TRUE CRIME

Syv år tok det før den urovekkende likheten ble oppdaget

De tilsynelatende umotiverte rovmordene på middelaldrende par hadde stått uoppklart i to tiår. Så begynte cold case-etterforskere å gjennomgå videoopptak av et gameshow med en deltager som uttalte at han hadde en «spesiell hobby».

<b>VINNER OG DRAPSMANN:</b> Avbildet til venstre: John William Cooper da han var med på TV-showet «Bulls­eye». Tegningen til høyre av en antatt dobbeltdrapsmann tre uker senere. Politiet brukte syv år på å oppdage likheten.
VINNER OG DRAPSMANN: Avbildet til venstre: John William Cooper da han var med på TV-showet «Bulls­eye». Tegningen til høyre av en antatt dobbeltdrapsmann tre uker senere. Politiet brukte syv år på å oppdage likheten. Foto: NTB/REX
Sist oppdatert

De to døde menneskene lå ikke langt fra den populære turstien gjennom hedelandskapet ved de steile klippene som troner over stredet mellom Irskesjøen og Atlanterhavet.

Fluene som surret hissig rundt likene, vitnet om at de hadde ligget noen dager. Begge de avdøde var bakbundet og skutt flere ganger i ansiktet.

Full drapsalarm ble slått i grevskapet Pembrokeshire sørvest i Wales − for annen gang på fire år. Dobbeltdrapet på ekteparet Peter (51) og Gwenda (52) Nixon 29. juni 1989 var nemlig ikke det første i området, begått av en åpenbart lokalkjent rovmorder.

<b>ÅSTEDET:</b> Hedene i Pembroke­shire i Wales viste seg å være fritt for biologiske spor etter dobbeltdrapsmannen. Politiet lette med store styrker langs denne kyststien, men det var en vitneobservasjon av en mann på vei ut av området som ga gjennombruddet.
ÅSTEDET: Hedene i Pembroke­shire i Wales viste seg å være fritt for biologiske spor etter dobbeltdrapsmannen. Politiet lette med store styrker langs denne kyststien, men det var en vitneobservasjon av en mann på vei ut av området som ga gjennombruddet. Foto: NTB/REX

Full drapsalarm

Natt til lille julaften 1985 rykket nødetatene ut til melding om brann på gården til et velstående søskenpar. Inne i våningshuset fant brannmennene de delvis forkullede likene av Richard (58) og Helen (54) Thomas. Obduksjonen avdekket at søsknene var døde allerede før brannen startet.

− Richard var blitt skutt i magen og ansiktet. Deretter ble Helen skutt i ansiktet, refererte rettsmedisiner Stuart Hamilton i TV-dokumentarserien «World’s Most Evil Killers».

<b>SKJULTE SPOR:</b> Richard og Helen Thomas ble skutt og drept før leiligheten deres ble satt fyr på av drapsmannen.
SKJULTE SPOR: Richard og Helen Thomas ble skutt og drept før leiligheten deres ble satt fyr på av drapsmannen. Foto: NTB/REX

Drapsvåpenet ble fastslått å være en hagle. Utover det fant kriminalteknikerne ingen andre spor etter drapsmannen på åstedet.

Én av dem som ble oppsøkt av politiet under en rund­spørringe i distriktet, var en familiefar i 40-årene som bodde kun halvannen kilometer unna Richard og Helen. Mannen benektet enhver kjennskap til saken. Mannens familie ga ham dessuten alibi for tidspunktet drapene måtte ha skjedd, og han ble etter hvert strøket fra listen over mistenkte.

Dobbeltdrapet så ut til å forbli uoppklart og et traume for det ellers fredelige Pembrokeshire.

Les også: (+) Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt

Stjal bankkort og kortbukse

I juli 1989 ble så likene av Peter og Gwenda funnet i nærheten av kyststien.

Uttak fra Peters bankkort etter drapet og en del andre funn, fikk etterforskerne til å konkludere med at drapsmannen hadde tvunget ekteparet til å oppgi kodene til bankkortene sine før han bakbandt, skjøt og drepte dem. Gwenda var i tillegg blitt seksuelt misbrukt.

<b>DREPT:</b> Turisten Peter Dixon ble frastjålet kortbuksen sin av mannen som drepte ham og kona Gwenda, som også ble seksuelt misbrukt.
DREPT: Turisten Peter Dixon ble frastjålet kortbuksen sin av mannen som drepte ham og kona Gwenda, som også ble seksuelt misbrukt. Foto: NTB/REX

Også i denne saken ble drapsvåpenet fastslått å være en hagle. Og heller ikke i dette tilfellet etterlot drapsmannen biologiske spor på åstedet.

Men; han tok med seg noen biologiske spor. Han hadde nemlig stjålet kortbuksa til drapsofferet.

Vitneobservasjoner av en mann som hadde forlatt området, ledet til en fantomtegning som skulle bli viktig i jakten på drapsmannen. For drapsmannen hadde allerede vist seg frem for et større publikum.

<b>DREPT:</b> Gwenda Dixon ble også seksuelt misbrukt av gjerningsmannen som skjøt henne og ektemannen Peter.
DREPT: Gwenda Dixon ble også seksuelt misbrukt av gjerningsmannen som skjøt henne og ektemannen Peter. Foto: NTB/REX

Voldtekter

Årene gikk og ingen nye spor ble avdekket i de to dobbeltdrapene i Pembrokeshire. Samtidig skulle flere overfall ryste grevskapet:

Sommeren 1996 ble en gjeng på fem tenåringer overfalt og ranet av en mann med finlandshette og avsagd hagle. To av tenåringsjentene ble også utsatt for seksuelle overgrep.

Samme høst tok en mann med finlandshette og avsagd hagle seg inn i huset til en kvinnelig lærer. Kvinnen greide å flykte.

Lærerens signalement av gjerningsmannen samt øvrig funn i saken, ledet etter hvert politiet tilbake til familiefaren i 40-årene som var registrert blant dem som ble sjekket ut etter brannen og dobbeltdrapet i 1985.

Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept. I kjelleren gjorde politiet et grufullt funn

Fikk problemer med sinne og alkohol

Den arbeidsledige familiefaren John William Cooper var kjent i lokalområdet som en flittig gårdsarbeider i sine yngre dager, slik som sin far.

21 år gammel giftet han seg med ungdomskjæresten, og sammen fikk de to barn. I 1978 vant da 24 år gamle John William Cooper 90 000 pund (cirka syv millioner kroner i dagens pengeverdi) i et lotteri.

Men gevinsten ble etter sigende en forbannelse. John William Cooper utviklet både et sinne-, alkohol- og spilleproblem. Han sløste vekk store summer både på puben, hos bookmakere og på annet tant og fjas, og endte i stadige slåsskamper i fylla.

− Man så en tydelig endring i væremåten hans etter at han vant pengene, uttalte en venn av John William Cooper til BBC.

– Folk begynte å bli redde for ham og temperamentet hans.

Da pengene fra gevinsten tok slutt, begynte John William Cooper å begå ran, tyverier og innbrudd for å kunne fortsette den kostbare livsstilen, mente påtalemyndigheten.

John William Cooper ble i 1998 dømt til 16 års fengsel for mer enn 30 innbrudd, samt for rans- og overfallsforsøket på den kvinnelige læreren.

På grunn av likhetstrekkene i fremgangsmetode og våpenbruk, endte han også på politiets radar som mistenkt i draps- og voldtektssakene. Men det fantes ingen beviser mot ham.

Trodde politiet.

Innrømte å ha en spesiell hobby

I 2006 begynte cold case-etterforskere å gjennomgå de gamle draps- og voldtektssakene på nytt. Da fant etterforskerne noe interessant: De hentet ut bilder fra John William Coopers deltagelse i gameshowet «Bullseye» i 1989, tre uker før drapene på Gwenda og Peter.

Coopers positur på bildene hadde en slående likhet med en tegning som lå i etterforskningsmaterialet: fantomtegningen utarbeidet på grunnlag av forklaringer fra vitner som hadde sett den antatte gjerningsmannen på vei fra åstedet for dobbeltdrapet på Gwenda og Peter.

I programmet hadde John William Cooper dessuten kommet med en uttalelse som fikk etterforskerne til å spisse ører.

− Jeg har en noe spesiell hobby, fortalte han til programlederen.

Etterforskerne mistenkte nå at denne hobbyen hadde vært å rane og drepe middelaldrende ektepar i sitt eget nærmiljø.

<b>DREPT:</b> Politiet mente Richard og Helen Thomas overrasket en innbruddstyv og ble drept i 1985. Først 11 år senere skulle gjernings­mannen bli tatt.
DREPT: Politiet mente Richard og Helen Thomas overrasket en innbruddstyv og ble drept i 1985. Først 11 år senere skulle gjernings­mannen bli tatt. Foto: REX

John William Cooper som påtok seg småjobber i nærmiljøet, kunne ha visst at Helen etter planen skulle ha vært alene hjemme drapskvelden i 1985. Og han kjente godt til området der Peter og Gwenda ble funnet bakbundet og drept i 1989.

Kortbukse-sporet

Etterforskerne fikk tillatelse til å gjennomsøke huset til John William Cooper, som på sin side blånektet for enhver innblanding i sakene.

− Det var da vi fikk gjennombruddet som gjorde at vi visste at vi hadde rett mann, sa rettsmedisiner Angela Gallop til «dokumentaren «World’s Most Evil Killers».

En kortbukse funnet i John William Coopers hus, ble gjenkjent av sønnen til drapsoffer Peter Nixon: Den hadde tilhørt hans far.

− Da vi analyserte prøver fra shortsen, fant vi Peters blod på den, sa rettsmedisiner Angela Gallop.

Peters blod ble i tillegg funnet på en avsagd hagle tilhørende John William Cooper. Etterforskerne fant dessuten husnøkler og andre verdisaker tilhørende flere ofre.

Les også: (+) Drapsmannen kjørte i 70 dager med kona i bagasjerommet

– Du er en farlig mann

I 2010 ble John William Cooper stilt for retten for de to dobbeltdrapene samt for overfalls­voldtektene på de to tenårings­jentene.

− Det er en rød tråd her. Hver hendelse involverer en avsagd hagle, tau, en finlandshette samt at de skjedde innenfor et avgrenset område av Pembrokeshire, fremholdt aktor Gerard Elias.

<b>LIVSVARIG:</b> John William Cooper bedyret sin uskyld, men ble dømt til livsvarig for to dobbeltdrap. 
LIVSVARIG: John William Cooper bedyret sin uskyld, men ble dømt til livsvarig for to dobbeltdrap.  Foto: NTB/REX

Aktoratet mente at John William Cooper hadde tatt seg inn i huset til søsknene Richard og Helen Thomas natt til lille julaften 1985 på jakt etter verdisaker. Da Richard dukket opp, skjøt og drepte han Richard i affekt. Deretter skjøt og drepte han Helen.

Kobles mot flere drap

John William Cooper settes i forbindelse med flere andre uløste drapssaker. Blant dem er drapet på 72 år gamle Flo Evans i 1989, som ble funnet drept kort tid etter dobbeltdrapet på Peter og Gwenda.

Cooper hadde tidligere utført noen småjobber for Flo Evans.

John William Cooper har også vært under mistanke for dobbeltdrapet på et ektepar i 60-årene som ble funnet skutt og drept på gården sin i 1993. Han var også mistenkt for drapet på et eldre søskenpar som ble funnet døde på sin gård i 1976, men disse dødsfallene ble senere fastslått å være drap og selvdrap etter en krangel mellom søsknene.

Vitnet mot faren

John William Coopers sønn, som flyktet hjemmefra som 16-åring for å «slippe farens tyranni», vitnet mot faren i retten. Han fortalte om en voldelig og temperamentsfull far som ved én anledning hadde lagt sin egen sønn i bakken og dyttet løpet på den avsagde haglen inn i munnen hans.

Sønnen vitnet også om at faren hadde overtalt familien til å gi ham alibi for tidspunktene dobbeltdrapene fant sted.

26. mai 2011 ble John William Cooper dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse:

− Du er en farlig mann, konkluderte dommeren.

− Brutaliteten, kynismen og ondskapen i handlingene dine, gjør at dommen på livsvarig fengsel skal tolkes bokstavelig.

Kilder: World’s Most Evil Killers, Wikipedia, walesonline.co.uk, Western Telegraph, murderpedia.org og BBC.

Denne saken ble første gang publisert 10/01 2024, og sist oppdatert 10/01 2024.

Les også