Døde med sigaren i munnen

Han kunne se ut som en snill bestefar, men svært mange fryktet den 1,65 meter høye mannen

Den fryktede mafiabossen hadde fortsatt sigaren i munnen der han lå død på murgulvet i bakgården til favorittrestauranten sin. Men det var ikke røyken som tok livet av Carmine «The Cigar» Galante.

Pluss ikon
<b>INNHENTET:</b> 12. juli 1979 ble 69 år gamle Carmine Galante innhentet av livet han hadde levd.
INNHENTET: 12. juli 1979 ble 69 år gamle Carmine Galante innhentet av livet han hadde levd. Foto: Bettmann
Sist oppdatert

Julidagen var usedvanlig varm selv til New York å være. I den stikkende varmen hadde mafia­bossen Carmine «The Cigar» Galante (69) funnet svalende skygge i bakgården til sin favoritt­restaurant, Jo & Mary’s i Knickerbocker Avenue i Brooklyn.

For intetanende kunne den rundt 1,65 meter høye og lett skallede Galante se ut som en hyggelig bestefar. Men dette var en av de mest fryktede bossene i New Yorks mafiafamilier.

Som selvutnevnt leder av Bonanno-­familien var Galante utsatt for rivaliserende familiemedlemmer. Han hadde derfor med seg sine to livvakter, selv om Galante var overbevist om at han var «un­tochable».

– Ingen våger å ta livet av meg, pleide han å si mellom nesten sammenbitte lepper og varemerket, sigaren.

Men denne julidagen 1979 var det noen som våget. Fra en Mercury Montenegro stormet tre maskerte menn inn i restauranten. De gikk målrettet mot Galante som ble skutt og drept.

Det samme ble restauranteieren Joe Turano samt narkolangeren Leonardo Coppolla, som var i Galantes selskap. De to livvaktene ble spart. Det skulle senere komme frem hvorfor.

<b>DRAPSMANN:</b> Galante ble hentet inn til avhør da den venstre­radikale redaktøren Carlo Tresca ble skutt og drept på åpen gate i 1943. Galante skal ha blitt sett flyktende fra åstedet, men ble aldri dømt for drapet. 
DRAPSMANN: Galante ble hentet inn til avhør da den venstre­radikale redaktøren Carlo Tresca ble skutt og drept på åpen gate i 1943. Galante skal ha blitt sett flyktende fra åstedet, men ble aldri dømt for drapet.  Foto: Santi Visalli Inc.

Fryktet drapsmann

Carmine Galante ble født på Manhattan i New York i 1910. Han slo raskt inn på den kriminelle løpebane. Alt som 16-åring fikk han sin første fengselsdom på 2,5 år for overfall.

Galante ble omtalt som en under gjennomsnittet intelligent person med en IQ på 90 og med beskjeden kunnskap om hva som foregikk i verden rundt seg.

Men han var villig til å gå over lik for å stige i gradene. Om det innebar grov vold eller til og med drap, det spilte ingen rolle for makttørste Galante.

I 20-årene steg han raskt i gradene og ble en fryktet ryddegutt. Etter hvert også drapsmann som ryddet folk av veien for både Bonanno-familien, ledet av Joe Bonanno, og Genovese-familien, ledet av Vito Genovese.

<b>THE HEROIN DON:</b> I 1962 ble Galante dømt til 20 års fengsel for import og salg av heroin. Han slapp ut tidligere til tross for at en fengselslege beskrev ham som en psykopat. 
THE HEROIN DON: I 1962 ble Galante dømt til 20 års fengsel for import og salg av heroin. Han slapp ut tidligere til tross for at en fengselslege beskrev ham som en psykopat.  Foto: Bettmann

Galante giftet seg i 1945 og fikk tre barn. Senere skulle han få ytterligere to barn med sin elskerinne. Livet som familiemann stoppet ikke drapslysten, og han ble raskt en av Genovese-familiens foretrukne leiemordere.

På oppdrag av Vito Genovese skal Galante i 1943 ha drept den venstreradikale redaktøren Carlo Tresca, som var en profilerte antifascist og en åpen kritiker av diktatoren Benito Mussolini. Drapet skal ha vært en vennetjeneste for Mussolini.

Sjansen bød seg

Utover 1950-tallet ble Galante en av Joe Bonannos mest betrodde menn og fra 1953 hans consiglieri, personlige rådgiver. New York-politiet anslo at han innen 1950-tallet hadde rukket å utføre minst 80 drap, og FBI omtalte ham som «ekstremt nådeløs».

Galante hadde angivelig et kaldt, livløst blikk som signaliserte en «fullstendig likegyldighet overfor menneskeliv», og han var fryktet av både politi og andre mafiamedlemmer.

Tidligere NYPD-­etterforsker Ralph Salerno uttalte i et intervju at det bare var to mafiamedlemmer han ikke ville våge legge seg ut med. Den ene var Gambino-gangsteren Aniello Dellacroce. Den andre var Galante.

<b>BROOKLYN:</b> Joe and Mary’s Italian-American Restaurant lå sentralt på Knickerbocker Avenue i Brooklyn, og var et populært sted blant den siciliansk-amerikanske mafiaen. 
BROOKLYN: Joe and Mary’s Italian-American Restaurant lå sentralt på Knickerbocker Avenue i Brooklyn, og var et populært sted blant den siciliansk-amerikanske mafiaen.  Foto: William E. Sauro

– De hadde onde øyne. Det iskalde blikket til en drapsmann, uttalte Salerno.

Galante involverte seg stadig mer i narkoaffærene til Bonanno-­familien, og fikk ytterligere et kalle­navn: «The Heroin Don». I 1962 ble han dømt til 20 års fengsel for import og salg av heroin. En fengselslege skal ha beskrevet ham som en psykopat.

Da han slapp ut igjen i 1974, hadde Joe Bonanno trukket seg tilbake. Dette var muligheten som Galante hadde ventet på. Sjansen til å bli den nye lederen for Bonanno-­familien, og på sikt også sjefen for Kommisjonen (se undersak), en capo di tutti i capi – sjefen over alle sjefer.

<b>FRYKTET:</b> Galante så ikke så fryktinngytende ut på sin eldre dager, men mange fryktet 69-åringen. Han hadde mange liv på samvittigheten og endte selv med å bli henrettet.
FRYKTET: Galante så ikke så fryktinngytende ut på sin eldre dager, men mange fryktet 69-åringen. Han hadde mange liv på samvittigheten og endte selv med å bli henrettet. Foto: Robert Kalfus/REX

Upopulær

Kommisjonen utnevnte isteden Rusty Raselli som nytt familieoverhode, men da denne ble fengslet i 1976, erklærte Carmine Galante seg som familiens nye boss. Ikke bare det, men han begynte også å omtalte seg som den nye sjefen for New York-mafiaen.

Dette var ikke spesielt populært hverken hos Raselli eller hos Kommisjonen, som begynte å diskutere seg imellom hva de skulle gjøre med Galante, som etter sigende også underslo penger.

Galantes stil var ikke populær. Han tiltrakk seg mye oppmerksomhet, også fra føderale myndigheter. I tillegg hadde han drept flere rivaliserende familiemedlemmer for demonstrere makt, blant annet åtte medlemmer av Gambino-familien.

– Han ble for grådig og maktsyk og ville ha for stor andel av kaka, uttalte mafiamedlemmet Frank Fiordilino i et intervju med National Geographic og la til:

– Ingen likte Carmine Galante.

<b>BEGRAVELSE:</b> Datteren Nina Galante (til venstre) ble støttet ut etter farens begravelse. Hun har senere uttalt at faren virkelig trodde han var udødelig. 
BEGRAVELSE: Datteren Nina Galante (til venstre) ble støttet ut etter farens begravelse. Hun har senere uttalt at faren virkelig trodde han var udødelig.  Foto: New York Times Co/Getty Images

Da Galante i tillegg forsøkte å ta kontrollen over hele narkoomsetngen selv, noe han delvis lyktes med gjennom en hær av innleide mafiamedlemmer fra Sicilia, fikk Kommisjonen nok. Selv Joe Bonanno skal ha fått nok av sin tidligere betrodde consiglieri.

– Kommisjonen ønsket ikke å se ham som leder for Bonanno-­familien, og i alle fall ikke som sjefenes sjef. Kommisjonen ga grønt lys for å rydde Galante av veien, sa Geoff Schumacher ved The Mob Museum i et intervju med Fox News.

Pepret med kuler

Med Kommisjonens velsignelse beordret Rusty Raselli to av sine capoer (kapteiner), Alphonse «Sonny Red» Indelicato og Dominick «Sonny Black» Napolitano, til å ta livet av Galante.

<b>NOTORISK KRIMINELL:</b> Galante valgte tidlig en kriminell løpebane. 
NOTORISK KRIMINELL: Galante valgte tidlig en kriminell løpebane.  Foto: Bettmann

De fikk overbevist hans to livvakter om at det ville lønne seg å forråde sjefen. Forfremmelse innad i Bonanno-familien samt betydelige økonomiske fordeler ventet.

De to livvaktene trakk seg derfor stille vekk da drapsmennene gikk målrettet bort til Carmine Galantes bord og pepret kroppen hans med til sammen 84 kuler. Et av skuddene gikk gjennom hans venstre øye. Den udødelige ble liggende livløs på bakken. Selv i døden hadde han sigaren i munnen.

Gudekompleks

Henrettelsen av Galante ga ikke den ønskede stabiliteten mellom fraksjonene i Bonanno-familien som Kommisjonen hadde håpet. «Sonny Red» ble skutt og drept i en nattklubb i 1981, og «Sonny Black» ble senere drept av sine egne da det kom frem at han hadde latt FBI-agenten Joe Pistone (aka Donnie Brasco) infiltrere organisasjonen.

Kommisjonen og de fem familiene

Den italiensk-amerikanske mafiaen fikk fotfeste i New York tidlig på 1930-tallet og besto av fem familier: Bonanno, Genovese, Gambino, Lucchese og Genovese. De samarbeidet ofte og drev med narkotika, pengeutpressing, prostitusjon og utlånsvirksomhet. I tillegg styrte de store deler av fagforeningene og byggebransjen. Lederne av de fem familiene satt i Kommisjonen. I 1986 ble kommisjonsmedlemmene samt enkelte undersåtter stilt for retten i New York i en historisk rettssak kalt The Mafia Commission Trial (se Vi Menn nr 64/2020). Gudfaren og overhodet for Kommisjonen, Paul Castellano, ble drept i et attentat i desember 1985, men de øvrige lederne ble dømt til fengsel i 100 år for å ha tilhørt et forbrytersyndikat. Ett av forholdene var drapet på Galante, da drapet ble godkjent av Kommisjonen.

Særlig bedre gikk det ikke med den ene av Galantes livvakter. Han ble likvidert i 1984, angivelig for å rydde opp i løse tråder. Den eneste av de direkte involverte som ble stilt for retten for drapet, var Anthony Indelicato, sønn av «Sonny Red».

Det skjedde under maratonrettssaken Mafia Commission Trial i 1986 (se undersak). Han sonet 13 år i fengsel.

Carmine Galantes datter uttalte i et senere intervju med National Geographic at hennes far hadde et slags gudekompleks.

– Han trodde virkelig at han var udødelig, sa hun i intervjuet.

Men en dødsdom fra sine egne kunne selv ikke Carmine «The Cigar» Galante, mannen som hadde sendt utallig andre menn
i døden, komme unna. 12. juli 1979 sluknet sigaren for siste gang.

Kilder: thecinemaholic.com, nypost.com, allthatsinteresting.com, vault.fbi.gov, themobmuseum.org, National Geographic

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 18 2022

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2023, og sist oppdatert 08/02 2023.

Les også