true crime

Ingen hadde tenkt på å studere kidnapperens bilde nærmere. Bildet inneholdt en makaber hemmelighet

Kidnapperen sendte et bilde av sitt offer med dagens avis i hånden, og familien betalte ut løsepenger. Men Samatha Koenig (18) kom aldri hjem til familien i live. OBS: Sterke inntrykk i saken.

<b>ISKALDT:</b> Hovedstaden i Alaska, Anchorage, var herjet av minusgrader i fleng mens byens innbyggere og politifolk fortvilet lette etter Samantha Koenig (18). Så dukket et kravbrev opp med et bilde manipulert på det mest makabre vis.
ISKALDT: Hovedstaden i Alaska, Anchorage, var herjet av minusgrader i fleng mens byens innbyggere og politifolk fortvilet lette etter Samantha Koenig (18). Så dukket et kravbrev opp med et bilde manipulert på det mest makabre vis. Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Vinteren var bitende kald, selv til Alaska å være. Snøen lavet ned i gatene, og brøytemannskapene hadde sin fulle hyre med å gjøre veiene fremkommelige for innbyggerne i Anchor­age, delstatens største by.

Men familien til Samantha Koenig (18) enset hverken høye brøytekanter, vintermørke eller tosifret antall minusgrader.

Alt som sto i hodene deres var å få tilbake deres kjære datter Samantha.

Samantha hadde blitt kidnappet. Overvåkningsbilder fra kaffekiosken der hun jobbet viste en maskert mann true Samantha med et våpen ved stengetid den 1. februar 2012.

Opptakene viste videre at mannen førte Samantha ut av kaffekiosken og inn i en bil. Til etterforskernes fortvilelse var over­våkings­bildene for uskarpe til at skiltene kunne tydes, eller på annen måte kunne brukes til å identifisere kjøretøy eller gjerningsmann. Og flere spor etter kidnapperen var ikke å finne.

– Jeg nekter gi opp håpet, og har tro på at politiet gjør det de kan for å finne min datter, uttalte Samanthas far på en pressekonferanse.

Lokalsamfunnet sto sammen, gikk i fakkeltog i Anchorages gater og oppfordret den som hadde kidnappet ungjenta til å slippe henne fri. Uten resultat. Dagene ble til uker. Og fortsatt ingen lyd eller livstegn fra hverken Samantha eller hennes kidnapper.

<b>KAFFEKIOSKEN:</b> Like før stengetid dukket en mann opp og bestilte en kaffe av Samantha Koenig som var alene på jobb. Videoopptak viser at 18-åringen lager kaffen til mannen som senere bortførte henne.
KAFFEKIOSKEN: Like før stengetid dukket en mann opp og bestilte en kaffe av Samantha Koenig som var alene på jobb. Videoopptak viser at 18-åringen lager kaffen til mannen som senere bortførte henne. Foto: FOTO: FBI

Kravet

Etterforskerne hadde begynt etterforskningen med å se på hvem som kunne ha motiv for å kidnappe ungjenta. Samanthas kjæreste kunne raskt sjekkes ut av saken. Og heller ingen i hennes omgangskrets fremsto som opplagte kandidater til å være personen som ble fanget opp av overvåkningskameraene.

Samantha ble dessuten beskrevet som en snill og ryddig jente som ikke hadde noe uoppgjort med noen.

Så, 24. februar, mer enn tre uker etter forsvinningen, fikk Samanthas kjæreste en tekstmelding på mobiltelefonen. Meldingen kom fra Samanthas telefon.

– Vi forsto raskt at det var Samanthas kidnapper som sto bak, uttalte FBI-etterforsker Jolene Goeden til dokumentaren «Method Of A Serial Killer».

Kidnapperen ga kjæresten anvisninger om å oppsøke en bestemt park. Der ville han finne en konvolutt med nærmere instrukser. Politiet rykket ut til parken og fant ganske riktig en konvolutt. I den lå det et polaroidbilde som viste Samantha ved siden av en dagsfersk avis som bevis på at hun var i live. Kidnapperen stilte samtidig krav om 30 000 dollar i løsepenger.

– Kravet var at løsepengene skulle innbetales til kontoen Samanthas bankkort var knyttet opp mot, skrev etterforsker Goeden i en FBI-rapport.

Samanthas familie samlet sammen pengene, og overførte dem til Samanthas konto med håp om at deres datter snarlig ville bli sluppet fri. Men i gleden over livstegn hadde ingen tenkt på å studere bildet kidnapperen hadde sendt, nærmere.

Bildet inneholdt en makaber hemmelighet.

ALENE: Samantha Koenig var alene på jobb kvelden hun ble bortført. Videokameraene ga ikke politiet informasjon om kidnapperen.
ALENE: Samantha Koenig var alene på jobb kvelden hun ble bortført. Videokameraene ga ikke politiet informasjon om kidnapperen. Foto: NTB/FBI
<b>TILFELDIG OFFER:</b> Ingen i omgangskretsen til Samantha Koenig kunne tenke seg noe påskudd for at 18-åringen skulle gjøres til offer.
TILFELDIG OFFER: Ingen i omgangskretsen til Samantha Koenig kunne tenke seg noe påskudd for at 18-åringen skulle gjøres til offer. Foto: FOTO: Privat

Avslørt av parkering

Mens Samanthas familie ventet på at kidnapperen skulle holde sin del av avtalen og løslate datteren, begynte det snart å gå penger ut av Samanthas konto.

– Det ble gjort flere uttak, sa etterforsker Goeden.

De første uttakene ble gjort i en minibank i Alaska. Så, noen dager senere, hadde Samanthas kort blitt brukt i Arizona i en helt annen del av USA. Et nytt uttak ble foretatt i delstaten New Mexico dagen etter. Så i Texas.

– Vi kunne på denne måten følge sporene etter gjerningsmannen mens han fulgte motorveien Interstate 10, sa etterforsker Jolene Goeden.

Etterforskerne hentet ut overvåkingsbilder fra alle minibankene Samanthas kidnapper hadde benyttet. Men kidnapperen var forberedt på at han kunne bli fanget på kamera, og sørget for å dekke til ansiktet. Han hadde allikevel gjort en tabbe: Ved ett tilfelle hadde han parkert bilen sin så nærme minibanken at kameraene hadde fanget opp både bilmerke og farge.

– Vi visste derfor at vi lette etter en hvit Ford Focus.

Tabben skulle vise seg å bli avgjørende.

Råkjøring

13. mars 2012, omtrent seks uker etter at Samantha ble kidnappet, observerte en lokal politimann en parkert Ford som passet til beskrivelsen, utenfor et motell i Texas. Ved en minibank i området var det nylig blitt gjort et kontantuttak med Samanthas kort.

Politimannen ventet til eieren av kjøretøyet kom ut, og fulgte etter ham i håp om at han skulle få et påskudd til å stoppe mannen. Så fort mannen i Forden kjørte over fartsgrensen, ble han stoppet.

Raskt ble det klart at politimannen hadde pågrepet rett person; mannen i bilen var i besittelse av Samanthas bankkort og en ansiktsmaske som passet til den mannen på overvåknings­bildene hadde brukt.

Men avsløringen av hvem kidnapperen var, og de ugjerningene han hadde begått, skulle ta myndighetene fullstendig på sengen.

Les også: (+) Her bodde småbarnsfaren Nils (25), mannen bak en av de mest grufulle forbrytelsene i fredstid i Norge

<b>FRUSTRERENDE DÅRLIG:</b> Politiet hanket inn overvåkningsbilder fra flere minibanker der Samantha Koenigs minibankkort ble brukt til kontantuttak. Men kvaliteten var så dårlig at de ikke ga politiet mye å gå på i jakten på gjerningsmannen.
FRUSTRERENDE DÅRLIG: Politiet hanket inn overvåkningsbilder fra flere minibanker der Samantha Koenigs minibankkort ble brukt til kontantuttak. Men kvaliteten var så dårlig at de ikke ga politiet mye å gå på i jakten på gjerningsmannen. Foto: FOTO: FBI

Familiemannen

Israel Keyes (34) var en lokal Anchorage-mann med samboer, barn og eget entreprenørfirma.

– Tilsynelatende en ordinær familiemann, sa etterforsker Colleen B. Sanders til «Method Of A Serial Killer».

Israel Keyes var født og oppvokst i Utah i en mormonsk familie som nest eldst i en søskenflokk på ni. Fra ung alder hadde han fått lov til å bære våpen av faren. I ungdomsårene hadde han begynt å plage og ta livet av kjæledyr.

– Jeg vokste opp i et trygt hjem med gode mennesker rundt meg. Ingen i min familie vet noe om dobbeltlivet jeg har levd gjennom flere år, fortalte Israel Keyes etterforskerne i avhør, og la til;

– Du kan si jeg har to separate personligheter. Den ene liker å drepe.

Han hadde valgt seg ut Samantha som offer da han kjørte forbi kiosken der hun jobbet og registrerte at hun var alene på jobb. Etter å ha truet Samantha med seg, tok han henne med til sitt eget hjem sent på natten. Der plasserte han henne i garasjen, bundet og kneblet. Så gikk han inn i huset og sjekket at hans egen samboer og lille datter lå og sov.

Han skjenket seg et glass rødvin og gikk tilbake til garasjen. Der fortalte han Samantha at siden han nå hadde både bankkortet og koden hennes, hadde han ikke lenger bruk for henne. Mens han nippet til rødvinen, klargjorde han overfor sitt offer at han kom til å voldta og så kvele henne.

– Så gjorde han nettopp det, sa FBI-etterforsker Goeden senere.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

<b>LEDET JAKTEN:</b> FBI-agenten Jolene Goeden (t.h.) og Anchorage-politimannen Jeff Bell ledet søket etter Samantha Koenig og jakten på hennes kidnapper.
LEDET JAKTEN: FBI-agenten Jolene Goeden (t.h.) og Anchorage-politimannen Jeff Bell ledet søket etter Samantha Koenig og jakten på hennes kidnapper. Foto: FOTO: NTB/Mark Thiessen/AP

Dro på luksuscruise

Etter å ha drept Samantha, gjemte Israel Keyes unna liket i den bitende februarkulden. Timer senere dro han på to ukers luksuscruise med samboer og barn. Da han returnerte, fant han ut at han ville kreve løsepenger for Samantha. Men for at det skulle han noen hensikt, måtte Samantha fremstå som i live.

For å overbevise Samanthas familie om at deres datter fortsatt var i live, hentet han frem det nedfryste liket og sminket det. Ved hjelp av et fiskesnøre sydde han øyelokkene åpne. Deretter tok han polaroidbildet der Samantha tilsynelatende stirrer inn i kamera med en dagsfersk avis plassert ved siden av seg.

– I virkeligheten hadde hun vært død i to uker alt, sa etterforsker Goeden.

– Israel Keyes nøt det han gjorde, og følte ingen empati med sine ofre overhode, sa statsadvokat Frank Russo til «Method Of A Serial Killer».

Les også: (+) I 10 år levde Dolly et vanlig liv med ektemannen. Så oppdaget han hennes hemmelighet på loftet

BILDET: Kidnapperen sendte dette bildet av allerede avdøde Samantha for å lure familien og politiet til å tro at hun var i live.
BILDET: Kidnapperen sendte dette bildet av allerede avdøde Samantha for å lure familien og politiet til å tro at hun var i live. Foto: FBI

Den enkle veien ut

Israel Keyes fortalte etterforskerne at han etter å ha tatt løsepengebildet, dumpet liket av Samantha i en innsjø utenfor Anchorage.

I april 2012 kunne etterforskerne hente opp Samanthas levninger fra innsjøen. Men selv om Israel Keyes tilsto drapet på Samantha, skulle hennes familie aldri få se sin datters drapsmann stilt for retten.

I desember 2012, fire måneder før rettssaken skulle opp, ble han funnet død i fengselscellen sin. Han hadde greid å smugle et barber­blad inn på cellen og brukte det til å ta sitt eget liv. I sitt eget blod hadde han tegnet 11 hodeskaller, og skrevet «we are one», som en indikasjon på at han hadde tatt 11 menneskeliv.

– Israel Keyes valgte den enkle veien ut. Dessverre fikk aldri Samantha eller noen av hans andre ofre sin rettferdighet, sa statsadvokat Frank Russo.

<b>FUNNET PÅ BUNNEN:</b> Etter anvisninger fra kidnapper og seriedrapsmann Israel Keyes fant FBIs dykkere levningene av Samantha Koenig på bunnen av en innsjø utenfor Anchorage.
FUNNET PÅ BUNNEN: Etter anvisninger fra kidnapper og seriedrapsmann Israel Keyes fant FBIs dykkere levningene av Samantha Koenig på bunnen av en innsjø utenfor Anchorage. Foto: FOTO: FBI

Drepte over hele USA

Israel Keyes viste seg å være en seriemorder ingen hadde visst eksisterte.

I mer enn ti år reiste han rundt i USA og begikk innbrudd, ran og senere drap (se Vi Menn nr 35/2015).

Flere steder i USA hadde han etablert depoter med våpen og utstyr som han kunne hente frem ved behov. Alle ofre hadde blitt valgt ut tilfeldig, kom fra alle samfunnslag og aldre, og var av begge kjønn.

Alt for at det skulle bli vanskeligere for politiet å sette drapene i sammenheng.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>NABOLAGETS PRYD:</b> Israel Keyes fremsto som en bunn­solid familiefar og småbarns­pappa. Men han hadde en side som sadistisk drapsmann.
NABOLAGETS PRYD: Israel Keyes fremsto som en bunn­solid familiefar og småbarns­pappa. Men han hadde en side som sadistisk drapsmann.
<b>DEPOT:</b> Flere steder rundt i USA hadde Israel Keyes etablert depot med det han kunne trenge til å begå nye drap.
DEPOT: Flere steder rundt i USA hadde Israel Keyes etablert depot med det han kunne trenge til å begå nye drap. Foto: FOTO: FBI

Av samme årsak drepte han etter eget utsagn heller aldri i samme område to ganger. Keyes tilsto enkelte av drapene overfor etterforskerne, og hintet til at han sto bak flere drap. Han forklarte også at han hadde en besettelse for seriemordere, og at han virkelig nøt å overfalle og drepe sine ofre.

Slik som det middelaldrende ekteparet han overfalt og drepte i deres eget hjem i Vermont i 2011.

– Han utviste overhodet ingen anger, og uttalte at han så ned på seriemordere som senere beklaget sine handlinger, skrev etterforsker Jolene Goeden i en FBI-rapport.

Kilder: vault.fbi.gov og fbi.gov, allthatsinteresting.com, «Method Of A Serial Killer”, Daily Star, Anchorage Daily News

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2022, og sist oppdatert 10/10 2022.

Les også