TRUE CRIME

Kenny var et herlig barn med et godt hjerte - inntil moren lærte ham å drepe

Alle som sto i veien for kvinnens planer for å bli rik, så ut til å enten forsvinne sporløst eller bli funnet døde. Ved sin side hadde hun en person som var oppdratt til å gjøre alt for henne.

<b>NEKTET: </b>Unge Kenny ble holdt hjemme med hjemmeskole, og moren nektet ham sosial omgang med andre barn.
NEKTET: Unge Kenny ble holdt hjemme med hjemmeskole, og moren nektet ham sosial omgang med andre barn. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

En uteligger gjennomsøkte søppelcontaineren i en bakgate ikke så langt fra Los Angeles International Airport.

Han fant noe helt annet enn matrester, tomflasker eller andre verdier folk måtte ha kastet fra seg. Han fant et lik. Med et kulehull i bakhodet.

Den drepte var forretningsmannen David Kazdin (63) som hadde forsvunnet fra sitt hjem dagen i forveien, 13. mars 1998.

De som sto bak drapet hadde allerede siktet på sitt neste offer; en 82 år gammel formuende enke. Etterforskningen skulle avsløre et svært uvanlig drapsforbund, senere beskrevet som «nådeløse rovdyr» av en dommer.

Gjerningspersonene fremsto mer brutale og nådeløse enn smarte.

Forfalsket signatur

Etterforskerne brukte ikke lang tid på å komme over et interessant spor i jakten på Davids drapsmann: Noe tid i forveien var det blitt tatt opp et lån i Davids navn på 280.000 dollar.

– David hadde vært uvitende om låneopptaket frem til han åpnet et brev fra banken, sa etterforsker hos Los Angeles-politiet Brian Cox til dokumentaren «The Devil You Know».

Jakten på hvem som hadde fått utbetalt pengene, ledet etterforskerne til en kvinne David kjente godt:

Sante Kimes. Hun var kona til den drepte Davids Kazdins avdøde forretningsforbindelse og venn Kenneth Kimes.

Sante Kimes var med ett politiets hovedmistenkte. Og hun var som sunket i jorden.

<b>GODT SELSKAP:</b> Sante Kimes led liten nød og hadde intet økonomisk motiv for å bli forbryter. Her hilser hun på daværende president i USA Gerald Ford før hun giftet seg med Kenneth Kimes (i midten) og jobbet som PR-assistent for hotellmogulen.
GODT SELSKAP: Sante Kimes led liten nød og hadde intet økonomisk motiv for å bli forbryter. Her hilser hun på daværende president i USA Gerald Ford før hun giftet seg med Kenneth Kimes (i midten) og jobbet som PR-assistent for hotellmogulen. Foto: The Washington Post via Getty Images

Omvendte sønnen

Sante Kimes ble født i Oklahoma i 1934. I 1957 giftet hun seg.

Etter hvert kom sønnen Kent til verden. Men fullførte studier, jobb, et tilsynelatende lykkelig familieliv og omtaler som «en karismatisk person som lyste opp ethvert rom» til tross; Sante Kimes valgte snart sin egen vei:

– Min mor var tidlig involvert i bedragerier, for eksempel forsikringssvindel gjennom påsatte husbranner, låneopptak med falske identiteter og lignende, sa sønnen Kent Walker til dokumentaren «World’s Most Evil Killers».

Ektemannen fikk etter hvert nok av konas lyssky virksomhet. Ekteskapet raknet.

Sante Kimes la deretter sin elsk på den 16 år eldre hotellmogulen og multimillionæren Kenneth Kimes (52) som hun var PR-assistent for.

<b>SJARMERTE SJENERT RIKING:</b> Sante Kimes la sin elsk på 16 år eldre Kenneth Kimes. Da han døde av en angivelig hjerneblødning, var hun rask med å kreve ham gravlagt uten obduksjon. 
SJARMERTE SJENERT RIKING: Sante Kimes la sin elsk på 16 år eldre Kenneth Kimes. Da han døde av en angivelig hjerneblødning, var hun rask med å kreve ham gravlagt uten obduksjon.  Foto: Privat/Facebook

– Min mor var svært manipulerende, og visste hvordan hun kunne sjarmere menn, sa sønnen Kent fra første ekteskap.

Han skulle snart få en halvbror. For etter å ha giftet seg, fikk ekteparet Sante og Kenneth Kimes sønnen Kenny i 1975.

– Kenny var et herlig barn med et godt hjerte, mintes halvbroren Kent i dokumentaren «The Devil You Know».

Men Kenny skulle få lide under sin dominerende mors jerngrep.

Unge Kenny ble holdt hjemme med hjemmeskole, og moren nektet ham sosial omgang med andre barn. Dermed kunne hun forme sin sønn til det redskap hun trengte for å realisere sin store plan.

– Kenny forandret seg totalt utover tenårene fra den snille og lovende personen han hadde vært i oppveksten, registrerte halvbroren.

– Sante Kimes påvirket sønnen Kenny som gradvis ble som henne, uttalte etterforsker Tom Hovagim i et intervju med «World’s Most Evil Killers».

– Min mor var en farlig og grunnleggende ondsinnet person, sa Kent Walker.

I 1985 ble Sante Kimes dømt til fem års fengsel for grov mishandling av flere meksikanske hushjelper.

I 1989 ble hun løslatt fra fengsel og vendte hjem. Fem år senere døde ektemannen av hjerneblødning under et vinteropphold i ekteparets ferieleilighet på Bahamas. Nå var alt tilsynelatende klart for å realisere Sante Kimes' plan.

Les også: (+) Viggo (22) dro til den norske bygda og opprettet sitt eget lille, private politidistrikt

Forsvant på Bahamas

Den første tiden etter ektemannens brå død, levde Sante Kimes livets glade dager på Bahamas på sin avdøde ektemanns formue. Men så fattet en bankforbindelse av ektemannen mistanke til de mange pengeoverføringene som hadde funnet sted.

I 1996 reiste han til Bahamas for å undersøke nærmere. Kort tid senere forsvant han sporløst.

<b>HERRENS GLADE DAGER:</b> På Bahamas levde mor og sønn Kimes herrens glade dager på den avdøde ektemannen Kenny Kimes regning. Så kom en mistenksom bankfunksjonær på besøk.
HERRENS GLADE DAGER: På Bahamas levde mor og sønn Kimes herrens glade dager på den avdøde ektemannen Kenny Kimes regning. Så kom en mistenksom bankfunksjonær på besøk. Foto: Rudiger Stehn/Wikimedia Commons

Sante Kimes og sønnen Kenny flyttet til Los Angeles. Der ble familievennen David Kazdin altså funnet drept i en søppelcontainer 14. mars 1998.

Etter dødsfallet forlot mor og sønn Los Angeles, men FBI greide å spore dem opp gjennom en bekjent av Sante Kimes.

Den bekjente hadde fått forespørsel fra Sante Kimes om å klargjøre en verdifull bygård hun angivelig hadde kjøpt på Manhattan, for videresalg.

Den bekjente, som var under etterforskning for andre forhold, inngikk en avtale med myndighetene. Han greide å lokke Sante og Kenny Kimes til et møte på et hotell i New York 5. juli 1998.

På hotellet ble Sante og Kenny Kimes isteden møtt av agenter fra FBI. Deretter ble de pågrepet.

Da Sante Kimes ble ransaket, gjorde politifolkene et oppsiktsvekkende funn:

I håndvesken sin hadde Sante Kimes gjenstander tilhørende en eldre kvinne, blant annet et pass. Kvinnens navn var Irene Silverman. Hun sto som eier av bygården på Manhattan som Sante Kimes påsto hun hadde kjøpt.

Og nå var Irene (82) også forsvunnet sporløst.

Les også: (+) Mary (6) fikk 25 øre til godteri og gikk alene til butikken. Hun kom aldri tilbake

Tilsto til dagbok

Både mor og sønn blånektet for enhver befatning med drapet på David og Irenes forsvinning. Men dagboknotater der Sante Kimes beskrev drapet på den 82 år gamle enken, var vanskelig å bortforklare.

Funn av papirer med Irene Silvermans antatt forfalskede underskrift som viste at hun angivelig hadde overdratt bygården til et selskap Sante Kimes sto bak, likeså.

Dessuten kunne venner av Irene fortelle at enken i tiden før hun forsvant hadde vært skeptisk til sine nye leietagere, som blant annet virket påfallende interessert i å vite hennes finansielle status samt få oppgitt hennes personnummer.

<b>LURTE TIL SEG:</b> Irene Silvermans leilighetsbygg på Manhattan var mor og sønn Kimes siste fremstøt.
LURTE TIL SEG: Irene Silvermans leilighetsbygg på Manhattan var mor og sønn Kimes siste fremstøt. Foto: Google street view

Myndighetene var sikre på at Sante og Kenny Kimes hadde tatt livet av Irene, og tok ut drapstiltale.

– Til tross for at vi ikke hadde noe lik, var bevisrekken så overveldende at vi følte oss trygge på fellende dom, sa etterforsker hos New York-politiet Tom Hovagim.

Medieinteressen var voldsom før mor og sønn skulle møte i retten i New York i desember 1998, tiltalt for å ha tatt livet av en eldre kvinne for å sikre seg eiendommen hennes.

Sante og Kenny Kimes sto frem på TV-programmet 60 Minutes og bedyret sin uskyld.

– Vi er her i dag fordi bildet som er fremstilt av oss, er feilaktig, fastslo Kenny Kimes.

– Vi er ingen mordere, bare mor og sønn, hevdet Sante Kimes.

– Vi ville aldri tatt livet av en søt, gammel dame.

Men retten trodde ikke på Sante og Kenny Kimes. Begge ble funnet skyldige i drapet på Irene og dømt til henholdsvis 120 og 125 års fengsel.

Druknet offeret på Bahamas

Fortsatt gjensto rettsoppgjøret etter drapet på David i Los Angeles.

Kort tid før rettssaken skulle starte, inngikk Kenny Kimes en avtale med påtalemyndigheten:

I bytte mot at de begge slapp dødsstraff, tilsto Kenny Kimes både sin og morens rolle i svindel- og drapssakene. Og historien han fortalte, var rystende.

<b>ETTERLYST:</b> Den 82 år gamle enken Irene Silverman ble etterlyst av politiet før Kenny og Sante Kimes ble avslørt for å ha kidnappet henne.
ETTERLYST: Den 82 år gamle enken Irene Silverman ble etterlyst av politiet før Kenny og Sante Kimes ble avslørt for å ha kidnappet henne. Foto: Getty Images

Kenny fortalte hvordan han og moren hadde dopet ned og druknet faren Kenneths kontakt i banken på Bahamas i september 1996.

Bankfunksjonæren var kommet for å sjekke en rekke overføringer fra Kenneth Kimes’ konti. Mor og sønn gikk sammen om å drukne ham i badekaret. Deretter dumpet de liket i sjøen. Liket ble aldri funnet.

Så fortalte Kenny om drapet på David Kazdins i 1998, da David avslørte at Sante Kimes hadde lånt 280.000 dollar i hans navn.

Kenny Kimes tilsto at han på oppdrag fra moren kjørte ut til Davids hjem, der han skjøt og drepte David og deretter dumpet de liket i søppelcontaineren der det ble funnet dagen etter.

Les også: (+) Hun sjarmerte og svindlet mer enn 90 mennesker. Slik ble hennes tragiske skjebne

Dro til Trump Tower for å feire

Den velstående sosietetskvinnen og tidligere ballettdanseren Irene Silverman ble drept fordi Sante Kimes ønsket å overta hennes identitet og deretter selge den verdifulle bygården hennes.

Eiendommen hadde en antatt verdi på 7,7 millioner dollar, fortalte Kenny Kimes etterforskerne.

Under falsk identitet leide Sante Kimes en leilighet til sønnen Kenny i Irenes bygård på Manhattan.

Mor og sønn Kimes spionerte på Irene over tid. 5. juli 1998, tilfeldigvis samme dag som politiet sto klare for å arrestere dem for drapet på David i Los Angeles, slo de til mot den eldre kvinnen.

<b>GRÅT OG TENNERS GNISSEL:</b> Sante Kimes avviste at hun hadde drept eller svindlet noen. Men dagbok og andre spor knyttet henne til en serie oppsiktsvekkende forbrytelser.
GRÅT OG TENNERS GNISSEL: Sante Kimes avviste at hun hadde drept eller svindlet noen. Men dagbok og andre spor knyttet henne til en serie oppsiktsvekkende forbrytelser. Foto: Anne Cusack/Los Angeles Times

Sante Kimes overfalt Irene med et elektrosjokkvåpen. Deretter kvalte Kenny Kimes henne. De tok seg så inn i Irenes leilighet, der de tilegnet seg flere verdisaker, deriblant passet hennes.

Liket hennes puttet de i en bag, som de senere dumpet i en søppelcontainer i New Jersey. Liket har aldri blitt funnet. Etter drapet dro mor og sønn på konditori i Trump Tower for å feire.

Dommeren i Los Angeles kalte Sante Kimes «den meste ondskapsfulle og skruppelløse personen hun noensinne hadde møtt», da hun i 2004 dømte både mor og sønn til livsvarig fengsel.

Sante Kimes døde i fengsel i 2014. Inntil det siste bedyret hun sin uskyld.

Kenny Kimes har nå blitt 48 år gammel, og sitter per dags dato fengslet i Richard J. Donovan Correctional Facility i San Diego.

Kilder: «World’s Most Evil Killers – The Deadly Mother & Son Duo», 60 Minutes, Wikipedia.org, People vs. Kimes, «The Devil You Know», Daily Mail

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2023, og sist oppdatert 20/06 2023

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2023, og sist oppdatert 23/06 2023.

Les også