Blant verdens mest ettersøkte

Samantha (36) var en stille og beskjeden jente. Endte som en av verdens mest ettersøkte

Historien om Samantha Lewthwaite (36) er fortellingen om en stille og beskjeden jente som har endt opp som en av verdens mest ettersøkte kvinner, ofte omtalt som «The White Widow» − den hvite enken.

Pluss ikon
<b>PÅ FLUKT:</b> Samantha Lewthwaite er ettersøkt inter­nasjonalt av Interpol. 
PÅ FLUKT: Samantha Lewthwaite er ettersøkt inter­nasjonalt av Interpol. 
Sist oppdatert

Samantha Lewthwaite var en ukjent engelsk kvinne fra arbeiderklassen helt til 7. juli 2005.

Da utløste fire selvmordsbombere sin dødelig last i London sentrum. Den verste terror­aksjonen på engelsk jord var et faktum.

52 mennesker ble drept, 700 skadet. En av gjerningspersonene var konvertitten Germaine Lindsay, aka Abdullah Shaheed Jamalm, ektemannen til Samantha Lewthwaite. Han drepte 26 mennesker da han blåste seg selv i luften på t-banelinjen Piccadilly nær King´s Cross. Livet utenfor søkelyset var definitivt over for soldatdatteren fra Nord-­Irland.

Hun fordømte straks ektemannens handlinger som «avskyelige», ifølge BBC, og hevdet at radikale moskeer hadde «forgiftet tanksettet hans».

– Han var en uskyldig, naiv og enkel mann. Han var antakelig den ideelle kandidaten, uttalte Lewthwaite til avisen The Sun i september 2005.

At sønnen hennes hadde fått navnet Shahid, som betyr martyr, kunne kanskje virke påfallende dersom hun var så uskyldig og uvitende om ektemannens hensikter som hun hevdet.

Deretter forsvant Samantha Lewthwaite, for senere å havne på Interpols liste over verdens mest ettersøkte personer.

<b>LONDON-TERROREN:</b> Om morgenen den 7. juli i 2005 møtte Lewthwaites ektemann, Germaine Lindsay, tre andre i en terrorcelle, antatt ledet av Mohammad Sidique Khan. De ble fanget opp av overvåknings­kameraene idet de gikk inn på t-banestasjonen Kings Cross med ryggsekker. Lindsay tok plass på den forreste t-bane­vognen på Picadilly-linjen. Klokken 0850 gikk ladningen av. Samtidig detonerte to bomber på henholdsvis stasjonene Aldgate og Edgware Road. En time senere gikk en ny bombe av i en toetasjes buss ved Tavistock Square. 
LONDON-TERROREN: Om morgenen den 7. juli i 2005 møtte Lewthwaites ektemann, Germaine Lindsay, tre andre i en terrorcelle, antatt ledet av Mohammad Sidique Khan. De ble fanget opp av overvåknings­kameraene idet de gikk inn på t-banestasjonen Kings Cross med ryggsekker. Lindsay tok plass på den forreste t-bane­vognen på Picadilly-linjen. Klokken 0850 gikk ladningen av. Samtidig detonerte to bomber på henholdsvis stasjonene Aldgate og Edgware Road. En time senere gikk en ny bombe av i en toetasjes buss ved Tavistock Square. 

Uskyldig og sjenert

Samantha Louise Lewthwaite ble født i Banbridge i Nord-Irland i 1983, men familien flyttet kort etter til Aylesbury, en drøy times kjøring nordvest for London. Faren var engelsk soldat som hadde tjenestegjort under «The Troubles» i Nord-Irland. Aylesbury hadde da som nå en stor kontingent innvandrere, og mange av vennene hennes kom fra muslimske hjem. Da foreldrene ble skilt i 1995 støttet Lewthwaite seg mye til naboer og venner som vokste opp i muslimske miljøer.

– Jeg kjente henne som barn, sa kommunestyremedlemmet Raj Khan til BBC i 2013.

– Hun var veldig uskyldig, manglet selvtillit, men veldig lett å bli kjent med. Hun var ingen lederskikkelse, snarere en som fulgte etter.

Må ha visst

I 2001 konverterte hun til islam, tok navnet Sherafiyah og begynte å bære hijab. Hun begynte på orientalske og afrikanske studier, men avla aldri eksamen. Hun møtte jamaicaneren og konvertitten Germaine Lindsay på i islamsk chattegruppe i 2002, og de giftet seg senere samme år.

Ekteparet deltok ukentlig på forelesningene til hatpredikanten Trevor William Forrest, kjent som Sheik Abdullah al Faisal. Al Faisal reiste rundt i England og manet tilhørerne til å hate og utrydde jøder, hinduer, kristne og amerikanere.

Etter juli-terroren i London isolerte Samantha Lewthwaite seg for mediene i boligen i Northern Road i Aylesbury. 22-åringen var blitt enke med en 14 måneder gammel sønn, og var syv måneder på vei med det neste. Hun ble etterforsket, men ikke siktet for medvirkning.

– Hun må ha visst om plan­leggingen, uttaler Simon Davis i BBC-dokumentaren «Searching for Samantha». Han jobbet i Metropolitan Police' antiterroravdeling, men ble drept i Somalia under oppdrag for FN i april 2014.

Da journalisten Adam Wishart samlet stoff til BBC-dokumentaren som ble vist i 2014, var det få av Samantha Lewthwaites skolekamerater fra tiden på Grange School som var villige til å snakke med ham. Hans forklaring var at de likte henne, og ville beholde minnet om henne slik de husket henne, som en skoleflink, høflig og sjenert jente.

Les også: (+) Morderen villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

Fakta om «Den hvite enke»

<b>BESKJEDEN:</b> Bilde av Lewthwaite på grunnskolen i Aylesbury. Ifølge folk som kjente henne var hun stille, høflig og beskjeden. 

Navn: Samantha Louise Lewthwaite

Født: 5. desember 1983

Sted: Banbridge, County Down, Nord-Irland

Nasjonalitet: Britisk

Foreldre: Andy Lewthwaite og Christine Allen

Søsken: 2

Konverterte til islam i 2001 og tok navnet Sherafiyah. Ettersøkt av Interpol for å være i besittelse av eksplosiver og for å ha planlagt med tanke på å begå en forbrytelse. Trolig vært med på å finansiere og planlegge terror. Ingen sikre observasjoner av Lewthwaite siden 2011. Oppholder seg trolig i lovløse områder kontrollert av den islamske terror­organisasjonen al-Shabaab langs grensen mellom Kenya og Somalia.

Spor i Sør-Afrika

Hva som skjedde med Samantha Lewthwaite etter 2005 er omgitt av mystikk. Hun skal helt bevisst vært på søken etter en ny ektemann, som måtte være jihadist, og i 2009 fødte hun et tredje barn på Stoke Mandeville-hospitalet i Aylesbury, ifølge The Guardian. Hvem som er faren er omdiskutert, men vedkommende var antakelig jihadist som senere omkom som følge av sitt fanatiske virke.

Spor etter Lewthwaite finnes i Sør-Afrika rundt 2010: Da jobbet hun angivelig på en paifabrikk, Crown Pies, ifølge The Daily Mail. Lewthwaite skaffet seg kredittkort i falsk navn, og overdro kontoen med store beløp. Hun fikk også sitt fjerde barn i Johannesburg i 2011.

Hyllest av bin Laden

Samantha Lewthwaite var ikke tiltalt, eller offisielt mistenkt, for noen forbrytelser, hverken hjemme i Storbritannia eller i utlandet.

Men i desember 2011 endret det seg. Da arresterte kenyansk politi den engelske statsborgeren Germaine John Grant etter en razzia i Mombasa, Kenya.

Les også: (+) Gjemte seg for tyskerne i skogen i tre år – her får han sjokkbeskjeden

Politiet fant kjemikalier og annet utstyr til å lage bomber. På Grants mobil lå en SMS sendt til Lewthwaite. «Løvene kommer», en advarsel. Grant tilsto og hevdet at Lewthwaite finansierte gruppen.

<b>LANG VEI:</b> Lewthwaite gikk fra å være en vanlig jente i en britisk småby til å bli en av verdens mest ettersøkte kvinner.
LANG VEI: Lewthwaite gikk fra å være en vanlig jente i en britisk småby til å bli en av verdens mest ettersøkte kvinner.

Antiterrorpolitiet gikk glipp av storfangst da de undersøkte et av husene i Grants nabolag. En hvit kvinne i hijab åpnet døren og slapp dem inn. Barna lekte mens sørafrikanske Natalie Faye Webb viste frem passet. Trygg og rolig – som en person som ikke hadde noe å skjule.

Dagen etter ble politi­mennene oppmerksom på fadesen. Natalie Faye Webb var Samatha Lewthwaite, men hun var allerede forduftet. Men politiet fant viktige dokumenter i huset. Blant annet fødselsattesten til Lewthwaite.

På en bærbar datamaskin ble det funnet digitale spor som viste at hun surfet på nettsteder for skjønnhetspleie og klær. Men også en hyllest av Osama bin Laden, skrevet av henne selv, og instruksjoner til muslimske kvinner i jihadbevegelsen angående barna, særlig guttene. De skulle oppdras til jihadister. Funnene talte for seg. Kenyansk politi utstedte en arrestordre på Lewthwaite.

Bomben i baren

En junikveld i 2012 var Jericho Beer Palace i Mombasa full av feststemte mennesker. Gjestene i den populære baren ble frekventert av politikere, statsansatte og politifolk. Denne kvelden fulgte mange med på en fotballkamp mellom England og Italia. En kvinne i hijab skilte seg ut. Hun var hvit. Peter Okono var på puben og syntes det var påfallende.

– Det var ytterst sjeldent å se hvite mennesker på Jericho. Hun virket svært fokusert, ikke avslappet som en som er ute for å danse og ha det gøy.

Like etter at kvinnen forsvant fra stedet, detonerte en bombe. Tre ble drept og mange skadet.

Reporteren Mike Pflanz var på jobb i storbyen, og oppsøkte åstedet. Han fikk tak i en parkeringsvakt som var øyenvitne til hendelsen. Pflanz viste frem bilder av fire kvinner. Tre tilfeldige - samt et foto av Samantha Lewthwaite. Uten å nøle pekte øyenvitnet ut Lewthwaite - omtalt som «The White Widow» av tabloidpressen.

– Det er faktisk den siste sikre observasjonen av Samantha Lewthwaite, sier Pflanz i Netflix-dokumentaren «Verdens mest ettersøkte».

Les også (+) Tyskernes siste udåd på norsk jord var brutal og grufull: «Dem e' dau alle!»

<b>TERRORMISTENKT:</b> Den britiske statsborgeren Jermaine Grant ble arrestert i Mombasa i 2011, mistenkt for å planlegge terrorhandlinger. Han knyttes til Samantha Lewthwaite. 
TERRORMISTENKT: Den britiske statsborgeren Jermaine Grant ble arrestert i Mombasa i 2011, mistenkt for å planlegge terrorhandlinger. Han knyttes til Samantha Lewthwaite. 

Har en utløpsdato

Siden 2011 har jenta fra Aylesbury greid å holde all verdens etterretningstjenester på avstand. Trolig oppholder hun seg i områder langs grensen mellom Kenya og Somalia, som er kontrollert av den islamske terrororganisasjonen al-Shabaab. Organisasjonen sverget troskap til al-Qaida i 2012. Hos dem er Lewthwaite trygg - enn så lenge.

Ali Sanbalolshe, tidligere sjef for etterretningstjenesten i Somalia, understreker at det er utfordrende å få arrestert Lewthwaite.

– En mulighet er å bruke droner. Men hun er britisk, og britisk lov tillater kun å fange terror­mistenkte statsborgere. Ikke å drepe dem, sier han i Netflix-­dokumentaren «Verdens mest ettersøkte».

Men 36 år gamle Samantha Lewthwaite lever på lånt tid. Noe visepolitisjefen i Somalia, britiskfødte Zakia Hussein – den høyest rangerte kvinnelige politioffiseren i Somalia, understreker.

– Samantha kan ikke overleve i lengden. Slike folk har en utløpsdato.

<b>FALSK IDENTITET:</b> Natalie Faye Webb, egentlig Samantha Lewthwaite. 
FALSK IDENTITET: Natalie Faye Webb, egentlig Samantha Lewthwaite. 

Søken etter mening

Interpols rødmerking av Samantha Lewthwaite betyr at hun anses å utgjøre en internasjonal trussel. Hun er offisielt ettersøkt for å være i besittelse av eksplosiver og for å ha planlagt med tanke på å begå en forbrytelse.

Men hva fikk en sjenert og ganske vanlig jente fra en britisk småby til å havne i al-Shabaab-kontrollert område i Somalia som en av verdens mest ettersøkte?

– Jeg ser alle kjennetegnene til en person som søker etter en høyere mening med livet. Den kristne bakgrunnen introduserte henne for religion, men den var ikke tilfredsstillende nok, og noe i henne søkte etter mer, sier Roger Griffin, en ekspert på religiøs fanatisme ved of Oxford Brookes University, til BBC.

– Denne søken kunne ført henne til Amnesty International eller til en selvoppofrende rolle i kirken, men den samme søken har en mørkere side som kan føre rett inn i fanatismen.

<b>KONVERTITTER:</b> Samantha Lewthwaite møtte ektemannen Germaine Lindsay på et islamsk chatroom. Lindsay sprengte seg selv i luften i London 7. juli 2005 og drepte 26 mennesker. Visste Lewthwaite om ektemannens planer?
KONVERTITTER: Samantha Lewthwaite møtte ektemannen Germaine Lindsay på et islamsk chatroom. Lindsay sprengte seg selv i luften i London 7. juli 2005 og drepte 26 mennesker. Visste Lewthwaite om ektemannens planer?

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2020, og sist oppdatert 24/01 2023.

Les også