DRAPET PÅ JOHN LENNON:

Mark Chapman: – Jeg drepte nettopp meg selv ... Jeg er John Lennon

«Beatles»-legenden ble drept 8. desember 1980.

ATTENTAT: John Lennon ble skutt fire ganger av Mark Chapman utenfor sin leilighet i New York i 1980. Lennon døde senere av skadene.
ATTENTAT: John Lennon ble skutt fire ganger av Mark Chapman utenfor sin leilighet i New York i 1980. Lennon døde senere av skadene. Foto: (Getty Images/Bulls Pix/Montasje Side3)
Sist oppdatert

8. desember i 1980 får New York-politimannen Tony Palma beskjed av sentralen at det har vært skyting på adressen «1 West 72nd Street».

Sammen med partneren Herb Frauenberger raser de av gårde i politibilen mot det fasjonable området.

Når de ankommer åstedet, er deres kollega, politibetjent Peter Cullen, allerede utenfor Dakota-bygningen på Manhattan. En mann ligger på fortauet med blod rennende ut av de fire skuddene i kroppen.

Ved siden av står dørvakten for bygningen og skriker: «Han skjøt nettopp John Lennon. Han skjøt nettopp John Lennon», og peker mot en mann som står stille og rolig noen meter bortenfor den livløse kroppen.

Sammen med partneren, løfter Palma Lennon og får ham inn i politibilen. De haster av sted til Roosevelt Hospital, hvor legene gjør alt de kan for å redde livet til den tidligere «Beatles»-frontmannen. I mellomtiden har Palma vært å hentet Lennons kone, Yoko Ono.

Mens legene gjør alt som står i deres makt for å redde ektemannens liv, kan man svakt høre Beatles «All My Loving» spilles på sykehusanlegget. 45 minutter etter at kona og politimannen ankom sykehuset, kommer legene ut av operasjonsrommet.

ENKE: John Lennons andre kone, den japanske kunstneren og artisten Yoko Ono, var sammen med ektemannen da han ble skutt på gaten utenfor leiligheten deres. Her et bilde av paret tatt i London i 1971.
ENKE: John Lennons andre kone, den japanske kunstneren og artisten Yoko Ono, var sammen med ektemannen da han ble skutt på gaten utenfor leiligheten deres. Her et bilde av paret tatt i London i 1971. Foto: (Getty Images)

«Livet stod ikke til å redde», er den brutale beskjeden de får.

En av verdens fremste musikere, John Lennon, dør bare 40 år gammel.

– Da Yoko fikk beskjeden, kastet hun seg bare hylende til bakken og begynte å slå hodet mot gulvet, erindrer Palma.

– Jeg er John Lennon

Det er i et intervju med New York Daily News i forbindelse med 35-års markering av musikeren, låtskriveren og fredsaktivistena død at den nå pensjonerte politimannen forteller det han husker av den skjebnesvangre kvelden.

ÅSTEDET: Bildet av Dakota-bygningen hvor John Lennon bodde sammen med sin kone Yoko Ono og deres sønn Sean. Det var utenfor bygningen at Lennon ble skutt av Mark Chapman 8. desember 1980.
ÅSTEDET: Bildet av Dakota-bygningen hvor John Lennon bodde sammen med sin kone Yoko Ono og deres sønn Sean. Det var utenfor bygningen at Lennon ble skutt av Mark Chapman 8. desember 1980. Foto: (Getty Images)

Vanligvis bestod nattskiftet av nødmeldinger om prostitusjon, innbrudd og ran, men denne kvelden ble veldig annerledes.

– Det var først da jeg kom ut av akuttmottaket at jeg virkelig forstod hva som hadde skjedd. Partneren min sier til meg: «Vet du hvem vi nettopp bragte hit? John Lennon», sier Palma, nå 69 år gammel.

Etter at Lennon var død, kjørte Palma Yoko Ono tilbake til leiligheten hvor hun ble møtt av musikkprodusenten og parets gode venn David Geffen. Selv dro Palma videre til politistasjonen hvor gjerningsmannen Mark Chapman satt i arresten.

Ifølge Palma og Cullen var det en rolig, iskald og sinnsforvirret mann de hadde med å gjøre.

– Av alle ting beklaget han for å ha ødelagt kvelden og være til bry. Jeg snudde meg rundt og sa: «Du tuller med meg. Du har nettopp kastet bort hele livet ditt», forteller Cullen til avisen.

Den da 25 år gamle Chapman reagerte ikke nevneverdig på kommentaren og holdt en pocketutgave av J. D. Salingers litterære klassiker «Catcher in the Rye» (norsk tittel: «Redderen i rugen» red. anm.).

GJERNINGSMANN: Mark Chapman stod rolig og ventet på politiet etter han drepte John Lennon med fire skudd 8. desember. Her politibildet etter han ble arrestert.
GJERNINGSMANN: Mark Chapman stod rolig og ventet på politiet etter han drepte John Lennon med fire skudd 8. desember. Her politibildet etter han ble arrestert. Foto: (Bulls Pix)

– Dette er min tilståelse, sa han og holdt frem boken.

På et tidspunkt følger Palma Chapman til toalettet. Han benytter sjansen.

– Vet du hva du har gjort? spør politimannen.

– Jeg har nettopp tatt livet av meg selv. Jeg er John Lennon, er svaret Palma får.

– Da han sa det, fikk jeg lyst til å kaste ham ut av vinduet, forteller den pensjonerte politimannen til New York Daily News.

Søker om løslatelse

Mark Chapman er i dag 60 år gammel og sitter fortsatt inne for drapet på Lennon. Han tilstod og fikk livstid i fengsel med mulighet for løslatelse etter 20 år.

Fengselsbilde av Mark Chapman tatt i 2018.
Fengselsbilde av Mark Chapman tatt i 2018. Foto: Politiet / Wikipedia

Attentatmannen har søkt om løslatelse en rekke ganger. I 2014 beklaget overfor panelet «at han hadde vært en idiot».

Chapman har tidligere fortalt at han vurderte å trekke seg minutter før han skjøt idolet sitt.

I august 2022 forsøkte da 67 år gamle Chapman igjen. Under høringen uttalte han at det som skjedde fullt og helt var hans egen feil og at han angret dypt.

– Jeg visste hva jeg gjorde, og jeg visste at det var ondskap. Jeg visste det var galt, men jeg ville så gjerne bli berømt at jeg var villig til å gjøre alt og ta livet av et menneske. Dette var ondskap i hjertet mitt. Jeg ville bli en kjent person, og ingenting skulle få stoppe meg, uttalte Chapman ifølge Far Out Magazine.

Panelet ble ikke imponert og Chapman ble nektet prøveløslatelse for tolvte gang.

(Kilder: New York Daily News, Daily Mail, Far Out Magazine, Wikipedia)

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2015, og sist oppdatert 08/12 2022.

Les også