Også han var blitt kvalt med et tau. Men nå fikk politiet en viktig ledetråd:

Et vitne hadde sett Emanuel på T-banen med en fremmed mann. Overvåkningskameraer fanget opp de to mennene.

<b>FOTOGRAFERT PÅ T-BANEN:</b> Colin Ireland ble fotografert på vei hjem til Emanuel Spiteri, og bildet ble brukt til løpesedler med etterlysning og advarsler. Bildet var nok til at Ireland selv tok kontakt med politiet og avviste at han hadde noe med drapet på kokken å gjøre.
FOTOGRAFERT PÅ T-BANEN: Colin Ireland ble fotografert på vei hjem til Emanuel Spiteri, og bildet ble brukt til løpesedler med etterlysning og advarsler. Bildet var nok til at Ireland selv tok kontakt med politiet og avviste at han hadde noe med drapet på kokken å gjøre. Foto: REX

En uke etter drapet på Emanuel, feiret titusenvis av skeive Gay Pride i London. Politiet ut flygeblader om drapene og ba om hjelp til å identifisere mannen som var blitt observert på T-banen sammen med Emanuel Spiteri.

Men før politiet fant mannen, kom han til dem. Mannen møtte opp hos politiet fordi han antok at han uansett ville bli identifisert innen kort tid.

– Han troppet opp på politistasjonen med et brev fra sin advokat, og forklarte at han var mannen på overvåkningsbildet, sa sjefetterforsker Albert Patrick til dokumentaren «World’s Most Evil Killers».

– Men han hevdet at han bare hadde fulgt Emanuel hjem. Der hadde en annen mann stått og ventet på Emanuel, ifølge mannens forklaring.

Etterforskerne syntes mannens oppførsel virket suspekt og ba ham avgi fingeravtrykk.

– Vi satt nemlig på et spor mannen ikke visste vi hadde, sa etterforsker Patrick.

Seriedrapsmannen som så langt hadde vært påpasselig med å ikke etterlate spor, hadde allikevel gjort en tabbe ved å avsette et fingeravtrykk i drapsoffer Andrews leilighet. En rask sjekk viste at fingeravtrykket fra åstedet samsvarte med fingeravtrykkene fra mannen etterforskerne sto overfor.

Det tok ikke lang tid før mannen tilsto overfor etterforskerne at det var han som sto bak alle fem drapene.

<b>SJEKKESTED:</b> I disse lokalene holdt puben Coleherne Arms til. Her plukket Colin Ireland opp sine intetanende ofre.
SJEKKESTED: I disse lokalene holdt puben Coleherne Arms til. Her plukket Colin Ireland opp sine intetanende ofre. Foto: Ewan Munro/Wikimedia Commons

Ville bli seriemorder

Colin Ireland ble født i Kent i 1954. Moren var bare 17 år gammel da hun fødte ham. Faren stakk av. Colin Ireland og moren levde i fattigdom frem til moren satte sin unge sønn vekk.

I tenårene skal Colin Ireland angivelig ha blitt utsatt for overgrep fra flere pedofile menn. Som 17-åring havnet han på skråplanet og ble dømt for ran. Han var inn og ut av ungdomsanstalter og fengsler for innbrudd og annen kriminalitet.

I 1982 giftet Colin Ireland seg og fikk en datter. Han fikk etter hvert jobb som sikkerhetsvakt. Colin Ireland giftet seg på nytt i 1989. Men også dette ekteskapet tok slutt. Senere fikk han sparken fra en ny jobb som følge av det kolleger opplevde som ubehagelig oppførsel.

<b>SATT BORT SOM BARN:</b> Patricia Ireland var bare 17 år gammel da hun fikk sin sønn Colin. Faren stakk av. Starten på livet ble trøblete for den lille gutten som endte opp som seriedrapsmann.
SATT BORT SOM BARN: Patricia Ireland var bare 17 år gammel da hun fikk sin sønn Colin. Faren stakk av. Starten på livet ble trøblete for den lille gutten som endte opp som seriedrapsmann. Foto: News Group/REX

– Colin Ireland kom fra en dysfunksjonell familie, turbulente kjærlighetsforhold, småkriminalitet og strøjobber. Livet hans var åpenbart ute av kontroll, og han led sannsynligvis av en personlighetsforstyrrelse. Han må ha følt seg inkompetent overfor omverden, sier professor og ekspert på seriedrapsmenn, Craig Jackson til Vi Menn.

Inspirert av en bok han hadde lest om en mann som ble berømt, må en plan ha tatt form i hodet til den villfarne Colin Ireland.

Han ga angivelig seg selv et nyttårsforsett for det nye året 1993: Å bli en berømt seriemorder.

– Med sin nye identitet som seriedrapsmann gikk han fra å være en taper til en farlig person. Dette er noe vi ser hos en del seriedrapsmenn. De vil vise verden at de gradvis utvikler seg til noe farligere og større. De føler at de ved å drepe utkonkurrerer sin egen utilstrekkelighet. Jeg tror i tillegg Colin Ireland ble oppildnet av følelsen av å være smartere enn etterforskerne, sier professor Craig Jackson.

Ene offeret var HIV-positiv

Colin Ireland forklarte etterforskerne at han kom i prat med sine ofre på puben Coleherne Arms. Vel hjemme hos offeret initierte han det han fremstilte som en sexlek som involverte at han bandt dem fast eller satte på dem håndjern.

Deretter gikk den storvokste Colin Ireland til angrep og slo og torturerte ofrene til å oppgi PIN-kodene på bankkortene sine. Til slutt kvalte han ofrene. Om drapet på hans første offer Peter Walker, forklarte Colin Ireland i avhør:

– Jeg gikk ut på kjøkkenet hans og fant en plastpose. Så tredde jeg den over hodet hans og strammet til, sa han og la til:

– Man kan si jeg har en side som er ganske kald.

Colin Ireland forklarte videre at han ofte ble igjen i ofrenes leilighet frem til neste morgen, for ikke «å vekke oppsikt» ved å forlate åstedet midt på natten.

Før drapet på Perry Bradley oppfordret han offeret til å legge seg til å sove. Planen var opprinnelig å la offeret leve.

<b>SKULLE SKÅNES:</b> Forretningsmannen Perry Bradley fikk beskjed om han bare skulle robbes, og at han derfor bare kunne legge seg til å sove. I stedet ble han kvalt av Colin Ireland.
SKULLE SKÅNES: Forretningsmannen Perry Bradley fikk beskjed om han bare skulle robbes, og at han derfor bare kunne legge seg til å sove. I stedet ble han kvalt av Colin Ireland. Foto: Peter Brooker/REX

– Jeg bestemte meg for å kvele ham så han ikke kunne identifisere meg, forklarte seriedrapsmannen.

Som forklaring på hvorfor han hadde plassert den døde kattens munn over Andrews penis, sa Colin Ireland at han ble rasende da han fant ut at Andrew var HIV-positiv etter ubeskyttet sex med andre menn.

– Forkastelig, mente Colin Ireland.

20. desember 1993 ble Colin Ireland dømt til livsvarig fengsel for de fem drapene. Han døde i fengsel av sykdom i 2012.

Kilder: «World’s Most Evil Killers», The Sun, Daily Mail, Wikipedia, «Born To Kill»

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2023, og sist oppdatert 13/12 2023.

Les også