Tvang ofrene til å sverge ved Satan

Drapsbølgen i villastrøkene var et mysterium – så gjorde 13-åringen en oppdagelse

Det ene drapet var mer voldsomt og meningsløst enn det andre. Ofrene syntes å være tilfeldige. Det eneste de hadde til felles, var at de ble oppsøkt i sine egne hjem. En dag tok saken en dramatisk vending.

<b>DJEVELSK HUMØR:</b> Richard Ramirez ble tatt til slutt, men før det skulle han påføre mye lidelse og frykt i Los Angeles-området.
DJEVELSK HUMØR: Richard Ramirez ble tatt til slutt, men før det skulle han påføre mye lidelse og frykt i Los Angeles-området. Foto: NTB/George Nikitin
Sist oppdatert

Enkelte drap oppleves som ekstra rystende, selv i Los Angeles, der folk blir drept i kriminelle handlinger to av tre dager i snitt.

Den ni år gamle jenta som ble funnet voldtatt og drept i kjelleren på et hotell 10. april 1984, var et slikt drap.

Voldtekten og det påfølgende drapet på en 79 år gammel kvinne i hennes eget hjem høsten 1984, var et annet. Gjerningsmannen hadde brukt så stor kraft da han skar over halsen på offeret at hodet nesten ble skilt fra kroppen.

Begge drapene forble uoppklart og forsvant snart i politiets haug av uløste drapssaker og i folks glemsel. Ingen tenkte på å se sakene i sammenheng. Ingen tenkte på at drapene kunne være starten på en seriedrapsmanns herjinger i den amerikanske storbyens villastrøk.

Les også (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Nøkkelvitne

17. mars 1985 var 22 år gamle Maria Hernandez i ferd med å lukke garasjeporten da en mann plutselig sto foran henne. Maria Hernandez registrerte at mannen hadde utstikkende øyne, smalt ansikt, mørkt, krøllet hår – og en pistol i hånden.

Pistolen hadde mannen rettet mot den unge kvinnen. Fingeren hans krummet seg om avtrekkeren. Maria Hernandez løftet instinktivt hånden mot ansiktet som et hjelpeløst forsøkt på å beskytte seg mot prosjektilet som var på vei.

<b>TATT OG SLUPPET UT:</b> Da dette politibildet ble tatt 12. desember 1984 var Richard Ramirez allerede i gang med drapsserien. Men politiet slapp ham ut igjen.
TATT OG SLUPPET UT: Da dette politibildet ble tatt 12. desember 1984 var Richard Ramirez allerede i gang med drapsserien. Men politiet slapp ham ut igjen. Foto: Getty Images/Michael Ochs Archives

Men da skuddet kom, traff prosjektilet bilnøkkelen 22-åringen hadde i hånden. Hun var allikevel snartenkt nok til å kaste seg ned og ligge urørlig. Mannen ble stående og betrakte henne et øyeblikk, før han gikk videre inn i huset via garasjen.

Der skjøt og drepte han Dayle Okazaki (34) som Hernandez delte hus med. Skrekkslagen forsøkte Maria Hernandez å snike seg i sikkerhet, men støtte i stedet på gjerningsmannen som kom ut av husets hoveddør. Igjen rettet han pistolen mot Maria Hernandez. Hun tryglet ham om å vise nåde.

Av en eller annen grunn senket gjerningsmannen våpenet, og forlot stedet. Han etterlot seg dermed det første vitnet som kunne beskrive hans utseende og koble det mot et drap.

Senere samme dag slo gjerningsmannen til i den lille byen Monterey Park. En 30 år gammel kvinne ble dratt ut av bilen sin, skutt og drept. En nabo ble vitne til angrepet. Hans signalement av gjerningsmannen stemte overens med Maria Hernandez’ beskrivelse.

<b>NØKKELVITNE:</b> 22 år gamle Maria Hernandez ble beskutt av serie­draps­mannen i sin egen garasje, men reddet livet fordi kula ble stoppet av bil­nøkkelen hun hadde i hånden. 
NØKKELVITNE: 22 år gamle Maria Hernandez ble beskutt av serie­draps­mannen i sin egen garasje, men reddet livet fordi kula ble stoppet av bil­nøkkelen hun hadde i hånden.  Foto: timetoast.com

Tok offerets øyne

Ti dager senere, 27. mars 1985, ble ekteparet Vincent (64) og Maxine (44) Zazzara funnet drept i sitt hjem. Spor på åstedet tydet på at gjerningsmannen hadde skutt Vincent og bundet Maxine Zazzara.

Hun hadde kommet seg løs fra tauene og greid å få tak i ekteparets våpen, men ble skutt tre ganger før hun rakk å lade våpenet. Etterpå fjernet gjerningsmannen øynene hennes.

− Obduksjonen viste at dette skjedde etter at døden inntraff. Jeg vil tro at han hakket ut øynene hennes i raseri, kanskje fordi hun gjorde motstand, sier psykologiprofessor Louis Schlesinger (71) til Vi Menn. Han er ekspert på seriemordere.

– Seriemordere liker å ha kontroll. Det at offeret ikke vil samarbeide, kan utløse et sinne hos dem, legger han til.

I første omgang var det få fellestrekk ved drapene som indikerte at ekteparet Zazzara var drept av gjerningsmannen bak de to drapene ti dager tidligere. Men så kom resultatet fra undersøkelsen av drapsvåpenet. Det viste at våpenet som ble brukt til å ta livet av ekteparet Zazzara var det samme som var blitt brukt i de to uløste drapssakene 17. mars.

− Det var da vi forsto at vi sto overfor en seriemorder, sa sjefetterforsker Gil Carillo i et intervju, før han la til:

<b>JAGET:</b> Fantomtegning politiet i Los Angeles fikk laget av The Night Stalker på grunnlag av vitneforklaringer. Men politiet hadde allerede bilder av mannen i sitt eget forbryterarkiv.
JAGET: Fantomtegning politiet i Los Angeles fikk laget av The Night Stalker på grunnlag av vitneforklaringer. Men politiet hadde allerede bilder av mannen i sitt eget forbryterarkiv. Foto: Los Angeles Public Library/Herald Examiner Collection

– Men marerittet hadde så vidt begynt.

Les også (+) Mesterløperen Olle (34) ble dømt for tre drap og fikk livet ødelagt – sannheten som kom frem i ettertid er skremmende

Måtte sverge troskap til satan

14. mai 1985 vendte gjerningsmannen tilbake til Monterey Park. Der brøt han seg inn i huset til Bill (66) og Yuriko (56) Doi. Etter å ha skutt Bill Doi, bandt han Yuriko Doi fast og voldtok henne før han forlot åstedet.

− Det ble en fremgangsmåte han brukte i flere av overfallene, sier seriemorder-eksperten Louis Schlesinger til Vi Menn.

<b>FANGE:</b> Det var ikke uvanlig at Ramirez bandt sine ofre, før han forgrep seg på − og ved flere anledninger − drepte dem etterpå. 
FANGE: Det var ikke uvanlig at Ramirez bandt sine ofre, før han forgrep seg på − og ved flere anledninger − drepte dem etterpå.  Foto: politiet

− Etter først å ha drepte ektemannen, voldtok han så kvinnen i huset for å oppnå den seksuelle tilfredsstillelsen han var ute etter.

Utover sommeren 1985 fortsatt overfallene:

− Los Angeles var i sjokk. Folk sov med vinduene lukket selv om det var en brennhet sommer, sa etterforsker Gil Carillo i et senere intervju.

To søstre på 79 og 83 år ble angrepet i sitt hjem. Den ene ble voldtatt og begge ble slått gjentatte ganger med en hammer. Den eldste søsteren døde. Senere tok han seg inn i huset til et ektepar, der han hugget begge gjentatte ganger med en machete før han skjøt og drepte dem.

Men noen ofre fikk leve. Som Sophie Dickcman (63). Etter at hun 7. juli ble overfalt i huset sitt og voldtatt, kunne hun fortelle om redslene til etterforskerne:

HERJET I L.A.: Et oversiktsbilde tatt på 1980-tallet viser sentrum av Los Angeles i California.
HERJET I L.A.: Et oversiktsbilde tatt på 1980-tallet viser sentrum av Los Angeles i California. Foto: R. Krubner/ClassicStock/Getty Images

– Han tvang meg til å sverge ved Satan på at jeg ikke gjemte unna verdisaker for ham, fortalte hun.

To nye ektepar ble overfalt i ukene som fulgte. Begge mennene ble drept. Begge kvinnene kunne fortelle samme historie: Gjerningsmannen hadde gitt dem beskjed om at de ville få leve dersom de sverget troskap til Satan.

I mediene hadde seriemorderen fått kallenavnet «The Night Stalker». Og snart skulle politiet få gjennombruddet i sin desperat jakt på seriedrapsmannen.

Les også (+) Torstein fremsto som pratsom og jovial. I virkeligheten var han en iskald skuespiller som lurte tyskerne trill rundt

<b>HELTEN:</b> 13 år gamle James Romeros observasjonsevne og snar­rådighet gjorde at The Night Stalkers identitet ble avslørt. Her under en pressekonferanse etter at seriemorderen var pågrepet.
HELTEN: 13 år gamle James Romeros observasjonsevne og snar­rådighet gjorde at The Night Stalkers identitet ble avslørt. Her under en pressekonferanse etter at seriemorderen var pågrepet. Foto: Los Angeles Public Library/Herald Examiner Collection

Brutalt forbilde

24. august 1985 slo The Night Stalker til mot huset til familien Romero. Den 13 år gamle sønnen James satt våken på gutterommet da han hørte lyden av fottrinn i grusen utenfor. 13-åringen stormet ut i gangen og vekket foreldrene før han løp ut. Han rakk å se en mann hoppe inn i en bil og kjøre vekk. Og den snarrådige gutten fikk notert bilnummeret.

Richard Ramirez avbildet under rettssaken der han var tiltalt for 68 lovbrudd, inkludert 13 drap.
Richard Ramirez avbildet under rettssaken der han var tiltalt for 68 lovbrudd, inkludert 13 drap. Foto: Getty Images

Da politiet fant den stjålne bilen fire dager senere, ble den raskt satt i sammenheng med Night Stalker-saken. Seriemorderen som alltid var påpasselig med å ikke etterlate spor på åstedene, hadde oversett en liten detalj i fluktbilen: Under speilet fant politiet et fingeravtrykk. Avtrykket tilhørte en 25 år gammel løsgjenger og innbruddstyv ved navn Richard Ramirez (25).

Ramirez ble av venner og bekjente beskrevet som en høflig og grei gutt, men som under oppveksten var blitt påvirket av en eldre fetter. Slektningen var Vietnam-veteran og hadde drept kjæresten sin foran øynene på Ramirez. Han hadde dessuten ved flere anledninger vist den unge gutten bilder av folk han påsto han hadde drept i Vietnam, samt av kvinner han skulle ha voldtatt.

<b>NEKTET:</b> Richard Ramirez tilsto først å stå bak serien på 13 drap, men trakk tilståelsen før rett­ssaken. Den tidligere uteliggeren så ut til å nyte oppmerksom­heten saken ga ham,
NEKTET: Richard Ramirez tilsto først å stå bak serien på 13 drap, men trakk tilståelsen før rett­ssaken. Den tidligere uteliggeren så ut til å nyte oppmerksom­heten saken ga ham, Foto: NTB/AP Photo/Lacy Atkins

Dømt til døden

Ramirez rakk å slå til én siste gang i dagene mellom det mislykkede angrepet mot familien Romero, og politiets funn av fingeravtrykket som knyttet Ramirez til drapsserien: Et ungt par ble overfalt i sitt hjem. Igjen ble mannen skutt og drept før Ramirez voldtok kvinnen og tvang henne til å sverge troskap til Satan.

− Fortell politiet at The Night Stalker har vært her, lød hans avskjedshilsen til kvinnen.

Men så gikk politiet ut med navn og bilde på den ettersøkte gjerningsmannen. 30. august 1985 ble Richard Ramirez gjenkjent i en butikk i Los Angeles av en eldre kvinne som hadde sett bildet hans i avisen.

Ramirez forsøkte å flykte, men ble innhentet av en rasende mobb, og holdt i bakken til politiet ankom.

Les også: Forsvinningen rystet en hel verden. Så vokste mistanken mot en av de ivrigste blant letemannskapene

Dametekke

<b>FENGSLET AV DRAPS­MANN:</b> Doreen Lioy på vei inn i San Quentin-fengselet for å gifte seg med «The Night Stalker»

Richard Ramirez fikk både brev og ble
besøkt av flere kvinnelige fans under sine år i fengsel. I 1996 giftet han seg med ukeblad­redaktøren Doreen Lioy.

De var gift frem til året Ramirez døde, i 2013.

− Etter min mening har det ikke vært utført nok forskning til å kunne fastslå hvorfor seriemordere får så mange kvinnelige beundrere. Vi vet at kvinner som går etter seriemordere kommer fra alle samfunnslag. Du vil ikke tro hvor mange høyt utdannede, intelligente kvinner som har lagt seg etter en seriemorder, sier psykologiprofessor Louis Schlesinger til Vi Menn. Den amerikanske psykologen Leon F. Seltzer peker på flere mulige forklaringer. Blant dem er troen på at akkurat deres kjærlighet vil kunne forvandle morderen fra ond og utspekulert til en kjærlig og omtenksom person, og troen på at dypt inne i seriemorderen finnes det et såret barn, som ved akkurat deres hjelp og omsorg vil kunne leges.

Siste avsløring

I avhør tilsto Ramirez først alt, for senere å trekke tilståelsene tilbake. Under rettssaken hevdet han sin uskyld. Juryen lot seg ikke overbevise.

20. september 1989 ble Richard Ramirez funnet skyldig i 13 drap. 7. november 1989 ble han dømt til døden.

− Big deal. Vi ses i Disneyland, var Ramirez’ kommentar etter at dommen var avsagt.

Først i 2009 ble hans synderegister tilsynelatende komplett. Da viste DNA-undersøkelser at Richard Ramirez også sto bak voldtekten og drapet på den ni år gamle jenta i hotellkjelleren 25 år tidligere. For ettertiden har dette blitt stående som det første kjente Night Stalker-drapet.

Dødsstraffen ble aldri fullbyrdet. Richard Ramirez døde av kreft i 2013.

Psykologiprofessor Louis Schlesinger tror ikke at Ramirez’ serie av drap hadde et rituelt satanistisk motiv:

− Han kan ha vært satanist, men det kan like gjerne ha vært et image. Et fellestrekk ved seriemordere er at de har et stort behov for å bli lagt merke til. Da Ramirez eksempelvis ba et av ofrene fortelle politiet at The Night Stalker hadde vært der, eller kommanderte andre til å sverge på djevelen, kan det like gjerne være tegn på et oppmerksomhetsbehov, sier Louis Schlesinger til Vi Menn.

Vendte tilbake til samme hus

<b>SERIE­MORDER­EKSPERT:</b> Rettspsykologen og professoren Louis Schles­inger har viet mye av sitt yrkesliv på å studere serie­mordere. − Ramirez er utvilsomt en av dem som har spredd mest frykt, slår han fast. 

Rettspsykolog og professor Louis Schlesinger har vært ­ekspertvitne under flere ­seriedrapsrettssaker i USA.

− Studier viser at et fellestrekk hos flere seriemordere er at de lar enkelte ofre få leve, uten at det nødvendigvis finnes noen regel for hvem de velger, sier den anerkjente rettspsykologen.

– Seriemordere liker å ha kontroll. For dem er ofrene objekter hvis skjebne de kan bestemme over, legger han til.

Han mener Ramirez er ett av få mennesker som blir seksuelt opphisset av tanken på å bryte seg inn i et hus for å voldta og drepe de som bor der. Seriemordere uten evnen til å føle empati bryr seg ikke om hva som skjer med offeret, sier Schlesinger.

Ekteparet Zazzara, det første paret som ble drept av Ramirez, hadde hatt besøk av Ramirez ett år i tidligere.

− Jeg er overbevist om at Ramirez dro tilbake nettopp fordi han hadde vært der før og følte seg trygg. Første gangen hadde han, så vidt vi vet, ikke begynt med overfall. Han var det vi kaller en sex-innbruddstyv: Noen er ute etter å stjele undertøy. Andre tenner på å kikke. Disse er de farligste. Det som begynner med kikking, utarter ofte til langt verre ting, sier Schlesinger.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2021, og sist oppdatert 15/02 2021.

Les også