TRUE CRIME

I over ti år voldtok og drepte han uskyldige i deres hjem. 30 år senere ble han avslørt på uventet vis

Serien med voldtekter og drap i California så ut til å forbli uoppklart, inntil en cold case-etterforsker dykket ned i en database for slektsforskning. Avsløringen av hvem sto bak ugjerningene, sjokkerte politiet.

Pluss ikon
<b>BAR PÅ HEMMELIGHETEN:</b> I over 30 år klarte han å skjule sine grusomme hemmeligheter, både for politiet og for sine nærmeste.
BAR PÅ HEMMELIGHETEN: I over 30 år klarte han å skjule sine grusomme hemmeligheter, både for politiet og for sine nærmeste. Foto: antiago Mejia/Pool via REUTERS
Sist oppdatert

Etter å ha våknet midt på natten av lyder fra underetasjen, sto familiefar og professor Claude Snelling (45) plutselig ansikt til ansikt med en maskert mann i sitt eget hjem i Visalia nord i California.

Den ukjente mannen var i ferd med å kidnappe hans datter. Claude angrep inntrengeren, som avfyrte to skudd mot Claude før han flyktet åstedet.

Claude fikk reddet datteren, men døde i sin kones armer. 11. september 1975 ble han det første drapsofferet for mannen som det neste tiåret skulle spre frykt fra nord til sør i California gjennom en rekke voldtekter og drap.

<b>MENNESKEJAKT:</b> Etterlysningsplakater opererte med flere skisser basert på vitnebeskrivelser av The Golden State Killer, men ingen syntes å kunne spore opp seriedrapsmannen.
MENNESKEJAKT: Etterlysningsplakater opererte med flere skisser basert på vitnebeskrivelser av The Golden State Killer, men ingen syntes å kunne spore opp seriedrapsmannen. Foto: FP PHOTO / FBI / Handout

Serieforbryteren så ut til å ha en egen evne til å bestandig ligge ett skritt foran politiet. Helt til en utrettelig cold case-etterforsker kom på banen flere tiår senere.

Les også: (+) Hevdet han var sendt fra Gud for å fjerne ondskap - drepte 15 mennesker

Voldtektsbølge

I 1976, året etter drapet på Claude, begynte en serie med overfallsvoldtekter i Sacramento-området, 30 mil lenger sør i California.

Først var enslige kvinner ofrene. Men etter hvert begynte gjerningsmannen, som av pressen fikk tilnavnet East Side Rapist, også å overfalle ektepar: Ektemannen ble gjerne bakbundet og fikk en stabel tallerkener plassert på ryggen, før gjerningsmannen dro med seg kona ut i stuen der han forgrep seg på henne.

– Hører jeg lyden av asjetter som klirrer, dreper jeg alle i huset, var gjerningsmannens beskjed til ektemannen for å få ham om å forholde seg passiv.

– Ektemannen ble tvunget til å ligge hjelpeløs og høre på mens gjerningsmannen voldtok hans kone, ofte gjentatte ganger, sa etterforsker Larry Crompton i et intervju med 48 Hours.

Denne fremgangsmåten brukte han mot flere par.

<b>ÅSTEDENE:</b> Politiet samlet åstedene de mente The Goden State Killer sto bak. Lenge trodde man flere ulike gjerningsmenn kunne stå bak forbrytelsene.
ÅSTEDENE: Politiet samlet åstedene de mente The Goden State Killer sto bak. Lenge trodde man flere ulike gjerningsmenn kunne stå bak forbrytelsene. Foto: FBI

Tok politiets utfordring

En oppfordring fra politiet skal ha vært årsaken til at Joseph James DeAngelo gikk fra å angripe enslige kvinner til isteden å gå etter par.

– Voldtektsmannen slår ikke til når det er en mann hjemme, påpekte en polititalsmann for å berolige Sacramento-innbyggere.

Etterforsker Crompton mente at gjerningsmannen ble trigget av politiets uttalelser.

– Han så det som en utfordring.

På et innbyggermøte sto en ektemann frem med følgende beskjed til East Side Rapist:

– Kommer du hjem til oss, skyter jeg deg.

Kort tid senere ble nettopp dette paret angrepet i eget hjem.

For snart skulle voldtektene utvikle seg til å bli drap. I februar 1978 ble et ektepar på tur med hunden sin, skutt og drept av en ukjent gjerningsmann.

<b>FANT NYE BASER:</b> Paul Holes var cold case-etterforskeren som kom på å bruke slektsforskningsbaser for å kunne knytte gjerningsmannens DNA fra åsteder med mulige gjerningsmenn.
FANT NYE BASER: Paul Holes var cold case-etterforskeren som kom på å bruke slektsforskningsbaser for å kunne knytte gjerningsmannens DNA fra åsteder med mulige gjerningsmenn. Foto: Laura A. Oda/MediaNews Group/The Mercury News via Getty Images

Funn på åstedet tydet på at paret hadde tatt East Side Rapist på fersk gjerning, og at gjerningsmannen drepte dem for å skjule sin identitet. Nye overfallsvoldtekter fant sted utover 1978 og 1979.

Men så opphørte angrepene fra East Side Rapist.

Les også: (+) Historien om drapet var så rystende at den bare kunne bare overgås av én ting: Sannheten

Original Night Stalker

Isteden startet en voldtekts- og drapsrekke lenger sør i California.

30. desember 1979 ble samboerparet Robert Offerman (44) og Debra Manning (35) funnet skutt og drept i leiligheten sin.

13. mars 1980 ble ekteparet Charlene (33) og Lyman Smith (43) funnet drept i sitt hjem i Ventura. Charlene hadde blitt voldtatt. Undersøkelser avdekket at ofrene var blitt bakbundet før de ble slått i hjel med en stump gjenstand.

Pressen hadde tilnavnet på seriemorderen klart: The Night Stalker (senere endret til Original Night Stalker på grunn av seriedrapsmannen Richard Ramirez’ herjinger i L.A. på slutten av 1980-tallet).

– Da jeg hørte om drapene i Sør-California, forsto jeg med en gang at dette var mannen vi hadde kalt East Side Rapist oppe i nord, sa etterforsker Larry Crompton.

– Jeg prøvde å varsle, men for døve ører. Problemet den gang var at politiet ikke samarbeidet med hverandre på tvers av distriktene.

I august 1980 ble det nygifte paret Keith (24) og Patrice (27) Harrington funnet slått i hjel i sitt hjem i Dana Point ved Irvine, to timer sør for Santa Barbara. Patrice hadde blitt voldtatt.

I februar 1981 ble en 28 år gammel Irvine-kvinne ble funnet voldtatt og drept i eget hjem.

I juli samme år ble et ektepar funnet drept i huset de leide.

Så tok drapsmannen seg en pause. En lang pause. Det lokale politiet mente å ha forklaring på hvorfor drapsrekken stoppet:

– Gjerningsmannen er alt død, hevdet de og koblet en nylig avdød voldtektsmann til drapene.

<b>SLEKTSFORSKEREN:</b> Den pensjonerte advokaten og slektsforskeren Barbara Rae-Venter var en sentral hjelper da FBI brukte slektsdatabaser for å finne The Golden State Killer.
SLEKTSFORSKEREN: Den pensjonerte advokaten og slektsforskeren Barbara Rae-Venter var en sentral hjelper da FBI brukte slektsdatabaser for å finne The Golden State Killer. Foto: MediaNews Group/The Mercury News via Getty Images

Hånet ofrene

The Golden State Killer spanet gjerne på ofrene over tid, og lærte seg deres rutiner.

Ved flere tilfeller ringte Joseph James DeAngelo offeret i etterkant av voldtektene. Beskjeder av typen «Jeg skal drepe deg... (tung pust) … Din hore» var ikke uvanlig, ofte lang tid etter overfallet.

Dagen etter en avisartikkel om koblingen mellom East Side Rapist og Original Night Stalker i 2001, mottok et tidligere offer en telefon fra en ukjent mann.

«Husker du da vi lekte?» spurte stemmen i andre enden, som senere viste seg å være nettopp Joseph James DeAngelo.

4. mai 1986, nærmere fem år senere, skjedde imidlertid et nytt drap som ga politiet et forklaringsproblem. 18 år gamle Janelle Cruz ble funnet voldtatt og drept i familiehjemmet i Irvine.

Undersøkelser avdekket at samme gjerningsmann som sto bak minst ett av de tidligere drapene, også var Janelles drapsmann. Men etter drapet på Janelle, stoppet angrepene fra seriedrapsmannen.

Les også: (+) Hun sjarmerte og svindlet mer enn 90 mennesker. Slik ble hennes tragiske skjebne

Gamle spor

Årene gikk. Først i 2001 skulle myndighetene gå offentlig ut med antagelsen om at East Side Rapist og Original Night Stalker var én og samme person. Men overfallene og drapene så ut til å forbli uløste.

I 2013 ga FBI gjerningsmannen et nytt tilnavn: The Golden State Killer. En cold case-gruppe ble satt på saken i 2016.

– Jeg følte på meg at gjerningsmannen måtte være en som kunne passe inn i middel- og overklassenabolagene der flere av overfallene og drapene fant sted, uttalte cold case-etterforsker Paul Holes i et intervju med National Public Radio.

– Det måtte være en ingen ville legge merke til.

DNA-spor fra gjerningsmannen hadde etterlatt på åstedene hadde tidligere ikke gitt treff i registeret over straffedømte.

Etterforsker Paul Holes og kollegene lette derfor i en annen samling av DNA som ikke forutsatte straffedom; en verdensomspennende database for slektsforskning, kalt GEDMatch.

– Vi la inn gjerningsmannens DNA og fikk opp en liste med slektninger som delte deler av hans DNA-profil, sa etterforsker Paul Holes.

Resultatet var en oversikt på rundt 1000 personer.

– Ut fra dette bygget vi familietrær for å finne en mulig stamfar vi kunne spore gjerningsmannen tilbake til.

Etter ytterligere eliminasjon og undersøkelser sto tre menn sto igjen som aktuelle kandidater. Av dem skilte én mann seg ut.

– Han var fortsatt i live og bosatt i Sacramento-området, sa etterforsker Holes.

Da etterforskerne undersøkte mannens bakgrunn, fikk de en overraskelse.

<b>BESTEFAR:</b> Ingen mistenkte Joseph James DeAngelo, den godlynte bestefaren og pensjonisten, inntil FBI slo til.
BESTEFAR: Ingen mistenkte Joseph James DeAngelo, den godlynte bestefaren og pensjonisten, inntil FBI slo til. Foto: FBI

Mannen var definitivt en som kunne bevege seg inn og ut av nabolagene gjerningsmannen slo til mot, uten å vekke mistanke. Han ville også hatt inngående kjennskap til politiets rutiner og etterforskningsskritt:

Han hadde nemlig vært en av deres egne.

Cold Case-etterforskerne måtte lete seg frem til eks-politimannens DNA i mangel av rettslig grunnlag for å kreve DNA-prøve.

I hemmelighet lette etterforskerne i mannens søppelkasse og tok prøver fra bilen hans. Til slutt hadde de mannens DNA-profil. Den viste seg å være identisk med DNA-profilen til The Golden State Killer.

30 år alene med hemmeligheten

Joseph James DeAngelo Jr. var født i New York i 1945. Som barn skal han ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av sin egen far.

I tenårene levde han tilsynelatende et greit liv med studier og idrett, men i det skjulte begynte han med både innbrudd og dyremishandling.

I 1964 vervet Joseph James DeAngelo seg til marinen, og dro senere til Vietnam. Etter hjemkomst utdannet han seg til politimann. I 1973 giftet han seg med den senere advokaten Sharon Marie Huddle. Paret fikk tre døtre.

<b>FANT DNA:</b> I skjul lette FBI-etterforskere gjennom søppelet til Joseph James DeAngelo og fant til slutt hans DNA på et drikkebeger. Dermed var menneskejakten over. Her er huset hans fotografert etter pågripelsen.
FANT DNA: I skjul lette FBI-etterforskere gjennom søppelet til Joseph James DeAngelo og fant til slutt hans DNA på et drikkebeger. Dermed var menneskejakten over. Her er huset hans fotografert etter pågripelsen. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Fra 1973 til 1976 jobbet Joseph James DeAngelo som politimann ved Exeter, et kvarters kjøring unna Visalia, der professor Claude Snelling ble drept av en inntrenger og hvor flere innbrudd knyttet til samme gjerningsmann fant sted.

I 1976 flyttet Joseph James DeAngelo over til en annen politienhet i Placer County utenfor Sacramento. På samme tid begynte East Side Rapist å herje i Sacramento-området.

I oktober 1979 fikk Joseph James DeAngelo sparken fra Sacramento-politiet. Kort tid etter begynte hans gjerning som fullblods seriemorder lenger sør i California.

Les også: (+) Ingen la merke til den slitne, grønne varebilen. For ofrene ventet en grusom skjebne.

Innrømmet alt

I bytte mot å slippe dødsstraff, tilsto Joseph James DeAngelo alt overfor myndighetene:

– Jeg hadde en person i hodet mitt som het Jerry. Selv ønsket jeg ikke å begå disse ugjerningene. Det var Jerry som tvang meg til det.

Om hvorfor han sluttet å drepe i 1986, svarte han:

– Jeg greide til slutt å stenge Jerry ute av hodet mitt. Etter det har jeg levd et fint liv, forklarte han.

Hverken Joseph James DeAngelos fraseparerte kone Sharon, eller deres barn og barnebarn, ante noe som helst om at den utad godlynte bestefaren og pensjonerte politimannen var The Golden State Killer.

Helt til FBI sto på døren i 2018.

Under rettssaken i 2020 sa Joseph James DeAngelo seg skyldig i 13 drap. Han innrømmet også å stå bak mer enn 50 overfallsvoldtekter, hvorav de fleste var strafferettslig foreldet.

– Jeg har hørt på alle deres vitnemål, sa Joseph James DeAngelo til overlevende voldtektsofre og drapsofrenes familier.

– Jeg er dypt lei meg for all smerte jeg har påført dere. Jeg fortjener den straffen jeg får.

I en alder av 75 år ble Joseph James DeAngelo i 2020 dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

Kilder: LA Times, fbi.gov, Wikipedia, forensicsociety.com, ABC News, npr.org, goldenstatekiller.com, 48 Hours, The People Of California vs. Joseph James DeAngelo

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2023, og sist oppdatert 08/06 2023.

Les også