TRUE CRime

Da panikken spredte seg i studentbyen, fant Tracy trygghet i romkameraten. Det viste seg å være en tabbe

Hele studentbyen var livredde av frykt etter helgens grusomme funn. Flere kjøpte våpen for å beskytte seg selv, mens andre søkte trygghet i sine romkamerater. Det skulle vise seg å være en falsk trygghet for 23 år gamle Tracy.

<b>FALSK TRYGGHET:</b> Tracy fryktet drapsmannen på universitetsområdet, men følte seg trygg så lenge gutten hun delte leilighet med var til stede.
FALSK TRYGGHET: Tracy fryktet drapsmannen på universitetsområdet, men følte seg trygg så lenge gutten hun delte leilighet med var til stede. Foto: Acey Harper/Getty Images
Sist oppdatert

Sent i august 1990 ble likene av tre kvinnelige studenter funnet i to ulike leiligheter i studentbyen Gainesville, Florida.

Ofrene var plassert i seksuelt utfordrende positurer, da de ble funnet.

Dette skapte frykt blant medstudentene i byen, deriblant 23 år gamle Tracy Paules.

Alle ofrene studerte ved University of Florida, der Tracy nettopp hadde påbegynt høst­semesteret.

Frykten for at en seriemorder gikk løs, spredte seg raskt. Ettersom den ene av de drepte kvinnene hadde bodd alene, ble kvinnelige studenter oppfordret til å sove sammen i større grupper.

Men Tracy må likevel ha følt på en viss trygghet - hun delte jo leilighet med en mannlig studentkollega.

— Jeg vet jeg vil slappe bedre av når Manny kommer hjem i kveld, hadde Tracy sagt til studievenner før hun dro hjem.

Senere den kvelden ble hennes romkamerat Manny Taboada (23) observert mens han gikk i retning leiligheten han og Tracy delte.

<b>STO I VEIEN:</b> Manuel Taboda kom i veien for seriemorderen da kan skulle drepe Tracy Paules.
STO I VEIEN: Manuel Taboda kom i veien for seriemorderen da kan skulle drepe Tracy Paules. Foto: Privat

Siden var det ingen som så verken ham eller Tracy i live, bortsett fra en drapsmann.

Les også: (+) Alle trodde Blanche var død. 25 år senere avslører et brev hennes grusomme skjebne

Panikk førte til pågripelse

Dagen etter, tirsdag 28. august 1990, ble likene av Manny og Tracy funnet i leiligheten de delte.

Undersøkelser avdekket at gjerningsmannen hadde drept Manny først, og deretter overfalt Tracy og drept henne med flere knivstikk. I likhet med de andre kvinnelige ofrene, hadde drapsmannen plassert liket hennes i en seksuelt utfordrende positur.

Panikken spredte seg for alvor i Gainesville.

Hundrevis av studenter valgte å avbryte høstsemesteret ved universitetet og reise hjem, mens andre gikk til innkjøp av våpen til selvforsvar.

Drapene ble slått opp i medier over hele USA. Pressen ga drapsmannen som hadde tatt fem liv i løpet av bare tre dager, et eget kallenavn: The Gainesville Ripper.

<b>SELVFORSVAR:</b> Studenten Justin Walker var en av flere studenter som gikk til våpeninnkjøp for å forsvare seg mot drapsmannen som herjet studentmiljøet i Gainesville.
SELVFORSVAR: Studenten Justin Walker var en av flere studenter som gikk til våpeninnkjøp for å forsvare seg mot drapsmannen som herjet studentmiljøet i Gainesville. Foto: Acey Harper/Getty Images

Det tok ikke lang tid før etterforskerne pågrep en mistenkt.

Edward Lewis Humphrey (19) var selv student ved universitetet. Han skulle ha oppført seg aggressivt mot flere medstudenter i tiden før drapene, og hadde en forhistorie med psykiske lidelser og voldelig adferd.

Selv om 19-åringen benektet ethvert kjennskap til drapene, stoppet rekken av drap etter arrestasjonen.

Byen pustet lettet ut i den tro at rett mann var pågrepet.

<b>RASKT, LETTVINT OG FEIL:</b> Det er ingen fordel å ha et herjet utseende og historie for utagerende oppførsel når hele byen der du bor jakter en seriedrapsmann. Det fikk Edward Lewis Humphrey erfare da Gainsvilles befolkning av studenter og fastboende levde i frykt og fortvilelse og politiet sto under press for rask oppklaring.
RASKT, LETTVINT OG FEIL: Det er ingen fordel å ha et herjet utseende og historie for utagerende oppførsel når hele byen der du bor jakter en seriedrapsmann. Det fikk Edward Lewis Humphrey erfare da Gainsvilles befolkning av studenter og fastboende levde i frykt og fortvilelse og politiet sto under press for rask oppklaring. Foto: Getty Images/Bettmann

Manglet fingertupp

Men etterforskerne slet.

Fem måneder etter at Humphrey ble satt i varetekt, hadde etterforskerne ennå ikke funnet noe som knyttet 19-åringen til drapene.

Tvert imot - fingeravtrykk på det ene åstedet avdekket at den antatte gjerningsmannen manglet en fingertupp. Edward Lewis Humphrey hadde på sin side alle fingre intakt. Humphrey ble dermed besluttet løslatt.

— Vi famlet i blinde, erkjente etterforsker Don Maines i et intervju med Florida Sun Sentinel.

<b>MÅTTE BØTE MED LIVET:</b> (f.v.) Tracy Paules, Christa Hoyt, Sonja Larson, Manuel Taboada og Christina Powell ble alle drept av en gjernings­mann som ville vise at han dugde til noe. 
MÅTTE BØTE MED LIVET: (f.v.) Tracy Paules, Christa Hoyt, Sonja Larson, Manuel Taboada og Christina Powell ble alle drept av en gjernings­mann som ville vise at han dugde til noe.  Foto: Privat

Men våren 1991 kom opplysninger som skulle føre etterforskerne nærmere en løsning:

Samme dag som et av de første drapene ble begått, ble en bank ranet i nærheten. En politibetjent hadde observert en mistenkelig person i et skogsområde bak University of Florida.

Personen klarte å komme seg unna, men politibetjenten hadde funnet et depot i skogen som han antok tilhørte raneren.

— Ranet ble ikke sett i sammenheng med drapene i starten, sa FBI-etterforsker Ken Porter til «World’s Most Evil Killers».

Les også: (+) Kvinnene falt for samme fallskjerm-instruktør. Det skulle få fatale følger for én av dem

Allerede pågrepet

Nå viste prøver at kjønnshår funnet ved depotet, tilhørte et av drapsofrene. Også øvrige funn ved depotet ble etter hvert satt i sammenheng med drapene. I tillegg greide etterforskerne å spore opp den registrerte eieren av ransvåpenet.

Kort tid før drapene hadde eieren solgt våpenet til en uteligger. Og eieren kunne gi etterforskerne en oppsiktsvekkende opplysning:

Uteliggeren hadde manglet en fingertupp.

— Vi forsto at om vi fikk tak i bankraneren, ville vi også ha seriedrapsmannen, sa etterforsker Porter.

Og bankraneren var faktisk allerede tatt. For 7. september 1990, under to uker etter de fem drapene i Gainesville, hadde en mann blitt pågrepet for et bankran i en annen småby i Florida.

— Denne mannen manglet samme fingertupp som mannen som hadde etterlatt avtrykk på det ene drapsåstedet, sa etterforsker Ken Porter.

— Dette, sammenholdt med andre opplysninger, gjorde at vi skjønte at vi hadde drapsmannen.

Tøff oppvekst

Løsgjengeren Danny Rolling (36) ble avhørt fra fengselscellen. Etter hvert som flere og flere funn i saken knyttet ham til Gainesville-drapene, begynte han å samarbeide med etterforskerne.

Rolling tilsto at han var mannen bak studentdrapene og forklarte bakgrunnen. Han hadde hatt en tøff oppvekst der han stadig ble mishandlet fysisk og psykisk av faren, som hadde vært politimann:

<b>POLITISØNN: </b>Danny Rolling var sønn av en politimann og vokste opp i en familie preget av fysisk og psykisk mishandling. Det ga næring til redselsfulle planer.
POLITISØNN: Danny Rolling var sønn av en politimann og vokste opp i en familie preget av fysisk og psykisk mishandling. Det ga næring til redselsfulle planer. Foto: NTB/AP Photo

— Han fortalte meg bestandig at jeg ikke dugde til noe. Mens slagene haglet over meg, sa han at jeg ble til ved et uhell og at jeg aldri burde vært født.

Rolling fortalte også at han klandret moren for at hun gang på gang gikk tilbake til faren, tross gjentagende mishandling.

For å komme vekk fra faren og hjembyen, hadde Danny Rolling vervet seg til militæret. Men der ble han sparket ut etter ett år, og reiste tilbake til hjembyen Shreveport i Louisiana. Her giftet han seg, men etter tre år valgte kona å forlate ham, da han begynte å vise de samme voldelige tendensene som faren tidligere hadde utsatt han for.

Etter en periode med kriminalitet, blant annet innbrudd og ran, fikk han jobb ved en restaurant. Høsten 1989 fikk han sparken der også.

Rasende på samfunnet, og for å bevise for omverden at også han var god til noe, besluttet Danny Rolling å drepe unge kvinner.

Les også: (+) Konstantin (10) og Diana (6) omkom i flyulykken. Farens brutale hevn gjorde at han ble hyllet som en helt

Ny Ted Bundy

Rolling hadde ankommet studentbyen Gainesville, spanet på kvinnelige studenter han så som passende ofre, og bemerket seg hvor de bodde.

Natt til fredag 24. august 1990 brøt han seg inn i leiligheten til førsteårsstudentene Sonja Larson (18) og Christina Powell (17).

Han gikk inn på rommet til Sonja. Der puttet han maskeringstape over munnen hennes før han knivstakk henne til døde.

Christina sov fortsatt, fortalte Danny Rolling etterforskerne.

Han snek seg derfor bort til sengen hennes og plasserte tape også over hennes munn. Så tvang han henne opp, bakbandt og voldtok henne, før han knivdrepte også henne.

Etterpå skar han av ofrenes brystvorter og plasserte likene i seksuelt utfordrende positurer.

Dagen etter brøt Danny Rolling seg inn hos Christina Hoyt (18). Han ventet i leiligheten hennes i flere timer.

Da hun kom hjem sent på kvelden, overfalt han henne, bakbandt, misbrukte og knivdrepte henne også. Så skar han hodet av liket og plasserte det slik at det stirret ned mot liket.

— Jeg ønsker å bli sett på som den nye Ted Bundy (seriemorderen som, blant annet, skar av hodet til flere av ofrene sine red.anm.), forklarte han.

— Endelig har også jeg et navn.

Tipset om vennen

Likene av de tre kvinnene ble oppdaget først mandag 27. august 1990. Påfølgende natt angrep og drepte Danny Rolling sine to siste ofre - Tracy og Manny.

Tracy våknet av angrepet og drapet på Manny, og forsøkte å barrikadere seg i sitt eget rom. Seriemorderen klarte etter hvert å ta seg inn i rommet, der han overfalt og knivdrepte Tracy mens hun febrilsk forsøkte å kjempe imot.

Men Danny Rollings drapsrekke begynte allerede ni måneder før studentdrapene i Gainesville.

Etter å ha fått sparken fra restauranten han jobbet i, og besatt av hevnlyst overfor samfunnet, brøt Danny Rolling seg 4. november 1989 inn i huset til familien Grissom i hjembyen Shreveport i Louisiana.

Der hadde han fått et øye til butikkansatte Julie Grissom (24) og fulgt etter henne hjem fra jobb. I huset befant også Julies far William (55) seg, samt Julies nevø Sean (8).

<b>SPARTE INGEN:</b> Danny Rolling utslettet en familie på tre i hjembyen Shreveport i 1989. 
SPARTE INGEN: Danny Rolling utslettet en familie på tre i hjembyen Shreveport i 1989.  Foto: Privat

Danny Rolling overfalt og drepte alle tre. Liket av Julie ble funnet ille tilredt i en seksuelt utfordrende positur, noe som gjorde at politiet i Louisiana etter hvert tipset etterforskerne i Gainesville om at samme gjerningsmann kunne tenkes å stå bak.

Danny Rolling forsøkte også å hevne seg på sin far. I mai 1990 oppsøkte han foreldrenes hjem der han skjøt faren to ganger med pistol. Faren overlevde.

Etter å ha lest om Gainesville-­drapene i media høsten 1990, hadde en venn av Danny Rolling fra hjembyen Shreveport ringt politiets tipstelefon.

Vennen sa at hun hadde en magefølelse på at Danny Rolling sto bak drapene både i Gainesville og i Shreveport. Danny Rolling hadde vært på besøk hos kvinnen og hennes samboer kort tid før han reiste til Florida.

— Han kom med uttalelser vi fant ubehagelige og forstyrrende, blant annet at han likte å knivstikke folk, fortalte kvinnen til politiet.

Henrettet

20. april 1994 ble Danny Rolling dømt til døden for de fem drapene.

12 år etter, den 25. oktober 2006, ble han henrettet med giftsprøyte i Florida State Prison.

<b>HENRETTET:</b> I dette rommet ble Danny Rolling gitt den dødelige giftsprøyten. – Han fikk en smertefri død sammenlignet med sine ofre, sa drapsoffer Christa Hoyts stemor etterpå. 
HENRETTET: I dette rommet ble Danny Rolling gitt den dødelige giftsprøyten. – Han fikk en smertefri død sammenlignet med sine ofre, sa drapsoffer Christa Hoyts stemor etterpå.  Foto: Florida State Prison

Kvelden i forveien leverte han en håndskreven beklagelse til ofrenes familier. Der tilsto han også at det var han som hadde begått trippeldrapet på en familie i hjembyen Shreveport i 1989, trippeldrapet han lenge hadde vært mistenkt for å stå bak.

Kilder: sputniknews.com, Florida Sun Sentinel, allthatsinteresting.com, murderpedia.org, Rolling v. State of Florida, «World’s Most Evil Killers»

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 01 2023, og sist oppdatert 03/08 2023

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2023, og sist oppdatert 25/08 2023.

Les også