MORDEREN BLE FØRST FRIFUNNET

Drapene på de to jentene var et mysterium. 27 år senere kom gjennombruddet

Dobbeltdrapet på de to tenåringsjentene hadde stått uløst i flere tiår. Nye DNA-spor ledet omsider til en gjerningsmann. Men en tabbe fra aktoratet så ut til å forpurre planene om en fellende dom.

<b>BORTFØRT FRA PUB:</b> De to 17 år gamle jentene Helen Scott (t.v.) og Christine Eadie ble bortført av to ukjente menn etter et pubbesøk, voldtatt og drept i 1977. Først 27 år senere ble gjerningsmennene innhentet av loven og teknologien.
BORTFØRT FRA PUB: De to 17 år gamle jentene Helen Scott (t.v.) og Christine Eadie ble bortført av to ukjente menn etter et pubbesøk, voldtatt og drept i 1977. Først 27 år senere ble gjerningsmennene innhentet av loven og teknologien. Foto: NTB/PA
Publisert

Gutten som åpnet døren da naboen ringte på, ga inntrykk av å være opptatt. Naboen gikk derfor tilbake til sitt, åpenbart uvitende om at 16-åringen som var alene hjemme for ettermiddagen, holdt en syv år gammel nabojente fanget i familiehjemmet i en sliten leiegård i Glasgow.

Så fort naboen forsvant, misbrukte 16-åringen jenta seksuelt før han drepte henne.

16 år senere, i 1977, ble to 17 år gamle jenter funnet avkledd og drept i utkanten av Edinburgh etter et pub-besøk kvelden i forveien.

De to sakene hadde en felles­nevner.

<b>ETTER­FORSKNINGS­LEDER:</b> Pensjonert sjefetterforsker Tom Wood sier World's End-drapene sitter i ham fortsatt.
ETTER­FORSKNINGS­LEDER: Pensjonert sjefetterforsker Tom Wood sier World's End-drapene sitter i ham fortsatt. Foto: Tom Wood/X

− Men den koblingen ble ikke gjort før flere tiår senere, medgir nå pensjonert sjefetterforsker hos Lothian & Borders Police, Tom Wood overfor Vi Menn.

− Drapene på de to jentene ble lenge stående som et av Skottlands største drapsmysterier, og er saken jeg aldri glemmer.

Ukjente menn

De to venninnene Christine Eadie (17) og Helen Scott (17) forlot puben World’s End i Edinburgh sammen med to menn, kort tid før midnatt 15. oktober 1977.

Neste dag ble likene av Christine og Helen funnet noen kilometer unna hverandre, den ene ved en populær bukt, den andre i en maisåker. Jentene var blitt bakbundet, voldtatt og kvalt.

− Christine og Helen var bundet med forskjellige type knuter. Dette underbygget mistanken vår om at to personer måtte stå bak drapene, også for å greie å holde jentene i sjakk, sier sjefetterforsker Tom Wood.

De to mennene som hadde fulgt jentene fra puben draps­kvelden, forble et mysterium.

<b>PLUKKET OPP OFRENE:</b> De to venninnene Christine og Helen (17) lot seg overbevise av de tilsynelatende trivelige unge mennene de kom i prat med på denne puben. De to hadde i virkeligheten hadde lagt en plan om å bortføre, voldta og drepe dem, mente politiet. 
PLUKKET OPP OFRENE: De to venninnene Christine og Helen (17) lot seg overbevise av de tilsynelatende trivelige unge mennene de kom i prat med på denne puben. De to hadde i virkeligheten hadde lagt en plan om å bortføre, voldta og drepe dem, mente politiet.  Foto: Wikimedia Commons/Kim Traynor

Ingen av Christine og Helens venner eller øvrige vitner som hadde vært på puben, kjente til de to mennene fra før. Mennene meldte seg heller aldri for politiet. Sporene i saken var dess­uten få. Årene gikk, og drapsgåten så ut til å forbli uløst.

Men i 2004, 27 år senere, kom gjennombruddet. DNA funnet på jakken til drapsoffer Helen, kunne nå kobles til en navngitt mann.

Les også: Sophie viste ingen anger da hun ble den siste kvinnen som ble henrettet i Norge

Lå i registeret

− Mannen var ikke blant de mer enn 500 mennene vi hadde vurdert opp mot dobbeltdrapssaken tidligere, sier sjefetterforsker Tom Wood.

Men mannen var allikevel ikke ukjent for myndighetene. Det var den samme mannen som 16 år gammel misbrukte og drepte den syv år gamle nabojenta: Angus Sinclair (født 1945) hadde vokst opp i et typisk arbeiderklassestrøk i Glasgow. Etter drapet på syv år gamle Catherine Reehill i leiegården i Glasgow i 1961, ble han pågrepet etter kort tid.

<b>DREPTE SOM 17-ÅRING:</b> Angus Sinclair bodde i det fattigslige arbeiderstrøket ved Stg. Georges Road i Glasgow da han begikk sitt første drap som 16-åring. Offeret var en syv år gammel nabojente.
DREPTE SOM 17-ÅRING: Angus Sinclair bodde i det fattigslige arbeiderstrøket ved Stg. Georges Road i Glasgow da han begikk sitt første drap som 16-åring. Offeret var en syv år gammel nabojente. Foto: Daniel Naczk/wikimedia commons

− Angus Sinclair ble dømt for uaktsomt drap, og slapp ut av fengsel i 1968. Da begynte han på en lang forbryterkarriere med ran, overgrep og flere drap, sier sjefetterforsker Tom Wood.

− Totalt skulle han kun tilbringe 14 år av sitt voksne liv i frihet.

Tilsynelatende stabil

Etter løslatelsen fikk Angus Sinclair jobb som maler og alt­muligmann. Han giftet seg med en sykepleier og fikk barn. Utad levde Angus Sinclair et tilsyne­latende stabilt familieliv; etter hvert sammen med svogeren som flyttet inn med familien. Men Angus Sinclair var på ingen måte rehabilitert.

Utover 1970-tallet ble Edinburgh herjet av en serie ran og overfall, etterfulgt av en rekke overgrep mot barn.

− Etter hvert koblet vi sakene opp mot hverandre, og fant at fellesnevneren var Angus Sinclair, sier sjefetterforsker Tom Wood som selv begynte i politiet på 1970-tallet.

<b>ETTERSØKT:</b> Slik så Agnus Sicnlair ut i 1977 da han bortførte og drepte Helen Scott og Christine Eadie sammen med sin svoger.
ETTERSØKT: Slik så Agnus Sicnlair ut i 1977 da han bortførte og drepte Helen Scott og Christine Eadie sammen med sin svoger. Foto: ITV/REX/NTB

Angus Sinclairs foretrukne fremgangsmåte i overgrepssakene var å lure barnet til å løpe et ærend. Når barnet kom tilbake, overfalt og forgrep han seg seksuelt på barnet, akkurat slik han hadde gjort med syv år gamle Catherine i 1961.

− I 1982 ble Angus Sinclair dømt til livsvarig fengsel for ranene og barneovergrepene, sier sjefetterforsker Tom Wood.

− I 2001 ble han dømt for et nytt drap og fikk enda en livstidsdom.

Men siden livstidsdommer i Skottland kommer med en minstetid, kunne Angus Sinclair på et tidspunkt ha søkt om prøveløslatelse.

Det kunne ha gått veien, hadde det ikke vært for at hans DNA i mellomtiden var blitt påvist på jakken til drapsoffer Helen, 27 år etter drapene på Helen og venninnen Christine 16. oktober 1977. På jakken ble det også funnet DNA etter enda en mann.

− Undersøkelser avdekket at dette DNA-et stammet fra Angus Sinclairs svoger.

Les også: (+) Det kaprede toget hadde stått stille i tre uker. Så begynte blodbadet

Gamblet på snarvei

Etterforskerne mente at Angus Sinclair og hans svoger Gordon Hamilton var de to mennene som var blitt sett sammen med Christine og Helen på puben World’s End 15. oktober 1977.

− Vår teori var at Angus Sinclair og Gordon Hamilton etter å ha forlatt puben sammen med Christine og Helen, lurte eller tvang jentene over i Angus Sinclairs varebil.

Der bandt, voldtok, torturerte og drepte svogerne de to jentene etter tur, antok etterforskerne.

− Vi kunne fastslå at Helen var blitt drept flere timer etter Christine, sier Tom Wood.

<b>NOTORISK: </b>Angus Sinclair spesialiserte seg på unge kvinnelige ofre og drepte flere. For to av drapene fant han et fikst grep for å unngå straff.
NOTORISK: Angus Sinclair spesialiserte seg på unge kvinnelige ofre og drepte flere. For to av drapene fant han et fikst grep for å unngå straff. Foto: MEGA/NTB

I 2007 ble Angus Sinclair stilt for retten for drapene. DNA-beviset ble tilsynelatende styrket da en ekspert fastslo at sæd funnet i begge jentenes vagina stammet fra den samme mannspersonen − én som med overveiende sannsynlighet måtte være Angus Sinclair.

Aktoratet må ha følt seg sikre på at DNA-bevisene ville holde til fellende dom. Så sikre at de tok en snarvei.

− Istedenfor å fremlegge alt av beviser i saken, inkludert vitneutsagn, valgte de å fokusere kun på DNA-beviset, sier Tom Wood.

Dét var en tabbe.

Les også: (+) Den mystiske Narvesen-posen utløste full krisealarm

Skyldte på avdød

For Angus Sinclair, som til vanlig nektet å snakke med politi eller myndigheter, kom nå med en innrømmelse: Visst var det ham og hans svoger Gordon Hamilton som hadde forlatt puben samme med Christine og Helen. Og at hans sæd var blitt funnet i ofrenes underliv, var ikke det minste rart, mente han.

− Han innrømmet nemlig å ha hatt sex med begge jentene. Men han påsto hardnakket at all seksuell kontakt hadde vært frivillig. Da han dro sin vei, var alt vel med de to jentene, refererer sjefetterforsker Tom Wood.

− Det som hendte med jentene etterpå, fastholdt Angus Sinclair, var det hans svoger Gordon Hamilton som måtte ha stått bak.

Svogeren Gordon Hamilton var i mellomtiden avgått ved døden, og kunne åpenbart ikke konfronteres med påstanden. Dermed sto Angus Sinclairs forklaring av hendelsesforløpet igjen uimotsagt. Tvilen som oppsto, måtte komme tiltalte til gode mente dommeren som i 2007 avviste saken.

− Det var frustrerende og knapt til å tro at Angus Sinclair skulle slippe unna, erindrer sjefetterforsker Tom Wood.

– Vi følte vi hadde overlevert en vanntett sak.

Men i 2014, etter en lovendring, ble saken besluttet ført for retten på ny.

Skottland var et av de siste landene i verden til å fjerne den såkalte Double Jeopardy-loven, som innebar at man ikke kunne stilles for retten for samme forbrytelse to ganger.

− Det at Angus Sinclair ble frifunnet for World’s End-­drapene i 2007, skapte opprør her i Skottland, og var den utløsende årsaken til at skotske myndigheter besluttet å fjerne loven, sier pensjonert etterforsker Tom Wood.

Angus Sinclair ble deretter den første personen i Skottland til å bli tiltalt for den samme forbrytelsen to ganger.

World’s End-etterforskningen med sine 37 år er den lengst løpende drapsetterforskningen i skotsk historie.

− Et tresifret antall politietterforskere jobbet med saken fra 1977 til 2014. Sønnen til en av sjefetterforskerne i begynnelsen, ble selv politimann og endte som etterforsker på saken, forteller Wood.

− Det var et fremragende teamarbeid over lang tid som gjorde at vi til slutt fikk dømt Angus Sinclair for drapene.

Se mer

− For at saken skulle kunne prøves på nytt, måtte det foreligge nye og tungtveiende beviser, forklarer Wood.

Myndighetene jobbet iherdig for å bygge et nytt og mer utfyllende bevisgrunnlag mot Angus Sinclair.

− Denne gang ble alt av beviser fremlagt. Kriminalteknikken hadde utviklet seg en del i årene fra 2007, og vi hadde dermed enda sterkere DNA-bevis, også fra tauene jentene ble bundet med.

Det tok ikke juryen lang tid å finne Angus Sinclair skyldig i drapene på Helen og Christine.

<b>FIKK OMSIDER SVAR:</b> Morain Scott (t.h.) ble frarøvet sin datter Helen Scott og Kevin Scott sin søster i 1977. I 27 år måtte de leve i uvisshet om hvem som hadde drept den da 17 år gamle jenta. Først i 2014 ble Angus Sinclair funnet skyldig og familien Scott fikk en slags oppreisning.
FIKK OMSIDER SVAR: Morain Scott (t.h.) ble frarøvet sin datter Helen Scott og Kevin Scott sin søster i 1977. I 27 år måtte de leve i uvisshet om hvem som hadde drept den da 17 år gamle jenta. Først i 2014 ble Angus Sinclair funnet skyldig og familien Scott fikk en slags oppreisning. Foto: NTB/REX

Angus Sinclair ble 14. november 2014 dømt til livsvarig fengsel med en minstetid på 37 år for dobbeltdrapet − den lengste straffen utmålt i skotsk rettshistorie.

− Jeg har gjennom mine 36 år i politiet hatt befatning med mange kyniske forbrytere og drapsmenn, sier pensjonert etterforsker Tom Wood.

<b>DØMT TIL SLUTT:</b> Angus Sinclair ble frikjent for World's End-drapene i 2007 etter en aktorat-tabbe, men stilt for retten på ny i 2014. Denne gang lød dommen på livsvarig fengsel. 
DØMT TIL SLUTT: Angus Sinclair ble frikjent for World's End-drapene i 2007 etter en aktorat-tabbe, men stilt for retten på ny i 2014. Denne gang lød dommen på livsvarig fengsel.  Foto: The Crown/påtalemyndigheten

− Men Angus Sinclair var etter mitt syn den verste av dem alle og den farligste mannen som har bevandret Skottlands gater i nyere tid.

Den garvede etterforskeren legger til at saken fortsatt preger ham.

− Det som sitter i meg etter alle disse årene er hvor bortkastet det var at disse flotte, unge jentene med hele fremtiden foran seg, skulle bli frarøvet sine liv av en mann som aldri utviste anger for det han gjorde.

Angus Sinclair døde i fengsel i 2019.

Kilder: Her Majesty’s Advocate v. Angus Robertson Sinclair, «World’s End Murders», BBC, glasgowtimes.co.uk, thescottishsun.co.uk, The Guardian, The Scotsman

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2024.

Les også