O.J. Simpson

– Jeg har sett et skummelt sinne i øynene hans. De svartner helt, som på et vilt dyr

O.J. Simpson var beviset på at det var mulig å lykkes på alle fronter i USA selv om man var mørk i huden. Men så ble stjernestatusen skapt på idrettsarenaer, filmlerret og i sosietetsspaltene skjøvet i bakgrunnen av et dobbeltdrap. Drapet heftet ved ham helt til han døde 10. april i år.

<b>FRA LYKKELIGE DAGER:</b> O.J. Simpson giftet seg med Nicole Brown etter at de hadde truffet hverandre mens han var godt gift og hun bare var 18 år. Ekteskapet ble turbulent og fikk en dødelig utgang.
FRA LYKKELIGE DAGER: O.J. Simpson giftet seg med Nicole Brown etter at de hadde truffet hverandre mens han var godt gift og hun bare var 18 år. Ekteskapet ble turbulent og fikk en dødelig utgang. Foto: Getty Images
Publisert

Kvinnen lå i foster­stilling foran trappe­oppgangen. Like ved henne lå en mann. Det smale inngangspartiet fra det hvitmalte huset og ned til inngangsporten, var nedsølt av blod. ­Naboen som fant de to likene like etter midnatt, ringte politiet. Snart var eiendommen i Brent­wood i Los Angeles avsperret av store politistyrker.

Nicole Brown (35) og Ron Goldmann (25) var blitt drept med flere knivstikk. Nicole hadde også fått halsen skåret over. Drapstidspunktet ble fastsatt til rundt 22.15 søndag 12. juni 1994.

«Overdreping» var politietterforskernes første konklusjon. Volden ofrene var utsatt for tilsa at gjerningspersonen hadde handlet i sterk affekt med et personlig motiv. Nicole fremsto som det sentrale offeret. Servitørvennen Ron hadde trolig vært på feil sted til feil tid; han hadde forlatt arbeidsplassen sin rundt en halvtime før drapstidspunktet for å levere noen briller til Nicole.

Etterforskerne hadde raskt en åpenbar mistenkt: Nicoles eksmann og faren til parets to barn. O.J. Simpson − én av USAs største idrettsstjerner og skuespiller i flere Hollywood-filmer.

− At han kunne være innblandet i noe slikt, var knapt til å tro, sier den amerikanske historikeren og NFL-eksperten Chris Reidy (59).

− Han som var viden kjent for sine bragder på idrettsbanen og for sine roller i reklamefilmer og lettbente komedier.

Direktesendt drama

O.J. Simpson (født 1947) var personifiseringen av Den Amerikanske Drømmen for mange afroamerikanere. En oppvekst i trange kår hadde ikke vært til hinder for stor suksess som sentral spiller i amerikansk fotball og innen film og TV (se undersak). Og alt forvitret i det øyeblikk politiet fant en blodig hanske med spor av både O.J. Simpsons- og Nicoles blod på O.J. Simpsons eiendom kort tid etter drapet.

En matchende hanske var ­funnet på åstedet.

17. juni 1994 ble O.J. Simpson siktet for drapene. Han ble pågrepet etter en 90 minutters biljakt som ble direktesendt på TV.

I avhør blånektet O.J. Simpson for enhver befatning med drapene. Påtalemyndigheten tok likevel ut drapstiltale. Rettssaken som fulgte, fra september 1994 til oktober 1995, skulle bli kalt «århundrets rettssak».

− Rettssaken var et sirkus og en farse, sier statsviter og første­amanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Dag Einar Thorsen, til Vi Menn.

– Mange mente at saken etter hvert handlet om rase og ikke beviser, og må nok ses i lys av den politiske situasjonen i USA og Los Angeles på midten av 1990-tallet.

<b>IKONISK BILDE:</b> Superstjernen O.J. Simpson, velkledd og dannet i retten − tiltalt for drap på sin kone og hennes nye kjæreste. Saken hadde «alt», og ble kalt «århundrets rettssak» i USA.
IKONISK BILDE: Superstjernen O.J. Simpson, velkledd og dannet i retten − tiltalt for drap på sin kone og hennes nye kjæreste. Saken hadde «alt», og ble kalt «århundrets rettssak» i USA. Foto: Getty Images

Fryktet eksen

O.J. Simpson møtte servitøren Nicole Brown i 1977 da hun var 18 år. O.J. tok ut skilsmisse fra sin daværende kone, og giftet seg med Nicole i 1985.

Ekteskapet ble turbulent. O.J. Simpson skal flere ganger ha vært voldelig og truende mot Nicole som til slutt fikk nok. Hun tok med seg parets to barn og flyttet.

I tiden før drapet hadde Nicole uttrykt frykt for mannen hun ville skilles fra.

– Jeg har sett et skummelt sinne i øynene hans. De svartner helt, som på et vilt dyr, hadde hun fortalt sine nærmeste.

<b>DIREKTE-DRAMA:</b> Over hele verden fulgte TV-tittere vantro den smått absurde biljakten på superstjernen O.J. Simpson i hans hvite bil.
DIREKTE-DRAMA: Over hele verden fulgte TV-tittere vantro den smått absurde biljakten på superstjernen O.J. Simpson i hans hvite bil. Foto: Getty Images

Mediesirkus i retten

Aktor gikk selvsikkert til verks da rettssaken mot O.J. Simpson startet 26. september 1994 i Los Angeles County Superior Court.

Takket være den store mengden blodspor på åstedet, kunne åstedet rekonstrueres «like godt som en øyenvitneskildring», hevdet aktoratet. O.J. Simpsons DNA ble funnet flere steder på åstedet. En ekspert vitnet om at sjansen for at bloddråper funnet ved Nicoles lik tilhørte andre enn O.J. Simpson, var 1 til 9,7 milliarder.

Blod på O.J. Simpsons sokker ble fastslått å være Nicoles med tilnærmet samme grad av sannsynlighet. Ofrenes DNA ble dessuten funnet i O.J. Simpsons bil etter biljakten og pågripelsen.

Motivet bak drapene var enkelt, mente aktor: En dødelig sjalu O.J. Simpson hadde ikke tålt at Nicole gikk fra ham. Da hennes venn Ron tilfeldigvis dukket opp og forsøkte å komme Nicole til unnsetning, drepte O.J. Simpson også Ron.

<b>BLODBAD:</b> Åstedet, den flisbelagte adkomsten til Nicole Simp­sons hus, bar tydelig preg av dobbeltdrapet.
BLODBAD: Åstedet, den flisbelagte adkomsten til Nicole Simp­sons hus, bar tydelig preg av dobbeltdrapet. Foto: Los Angeles Police Department

− Plantet av rasister

O.J. Simpsons forsvarerteam så annerledes på bevisrekken. Stjerneadvokatene hevdet at flere beviser mot O.J. Simpson var blitt plantet av rasistiske etterforskere, og at uvørne etterforskere hadde forurenset åstedet ved å ikke innhente eller oppbevare åstedsprøver på riktig måte. På den måten greide forsvarerne også å så tvil om betydningen av DNA-bevisene.

– DNA som bevis i straffesaker var på den tiden relativt ukjent for mange. Dette spilte forsvarerne på, sier statsviter og førsteamanuensis Dag Einar Thorsen.

USA sto på hodet. Befolkningen var delt i sitt syn på hvorvidt idolet O.J. Simpson kunne være skyldig. Det amerikanske rettssystemet er preget av klassejustis, forklarer Dag Einar Thorsen.

− Hva slags dom man får avhenger fort av hvilke ressurser man kan stille opp med i møte med en påtalemyndighet som på grunn av USAs double jeopardy-­lov (som betyr at ingen kan tiltales for den samme forbrytelsen to ganger red.anm.) må sette alt inn på fellende dom i første rettsinstans, sier Thorsen og legger til:

− Simpson hadde mulighet til å sette sammen et drømmelag av forsvarsadvokater som gjorde alt de kunne for å lage mest mulig støy rundt rettssaken, samt gjøre saken om til et spørsmål om rase. Det var en kynisk taktikk som fungerte.

<b>VEIEN TIL STJERNE­STATUS:</b> En oppvekst i trange kår og en begyn­nende kriminell løpe­bane ble snudd til stjerne­status for O.J. Simpson, takket være amerikansk fotball. 
VEIEN TIL STJERNE­STATUS: En oppvekst i trange kår og en begyn­nende kriminell løpe­bane ble snudd til stjerne­status for O.J. Simpson, takket være amerikansk fotball.  Foto: Getty Images

Reddet av TV

At rettssaken ble TV-overført, var ytterligere en faktor som talte til O.J. Simpsons fordel, påpeker Dag Einar Thorsen.

− Saken med den overveldende mengden av bevis, ville normalt ha vært ferdig på svært kort tid. Men saken mot den rike og berømte Simpson ble isteden en direktesendt prosess mot en afroamerikaner som hadde lyktes, alle slags urettferdigheter og strukturell rasisme til tross, sier ­Thorsen.

− Mannen som i utgangspunktet var en gjennomført upolitisk tidligere idrettsstjerne og filmskuespiller, ble nå en tragisk helt for store deler av den afroamerikanske befolkningen.

Etter Rodney King-saken og de påfølgende opptøyene i Los Angeles i 1992, rådet en reell frykt for nye opptøyer dersom O.J. Simpson ble dømt, forklarer Thorsen.

<b>FARSE:</b> Dag Einar Thorsen mener rettssaken mot O.J. Simpson var et bevis på klassejustisen i USA. 
FARSE: Dag Einar Thorsen mener rettssaken mot O.J. Simpson var et bevis på klassejustisen i USA.  Foto: Stian K Sande/HSN

Frifunnet − og dømt

Kort tid før dommen falt, viste meningsmåler at 72 prosent av den afroamerikanske befolkningen mente O.J. Simpson var uskyldig. Til sammenligning trodde 77 prosent av hvite amerikanere at han sto bak dobbeltdrapet.

3. oktober 1995 falt dommen. Juryen trengte bare fire timer på å finne O.J. Simpson «ikke skyldig» i drapene på Nicole og Ron.

Jubelen brøt løs hos mange afroamerikanere da den direktesendte kjennelsen ble avsagt. Men problemene for O.J. Simpson hadde så vidt begynt idet han gikk ut av retten som en fri mann.

I 1997 måtte O.J. Simpson igjen møte i retten i drapssaken, denne gang i en sivil sak. Her ble han funnet skyldig i å ha forvoldt Ron og Nicoles død, og dømt til å betale 33 millioner dollar i erstatning til ofrenes familier.

− Erstatningskravet gjorde O.J. Simpson mer eller mindre konkurs, sier Dag Einar Thorsen.

Filmrollene uteble. Navnet O.J. Simpson var nå forbundet med et dobbeltdrap, ikke sport og kultur.

I 2006 ga O.J. Simpson ut den kontroversielle boken «If I did it» om drapene. I 2007 ble han pågrepet for et ran i Las Vegas. O.J. Simpson ble i 2008 dømt til 33 år bak murene, men slapp ut på prøve i 2017.

I et intervju med CNN i 2015 sa jurymedlem David Aldana at han 20 år etter frifinnelsen fortsatt var like sikker i sin sak.

− Bevisene mot O.J. ble plantet. Jeg har alltid trodd, og vil tro til den dagen jeg dør, at han var uskyldig.

Han er ikke alene: Fortsatt tror mange amerikanere at det ikke var O.J. Simpson som sto bak dobbeltdrapet. Det endelige svaret vil Simpson selv ikke bidra mer til å gi. Han døde av kreft 10. april i år.

<b>− PASSER IKKE, GITT:</b> Hansken som skulle knytte O.J. Simpson til åstedet for drapet på hans kone, hadde DNA-spor fra begge ektefellene. Problemet for aktor var at hansken ikke passet på tiltaltes hånd. Ble hansken plantet? Spekulasjonene gikk høyt.
− PASSER IKKE, GITT: Hansken som skulle knytte O.J. Simpson til åstedet for drapet på hans kone, hadde DNA-spor fra begge ektefellene. Problemet for aktor var at hansken ikke passet på tiltaltes hånd. Ble hansken plantet? Spekulasjonene gikk høyt. Foto: Getty Images

Hansken som ikke passet

I retten ba aktor Christopher Darden den drapstiltalte O.J. Simpson ta på seg den blodige hansken funnet på Simpsons eiendom etter drapene.

− Det gikk ikke så bra, erkjente aktor Christopher Darden i et senere intervju med CNN.

Den blodige hansken passet nemlig ikke. Kanskje var årsaken at hansken hadde krympet på grunn av blodet eller etter å ha blitt utsatt for fuktighet − eller fordi det ikke var O.J. hanske.

Hanske-episoden ble etter manges mening avgjørende for at O.J. Simpson ble frifunnet av juryen. O.J. Simpsons advokat Johnnie Cochran henvendte seg i forkant til juryen med oppfordringen: «If it doesn’t fit, you must acquit.» (Hvis den (hansken red.anm.) ikke passer, må dere frifinne.)

<b>OPPSTANDELSE:</b> Skuelystne flokket til åstedet i det noble boligområdet Brentwood i California utover dagen etter drapet på Nicole Simpson og Ron Goldman ble drept.
OPPSTANDELSE: Skuelystne flokket til åstedet i det noble boligområdet Brentwood i California utover dagen etter drapet på Nicole Simpson og Ron Goldman ble drept. Foto: Getty Images

NFL-stjerne og drapstiltalt

Orenthal James Simpson ble født i San Francisco og vokste opp med sin mor og to søsken i en sosialbolig. I ungdomsårene havnet O.J. på skråplanet, men søkte seg til college der kjempet han seg oppover, og gjorde seg bemerket innenfor amerikansk fotball der han ble sett på som et kjempetalent, forteller NFL-­ekspert Chris Reidy.

<b>AMERIKANSK DRØM:</b> O.J. Simpson beviste at berøm­melse og stjerne­status var mulig å oppnå i USA, selv for afro­ameri­kanere.
AMERIKANSK DRØM: O.J. Simpson beviste at berøm­melse og stjerne­status var mulig å oppnå i USA, selv for afro­ameri­kanere. Foto: Getty Images

− O.J. Simpson ble raskt en hit i NFL (den øverste ligaen for amerikansk fotball red.anm.) for Buffalo Bills, der han spilte i mesteparten av karrieren, sier NFL-eksperten.

− Han ble et av de store navnene i ligaen og satte flere rekorder før skader satte en stopper for karrieren.

O.J. Simpson oppnådde også suksess innen film og TV. Han spilte blant annet i kassasuksessen «Mannen med den nakne pistol». At den omgjengelige og vel ansette O.J. Simpson skulle være innblandet i et dobbeltdrap, var knapt til å tro for amerikanere flest, sier Chris Reidy.

Kilder: CNN «The O.J. Verdict», ­britannica.com, Wikipedia, ABC News, USA Today, oig.justice.gov

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2024.

Les også