TRUE CRIME

Tabitha (6) tilbød godteriet sitt til de fremmede jentene. Det som skjedde like etter skulle ryste USA

Den norsk-amerikanske familien på fire var på vei hjem fra en menighetssamling, da de møtte på den nådeløse ungdomsgjengen. Kun én av dem kom fra det med livet i behold.

Pluss ikon
<b>GLADE SØSKEN:</b> Søsknene Tabitha (6) og Peter (2) var på biltur sammen med foreldrene, da de møtte en villfaren ungdomsgjeng på en rasteplass.
GLADE SØSKEN: Søsknene Tabitha (6) og Peter (2) var på biltur sammen med foreldrene, da de møtte en villfaren ungdomsgjeng på en rasteplass. Foto: Privat
Sist oppdatert

Aprildagen var solfylt og varm som en norsk sommerdag, ved den øde skogsveien. Familien på fire sto oppstilt i veikanten, men hadde neppe øye for hverken skjønnhet eller idyll.

Ungdomsgjengen pekte på dem med våpen.

Mens foreldrene holdt rundt barna og gråt og ba om nåde, fjernet én i gjengen sikringen på våpenet sitt.

Tilfeldig møte

6. april 1997 hadde begynt som en hvilken som helst dag.

Det sterkt troende ekteparet Vidar (34) og Delphina (28) Lillelid og deres to barn Tabitha (6) og Peter (2) var på vei hjem fra en menighetssamling i Missouri.

<b>AMERIKANSK DRØM:</b> Familien jobbet hardt for å sikre et godt liv i USA, men endte opp som drapsofre for en villfaren ungdomsgjeng.
AMERIKANSK DRØM: Familien jobbet hardt for å sikre et godt liv i USA, men endte opp som drapsofre for en villfaren ungdomsgjeng. Foto: J. Miles Cary/Knoxville News-Sentinel REUTERS

Vidar var født og oppvokst i Bergen, men hadde emigrert til USA i 1985. I 1989 møtte han Honduras-fødte Delphina, gjennom deres felles medlemskap i Jehovas vitner.

Paret giftet seg og slo seg etter hvert ned i Tennessee. Der jobbet Vidar på et hotell, mens Delphina hadde hjemmeundervisning for Tabitha og jobbet ellers i den lokale menigheten.

<b>Mor og sønn:</b> Delphina og Peter Lillelid like før drapene.
Mor og sønn: Delphina og Peter Lillelid like før drapene. Foto: Privat

Familien ble beskrevet som snille og ryddige mennesker som ikke hadde noe usnakket med noen.

Les også: (+) Viggo (22) dro til den norske bygda og opprettet sitt eget lille, private politidistrikt

Samme morgen hadde en ungdomsgjeng satt av gårde fra hjembyen Pikeville i Kentucky.

De la bak seg trøblete oppvekst i ødelagte hjem og en ungdomstid preget av småkriminalitet, alkohol- og narkotikamisbruk.

Jason Bryant (14), Karen Howell (17), Natasha Cornett (18), Edward Mullins (19) og Crystal Sturgill (18) presset seg inn i Chevroleten til Joseph Risner (20) og startet på en reise til New Orleans og et nytt liv.

På veien brøt de seg inn i et hus der de stjal penger og våpen de mente de kunne ha bruk for når de skulle bygge en ny tilværelse.

<b>Far og datter:</b> Vidar Lillelid og hans seks år gamle datter, Tabitha.
Far og datter: Vidar Lillelid og hans seks år gamle datter, Tabitha. Foto: Privat

Videre mot New Orleans fikk Joseph Risners bil problemer. Gjengen svingte inn på rasteplassen Bayileyton ved motorveien I-81 i Tennessee.

Der fikk de øye på noe som kanskje kunne løse deres problemer: En kremgul Dodge minivan.

Bilen som tilhørte familien Lillelid.

Familien Lillelid hadde ikke mange milene igjen før de var hjemme, men måtte likevel stoppe for et kjapt toalettbesøk.

Kapret bilen

Utenfor toalettet kom Vidar Lillelid i prat med to unge jenter.

− Tror dere på Gud? spurte Vidar jentene, ifølge forklaringer som senere ble nedtegnet.

Han kunne jo ikke vite at én av jentene var selverklært satanist og del av en villfaren ungdomsgjeng på seks med våpen.

Snart kom to av guttene i gjengen opp til Vidar. Heller ikke de hadde noe ønske om å prate med ham om Gud.

Les også: (+) 19-åringen forsvant sporløst. Ett år senere og 200 mil unna dukket plutselig sakens eneste spor opp

<b>TILBA SATAN:</b> Natasha Cornett hadde en brutal oppvekst og hevdet selv hun var et barn av djevelen. Retten svarte med livsvarig fengsel for trippeldrap.
TILBA SATAN: Natasha Cornett hadde en brutal oppvekst og hevdet selv hun var et barn av djevelen. Retten svarte med livsvarig fengsel for trippeldrap. Foto: AP Photo/The Greeneville Sun, Jody Snyder

− Vi vil ha bilen deres og dere må derfor bli med oss, sa den ene av guttene, Joseph Risner, mens han rettet et våpen mot Vidar.

− Vær så snill, ta alt vi har. Bare la oss få gå, bønnfalt Vidar.

Men gjengen hadde andre planer. Delphina, Tabitha og Peter ble kommandert inn i baksetet i sin egen minivan. Joseph Risner satte seg inn foran med Vidar.

Bak i minivanen var også tre av de andre i ungdomsgjengen.

Med våpen i hånd truet Risner Vidar til å kjøre av gårde. To andre i gjengen, Edward Mullins og Crystal Sturgill, fulgte etter i Joseph Risners bil.

<b>EN AV TO SKYTTERE:</b> Joseph Risner var den eneste som tilsto sin rolle i selve drapshandlingen. Han forklarte i detalj hva som hendte fra familien Lillelid ble påtruffet til skuddene falt. Alle seks i ungdomsgjengen ble dømt til livsvarig fengsel.
EN AV TO SKYTTERE: Joseph Risner var den eneste som tilsto sin rolle i selve drapshandlingen. Han forklarte i detalj hva som hendte fra familien Lillelid ble påtruffet til skuddene falt. Alle seks i ungdomsgjengen ble dømt til livsvarig fengsel. Foto: AP Photo/The Greeneville Sun, Jody Snyder

Kun én i familien overlevde

Etter å ha kjørt et par kilometer, ga Joseph Risner ordre om at Vidar skulle ta av hovedveien og inn mot et skogsområde. Delphina, som må ha forstått at noe var alvorlig galt, begynte å synge for Peter og Tabitha for å roe dem ned.

− Vær stille, fikk hun beskjed om fra en av kvinnene i gjengen.

Seks år gamle Tabitha hadde sin egen løsning på hvordan de to kvinnene kunne blidgjøres: Hun tilbød dem godteri.

Kvinnene avslo.

Ved en øde skogsvei stoppet ferden. Familien Lillelid ble kommandert ut og stilt opp på rekke. Ingen, unntatt gjerningspersonene, vet eksakt hva som skjedde, men kort tid senere begynte det som bar preg av å være en ren likvidering av familien.

Vidar ble skutt først og truffet av til sammen seks skudd. Deretter Delphina med åtte skudd.

Les også: (+) Hva får en far til å drepe sine fem barn?

<b>ÅSTEDET:</b> Her ble den norske familien på fire skutt ned av en ungdomsgjeng som ville ha bilen deres. Drapene opprørte USA. Vidar Lillelid fra Bergen, datteren Tabitha, kona Delphina og sønnen Peter ble tilfeldige ofre.
ÅSTEDET: Her ble den norske familien på fire skutt ned av en ungdomsgjeng som ville ha bilen deres. Drapene opprørte USA. Vidar Lillelid fra Bergen, datteren Tabitha, kona Delphina og sønnen Peter ble tilfeldige ofre. Foto: Knoxville News-Sentinel, Margaret Bentlage

Etter at foreldrene var drept, ble Tabitha ble skutt i hodet. Peter på to år ble skutt i øyet og i brystet, før gjerningsmennene forlot åstedet i familien Lillelids minivan.

En beboer i området hørte skuddene, og tilkalte nødetatene. Vidar og Delphina var døde innen hjelpen kom frem. Tabitha døde senere på sykehus.

Kun 2 år gamle Peter overlevde.

Lynsjestemning

Livet på flukt varte ikke lenge for drapsgjengen. To dager etter drapene, 8. april 1997, ble de pågrepet ved en grenseovergang i Arizona under et mislykket forsøkt på å ta seg inn i Mexico.

I avhør hevdet de andre i gjengen at Jason Bryant (14) uten forvarsel hadde begynt å skyte mens de diskuterte hva de skulle gjøre med familien.

Forklaringen slo tilbake på de fem: For undersøkelser avdekket at to våpen var blitt brukt under drapene. Dermed kunne ikke den lettere psykisk utviklingshemmede Jason Bryant ha vært alene om ugjerningene.

<b>TILDELT SKYLDEN:</b> Den lettere psykisk utviklingshemmede Joseph Bryant (14) fikk først skylden for å ha skutt familien Lillelid, men politiets undersøkelser viste at flere våpen var i bruk og at flere måtte ha deltatt i likvideringen.
TILDELT SKYLDEN: Den lettere psykisk utviklingshemmede Joseph Bryant (14) fikk først skylden for å ha skutt familien Lillelid, men politiets undersøkelser viste at flere våpen var i bruk og at flere måtte ha deltatt i likvideringen. Foto: AP Photo/The Greeneville Sun, Jody Snyder

Joseph Risner tilsto etter hvert at han var den andre skytteren. De andre blånektet kategorisk å ha noe med drapene å gjøre.

USA var i opprør over drapene på den forsvarsløse familien.

Familien Lillelid, i manges øyne prototypen på en kjernesunn familie som hadde gjort så godt de kunne for å leve ut den amerikanske drømmen, hadde blitt ofre for en uforståelig ondskap.

Guvernør i Tennessee, Don Sundquist, uttalte før rettssaken skulle begynne i februar 1998 at han ønsket «dødsstraff for dem som drepte Lillelids», til anerkjennelse fra en rasende folkemengde.

Rop og plakater med budskap som «brenn dem» eller «drep barnemorderne» levnet ingen tvil om lynsjestemningen og hatet som rådet mot gjerningspersonene.

Aktors plan

Men påtalemyndigheten var ikke overbevist om at bevisene ville holde til fellende dom for drap mot alle i gjengen uten tilståelser. De la derfor en plan.

− Jeg ønsket å prosedere på dødsstraff, men samtidig var det viktigste å få alle seks dømt for sin medvirkning til drapene, uttalte aktor i saken Berkeley Bell senere til Knox News.

Myndighetene tilbød derfor gjengen en avtale: Dersom de erklærte seg skyldige etter tiltalen for tre drap og ett drapsforsøk, ville de unngå dødsstraff. Alle seks, inkludert Crystal Sturgill som skal ha sittet i bilen mens drapene ble utført, godtok avtalen.

I retten forsøkte de tiltaltes forsvarere å peke på trange kår og opprivende barndom som formildende omstendigheter for sine klienter.

Blant annet hadde Natasha Cornett hatt en oppvekst preget av overgrep, narkotikamisbruk og mentale lidelser.

− Området gjengen vokste opp i, i fjellkjeden Appalachene i Kentucky, er kjent for sine hillbilly-samfunn der mange lever i fattigdom i campingvogner uten hjul, sier Laura Derringer til Vi Menn.

<b>MINNEGRUPPE:</b> Laura Derringer mener ofrene ofte blir glemt i drapssaker. – Jeg vil holde minnet deres i live, sier kvinnen som driver en minnegruppe for familien Lillelid.
MINNEGRUPPE: Laura Derringer mener ofrene ofte blir glemt i drapssaker. – Jeg vil holde minnet deres i live, sier kvinnen som driver en minnegruppe for familien Lillelid. Foto: Privat

Hun driver Facebook-gruppen «Remembering The Lillelids».

− Men tøffe kår er ingen unnskyldning. Jeg er selv fra Kentucky. Det er ingenting i vår kultur eller i fattigdommen som råder flere steder i Appalachene, som på noen måte rettferdiggjør handlingene disse seks personene utførte. Det har vært viktig for meg å få frem dette, sier hun.

Les også: (+) For de som lot seg lokke av Brynhilds kontaktannonser, ventet en grusom skjebne

Satanist-sporet

Aktoratet på sin side, trakk frem gjengens angivelige fascinasjon for det okkulte og «verdens undergang», for slik å legge tyngde bak påstanden om at drapene var særskilt ondsinnede.

At Natasha Cornett kort tid før drapene skal ha truet med å knivdrepe sin egen mor, at hun selv uttalte at hun var et «barn av Djevelen» og «tilba Satan» ga sammen med bilder av gjengen som angivelig drakk blod, grobunn for spekulasjoner om at drapene var del av et satanisk ritual.

Retten fant ingen formildende omstendigheter for noen av de seks tiltalte. Alle ble i mars 1998 dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

Flyttet til Sverige

Som eneste overlevende, ble 2 år gamle Peter flyttet til Sverige for å bo med sin tante.

I 2017 fullførte han en utdannelse innenfor IT, og i 2019 bestemte han seg for å flytte tilbake til USA.

Nå er han godt gift og bor i Connecticut sammen med kona.

Kilder: Joseph Lance Risner vs. State, Cornett V. State, «The Satanic Lillelid Murders», wikipedia.org, medium.com, Vi Menn nr. 6/2007

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2023, og sist oppdatert 18/07 2023.

Les også