TRUE CRIME

Politiet kan ha forkludret etterforskningen: — Hver dag har vært et mareritt

En av Canadas mest profilerte drapsgåter forblir et mysterium. — Det som særlig fanget min interesse med denne saken var alle tabbene til Toronto-politiet, noe jeg har dokumentert, sier krimreporter Kevin Donovan til Vi Menn.

Pluss ikon
<b>BESTEFORELDRE:</b> Det tilsynelatende lykkelige milliardærparet, her avbildet med ett av sine barnebarn.
BESTEFORELDRE: Det tilsynelatende lykkelige milliardærparet, her avbildet med ett av sine barnebarn. Foto: Privat
Sist oppdatert

Det var tett opp mot en statsbegravelse. Statsminister Justin Trudeau, førsteminister i Ontario, Kathleen Wynne og Torontos ordfører John Tory var til stede i International Centre - til vanlig en messehall med plass til 7500 mennesker.

Nå var den pyntet for å ta avskjed med Honey og Barry Sherman, et av Canadas rikeste par.

Åtte dager tidligere hadde Barry Sherman svingt sin rustne 1997-modell Mustang GT Convertible ut fra parets romslige villa i Old Colony Road nummer 50 og satte kursen mot Apotex´ industriområde i Toronto.

75 år gamle Barry Sherman var rutinemenneske. Den første på jobb, den siste hjem.

Senere på dagen dro den fem år yngre kona Anna - bare kalt Honey - av gårde i sin ti år gamle, gullfargede Lexus for å møte Barry og noen arkitekter som tegnet parets nye, 1500 kvadratmeter store luksushjem.

Honey dro hjem klokken halv sju om kvelden - Barry fulgte rundt halv ni.

Muligens var han ikke helt lys til sinns.

Barry var nemlig under etterforskning for ulovlig politisk finansiering, samt involvert i en familiefeide som kunne loppe ham for milliardbeløp – og hadde blitt dømt til å betale en erstatning på over sju milliarder kroner til en konkurrent.

En e-post og en tekstmelding var siste kommunikasjon fra Barry Sherman, sendt klokken 20:15 den 13. desember 2017.

Les også: (+) 19-åringen forsvant sporløst. Ett år senere og 200 mil unna dukket plutselig sakens eneste spor opp

Dødens tablå

Den 15. desember låste eiendomsmegleren Elise Stern seg inn i huset i Old Colony Road, som var til salgs for rundt 55 millioner kroner.

Stern hadde ikke fått tak i ekteparet på mobil eller epost, men valgte å ta den avtalte, private visningen uten dem. Hun tok de to japanske kundene med rundt i husets to etasjer, før hun åpnet døren til det innendørs svømmebassenget i underetasjen.

Mot rekkverket i enden av bassenget satt to personer halvt oppreist med ryggene mot det lave, polerte rekkverket rundt bassenget.

Barry så ut som om han slappet av, med det ene benet lagt i kryss over det andre. Honey satt med bena strekt ut. Begge var påkledd. Barry hadde ytterjakke på.

<b>ÅSTED:</b> Sherman-parets digre bolig i Old Colony Road. Huset er nå revet. 
ÅSTED: Sherman-parets digre bolig i Old Colony Road. Huset er nå revet.  Foto: Getty Images

Stern forsto øyeblikkelig at noe var galt. Scenen virket uekte, Sherman-paret var oppstilt som et tablå. Hun dyttet de to potensielle kundene ut før de rakk å se inn, og avbrøt visningen til tross for protester fra de velstående klientene.

Timer etter var etterforskningen i gang, der tabbe på tabbe ble gjort, blant annet dårlig sikring av fingeravtrykk og andre spor. DNA-prøver ble ikke tatt før et titalls politifolk hadde vandret rundt i huset.

Slurvet fulgte trolig av den første, store fadesen: Etterforskerne fastslo etter kort tid at Barry Sherman hadde drept kona og tatt livet av seg selv etterpå. De var kvalt, hengende i belter surret rundt halsen.

Honey hadde blødd fra nesen. På Barrys lik var det ikke merker etter vold. Brillene satt på nesen. Begge hadde stripsmerker på håndleddene, men stripsene var borte. I hele seks uker fastholdt politiet den første konklusjonen.

Familien trodde ikke på politiets forklaring. Riktignok hadde det vært gnisninger i ekteskapet, mest fordi Barry Sherman jobbet så mye, men Shermans hadde holdt sammen i over 40 år. Venner og slektninger hevdet at paret trivdes i hverandres selskap, tross alt. Noen utroskap mistenkte ingen.

Tabbe på tabbe

Barna - døtrene Alexandra, Lauren, Kaelen og sønnen Jonathon, hyret stjerneadvokaten Brian Greenspan til å lede et team av private etterforskere, inkludert en kjent patolog – David Chiasson.

Patologens konklusjon etter to obduseringer var at Shermans hadde blitt drept. De var blitt kvalt til døde med en tynn, myk og snorlignende gjenstand før de ble hengt opp etter halsen.

<b>POLITIET:</b> Først seks uker etter at Sherman-paret ble funnet døde i sitt eget hjem gikk politiet bort fra påstanden om at Sherman-saken dreide seg om selvdrap og drap. I januar 2018 uttalte Susan Gomes, leder for etterforskningen, at de etterforsket et dobbeltdrap. 
POLITIET: Først seks uker etter at Sherman-paret ble funnet døde i sitt eget hjem gikk politiet bort fra påstanden om at Sherman-saken dreide seg om selvdrap og drap. I januar 2018 uttalte Susan Gomes, leder for etterforskningen, at de etterforsket et dobbeltdrap.  Foto: Getty Images

Om teorien om at Barry hadde drept kona og så tatt livet av seg selv, sa professor Mary Case, sjefpatolog i St. Louis i Missouri i USA etter å ha sett rapporten fra Chiasson: «It’s a first». Case var blitt spurt om å delta i teamet, men kunne ikke.

— Hvis dette er et drap og selvdrap, blir metoden historisk som den første som er registrert, uttalte Case.

I midten av januar 2018 fulgte Toronto Star opp ved å publisere en artikkel som slo fast at Barry og Honey Sherman var blitt drept. Den var skrevet Kevin Donovan, avisens Chief Investigative Reporter.

— Det som særlig fanget min interesse med denne saken var alle tabbene til Toronto-politiet, noe jeg har dokumentert, sier Donovan til Vi Menn.

Foruten utallige artikler om Sherman-saken, har Donovan også sin egen podcast om drapene - The Billionaire Murders: The hunt for the killers of Honey and Barry Sherman. Han har også skrevet bok om drapsgåten.

Engasjert: Den erfarne krimreporteren Kevin Donovan (til høyre) har jobbet mye med Sherman-saken.
Engasjert: Den erfarne krimreporteren Kevin Donovan (til høyre) har jobbet mye med Sherman-saken. Foto: Colin McConnell/Toronto Star via Getty Images

Nærmest umiddelbart etter Donovans artikkel, kalte Toronto-politiet til en pressekonferanse der avdelingslederen for drapsavsnittet, Susan Gomes, slo fast at paret var blitt myrdet. Motivet var uklart - og saken er et mysterium.

— Drapene på Sherman-paret er en av de mest høyprofilerte drapssakene i Canada. Milliardærer og filantroper kvalt i sitt eget hjem. Det skjer ikke ofte, takk og lov, sier Donovan.

Det er aldri funnet spor etter innbrudd. Et overvåkningskamera fanget opp en person som gikk forbi huset på det aktuelle tidspunktet, men «The Walking Man» som personen kalles, har ikke gitt seg til kjenne.

Etterforskerne har heller ikke der noen spor - annet enn de vedkommende avsatte i snøen i gaten. Tunnelsynet på hypotesen om mord med påfølgende selvmord i starten av etterforskningen hjalp heller ikke.

Les også: (+) Ofrene hans hadde én ting til felles. Bare Holly overlevde: – Jeg husker fortsatt hvordan han bar den tunge steinen som et lite barn i armene

Rå og hensynsløs

Mens Honey var kjent som filantrop - hun delte ut titalls millioner til veldedige formål hvert år - og elsket å være i medienes søkelys, hadde ektemannen ry for å være hensynsløs i forretninger.

<b>EKTEPAR:</b> Mens Honey er blitt beskrevet som en varm og raus filantrop, er Barry omtalt som en iskald forretningsmann. 
EKTEPAR: Mens Honey er blitt beskrevet som en varm og raus filantrop, er Barry omtalt som en iskald forretningsmann.  Foto: Privat

Barry Sherman var et geni i intellektuell forstand. Han var alltid best i klassen på alle trinn. Han tok eksamen som ingeniør ved universitetet i Toronto i 1964.

Målet var å bli astronaut, og han hadde begynt på utdannelsen ved Massachusetts Institute of Technologi da han fikk beskjed om at onkelen Lou Winter var død etter et hjerteinfarkt, bare 41 år gammel. Winter drev firmaet Empire Labs i Toronto med stor suksess.

Bedriften drev med fremstilling og salg av generiske medisiner. Ett år etter Winters bortgang døde kona av leukemi, og etterlot seg tre sønner og et firma som ynglet dollar.

Fra det øyeblikket jobbet Barry Sherman knallhardt med lånte penger for å få kjøpt Empire Labs.

Først i 1967 lyktes han å overta bedriften sammen med en annen investor. Sherman forlot studiene og dro hjem til Toronto for å bygge et medisinsk imperium.

Det første han gjorde var å sparke direktøren George Wright.

«Du er en av mange utmerkede kjemiprofessorer. Og en av mange dårlige forretningsfolk», skal Sherman ha uttalt.

Barry Sherman er blitt beskrevet som en kynisk forretningsmann. Rå og blottet for sosiale antenner. I reportasjeserien og podkasten til Kevin Donovan hevdet kilder at han hadde autistiske trekk.

I løpet av karrieren var Barry Sherman hundrevis av ganger i retten, enten som saksøker - eller saksøkt, ofte for påstått brudd på patentrettigheter. Han tapte og vant om hverandre.

I 1974 grunnla Barry Sherman Apotex Inc, som holdt til i 500 kvadratmeter store lokaler i Orment Drive i Toronto. Rakettveksten skøt fart.

<b>GRüNDER:</b> I 1974 grunnla Barry Sherman Apotex som vokste til en farmasøytisk gigant. 
GRüNDER: I 1974 grunnla Barry Sherman Apotex som vokste til en farmasøytisk gigant.  Foto: Al Dunlop/Toronto Star

Da Barry ble drept i 2017, 75 år gammel, hadde Apotex en omsetning på over 13 milliarder kroner. Sherman selv var verd om lag 40 milliarder - andre anslag satte formuen til opp mot 80 milliarder kroner.

Men i 1989 slet Apotex med likviditeten. Sherman krevde til og med å få tilbakebetalt lån på over hundre millioner fra sønnen Jonathon.

Les også: (+) Samantha (27) og Jazmine (4) ville vært i live om politiet gjorde jobben sin

Gjorde seg upopulær

Sherman var nøysom med personlige utgifter. Han handlet klær i billigkjeder, og spiste lunsj på de aller billigste spisestedene.

Huset var flott, men møbler, tv-er og elektronisk utstyr var av den rimeligere sorten. Men til barna øste han ut hundrevis av millioner til hus, eiendommer og alskens oppstartsprosjekter.

Huset i Old Colony Road kostet ham heller ikke mye. Etter en serie rettssaker mot entreprenøren fikk han tilbake det meste av hva det kostet å bygge. Det var ikke et enkelttilfelle.

Mange mislikte Barry Sherman. Fetteren Kerry Winter, sønn av Lou Winter, spesielt. Etter at Sherman overtok Lou Winters Empire Lab, ble de foreldreløse barna satt bort til slektninger. De vokste opp under trange kår.

Først etter 16 år fikk Kerry og broren kontakt med Barry igjen. Brødrene var da narkomane, flere ganger straffedømt og levde nærmest på gaten.

Kerry og søsknene gikk til rettssak mot Sherman. De mente Sherman hadde lurt dem da han i sin tid kjøpte Lou Winters Empire lab.

<b>NÆRER HAT:</b> – Jeg innrømmer at jeg bare nærer hat og forakt for Barry Sherman. Han hedret ikke min far. Han gjorde en sleip manøver. Han sluttet å besøke meg. Han løy til meg og han forrådte meg. Jeg har all mulig grunn til å hate den mannen, men jeg har ingenting med deres bortgang å gjøre, har Kerry Winter uttalt til magasinet Maclean’s.
NÆRER HAT: – Jeg innrømmer at jeg bare nærer hat og forakt for Barry Sherman. Han hedret ikke min far. Han gjorde en sleip manøver. Han sluttet å besøke meg. Han løy til meg og han forrådte meg. Jeg har all mulig grunn til å hate den mannen, men jeg har ingenting med deres bortgang å gjøre, har Kerry Winter uttalt til magasinet Maclean’s. Foto: Getty Images

De krevde fem prosent hver av aksjene, men tapte i retten og måtte betale nesten tre millioner i saksomkostninger.

Kerry ble også dømt til å betale tilbake de åtte millionene dollar Sherman hevdet at han skyldte ham.

Winter satte seg selv i politiets søkelys etter drapene på ekteparet med uttalelser som: «Jeg hatet ham. Jeg kunne halshogd ham og sparket hodet foran meg som om det var en fotball».

Han hevdet også at Barry Sherman en gang ba ham ordne en leiemorder slik at han ble kvitt kona Honey.

En løgndetektortest slo ut negativt på hans påstander. Inntil videre er Kerry Winter ikke lenger en mistenkt. Det er heller ingen andre.

Familien er blitt splittet - til dels bitre uvenner med beskyldninger om at en av dem står bak - for å få tak i arven.

— Jeg har fulgt saken tett i fem år. Den er fortsatt uløst, selv om etterforskere sier at de har teorier og en idé om hva som skjedde. Alle drapssaker kan løses, men vil denne bli løst? Jeg prøver, politiet sier de prøver. Jeg tror det må et større gjennombrudd til. At det kommer frem helt nye opplysninger, sier Donovan til Vi Menn.

Et mareritt

Barna har tidligere utlovet en dusør på ti millioner dollar for informasjon som kan føre til fellende dom.

I desember 2022 økte sønnen av milliardærparet, Jonathon Sherman, dusøren til 35 millioner dollar.

— Hver dag har vært et mareritt, sa Jonathon Sherman i uttalelsen som ble gitt sammen med økningen av dusøren i desember i fjor.

— Foreldrene mine fortjente å nyte fruktene av arbeidet sitt, og tilbringe sine siste år som alle besteforeldre burde, sammen med familien. Jeg fortsetter å savne foreldrene mine mer enn jeg kan beskrive, og vil for alltid være hjemsøkt av det som skjedde med dem.

Kilder: Toronto Star, The multibillionaire murders, podcast, Kevin Donovan. CBN: The Fifth Estate: The mystery of the Sherman murders, BBC

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 40 2023, og sist oppdatert 07/08 2023

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2023, og sist oppdatert 13/09 2023.

Les også