Seriedrap i Canada

Kvelden startet med en feiring med samboeren. 13 timer senere hadde mannen drept 22 uskyldige mennesker

Iført en politilignende uniform og bak rattet i en falsk politibil spredte 51-årinen vill frykt på en øy på østkysten av Canada. På 13 timer drepte han 22 uskyldige og stiftet 16 branner. Alt startet med en feiring med samboeren.

Pluss ikon
<b>NEDBRENT IDYLL:</b> I vannkanten i den lille byen Portapique levde samboerparet Gabriel Wortman og Lisa Banfield i et turbulent forhold. En liten jubileumsfeiring ble opptakten til et sanseløst og uforklarlig blodbad. Wortman drepte 22 mennesker og startet 16 branner på 13 timer
NEDBRENT IDYLL: I vannkanten i den lille byen Portapique levde samboerparet Gabriel Wortman og Lisa Banfield i et turbulent forhold. En liten jubileumsfeiring ble opptakten til et sanseløst og uforklarlig blodbad. Wortman drepte 22 mennesker og startet 16 branner på 13 timer Foto: THE CANADIAN PRESS/Andrew Vaughan/AFP PHOTO Royal Canadian Mounted Police
Sist oppdatert

Fortsatt har ikke sårene grodd etter det blodige døgnet rett over påske for tre år siden. Fortsatt er Canada rystet, for det enorme landet har vært forskånet for massedrap, slikt skjer normalt bare hos naboen USA i sør. I tre år har landet spurt seg hvordan det kunne skje at 25 mennesker ble skutt, 22 av dem drept, blant dem en gravid kvinne og en kvinnelig politioffiser.

Terroren rammet i all hovedsak det lille ellers så fredelige lokalsamfunnet Portapique, 130 kilometer nord for provinshovedstaden Halifax. Tannteknikeren Gabriel Wortman startet sin amokgang om kvelden den 18. april i 2020.

Jubileumsfeiring

Åstedene:
Åstedene: Foto: Google maps
<b>FREDFULLT:</b> Nova Scotia er normalt en fredfull plett i et like fredelig Canada. Da Gabriel Wortman gikk til angrep på 25 uskyldige mennesker i fem områder på øya, var både politi og lokalbefolkning som lamslått.
FREDFULLT: Nova Scotia er normalt en fredfull plett i et like fredelig Canada. Da Gabriel Wortman gikk til angrep på 25 uskyldige mennesker i fem områder på øya, var både politi og lokalbefolkning som lamslått. Foto: Google Maps

Ettermiddagen var egentlig avsatt til en festlig markering. Wortman og samboeren Lisa Banfield feiret at de hadde vært sammen i 19 år med å ta noen drinker inne på «lageret», en innredet garasje ved parets tømmerhytte i vannkanten ved Portapique. Her oppbevarte Wortman mye, blant mye annet en avskiltet Ford Taurus politibil han hadde kjøpt noen år før. Her hadde han også en annen bil som han hadde bygget opp og utstyrt som bil fra det kanadiske ridende politi RCMP med riktige merker og striper, noe som den gang var tillatt, så lenge han ikke utga seg for å være politi.

Forholdet mellom Banfield og Wortman hadde i årevis hadde vært preget av vold, mishandling og overgrep. Lisa hadde flere ganger forsøkt å bryte ut, men hadde like ofte vendt tilbake.

I løpet av kvelden i hytta video-ringte Banfield og Wortman flere venner og fortalte at de hadde planer om å formalisere sitt forhold. Én av Banfields venninner sa «ikke gjør det», noe som skaket opp Lisa så mye at hun reiste seg opp og gikk tilbake tømmehytta hvor paret bodde. Underveis ombestemte hun seg og gikk tilbake for å beklage til samboeren. Men Wortman var blitt så rasende at hun gikk igjen.

Les også: (+) 19-åringen forsvant sporløst. Ett år senere og 200 mil unna dukket plutselig sakens eneste spor opp

Gikk i svart

Gikk amok: Gabriel Wortman
Gikk amok: Gabriel Wortman Foto: AFP/privat

Da Wortman etter hvert dro etter tilbake til hytta, rev han teppene av kjæresten som hadde lagt seg. Han dro henne ut på gulvet etter håret, sparket og slo henne.

– Kle på deg, brølte han før han tømte bensin over store deler av hytta og tente på mens han slepte Banfield ut av hytta – som kort etter eksploderte i flammer.

– Det er okay, det er ikke så ille, prøvde hun å roe ham med.

– Det er for sent for det der, Lisa, var svaret.

<b>FØRSTE OFFER:</b> Lisa Banfield klarte så vidt å rømme fra samboeren da han startet sin berserkgang på Nova Scotia. Etterpå ble hun anklaget for å ha hjulpet masseskytteren
FØRSTE OFFER: Lisa Banfield klarte så vidt å rømme fra samboeren da han startet sin berserkgang på Nova Scotia. Etterpå ble hun anklaget for å ha hjulpet masseskytteren Foto: THE CANADIAN PRESS/Andrew Vaughan

Wortman rev av henne skoene og dro henne etter håret. I desperasjon vred hun av seg jakken og flyktet inn i mørket. Hun snublet og falt, og Wortman var kjapt over henne. Han rev henne med seg, satte håndjern på henne og skjøt en serie skudd rundt føttene hennes når hun nektet å gå.

– Kom deg opp, sa han.

– Jeg kommer ikke til å si det én gang til.

Wortman dro samboeren inn hans utrangerte politibil. I fortvilelse og frykt for å bli drept, sparket hun opp døren på «politibilen,» og kastet seg ut. Hun krysset veien og løp inn i skogen mens greinene slo henne i ansiktet. Bak seg hørte hun flere skudd. Lisa krøp videre gjennom skogen, så et annet hus gå opp i flammer og hørte en mann rope «hva i helvete er det som skjer?» Svare mannen våget hun ikke av frykt for at Wortman skulle høre henne.

Så ble det stille. Lisa Banfield ble liggende livredd på bakken. Hver eneste lille skygge trodde hun var et haglgevær. Først da dagen grydde, våget hun seg frem. Hun banket på en dør, og eieren ringte etter hjelp.

Les også: (+) Ektemannens brå og mystiske død var et sjokk. For alle unntatt Alfhild

Skjøt nabo

Den første meldingen om skyting i Portapique-området kom inn til politiet klokken 22.01, 18. april. En kvinne i Wortmans nabolag hadde barrikadert seg inne på et soverom sammen med to av sønnene sine etter at mannen hennes hadde blitt skutt. Men heller ikke på soverommet var hun trygg for Wortmans kuler.

De to sønnene klarte å komme seg vekk fra sine drepte foreldre, mens Wortman dro tilbake til sitt eget brennende hus. Der ventet en kvinne som trodde Wortman var en politimann som kom på grunn av brannen. Også hun ble skutt rett ned.

Den drepte kvinnens barn tok seg av de to sønnene til det første offeret. I flere timer gjemte de seg inne i huset mens de snakket med nødsentralen og ventet på hjelp.

I mellomtiden fortsatte massedrapsmannen sin dødelige ferd. Praktisk talt overalt hvor han stanset, ble det liggende igjen ett eller flere døde mennesker.

Les også: (+) Hva får en far til å drepe sine fem barn?

Lurte politiet

Etter å ha tatt livet av en rekke mennesker i sitt eget nabolag, satte Wortman seg i bilen sin og kjørte mot landsbyen Debert, to mil lenger øst. Politiet hadde sperret av alle veier de kjente til. Men Wortman var lokalkjent, og forsvant via en skogssti. RCMP var avskåret fra å bruke politihelikopter i jakten på drapsmannen, fordi den eneste maskinen de hadde, var inne til periodisk vedlikehold.

Etter å ha kommet seg unna, tilbrakte Wortman noen timer i bilen sin, parkert bak en sveiseforretning rundt 25 km øst for Portapique. Der slengte han fra seg politieffekter og våpendeler i en grøft, før han noen minutter før klokken 06 neste morgen igjen satte bilen i gir og dro nordover på Highway 4.

<b>HEVNTOKT:</b> De to fengselsbetjentene Alanna Jenkins og Sean McLeod ble oppsøkt, skutt og drept av Gabriel Wortman, som åpenbart hadde noe å hevne. En tilfeldig nabo som kom til for å hjelpe til med slukking av brannen Wortman startet.
HEVNTOKT: De to fengselsbetjentene Alanna Jenkins og Sean McLeod ble oppsøkt, skutt og drept av Gabriel Wortman, som åpenbart hadde noe å hevne. En tilfeldig nabo som kom til for å hjelpe til med slukking av brannen Wortman startet. Foto: THE CANADIAN PRESS/Andrew Vaughan

Han kjørte direkte til et hus i Hunter Road i Wentworth, der to fengselsbetjenter bodde. Kort etter drepte han begge og hundene deres. Han oppholdt seg i huset i rundt tre timer, uvisst av hvilken grunn. Da Wortman omsider forlot huset, satte han det i brann. Og før han kjørte videre, drepte han en nabo som oppdaget brannen og prøvde å hjelpe med slokking.

Underveis sørover mot Portapique igjen, skjøt og drepte han en kvinne som spaserte langs veien. Noen minutter senere banket han på i et annet hus hos folk han kjente. Wortman forsøkte å lure paret til å åpne døren ved å hevde at han var politioffiser. Han ropte ut sitt eget navn og skrek «kom ut med hendene i været!». Beboerne kjente ham igjen på tross av politiuniformen, nektet å slippe ham inn, og truet ham med sin egen hagle. Da beboerne ringte politiet, forsvant han.

Les også: (+) «Svein» (13) og tre andre unge gutter skulle bare gjøre et brekk. Det fikk fatale følger for Asbjørn (44)

Advarte etter 12 timer

På denne tiden, rundt klokken 10 om formiddagen den 19. april, begynte nettet å snøre seg rundt massedrapsmannen. Men Wortman hadde fortsatt mye djevelskap igjen i seg.

Utenfor byen Debert stanset han to tilfeldige biler og drepte de som satt i dem.

Og endelig; 17 minutter over klokken 10 gikk RCMP på Twitter for første gang ut med opplysningene om at gjerningsmannen ga seg ut for å være politi. De offentliggjorde også bilde av bilen hans. På dette tidspunkt hadde drapsraidet pågått i et halvt døgn uten at politiet hadde vært i stand til å stanse gjerningsmannen,

Omtrent en halv time senere kjørte Wortman opp på siden av politikonstabel Chad Morrisons bil i et veikryss rundt 50 km fra Debert. Morrison ventet på kollega Heidi Stevenson da Wortman avfyrte skudd mot ham. Morrison ble såret, men kom seg unna.

<b>FRONTKOLLIDERTE:</b> Politikonstabel Heidi Stevenson (innfelt) forsøkte å stanse Gabriel Wortman på vill ferd i en kopi av en politibil. Sammenstøtet endte i at Stevenson ble skutt og begge bilene satt i brann.
FRONTKOLLIDERTE: Politikonstabel Heidi Stevenson (innfelt) forsøkte å stanse Gabriel Wortman på vill ferd i en kopi av en politibil. Sammenstøtet endte i at Stevenson ble skutt og begge bilene satt i brann. Foto: REUTERS/John Morris/RCMP/MEGA

Frontkolliderte

Drept: Politikonstabel Heidi Stevenson
Drept: Politikonstabel Heidi Stevenson Foto: RCMP/MEGA

Wortman fortsatte mindre enn 500 meter sørover til et annet kryss, der kolliderte han front mot front med politioffiseren Heidi Stevenson. Hun åpnet ild mot Wortman, Wortman gjengjeldte ilden – og drepte henne på stedet. Deretter stjal han et av våpnene hennes og det som var igjen av ammunisjon før han tente på begge bilene.

Før han dro videre, skjøt og drepte Wortman en annen bilist som hadde stanset for å hjelpe Stevenson, og stakk av i offerets Chevrolet.

Kort etter drepte han det som skulle bli det siste offeret, en kvinne han kjente og som bodde i småbyen Shubencadie like ved. Han skiftet klær og stakk av i kvinnens Mazda.

Men nå var Gabriel Wortman oppdaget. Politiet tok opp forfølgelsen sørover Highway 102.

Les også: (+) Mesterløperen (34) ble dømt for tre drap og fikk livet ødelagt – sannheten som kom frem i ettertid er skremmende

Tatt med tom tank

Mer enn 13 timer etter at jakten startet, klokken 11.26 om formiddagen, stanset Wortman for å fylle drivstoff i Enfield, 40 km nord for Halifax. To politioffiserer ankom stedet, én av dem løftet sitt våpen og skjøt mot Wortman som satt inne i bilen. Wortman satte da den drepte politikvinnen Stevensons tjenestevåpen mot hodet og trakk av – samtidig som politifolkene skjøt og drepte ham.

Klokken 11.40 om formiddagen ble Gabriel Wortmans død bekreftet.
Canadas verste massakre var over. Flere av de døde ble ikke oppdaget før etter at gjerningsmannen selv var død.

<b>DRAMAET OVER:</b> Da Gabriel Wortman måtte fylle drivstoff like nord for Halifax, ble han oppdaget av politiet og skutt. 13 timers jakt var over, og enda var ikke alle ofrene hans funnet.
DRAMAET OVER: Da Gabriel Wortman måtte fylle drivstoff like nord for Halifax, ble han oppdaget av politiet og skutt. 13 timers jakt var over, og enda var ikke alle ofrene hans funnet. Foto: Tim KROCHAK / AFPPS

I etterkant av masseskytingen fikk canadisk politi kraftig kritikk for en lang rekke forhold knyttet til jakten på Gabriel Wortman.

Ett av de viktigste punktene skjønte alvoret i saken, og dermed ikke hadde slått såkalt «Alert Ready,» en generell alarm for å advare innbyggerne i det aktuelle området.

Politiet måtte også tåle kritikk for at de ikke tidligere hadde tatt affære mot Wortman, som hadde vært i søkelyset en rekke ganger tidligere for vold mot sine nærmeste og for truende og voldelig oppførsel.

Etter Wortmans drapsraid forbød Canadas statsminister Justin Trudeau øyeblikkelig rundt 1 500 ulike våpentyper – spesielt militærlignende våpen, blant annet den modellen som Gabriel Wortman hadde benyttet.

Offer ble anklaget

Ingen har vært i stand til å finne noe konkret motiv for de vanvittige handlingene Wortman begikk. Det har vært spekulert i at årsaken kunne være økonomiske, fordi tannteknikerverkstedet hans gikk dårlig. Noen mener han bestemte seg for å drepe folk han ikke likte, eller mente han hadde noe utestående med.

Svaret med to streker under tok Gabriel Wortman med seg i sin egen grav.

<b>DÅRLIG BUTIKK:</b> Tannteknikeren Gabriel Wortman og samboeren Lisa Banfield jobbet sammen hans klinikk, men med liten suksess. Det kan ha vært årsaken til Wortmans berserkgang, spekulerte politiet
DÅRLIG BUTIKK: Tannteknikeren Gabriel Wortman og samboeren Lisa Banfield jobbet sammen hans klinikk, men med liten suksess. Det kan ha vært årsaken til Wortmans berserkgang, spekulerte politiet Foto: THE CANADIAN PRESS/Andrew Vaughan

Sammen med sin eldre bror og en svoger av Wortman, ble Lisa Banfield i etterkant av drapene siktet for å ha skaffet ulike typer ammunisjon til gjerningsmannen. Men politiet kunne snart slå fast at det ikke var noe som helst som tydet på at noen av dem kjente til hva slags planer tannteknikeren egentlig hadde, og saken ble henlagt.

Lisa Banfield opplevde i tiden etterpå en voldsom kritikk, særlig i sosiale medier. Under høringen i september i fjor, var det svært mange som krevde at også hun måtte straffes.

– Hun må ta halvparten av skylda og sperres inne resten av livet. Og jeg ville være forsiktig med å gå utendørs, skrev én på Facebook. En annen håpet at hun aldri ville få en god natts søvn igjen.

– Gå i frykt, Lisa, var advarselen.

En gruppe som arbeider for å beskytte utsatte kvinner og barn, slo ring rundt Wortmans ekspartner.

– Lisa Banfield er ikke ansvarlig for de voldelige handlingene gjerningsmannen sto bak i april 2020. Lisa har overlevd flere tiår med mishandling, og har ingen skyld, hevdet de.

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2023, og sist oppdatert 26/05 2023.

Les også