Kriminelt god

– Ikke lat som dere er Moder Teresa, sa dommeren da fotballstjernen Benzema og de andre fikk dommen

2021: Benzema dømmes til ett års betinget fengsel for pengeutpressing.

2022: Benzema hylles som verdens beste fotballspiller. 

<b>REBELL OG STJERNE:</b> Han har vunnet det som kan vinnes med Real Madrid flere ganger, men skandaler og utestengelser har gjort at Karim Benzema kun har spilt i ett VM-sluttspill for Frankrike hittil. Han fyller 35 år 19. desember, dagen etter at VM-finalen spilles i Qatar. 
REBELL OG STJERNE: Han har vunnet det som kan vinnes med Real Madrid flere ganger, men skandaler og utestengelser har gjort at Karim Benzema kun har spilt i ett VM-sluttspill for Frankrike hittil. Han fyller 35 år 19. desember, dagen etter at VM-finalen spilles i Qatar.  Foto: Alexander Hassenstein – UEFA/Getty Images
Sist oppdatert

Det var ikke noe å diskutere. Til og med mesteren selv, Lionel Messi, var enig:

– Karim Benzema har uten tvil vært verdens beste det siste året, sa Messi da de nominerte til Ballon d›Or, Gullballen, ble presentert i høst. Messi, som selv har vunnet den gjeve utmerkelsen hele syv ganger, hadde i likhet med resten av fotballverdenen latt seg imponere av det som mange eksperter har kalt «tidenes beste Champions-League-sesong».

Real Madrid var minutter fra å bli slått ut i samtlige utslagsrunder frem til finalen. Så ordnet Karim Benzema opp. Mot Paris St-Germain, mot Chelsea og mot Manchester City. I alt ble det ti helt avgjørende scoringer på seks kamper. Benzema ble dessuten toppscorer i den spanske ligaen, som hans Real Madrid også vant.

Han har vært skadet i høst, men vil likevel være mannen som Frankrike setter sin lit til når de nå snart skal ut på banene i Qatar og forsvare VM-gullet fra 2018.

Den gangen var ikke Karim Benzema med. På den største scenen av dem alle har han aldri vist seg frem på samme vis. Han har bare spilt ett VM-sluttspill − tilbake i 2014.

I seks år var Benzema mer ønsket av politiet enn det franske landslaget.

Det startet med at landslagsspilleren Mathias Valbuena skulle ha en ny telefon.

Hjemmekino

For å være presis startet det egentlig enda tidligere:
Den gangen Valbuena filmet litt dribling i høyet med ei snerten snelle, som ikke var kona hans, og lagret snutten på telefonen sin. Etterpå, en gang i 2014, leverte Valbuena telefonen sin til en altmulig­mann som brukte å fikse praktiske saker for spillerne på Marseille.

Mannens oppdrag var å overføre innholdet på den gamle telefonen til en ny. Mannen oppdaget den hjemmelagde sexfilmen. Dessverre for Valbuena – og Benzema, som vi skal se – skyldte han noen mye penger.

En idé tok form. Han lagret en kopi av filmen, og ringte en bekjent med kontakter i byens underverden. Ballen rullet. Valbuena ble oppringt.

– Penger ble ikke nevnt, men den anonyme personen oppfordret meg til å snakke med en navngitt kar som kunne «hjelpe meg med problemet», fortalte Valbuena. Han fulgte ikke rådet. I stedet involverte han politiet.

<b>I SKANDALENS SENTRUM:</b> Karim Benzema med en arm rundt Mathias Valbuena under en landskamp i 2010. Siden havnet de i en pikant skandale. Eric Abidal til venstre. 
I SKANDALENS SENTRUM: Karim Benzema med en arm rundt Mathias Valbuena under en landskamp i 2010. Siden havnet de i en pikant skandale. Eric Abidal til venstre.  Foto: LAURENCE GRIFFITHS/Getty images

Farlige forbindelser

Utpresserne hadde blitt frustrerte og litt overrasket over avslaget. De hadde nemlig lyktes med å klemme penger ut av en annen kjent Marseille- og landslagsspiller, Djibril Cissé, for noe tilsvarende. De ga seg ikke. De måtte finne en ny fremgangsmåte.

Gruppen av sammensvorne ble utvidet fra tre til fem. Småkjeltringen Karim Zenati hadde en fot i begge leirer. Han hadde vokst opp i samme blokk som Karim Benzema i Lyon. De var mer enn navnebrødre; da Zenati slapp ut av fengsel, hentet Benzema ham til Madrid og ansatte ham som en slags personlig assistent.

Men denne gangen, i oktober 2015 var det Zenati som sendte Benzema ut på et oppdrag.

Det franske landslaget forberedte seg til landskamp mot Armenia. Benzema banket på hotelldøren til Valbuena. Begge skulle starte kampen. Men de snakket om helt andre ting enn samspill og taktikk.

<b>DÅRLIG INNFLYTELSE:</b> Karim Benzema (til h.) med barndoms­vennen Karim Zenati. Det var Zenati, med kontakter i kriminelle miljøer, som ba Benzema oppsøke sin landslags­kamerat Valbuena på vegne av utpresserne.
DÅRLIG INNFLYTELSE: Karim Benzema (til h.) med barndoms­vennen Karim Zenati. Det var Zenati, med kontakter i kriminelle miljøer, som ba Benzema oppsøke sin landslags­kamerat Valbuena på vegne av utpresserne. Foto: Twitter

Mellommannen

– Jeg har hørt om problemet ditt. Snakk med Zenati. Han kan hjelpe deg med å få filmen destruert, sa Benzema. Han understreket viktigheten av å følge rådet.

– Vær forsiktig, Math. Dette er tunge, kriminelle typer, jeg sverger på min datters hode, sa Benzema.

Valbuena begynte for alvor å angre. Både på utroskapen, filmingen og kontakten med politiet. Det var ei suppe som kostet ham både ekteskapet og landslagsplassen. Kampen mot Armenia ble hans 53. og siste for Frankrike.

– Jeg ville aldri gått til politiet dersom jeg hadde visst at Benzema var involvert. Landslaget gikk foran. Jeg ønsket ikke å lage uro, sa Mathias Valbuena.

Men politiet var på saken. De avlyttet blant annet telefonsamtaler mellom utpresserne. I en av dem kunne de høre at Benzema var frustrert over at Valbuena enda ikke hadde tatt kontakt med Zenati.

– Han tar oss ikke på alvor, sa Benzema.

<b>SUPER-COMEBACK:</b> Karim Benzema scoret i Nations League-finalen mot Spania høsten 2021. Det var hans første triumf med det franske lands­laget. Kylian Mbappé (til v.) ble match­vinner. 
SUPER-COMEBACK: Karim Benzema scoret i Nations League-finalen mot Spania høsten 2021. Det var hans første triumf med det franske lands­laget. Kylian Mbappé (til v.) ble match­vinner.  Foto: Getty Images

Ute i kulden

To måneder etter Armenia-kampen gikk politiet til aksjon. Benzema og de fire andre ble arrestert. Landslagsstjernen satt på celle over natten. Presidenten i fotballforbundet stilte seg foran pressen og fortalte at Benzema var utestengt, «inntil ny utvikling eventuelt foreligger.»

– Benzema er et dårlig forbilde, sa Frankrikes statsminister.

Hverken Benzema eller Valbuena var i troppen da Frankrike arrangerte EM året etter, eller da Frankrike vant VM i 2018. Benzema, som har foreldre fra Algerie, skyldte på rasisme, selv om årsaken var åpenbar for resten. Begge spillerne måtte gå i gang med å reparere omdømme og karriere. Valbuena har spilt i russisk, tyrkisk og gresk liga. De siste tre sesongene har han blitt ligamester med Olympiakos i Hellas.

Frankrike følger tradisjonen: Igjen har en bisarr utpressingsskandale som involverer to landslagsstjerner rystet troppen før et stort mesterskap.

I høst ble det kjent at fransk politi etterforsket en sak der Paul Pogba har anklaget sin egen bror Mathias for utpressing. Mathias krevde 13 mill. euro av broren for ikke å offentliggjøre et lydopptak der Paul angivelig leide en heksedoktor til å kaste en forbannelse på Frankrikes unge stjernespiller Kylian Mbappé. Paul Pogba ringte selv Mbappé, og forsikret ham om at historien er falsk. 

– Jeg tror på lagkameraten min. Jeg tror på hans versjon, sa Mbappé på en pressekonferanse i september. 

Se mer

Men han kommer neppe til VM i Qatar. Det gjør Karim Benzema. I 2021, etter nesten seks år i snickarboden, ble han innkalt til landslaget igjen. Han scoret ni mål på 13 landskamper, og scoret i Nations League-finalen mot Spania.

– Han er ikke den samme personen nå. Han har modnet, sa landslagssjef Didier Deschamps da han begrunnet uttaket.

Valbuena uttalte seg diplomatisk.

– Jeg bærer ikke nag til Deschamps. Han vil se smart ut hvis det lykkes. Jeg trives med livet mitt og fotballen nå. Jeg har ikke mer å si enn det, sa Valbuena.

<b>KONTROVERSER:</b> Paul Pogba (til v.) og Kylian Mbappé etter VM-triumfen i 2018. I høst har de viklet seg inn i en heksedoktor-­<br/>skandale som truer idyllen i den franske troppen. 
KONTROVERSER: Paul Pogba (til v.) og Kylian Mbappé etter VM-triumfen i 2018. I høst har de viklet seg inn i en heksedoktor-­
skandale som truer idyllen i den franske troppen. 
Foto: Getty Images

Snakker med beina

Sluttstrek for selve kriminalsaken ble ikke satt før høsten i fjor. Etter en tre dager lang rettssak ble samtlige fem tiltalte dømt. Dommerne festet ikke lit til forsikringene om at de «bare ville hjelpe».

– Ikke lat som dere er Moder Teresa, sa dommeren.

Karim Benzema ble dømt til ett års betinget fengsel og en bot på 75 000 euro for medvirkning til utpressing av Valbuena. Selv møtte han ikke i retten. Han spilte Champions League-kamp i Tiraspol, og scoret ett mål i Real Madrids seier over FC Sheriff den dagen dommen falt.

Benzema har ikke kommentert dommen, eller hvordan det var å få en slags avslutning på det mangeårige marerittet. I hvert fall ikke muntlig. Det han har vist med en fotball i beina etterpå, forteller kanskje alt.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 51 2022

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2022, og sist oppdatert 18/11 2022.

Les også