TRUE CRIME

Det som skjedde inne i denne leiligheten, sjokkerte en hel verden

Med seriemorderens håndjern dinglende fra armen, greide Tracy Edwards (32) å flykte fra mannen som sa at han skulle spise hjertet hans. Det var det ingen som hadde klart før ham.

Pluss ikon
<b>SKREKKENS LEILIGHET:</b> Endte du opp inne i denne leiligheten, var sannsynligheten svært liten for at du kom deg ut igjen i levende live.
SKREKKENS LEILIGHET: Endte du opp inne i denne leiligheten, var sannsynligheten svært liten for at du kom deg ut igjen i levende live. Foto: Marny Malin
Publisert

Den unge mannen vinket frenetisk mot politibilen som kom kjørende denne brennhete julidagen.

Den oppskakede unge mannen med håndjern dinglende fra armen, fortalte betjentene at han nettopp hadde rømt fra en mann som ville drepe ham.

<b>REDDET I SISTE LITEN:</b> Tracy Edwards klarte å rømme, og bidro dermed til at seriedrapsmannen ingen visste om, ble avslørt.
REDDET I SISTE LITEN: Tracy Edwards klarte å rømme, og bidro dermed til at seriedrapsmannen ingen visste om, ble avslørt. Foto: AP Photo

Politibetjentene fulgte med Tracy Edwards (32) tilbake til leiligheten han hadde flyktet fra. Det skulle lede til avsløringen av en seriedrapsmann med likskjending og senere kannibalisme som spesial. Og som så langt hadde tatt 17 menneskeliv uten at noen hadde fattet mistanke.

For politibetjentene tilkalte raskt forsterkninger da de fant både kroppsdeler og Polaroid-bilder av parterte lik i leiligheten i sentrum av Milwaukee 22. juli 1991.

– Da jeg først ble tatt, bestemte jeg meg for å fortelle alt, så de etterlatte kunne få svar, uttalte seriemorderen senere.

Og historien han fortalte, overgikk det meste.

Normal oppvekst

Jeffrey Dahmer ble født i Milwaukee i Wisconsin i 1960, men vokste opp i Ohio.

Moren led av depresjoner. Hun og faren skal konstant ha kranglet med hverandre. Familieforholdene var ikke optimale med tanke på behov for oppmerksomhet og omsorg.

<b>VAKTE INGEN OPPMERKSOMHET:</b> 17 unge menn og gutter ble drept og skjendet av Jeffrey Dahmer før han ble tatt. Forbrytelsene omfattet voldtekt, nekrofili og kannibalisme.
VAKTE INGEN OPPMERKSOMHET: 17 unge menn og gutter ble drept og skjendet av Jeffrey Dahmer før han ble tatt. Forbrytelsene omfattet voldtekt, nekrofili og kannibalisme. Foto: Curt Borgwardt/Sygma via Getty Images

– Jeg vil beskrive oppveksten hans som relativt normal, hevdet likevel Jeffrey Dahmers far Lionel i et senere intervju med TV-programmet «Dr. Phil».

– Jeffrey var en glad og snill gutt, la faren til.

Andre pekte på at unge Jeffrey Dahmer var sosialt utilpass og manglet evnen til å føle empati. Etter hvert begynte han å utvikle en sterkere og sterkere interesse for anatomi og død.

Han begynte å samle på døde dyr han fant i skogen bak familiehjemmet, og skal ha skåret opp flere av dem for å kunne studere deres indre organer. Faren Lionel, som var kjemiker, viste sønnen hvordan man kunne bleke og konservere dyreben i den tro at sønnens interesse var vitenskapelig.

<b>TOK FEIL:</b> Lionel Dahmer (t.h), faren til Jeffrey, trodde sønnen satset på en akademisk karriere innen anatomi. Han tok fryktelig feil. Her fotografert med seriemorderens stemor Shari under rettssaken.
TOK FEIL: Lionel Dahmer (t.h), faren til Jeffrey, trodde sønnen satset på en akademisk karriere innen anatomi. Han tok fryktelig feil. Her fotografert med seriemorderens stemor Shari under rettssaken. Foto: Curt Borgwardt/Sygma/Getty Images

– I ettertid erkjenner jeg at jeg burde sett faresignalene, medga faren.

Etter foreldrenes skilsmisse våren 1978, fikk unge Jeffrey stadig større alkoholproblemer. Den akademisk begavede unggutten fullførte dog artium. Men et liv som akademiker ventet ham allikevel ikke.

Jeffrey Dahmer valgte en annen vei.

Les også: (+) Dette vet vi om drapet på Jonas Aarseth Henriksen

Det første drapet

I juni 1978 plukket den da 18 år gamle Jeffrey opp haikeren Steven Hicks (18) langs veien. Han inviterte ham med hjem på en øl i familiens hus, som han hadde for seg selv for sommeren.

Mens de satt med hver sin øl, angrep han plutselig besøket. Steven ble slått med en stump gjenstand før han ble kvalt.

Jeffrey Dahmer tok seg god tid til å skjende liket som ble partert, og gjorde seg flid med å fjerne restene av den drepte gjesten.

Med tanke på både drapshandlingen og den tilsynelatende planmessige bearbeidingen av liket, var det kanskje litt overraskende at det skulle gå ni år før Jeffrey Dahmer begikk et nytt drap.

<b>FØRSTE DRAP:</b> Etter at foreldrene flyttet fra hverandre, fikk Jeffrey Dahmer bruke familiens hus i Bath i Ohio alene en sommer. Det var opptakten til det første av en serie drap. 
FØRSTE DRAP: Etter at foreldrene flyttet fra hverandre, fikk Jeffrey Dahmer bruke familiens hus i Bath i Ohio alene en sommer. Det var opptakten til det første av en serie drap.  Foto: PAUL TOPLE/AP photo

Men de neste ni årene var Dahmer mer opptatt med en studiekarriere som slo feil, og en toårig militærkarriere som endte med at han i 1981 ble kastet ut av Hæren på grunn av alkoholproblemer.

Etter ulike strøjobber ble Jeffrey Dahmer i 1985 ansatt ved en sjokoladefabrikk i fødebyen Milwaukee. Nå begynte han også å frekventere Milwaukees homseklubber og -saunaer. Men frivillig sex med likesinnede ga i lengden ikke nok stimuli for Jeffrey Dahmer.

– Min fantasi var å ha en mann som jeg kunne forlyste meg med uten at han kunne gjøre motstand, sa han i et intervju med TV-programmet «Inside Edition» fra 1993.

Han begynte derfor å dope ned sexpartnerne for så å forgripe seg på dem.

Levde for å drepe

20. november 1987 skulle Jeffrey Dahmer bli drapsmann for andre gang. Han tok med en 25-åring tilbake til motellrommet sitt. Neste morgen lå mannen død i sengen, åpenbart drept.

Jeffrey Dahmer hadde etter eget utsagn intet minne om drapet. Men han fant ingen grunn til å melde fra om dødsfallet. Isteden grep han mulighet til å realisere noe han hadde vært oppslukt av siden tenårene - å partere og dissekere et annet menneske.

Liket av 25-åringen fraktet han hjem til bestemorens hus der liket ble skjendet og partert − alt med seksuelle undertoner.

Senere uttalte han at det utilsiktede drapet var den utløsende årsaken til at han bestemte seg for å heretter «ikke lenger prøve å kontrollere» lystene sine.

– Jeg gikk nå aktivt inn for å finne drapsofre, innrømmet han overfor etterforskerne.

– Å begå nye drap ble min eneste drivkraft.

I januar 1988 tok han med en 14 år gammel prostituert gutt hjem til bestemorens hus. Etter at de hadde hatt sex, ga han den unge gutten alkoholholdig drikke tilsatt sovemidler.

Så kvalte han gutten, parterte og flådde liket og beholdt hodeskallen. Det neste året led to andre menn samme skjebne. Etter at bestemoren begynte å klage på sterk lukt fra kjelleren og garasjen, flyttet Jeffrey til en leieleilighet.

Der fortsatte han rekken av drap.

Les også: (+) Hva får en far til å drepe sine fem barn?

Prøvde å skape zombier

I sin nyervervede toroms leilighet i et boligkompleks i sentrum av Milwaukee, drepte Jeffrey Dahmer 12 unge menn i perioden fra mai 1990 til juli 1991.

Prostituerte Raymond Lamont Smith (32) var den første. Tre dager før han ble avslørt, 19. juli 1991, drepte han en trebarnsfar.

Felles for alle sakene var at den utad sjarmerende og veltalende Jeffrey Dahmer søkte etter ofre på homsebarer, på kjøpesentre eller plukket dem opp på gata under påskudd av å være fotograf som ville betale dem for nakenbilder eller for seksuelle tjenester.

Når han fikk dem innenfor døra i leiligheten, ga han dem alkohol tilsatt sovemidler. Dahmer var påpasselig med å velge sårbare ofre. Noen var unge homofile gutter som var utstøtt av familien på grunn av sin legning, andre hadde havnet på skråplanet og ville derfor neppe bli meldt savnet med det første, antok han.

<b>SERIEÅSTED:</b> Til denne boligblokken i Milwaukee i Wisconsin lokket Jeffrey Dahmer med seg unge gutter og menn, blant annet med påskudd av å ville ta nakenbilder av dem.
SERIEÅSTED: Til denne boligblokken i Milwaukee i Wisconsin lokket Jeffrey Dahmer med seg unge gutter og menn, blant annet med påskudd av å ville ta nakenbilder av dem. Foto: Curt Borgwardt/Sygma/Sygma/ Getty Images

Etter at ofrene sovnet, misbrukte han dem seksuelt. Han begynte også å bore hull inn i kraniene til enkelte neddopede ofre og injiserte blant annet saltsyre.

– Tanken var å se om jeg kunne holde offeret i live som en slags zombie som alltid var tilgjengelig for meg, forklarte Jeffrey Dahmer.

Da han merket at ofrene våknet til, kvalte han dem. Etter nye seksuelle handlinger og skjending av likene, ble kroppene partert mens han gjerne fotograferte prosessen. Noen kroppsdeler ble kastet, andre spiste han.

– Jeg begynte å spise hjertene deres eller deler av armene for å føle en tilhørighet til dem, uttalte han.

Den innpakkede hodeskallen til et av ofrene tok Jeffrey Dahmer attpåtil med seg på jobb på sjokoladefabrikken.

Avslørt

22. juli 1991 takket Tracy Edwards (32) ja til å bli med hjem til «den hyggelige fyren» han nettopp hadde møtt på en bar, for å bli tatt nakenbilder av mot betaling.

– Inne i leiligheten skiftet han karakter fullstendig. Han satte på meg håndjern, men greide bare sette på det ene håndjernet fordi jeg gjorde motstand, forklarte Tracy senere i retten.

– Så la han en kniv mot ribbena mine og sa han at han skulle spise hjertet mitt. I neste øyeblikk ville han se film sammen. Jeg forsto at jeg sto overfor et dypt forvirret individ.

Tracy greide å flykte og fikk tilkalt hjelp fra politimennene som senere pågrep Jeffrey Dahmer.

– Jeg hadde hele tiden visst at jeg kom til å drepe og drepe helt til jeg ble tatt, sa Jeffrey i intervjuet.

– Jeg drepte ikke av hat eller ondskap, men fordi jeg ikke greide styre impulsene.

Les også: (+) Peter Madsens liv i fengsel: Rømningsforsøk, kvinner og forbudte brev

Hjulpet av politiet

Etter avsløringen av Jeffrey Dahmer, fikk politiet sterk kritikk for at seriedrapsmannen ikke ble stoppet tidligere.

<b>DREPT I FENGSEL:</b> Jeffrey Dahmer ble selv offer for en drapsmann i fengselet etter at han ble funnet skyldig og drømt for 15 av 17 drap i tiltalebeslutningen.
DREPT I FENGSEL: Jeffrey Dahmer ble selv offer for en drapsmann i fengselet etter at han ble funnet skyldig og drømt for 15 av 17 drap i tiltalebeslutningen. Foto: Marny Malin/Sygma via Getty ImagesM

Fordi ofrene i hovedsak var unge prostituerte og homofile menn, mange av dem fargede, ble ikke de mange forsvinningssakene prioritert av politiet, mente kritikerne.

Politiet kunne blant annet hindret drapet på Konerak Sinthasomphone (14) fra Laos i mai 1991:

En naken og desorientert Konerak ble funnet på gaten utenfor Jeffrey Dahmers leilighetskompleks, blødende fra et stygt sår i hodet. Dahmer spaserte rolig ut på gaten og fortalte de ankomne politimennene at han og Konerak var homofile elskere som hadde hatt en følelsesladd krangel.

Til sterke protester fra både Konerak og de to kvinnene som fant ham, eskorterte politimennene den omtåkede Konerak tilbake til Dahmers leilighet − uten å oppdage det forråtnede liket av et annet offer som befant seg i leiligheten.

Kort tid senere drepte han også Konerak.

Jeffrey Dahmer ble i 1993 vurdert strafferettslig tilregnelig og dømt til livsvarig fengsel for 15 av de 17 drapene han tilsto. Han ble drept i fengsel av en medfange i 1994.

Kilder: State of Wisconsin vs. Jeffrey Dahmer, Inside Edition, Court TV, «World’s Most Evil Killers», Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2023.

Les også