Hedda Christensen har ventet på svar i 10 år

– Jeg vil vite hva som skjedde med lillebror

Etter at Per Vålnes forsvant i 2011, har søsteren Hedda bedt til Gud om å få svar. En ny NRK-dokumentar om forsvinningen gir storesøster nytt håp.

<b>LETER ETTER SVAR:</b> – En knapp måned før han forsvant, sa Per til meg at han ble truet på livet. Jeg tok det slett ikke seriøst, men det var inntil han forsvant, forteller søsteren Hedda Christensen.
LETER ETTER SVAR: – En knapp måned før han forsvant, sa Per til meg at han ble truet på livet. Jeg tok det slett ikke seriøst, men det var inntil han forsvant, forteller søsteren Hedda Christensen. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– «Hvis jeg blir borte i mer enn tre dager, må du fortelle politiet at jeg blir truet på livet», sa Per til meg en av de siste gangene vi snakket sammen, forteller Pers søster Hedda Christensen (61) til Her og Nå.

I NRK TV kan du nå se krimdokumentaren «Vålnes-saken», som tar for seg forsvinningen til familiefaren Per Vålnes fra Balsfjord i Troms og Finnmark.

Det finnes ingen sikre livstegn etter 50-årsdagen hans 26. november 2011. Det ble satt i gang en storstilt leteaksjon uten resultater.

<b>SØSKEN:</b> Hedda er to år eldre enn Per. I oppveksten hadde de et vanlig søskenforhold. Hedda husker at hun først og fremst syntes han var en litt irriterende lillebror. På bildet er de cirka 5 og 3 år gamle. 
SØSKEN: Hedda er to år eldre enn Per. I oppveksten hadde de et vanlig søskenforhold. Hedda husker at hun først og fremst syntes han var en litt irriterende lillebror. På bildet er de cirka 5 og 3 år gamle.  Foto: Privat

Styrket mistanke

Politiet trodde lenge det kunne dreie seg om en frivillig forsvinning, men etter hvert ble også teorien styrket om at det kunne ha tilstøtt Per noe kriminelt.

Etterforskningen førte hverken til funn av lik, åsted eller drapsvåpen, men 11 måneder etter forsvinningen ble Pers samboer varetektsfengslet for drapet. Like etter ble også hennes nye samboer og en felles venn siktet.

Trioen satt nesten 13 måneder i varetekt før de ble løslatt. Nå 10 år senere vet man fremdeles ikke hva som skjedde med Per.

– Jeg tok ikke det han fortalte meg seriøst, jeg jattet med. Men så forsvant han. Selv om jeg ikke kan kommunisere med Per, føler jeg at jeg gjør det med at jeg prøver å finne ut hva som skjedde med ham. Jeg vet ikke om det finnes et liv etter døden, men om vi møtes igjen, vil jeg kjenne at jeg har gjort alt jeg kan for å finne ut hva som tilstøtte ham, understreker Hedda.

Les også: (+) Hun ventet på Oslo S, men faren dukket aldri opp. Etterforskerne ble rystet da de fant ut hva som hadde skjedd

<b>GRANSKET HUSET:</b> Politiet gjennomførte åstedsgranskning i huset til Per Vålnes i Balsfjord. Teorien var at mannen var drept i huset, men politiet står fortsatt uten noen bevis.
GRANSKET HUSET: Politiet gjennomførte åstedsgranskning i huset til Per Vålnes i Balsfjord. Teorien var at mannen var drept i huset, men politiet står fortsatt uten noen bevis. Foto: NTB

Følte et ansvar for Per

Vi møter henne på en kafé på Gol. Hedda deler mange av sine barndomsminner om Per.

Mesteparten av tiden syntes hun at han var en litt rampete lillebror, men søsknene var veldig glad i hverandre.

Dette er saken:

<b>FORSVUNNET:</b> Per Vålnes har ikke blitt sett siden 50-årsdagen i 2011. Her er han avbildet i 2005.

Per Vålnes (50) forsvant fra sitt hjem i Balsfjord i Troms 26. november 2011. Han ble meldt savnet 1. desember 2011, og en stor leteaksjon ble satt i gang. Etter omfattende etterforskning er politiets hovedteori at Per Vålnes ble drept på sin 50-årsdag, men hverken åsted, drapsvåpen eller lik er funnet.

Ett år etter at Per forsvant, ble samboeren, hennes nye kjæreste (nå ektemann) samt en felles venn av de to siktet og varetektsfengslet for drapet. Etter 13 måneder i varetekt ble de siktede løslatt, det ble ikke funnet tekniske bevis som knyttet dem til forsvinningen. Saken mot dem ble henlagt, og gåten er fortsatt uoppklart.

– Jeg følte et ansvar for Per, for å beskytte ham, sier hun alvorlig.

Ål var morens hjemsted, og her bodde også besteforeldrene.

Da Hedda giftet seg, flyttet hun hit med ektemannen. Per var hundeoppdretter og bodde også på Ål. Det var her han, ifølge Hedda, møtte samboeren som han etter hvert flyttet sammen med til Balsfjord.

Les også: (+) Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt

Husket Pers ord

Da Per forsvant i 2011, mistenkte ikke Hedda at noe kriminelt hadde skjedd. Hun var først og fremst bekymret for om han kunne ha vært utsatt for en ulykke og trengte hjelp.

Men da hun tok kontakt med Pers nærmeste i Balsfjord, husket hun det broren hadde sagt til henne i en av de siste telefonsamtalene.

– Rett etter at Per forsvant, ringte jeg samboeren hans, men hun hadde ikke tid til meg. Siden ingen hadde sett Per etter bursdagen hans, spurte jeg hvem som var til stede, men fikk ikke noe svar. «Dette begynner å bli mistenkelig» sa jeg til henne, erindrer Hedda.

Politiets etterforskning har ikke ledet nærmere en løsning. I hele 10 år har venner og pårørende håpet på svar. Hedda har kanskje mer enn noen andre ventet, undersøkt, tipset, blitt tipset og ikke minst håpet på å kunne sette sluttstrek for forsvinningssaken.

<b>LEVER I HÅPET:</b> Her ved Trytetjern ved Nesbyen fant «Åsted Norge» nylig bilen til William Anker Lie, som forsvant sporløst i 1972. Hedda er takknemlig for at NRK-dokumentaren «Vålnes-saken» nå kaster nytt lys over mysteriet.
LEVER I HÅPET: Her ved Trytetjern ved Nesbyen fant «Åsted Norge» nylig bilen til William Anker Lie, som forsvant sporløst i 1972. Hedda er takknemlig for at NRK-dokumentaren «Vålnes-saken» nå kaster nytt lys over mysteriet. Foto: Morten Bendiksen

Har ingen tro på å få et bra svar

– Jeg tror det kan bli mer grotesk enn hva vi kan ta innover oss. Jeg tror heller ikke det kommer til å hjelpe, men jeg vil vite hva som faktisk skjedde med Per, understreker hun.

Hedda og Per hadde tette bånd, felles røtter og felles opphav. Begge var kreative, og søsknene hadde en lidenskap for hunder. Da Per forsvant, hadde Hedda Bolt, en av Pers favoritthunder, på fôr.

– Det er klart jeg savner Per, og Bolt ble en enorm styrke da Per forsvant. Han ble en turkamerat og trøster. Han var veldig glad i Per, og Per i ham, forteller storesøsteren.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>BØR GJENOPPTAS:</b> Saken ble henlagt i 2015, men Hedda mener at den bør gjenopptas og endevendes. – Det er flere tips som ikke har blitt undersøkt, sier Hedda. Hun er åpen om at hun ikke vil få fred før hun vet hva som skjedde med broren.
BØR GJENOPPTAS: Saken ble henlagt i 2015, men Hedda mener at den bør gjenopptas og endevendes. – Det er flere tips som ikke har blitt undersøkt, sier Hedda. Hun er åpen om at hun ikke vil få fred før hun vet hva som skjedde med broren. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Kaster nytt lys over saken

Fordi etterforskningen ikke har avdekket noen tekniske bevis, ble saken mot Pers samboer, hennes ektemann og vennen henlagt i 2015. Men NRK-dokumentaren kaster nå nytt lys over saken, og har gitt nytt håp og ikke minst nye tips til politiet.

– Jeg synes rett og slett at denne saken burde gjenopptas og endevendes. Kristen som jeg er, har jeg bedt om at den skal få en løsning. Svar på en bønn kommer ikke nødvendigvis raskt, men jeg håper og tror jeg vil få et svar på hva som skjedde med lillebror.

Les også: (+) Rune og politikollegaen Roy Arne stoppet like ved den mistenktes bil. Sekunder senere smalt det

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Her og Na nr 52 2021

Denne saken ble første gang publisert 03/01 2022, og sist oppdatert 03/01 2022.

Les også