zodiac-mysteriet

50 år etter seriemorderens herjinger mener en cold case-gruppe at de har løst mysteriet

Seriemorderen terroriserte San Francisco-området på 1960- og 1970-tallet med drap på tilfeldige ofre. Vedkommende sendte kodede brev til avisene, men ble aldri tatt. I 2021 gjenåpnet FBI etterforskningen.

MISTENKT: Gruppen Case Breakers, som blant annet består av tidligere politimenn og ledes av profilerte Thomas J. Colbert, mener å vite at Gary Francis Poste var Zodiac. Poste døde i 2018. Flere har avvist Case Breakers sine påstander vedrørende Poste.
MISTENKT: Gruppen Case Breakers, som blant annet består av tidligere politimenn og ledes av profilerte Thomas J. Colbert, mener å vite at Gary Francis Poste var Zodiac. Poste døde i 2018. Flere har avvist Case Breakers sine påstander vedrørende Poste. Foto: Politiet/Facebook
Sist oppdatert

Angrepet kom uten forvarsel. Vennene Darlene Ferrin (22) og Mike Mageau (19) hadde kjørt ut til parkeringsplassen ved den populære parken denne julikvelden i 1969, noe kjærlighetssøkende unge par ofte gjorde på kveldstid.

På dagtid grillet eller solte folk seg på de grønne plenene i Blue Rock Springs Park i utkanten av San Francisco.

Nå lå parkeringsplassen i halvmørke; kun lyst opp av skinnet fra gatelyktene i parken. En gjeng ungdommer kom ut fra parken, før de forlot stedet. Med ett hadde Darlene og Mike parkeringsplassen for seg selv. Men det varte ikke lenge. En bil kom kjørende inn.

Bilføreren lot lysene stå på mens han gikk bort til bilen med Darlene og Mike i. Han lyste med en lommelykt mot dem. Så, helt uten videre, avfyrte han flere skudd mot det unge paret.

– Deretter snudde han seg rundt og gikk rolig tilbake til sin egen bil, uttalte Mike senere.

Men da Mike skrek til av smerte, kom mannen tilbake. Han avfyrte flere skudd mot bilen og mot paret – før han kjørte av gårde. Mike ble truffet av til sammen fire skudd, Darlene av fem. Livet hennes sto ikke til å redde.

Skutt i bilen

Kort tid senere ringte en mann til politiet og fortalte at han sto bak angrepet på det unge paret. Han tilsto også dobbeltdrapet på et annet ungt par i samme område et halvt år tidligere.

Desember 1968 ble David Faraday (17) og Betty Lou Jensen (16) skutt og drept på kloss hold på en parkeringsplass ved den øde Lake Hermann-veien. Også de ble skutt mens de satt i bilen sin. Det fantes ingen indikasjoner på rans­forsøk eller seksuelle motiver.

<b>OFRE:</b> Fra venstre: Betty Lou Jensen, David Faradayh og Darlene Ferrin ble alle ofre for den mystiske seriemorderens drapstørst. 
OFRE: Fra venstre: Betty Lou Jensen, David Faradayh og Darlene Ferrin ble alle ofre for den mystiske seriemorderens drapstørst. 

Mannen ga opplysninger som kun drapsmannen kunne kjenne til. Gjerningsmannen ble av Mike beskrevet som en hvit, tykkfallen, middels høy mann med krøllete, lysbrunt hår. Han ble anslått å være i 30-årene.

– Jeg er sikker på at det er ham, sa Mike da han flere år senere pekte ut en navngitt mistenkt ut fra fotografier.

Men ikke alle tror at mannen Mike pekte ut, og som også lenge var politiets hovedmistenkte, er den faktiske drapsmannen. Og mer enn 50 år senere spør fortsatt mange seg: Hvem var egentlig denne mystiske seriemorderen som skulle gi grobunn for et av de største kriminalmysteriene i USAs historie?

Les også: Historien om drapet var så rystende at den bare kunne bare overgås av én ting: Sannheten (+)

<b>DREPT PÅ KLOSS HOLD:</b> David Faraday (17) og Betty Lou Jensen (16) ble skutt og drept av Zodiac bare noen dager før jul i 1968. 
DREPT PÅ KLOSS HOLD: David Faraday (17) og Betty Lou Jensen (16) ble skutt og drept av Zodiac bare noen dager før jul i 1968.  Foto: Facebook

Brev og koder

<b>KRYPTOGRAM:</b> November 1969 mottok avisen San Francisco Chronicle dette kryptogrammet. Det var første gang Zodiac lot høre fra seg. 
KRYPTOGRAM: November 1969 mottok avisen San Francisco Chronicle dette kryptogrammet. Det var første gang Zodiac lot høre fra seg. 

Etter angrepet på Mike og Darlene 5. juli 1969, begynte aviser i San Francisco-området å motta brev fra mannen som hevdet han sto bak. Brevene inneholdt også kryptogrammer. – Løs kodene, og dere vil finne min identitet, hevdet mannen som begynte brevene med «dette er Zodiac». Dermed var tilnavnet hans gitt.

Eksperter greide å dechiffrere noen av kryptogrammene og kodene, men de avslørte ikke drapsmannens identitet. Han hadde i tillegg vært nøye med å ikke etterlate spor på åstedene. Etterforskerne sto på bar bakke. Frykten spredte seg i San Francisco-området; Zodiac hadde i brevene sagt han ville slå til igjen. Men hvor, og når?

Det skulle ikke ta mer enn to måneder. Så angrep en maskert mann et ungt par på ettermiddagspiknik ved en innsjøen Lake Berryessa. Med pistol i hånd tvang han Bryan Hartnell (20) og kjæresten Cecelia Shephard (22) til å bakbinde hverandre. Deretter kommanderte han dem ned på magen.

<b>DETTE ER ZODIAC:</b> Seriemorderen sendte flere brev til forskjellige avisredaksjoner og oppga opplysninger som kun morderen kunne kjenne til.
DETTE ER ZODIAC: Seriemorderen sendte flere brev til forskjellige avisredaksjoner og oppga opplysninger som kun morderen kunne kjenne til. Foto: Wikimedia Commons

Døde på sykehuset

– Jeg så glimtet av kniven rett før han begynte å hugge til. Han stakk meg minst seks ganger i ryggen. Jeg lå så stille jeg kunne, så han skulle tro jeg var død. Det var helt forferdelig å ligge der og høre ham gå løs på Cecelia med kniven, fortalte Bryan i et senere intervju med dokumentaren «This is the Zodiac speaking».

– Etterpå sto han og vurderte oss, som for å forsikre seg på at vi var døde. Deretter spaserte han rolig vekk.

Paret greide å tilkalle hjelp fra en forbipasserende båt, men Cecelia døde senere på sykehus av skadene hun var blitt påført. Paret kunne fortelle at de hadde fått et glimt av drapsmannen før han tok på seg masken. Signalementet de ga, stemte med det Mike Mageu hadde avgitt to måneder tidligere. Ut over det, sto politiet uten spor.

<b>ÅSTEDET:</b> 27. desember 1969 ble Bryan Hartnell (20) og kjæresten Cecelia Shephard (22) overfalt av Zodiac mens de var på ettermiddagspiknik ved Lake Berryessa. 
ÅSTEDET: 27. desember 1969 ble Bryan Hartnell (20) og kjæresten Cecelia Shephard (22) overfalt av Zodiac mens de var på ettermiddagspiknik ved Lake Berryessa.  Foto:  Wikimedia Commons

Nytt drap

Bare uker senere, 11. oktober 1969, skulle det siste kjente Zodiac-drapet finne sted. Drosjesjåføren Paul Stine ble skutt og drept i en forstad til San Francisco. Politiet kom raskt til stedet og påtraff etter alle solemerker seriemorderen på vei vekk fra åstedet. Men ved en misforståelse var det blitt meldt at øyenvitner hadde sett en mørkhudet mann gå ut av drapstaxien. Alle hvite menn fikk derfor passere.

– Det plager meg å tenke på at jeg sannsynligvis gikk rett forbi Zodiac uten å stoppe ham, sa politibetjent Donald Fouke senere.

Men Zodiac må ha blitt skremt av hvor nære han var pågripelse. For drapene stoppet. Det gjorde imidlertid ikke brevene til avisene der han påtok seg skylden for taxi-­drapet og la ved en bit av Paul Stines blodige skjorte som bevis. I brevene fortsatte han sin katt og mus-lek med politiet og hånet sjefetterforskeren i saken.
I tillegg truet han med å skyte skolebarn mens de gikk av skolebussen. Innbyggerne i San Francisco levde i en lengre periode i høyspenn. Uniformerte politibiler eskorterte skolebusser. Taxisjåfører veide for og imot hver gang de ble praiet av en mannlig passasjer som kunne passe til beskrivelsen av Zodiac. I 1974 kom det siste brevet som for ettertiden er blitt verifisert å stamme fra Zodiac.

– Vi tror Zodiac har avgått ved døden, sa FBI i en uttalelse på slutten av 1970-tallet.

Men uttalelsen kan like gjerne ha vært et forsøk på å stilne folks frykt, som et bevis for at politiet faktisk hadde grunn til å tro at Zodiac var død.

<b>MISTENKT:</b> Arthur Leigh Allen (død 1992) var i mange år politiets hovedmistenkte. 
MISTENKT: Arthur Leigh Allen (død 1992) var i mange år politiets hovedmistenkte.  Foto: Facebook

Hovedmistenkt

Listen over menn som har tilstått å være Zodiac, eller som har vært under mistanke, er lang. FBIs hovedmistenkte var i mange år Arthur Leigh Allen (født 1933). Han døde i 1992. De som mener han kan ha vært Zodiac, peker på at indisiene mot ham er mange:

Han ble identifisert på bilder av overlevende Bryan Hartnell. Skostørrelsen hans var identisk med et skoavtrykk Zodiac avsatte under overfallet på Bryan og kjæresten. Han bodde i Riverside-­området på tidspunktet studenten Cheri Jo Bates ble overfalt og drept i 1966, et drap mange mener Zodiac står bak. På tidspunktet for drapene i desember 1968 og juli 1969, bodde han få kilometer unna åstedene.

Kort tid før drapene, skal Arthur Leigh Allen ha fortalt en nær venn at han ønsket å begynne å drepe tilfeldige unge par. Han skulle skyte dem i bilene deres, og han skulle ta navnet Zodiac etter en klokke han hadde fått til jul.

Vennen gikk til politiet med opplysningene i 1972, noe som resulterte i at politiet ransaket en campingvogn som tilhørte Arthur Leigh Allen, men de gjennomsøkte aldri hjemmet hans. Arthur Leigh Allen selv benektet enhver kjennskap til drapene.

Alt peker mot Allen

En annen bekjent av Arthur Leigh Allen hevdet imidlertid i et senere TV-intervju at Allen hadde kommet til ham en uke før drapet på drosjesjåfør Paul Stine.

– For å bevise at jeg er Zodiac, skal jeg drepe en drosjesjåfør i San Francisco i neste uke. Du kan lese om det i avisene, fastholdt mannen at Arthur Leigh Allen hadde sagt til ham.

Men ikke alt peker mot Allen. Håndskriftseksperter har kommet frem til at det ikke er hans håndskrift i Zodiac-brevene. Det er også fastslått at et fingeravtrykk Zodiac avla på åstedet for angrepet ved innsjøen i juli 1969 ikke stammer fra Arthur Leigh Allen.

Les også: Kannibalen Issei parterte og spiste deler av studenten Renée (25), men måtte aldri sone en dag i fengsel (+)

Saken gjenopptatt

I 2009 sto en kvinne frem og mente at hennes avdøde far, Guy Ward Hendrickson, var Zodiac.

– Som liten jente hjalp jeg ham å skrive brevene han sendte til avisene, hevdet Deborah Perez på en pressekonferanse.

Politiet avviste imidlertid i en uttalelse at Hendrickson kunne være Zodiac. Andre igjen har meldt om at den angivelige Zodiac har tilstått drapene overfor dem på dødsleiet, men myndighetene har aldri siktet noen.

<b>MIN FAR:</b> I 2009 sto Deborah Perez frem og hevdet at faren, avdøde Guy Ward Hendrickson, var Zodiac. Perez hevdet at hun hadde sydd masken som serie­morderen brukte og at hun hadde hjulpet faren med å skrive brevene som ble sendt avisene. 
MIN FAR: I 2009 sto Deborah Perez frem og hevdet at faren, avdøde Guy Ward Hendrickson, var Zodiac. Perez hevdet at hun hadde sydd masken som serie­morderen brukte og at hun hadde hjulpet faren med å skrive brevene som ble sendt avisene. 

Etterforskningen av Zodiac-drapene lå brakk i flere år, men i 2021 gjenopptok FBI saken. I en uttalelse på Twitter skriver de at det per dags dato er «en pågående etterforskning» og at de derfor ikke kan gi uttalelser. Mange har ment at drapssakene nå vil kunne oppklares ved å gjennomgå det man har av bevismateriale på nytt med ny teknologi samt DNA.

Les også: Sheriffen trodde han skulle på et rutineoppdrag til det falleferdige huset. Han ble aldri den samme etterpå (+)

Mener de har funnet Zodiacs identitet

En gruppe cold case-etterforskere hevdet i et intervju med Fox News i 2021 at avdøde Gary Francis Poste var Zodiac.

Poste hadde militær bakgrunn, stor interesse for våpen og skal ha trent opp unge menn til en angivelig "drapsgruppe". Han sto også anklaget for konemishandling og vold mot familiemedlemmer.

ZODIAC-KILLER: Fantomtegning av den angivelige Zodiac-seriedrapsmannen. Fortsatt er identiteten til drapsmannen ukjent, men FBI håper at DNA-spor kan løse gåten.
ZODIAC-KILLER: Fantomtegning av den angivelige Zodiac-seriedrapsmannen. Fortsatt er identiteten til drapsmannen ukjent, men FBI håper at DNA-spor kan løse gåten. Foto: Faksimile, San Francisco Police Department

– Han forsøkte å drepe meg med en hammer. Jeg er sikker på at det er ham som er Zodiac, fortalte en slektning av Poste til San Francisco Chronicle.

Før Gary Francis Poste (80) døde i 2018 begynte han å gi vekk våpensamlingen sin til folk i hjembyen Groveland 180 kilometer utenfor San Francisco. – Vi sitter på en gullgruve av bevismateriale, kunngjorde gruppen kalt The Case Breakers. De la til at det dreier seg om flere tekniske bevis, et skoavtrykk fra Zodiac som matchet Postes eget, samt at de mener de kan bevise at Poste sto bak det uoppklarte drapet på studenten Cheri Jo Bates i 1966, som mange mener kan kobles til Zodiac.

– I tillegg endrer innholdet i Zodiac-kryptogrammene mening når man fjerner bokstavene i Postes navn, uttalte gruppen.

– Arret i pannen hans samsvarer også med det overlevende fra møter med Zodiac beskrev.

The Case Breakers har ikke besvart Vi Menns henvendelser. Gruppen ledes av Thomas Colbert og er ikke uten kontroverser. Colbert har blant annet hardnakket hevdet at Robert W. Rackstraw er D.B. Cooper, en av de mest myteomspunne figurene i amerikansk kriminalhistorie. D.B. Cooper kapret et Northwest Airlines-fly i 1971, krevde 200 000 dollar, fire fallskjermer, og forsvant i løse luften. Colberts påstander har fra ulike hold fått kritikk for å ikke holde vann.

Zodiac er offisielt mistenkt for å stå bak fem drap, i tillegg til angrepene på Mike Mageau og Bryan Hartnell. I tillegg mistenkes han også for å stå bak det uoppklarte drapet på studenten Cheri Jo Bates (19) nær universitetet i Riverside i California i 1966 samt på en drosjesjåfør i 1962.

Zodiac antas å være en hvit, middels bygd mann som var i 30-årene da drapene fant sted. Han sendte flere brev til aviser og til privatpersoner der han tilsto drapene samt kom med trusler og krav til etterforskerne. Oppga også flere koder i brevene. Disse har aldri blitt tydet fullt ut.

Zodiac har selv hevdet at han står bak 37 drap, men politiet mistenker ham altså offisielt for fem drap som skjedde fra desember 1968 til oktober 1969. Han begynte å sende brev i 1969. Det siste brevet man med sikkerhet vet kom fra Zodiac, ble sendt i 1974.

Flere hevder imidlertid at et brev til en avisredaksjon i 1991, året før lenge mistenkte Arthur Leigh Allen døde, også var fra Zodiac. 

Se mer

Kilder: fbi.gov, zodiackiller.com, nationalworld.com, «This is the Zodiac speaking», thecrimewire.com, thecasebreakers.org, San Francisco Chronicle, abcnyheter.no, Vi Menn nr 23/2007

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2023, og sist oppdatert 06/03 2023.

Les også