DRAPET SOM RYSTET DANMARK

Peter Madsens liv i fengsel: Rømningsforsøk, kvinner og forbudte brev

Etter at han ble dømt for drapet på journalisten Kim Wall, fortsetter Peter Madsen å skape overskrifter.

<b>PÅ ÅSTEDET: </b>Peter Madsen, fotografert av Vi Menns journalist, inne i ubåten Nautilus, hvor han drepte og parterte journalisten Kim Wall.
PÅ ÅSTEDET: Peter Madsen, fotografert av Vi Menns journalist, inne i ubåten Nautilus, hvor han drepte og parterte journalisten Kim Wall. Foto: Håkon Bonafede/Vi Menn
Sist oppdatert

Den danske oppfinneren Peter Madsen (52) sitter inne i fengsel på livstid for å ha drept den svenske journalisten Kim Wall i 2017.

Saken fikk stor oppmerksomhet i media, og selv bak murene fortsetter Madsen å lage overskrifter.

I sommer ble 52-åringen dømt på nytt - denne gangen for å ha sendt minst fire forbudte brev til to ulike kvinner.

De første ti årene av livstidsdommen har han nemlig ikke lov til å sende brev til personer han ikke kjente før han ble fengslet.

I retten ble han spurt om han hadde sendt de fire brevene ut til to kvinner, hvorpå han svarte at det ikke var korrekt.

– Det er mange flere, sa Madsen.

Samtidig nektet han straffskyld, da han mente at loven, som ble vedtatt i 2022, strider mot menneskerettighetene. Likevel ble han dømt og ilagt en bot på 5000 danske kroner, i tillegg til at han må betale saksomkostningene.

Dette er andre gangen Madsen dømmes for straffbart forhold etter han ble satt i fengsel på livstid. I februar 2021 ble han idømt ett år og ni måneders fengsel for å ha rømt fra Herstedvester Fængsel.

<b>RØMTE: </b>Peter Madsen avbildet under sitt rømningsforsøk høsten 2020.
RØMTE: Peter Madsen avbildet under sitt rømningsforsøk høsten 2020. Foto: Ritzau Scanpix/Nils Meilvang via REUTERS

Under flukten holdt han en fengselspsykolog som gissel, truet flere fengsels- og politibetjenter, i tillegg til å forsøke å kapre en bil.

Han kom seg ikke mer enn rundt 500 meter fra fengselet før han ble stanset, fem minutter etter at han rømte.

Flukten hadde han planlagt over lengre tid. Han hadde blant annet misbrukt tilliten han hadde i fengselet ved å lage to våpenkopier - en pistolkopi og et falskt bombebelte, som han brukte til å true de ansatte med under fluktforsøket.

Ifølge danske DR, bestemte 52-åringen seg for å planlegge en flukt allerede i mars 2019.

Madsen har selv forklart at grunnen til at han ønsket å flykte fra fengselet, var at han våren 2019 hadde fått begrenset sine muligheter for å få besøk bak murene.

Les også: (+) Etter å ha vært savnet i over to måneder, ble Kala funnet innesperret i en container. Det hun fortalte politiet, var nesten ikke til å tro.

Dette skjedde med Kim Wall

Den 10. august 2017 hadde den 30 år gamle frilansjournalisten, Kim Wall, sammen med sin danske kjæreste, invitert venner over på en avskjedsfest.

Paret skulle nemlig flytte til Kina sammen like etterpå.

Det kom frem i en dokumentar om drapet som ble sendt på dansk TV 2 i januar 2018.

Da første gjest akkurat hadde ankommet festen, fikk Kim Wall en telefon fra Peter Madsen. Hun hadde i flere måneder prøvd å få tak i oppfinneren, i håp om å få lage en reportasje om ham og ubåten.

Wall ble invitert over på en kopp te, hvor Madsen tilbød seg å stille opp til et intervju om bord i ubåten. Intervjuet skulle skje samme kveld.

Ifølge kjæresten var Wall i tvil om hun skulle velge å gjøre intervjuet eller bli igjen på parets avskjedsfest. Det endte med at journalisten valgte intervjuet, siden det potensielt kunne føre til en reportasje i et amerikansk magasin.

Kjæresten og vennene ble med til kaia og vinket farvel til Wall da hun forlot København i Nautilus sammen med Madsen. Etter seks timer bestemte kjæresten seg for å melde ubåten savnet, da han ikke fikk kontakt med Wall.

<b>DET SISTE BILDET: </b>Et bilde tatt 10. august 2017 viser en mann og en kvinne om bord på Peter Madsens undervannsbåt "UC3 Nautilus".
DET SISTE BILDET: Et bilde tatt 10. august 2017 viser en mann og en kvinne om bord på Peter Madsens undervannsbåt "UC3 Nautilus". Foto: AFP PHOTO / Peter THOMPSON

Morgenen etter ble ubåten funnet i Køge Bugt sør for København. Madsen ble reddet ut, mens ubåten sank. Det var imidlertid ingen spor etter Wall.

Madsen hevdet at Wall hadde blitt satt av på land rundt klokken 22.20 kvelden før. Han ble dog ikke trodd av politiet, som samme dag sendte ut en pressemelding om at ubåteieren hadde blitt pågrepet og siktet for uaktsomt drap.

De mente at Madsen hadde prøvd å senke båten med vilje for å skjule spor.

Den 21. august, elleve dager etter at ubåten ble meldt savnet, fortalte Madsen til politiet at det skjedde en ulykke om bord i ubåten. Videre innrømmet han å ha dumpet liket av Kim Wall på havet.

<b>LETEMANNSKAP: </b>Et letemannskap avbildet under søket etter Kim Walls kroppsdeler ved øya Amager i København.
LETEMANNSKAP: Et letemannskap avbildet under søket etter Kim Walls kroppsdeler ved øya Amager i København. Foto: Jens Dresling / AP

31. august ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved øya Amager utenfor København. 7. oktober meldte politiet på en pressekonferanse at de hadde funnet hodet og to bein. I slutten av november ble begge armene funnet.

Året etter, den 25. april 2018, ble Madsen dømt til livstid i fengsel for drap, seksuell mishandling og likskjending.

Selv nektet han fremdeles straffskyld og sto fast på at det hele var en ulykke, men tilsto å ha partert liket.

Ikke før to år etter kom tilståelsen frem i dokumentaren «De hemmelige optagelser» fra Discovery Networks.

– Det er min skyld, hun døde. Og det er min skyld, fordi jeg begikk forbrytelsen. Alt sammen er min skyld, sa Madsen i en telefonsamtale med den danske journalisten Kristian Linnemann.

Les også: (+) Ni år før Madsen drepte Kim Wall på ubåten Nautilus, besøkte Vi Menns journalist Håkon Bonafede den beryktede ubåten. Her kan du lese mer om Bonafedes inntrykk av drapsdømte Peter Madsen, og se eksklusiv video fra da han besøkte innsiden av Nautilus.

Hvem er Peter Madsen?

Oppfinneren Peter Madsen ble født i 1971 og tilbrakte barndommen i de danske småbyene Sæby og Høng.

De første seks årene av sitt liv bodde han sammen med foreldrene Annie og Carl Madsen, før foreldrene skilte seg.

Etter hvert bodde Madsen kun hos sin far, da han ikke gikk overens med morens nye kjæreste.

<b>UBÅTBYGGER: </b>Peter Madsen hadde en spesiell interesse for både raketter og ubåter. Her avbildet i 2004, inne i ubåten Nautilus, hvor Kim Wall ble drept.
UBÅTBYGGER: Peter Madsen hadde en spesiell interesse for både raketter og ubåter. Her avbildet i 2004, inne i ubåten Nautilus, hvor Kim Wall ble drept. Foto: Jeppe Michael Jensen / NTB

Sammen delte far og sønn en stor interesse for raketter, og allerede da han gikk i 7. klasse hadde Peter Madsen skutt opp sin første rakett, som han selv hadde bygget på en gammel høvelbenk på farens verksted. Han var omtalt som en «nerd» i nærmiljøet, hadde få venner og dro sjelden på klassefester.

Etter farens dødsfall i 1990, fortsatte Madsen å dyrke deres felles rakettinteresse ved å melde seg inn i rakettklubben DARK i København.

Det tok imidlertid ikke lang tid før de andre medlemmene tok avstand fra ham, på grunn av hans ville innfall og eksperimenter som satte både han selv og omgivelsene i fare.

Madsen har aldri fullført noen formell utdanning, til tross for at han startet på en ingeniørutdanning og har tatt flere sveisekurs for å kunne bygge ubåter.

– Han virket jo en anelse skrudd. Skrøt av at han aldri hadde tatt eksamen i noe som helst. Alt var selvlært. Han fortalte at han var en veldig uforsiktig fyr allerede som barn, med en glødende interesse for fysikk. Alle eksperimentene med hydrogenballonger og forsøk på å fremstille rakettdrivstoff var ikke like vellykkede, og mange mente det var et under at han hadde overlevd så langt, fortalte Vi Menns journalist Håkon Bonafede om møtet med Madsen ti år etter.

Giftet seg i fengselet

I november 2011 giftet Madsen seg i København Rådhus. Selv har han forklart at han levde i et åpent ekteskap - og at han dermed hadde hatt seksuell omgang med flere andre kvinner i ubåten.

I februar 2018, et halvt år etter at Kim Wall ble funnet drept, ble det kjent at ekskona hadde forlatt ham.

Kvinnen har valgt å forholde seg anonym, noe mediene har respektert. Navnet hennes har derfor aldri blitt kjent for offentligheten.

<b>BYGGET SELV: </b>Peter Madsen fotografert med to av ubåtene han hadde bygget selv - Kraka og Nautilus.
BYGGET SELV: Peter Madsen fotografert med to av ubåtene han hadde bygget selv - Kraka og Nautilus. Foto: Håkon Bonafede/Vi Menn

Den 19. desember 2019 giftet Madsen seg på nytt, denne gangen inne i Herstedvester fengsel. Hans utkårede var russiske Jenny Curpen. Ekteskapet varte imidlertid ikke særlig lenge, og i april 2022 bekreftet Curpen via et innlegg på sin Facebook-profil at forholdet var over.

– For å unngå spekulasjoner vil jeg informere om at jeg har skilt meg fra Peter Madsen. Det var en vanskelig avgjørelse grunnet hele situasjonen. Det var et moralsk valg, akkurat som de fleste tøffe avgjørelsene i livet, sto det blant annet i innlegget.

Men Curpen er ikke den eneste kvinnen som har besøkt drapsmannen bak murene. Totalt fire kvinner har jevnlig vært innom fengselet der Madsen sitter, og enda flere har gjennom årene vært brevvenn med ham.

Madsen hadde også et tett forhold til en kvinnelig fengselsbetjent i Vestre fengsel, hvor han satt i varetekt de første månedene. Kvinnen valgte til slutt å si opp jobben for å kunne fortsette kontakten med drapsmannen.

– Jeg vet ikke om det utvikler seg til noe mer. Det kan jeg ikke si 100 prosent, sa hun i et intervju med den danske avisen Ekstra Bladet.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Peter Madsen koblet til Emilie Meng-drapet

I juni 2020 ble Peter Madsen også koblet til drapet på 17 år gamle Emilie Meng, som forsvant fra Korsør i juli 2016. Ifølge den danske boken «Emilie Meng - Pigen der forsvandt», skal det ha vært flere likheter i de to sakene. Blant annet ble både Kim Wall og Emilie Meng funnet i vann.

Madsen fikk aldri status som siktet i saken, og senere har politiet siktet en annen mann for drapet. En 32 år gammel mann ble pågrepet i april 2023 i forbindelse med en sak som involverte kidnapping og voldtekt av en 13 år gammel jente.

En uke senere ble det kjent at han også var siktet for drapet på Emilie Meng.

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2023, og sist oppdatert 26/08 2023.

Les også