Drapet på Trude Espås i Geiranger i 1996:

Fem unge kvinner forsvant eller ble drept i nærheten av konferansene mannen deltok på. Én av dem var Trude Espås. Mannen har ikke alibi

Vitenskapsmenn fra hele verden deltok på en kongress i Geiranger da Trude Espås ble drept i august 1996. Én av dem mangler alibi for drapstidspunktet, ifølge en ny bok. Han var også deltager på flere andre konferanser hvor unge kvinner ble drept eller forsvant i nærheten.

<b>FORSPRANG:</b> 11 dager gikk det fra Trude Espås ble meldt savnet til hun ble funnet drept i Geiranger. Hun ble gjemt godt fordi gjerningsmannen ikke hadde muligheter til å stikke av, og drapet derfor måtte skjules lengst mulig, mente politiet. Nummer tre fra venstre at dem som bærer Trude ut fra åstedet er Asbjørn Hansen fra Kripos som ledet etterforskningen.
FORSPRANG: 11 dager gikk det fra Trude Espås ble meldt savnet til hun ble funnet drept i Geiranger. Hun ble gjemt godt fordi gjerningsmannen ikke hadde muligheter til å stikke av, og drapet derfor måtte skjules lengst mulig, mente politiet. Nummer tre fra venstre at dem som bærer Trude ut fra åstedet er Asbjørn Hansen fra Kripos som ledet etterforskningen. Foto: Marit Hommedal/NTB
Sist oppdatert

Én ung kvinne ble funnet avkledd og drept i et tett buskas like ved ett konferansesenter. En annen forsvant på vei hjem fra jobb på et annet konferansesenter, og antatt drept.

En tredje ble funnet død, gjemt under avfall og løv like ved et konferansehotell. En fjerde ble funnet voldtatt og drept under lignende omstendigheter.

Alle de fire unge kvinnene hadde mye til felles med Trude Espås, den 20 år gamle jenta fra Orkanger som ble drept i Geiranger 8. august i 1996, et drap som fortsatt er uoppklart (se faktaboks).

Uten alibi

Dødsfallene og forsvinningene ble aldri sett i sammenheng, for de skjedde i hvert sitt land og med flere års mellomrom.

Men alle fire fant sted i umiddelbar nærhet − både i tid og sted − for internasjonale konferanser i regi av et og samme høyt spesialiserte akademiske miljø.

<b>OFFER:</b> Trude Espås (20) fra Orkanger ble drept i Geiranger. Fortsatt er ingen tatt for drapet.
OFFER: Trude Espås (20) fra Orkanger ble drept i Geiranger. Fortsatt er ingen tatt for drapet. Foto: Privat

På alle de aktuelle konferansene var én og samme vitenskapsmann blant deltagerne.

Mannen som har forsket og undervist ved flere europeiske universiteter, var også deltager under konferansen i Geiranger som pågikk i dagene rundt drapet på Trude Espås.

Vitenskapsmannen står i drapsetterforskernes dokumenter − fortsatt med et spørsmålstegn bak. For ikke bare vakte hans opptreden i Geiranger oppsikt blant andre konferansedeltagere.

Han har heller ikke alibi for timene da Trude Espås ble drept og senere skult i en steinrøys ved innkjøringen til turistbygda.

Klikk krim: Les flere krimsaker fra Vi Menn og Klikk.no her

<b>TRENGSEL:</b> I høysesongen kan fort 8000 mennesker være i Geiranger i løpet av et døgn. Vitenskapsmannen uten alibi holdt til i én av de tre hyttene lengst til høyre i bildet bak campingplassen. Midt på bildet i bakgrunnen: Union Hotell der Trude jobbet.
TRENGSEL: I høysesongen kan fort 8000 mennesker være i Geiranger i løpet av et døgn. Vitenskapsmannen uten alibi holdt til i én av de tre hyttene lengst til høyre i bildet bak campingplassen. Midt på bildet i bakgrunnen: Union Hotell der Trude jobbet. Foto: Patano/wikimedia commons

Ukjent for norsk politi

Opplysningene om de døde unge kvinnene og nærheten i tid og rom til vitenskapsmannen, kommer frem i den rykende ferske boken «Jakten. På sporet av mannen som drepte Trude Espås» av forfatteren Linda Klakken.

Etter det Vi Menn kjenner til, har opplysningene om de andre unge døde kvinnene aldri før nådd norsk politi. Geiranger-etterforskerne har hatt et betydelig samarbeid med kolleger i en lang rekke land over hele verden i saken.

Dette samarbeidet har i hovedsak omfattet avhør og alibisjekk av folk som var i Geiranger drapsdagen. Jakt på andre kriminalsaker med fellestrekk til Espås-saken har ikke vært noe stort tema.

– Vanligvis prioriterer politiet å sjekke alibiet til folk som har vært i området der drapet har skjedd, forteller forfatter Klakken.

Les også: En ny metode kan løse 25 år gammel drapsgåte, men det er et stort problem

8. august 1996 forsvant Trude Espås. 20-åringen hadde nettopp startet i jobben som stuepike på Union Hotel i Geiranger.

Trude ble sist sett like før klokken 17.30 ved inngangen til Geiranger sentrum, sittende på en stor stein der hun leste i en medbrakt bok. Hun var iført en rød T-skjorte og svart Adidas treningsbukse. I håret hadde hun en solsikke-hårspenne.

Da Trude ikke møtte på jobb dagen etter, ble hun meldt savnet. 11 dager etter at hun sist ble sett, ble Trude Espås funnet drept i utkanten av Geiranger, like ved en tursti og den store steinen. Naturens gang hadde satt sitt preg på åstedet, men jentas påkledning gjorde at politiet antok at hun var voldtatt.

Etterforskningen har vært en av de mest omtalte og bredt anlagte i norsk kriminalhistorie. 3900 vitner fra 37 land er avhørt og plassert på kart over Geiranger i tidsrommet for drapet. Ingen er pågrepet i saken.

Se mer

– Jeg antar at det har vært hovedmålet, også i Geiranger. Neste steg; å sjekke saken opp mot utenlandske saker, er noe annet.

– Hva var din reaksjon da du fant ut om drapene på de unge kvinnene i utlandet?

<b>FORFATTER:</b> I flere på har forfatter Linda Klakken gravd seg ned i gåten Trude Espås. Nå kommer hun med bok med nye opplysninger i den 26 år gamle drapsgåten (innfelt).
FORFATTER: I flere på har forfatter Linda Klakken gravd seg ned i gåten Trude Espås. Nå kommer hun med bok med nye opplysninger i den 26 år gamle drapsgåten (innfelt). Foto: Ida Gøytil/Kagge Forslag

– Jeg syntes det var påfallende. Men vold mot kvinner forekommer hele tiden. I én av de aktuelle byene jeg undersøkte begås drap på om lag 400 kvinner hver måned, i følge en journalistkilde. Da kan jo enhver være i nærheten av en drapshandling uten å ha noe med den å gjøre, påpeker Klakken.

I sin bok har hun undersøkt en hypotese om at Trude Espås kan ha vært offer for en lynende intelligent, iskald seriedrapsmann som med kløkt og forsiktighet har gått under radaren til politiet i mange land.

– Interessen for den aktuelle vitenskapsmannen skyldes en tilfeldighet: Etter innledende undersøkelser mente jeg han var svært lik mannen på politiets fantomtegning av en ukjent mann med påfallende opptreden ved Geiranger like før Trude ble drept, sier Klakken.

Under arbeidet med saken er hun blitt mer usikker på om vitneobservasjonen som var grunnlaget for tegningen faktisk har noe med drapet å gjøre, og at likheten derfor mellom fantomtegningen og vitenskapsmannen er tilfeldig.

Les også: Millionærsønnen (20) ble spådd en lysende fremtid. Etter ulykken forandret han seg til et monster

Tvunget til å bli

<b>SENTRALT SPOR:</b> Denne lappen ble funnet på Trude Espås' rom ved Union Hotell. Særling skriveriene om en tysker i butikk fra 2. august vekket etterforskernes nysgjerrighet. Stor innsats ble rettet mot tyske turister.
SENTRALT SPOR: Denne lappen ble funnet på Trude Espås' rom ved Union Hotell. Særling skriveriene om en tysker i butikk fra 2. august vekket etterforskernes nysgjerrighet. Stor innsats ble rettet mot tyske turister.

Politiet etablerte tidlig en teori om at Trude Espås' drapsmann ikke var blant de mange turistene som reiste til og fra Geiranger eller passerte fjordbygda på drapsdagen.

Selve åstedet og måten 20-åringens levninger var skjult på, tilsa at gjerningsmannen både hadde tid til og behov for å gjøre en grundig jobb for forsinke oppdagelsen av drapet lengst mulig.

Trude Espås ble funnet i en steinur like ved en tursti like ved riksveien inn til Geiranger. Liket var skjult delvis under og delvis bak en rekke steiner på opp til 110 kilo. Flere enn 50 steiner var hentet i området rundt. Hull mellom steinene var fylt med mindre steiner og mose.

Hele operasjonen må ha tatt flere timer fra Trude sist ble sett i live klokken 17.30 drapsdagen.

I denne perioden er det uklart hva den utenlandske vitenskapsmannen foretok seg, ifølge Klakkens bok.

Da politiet spurte ut alle som var registrert til stede i Geiranger drapsdagen, kunne vitenskapsmannen ikke redegjøre for hvor han var.

Mannen husket en god del fra dagen Trude Espås ble drept. Tidsrommene politiet var opptatt av å få klarlagt, husket han derimot lite fra.

Vitenskapsmannen bodde i en leid hytte med tre kolleger, en kort spasertur fra drapsstedet og stedet Trude sist ble sett. De tre forklarte til politiet at vitenskapsmannen var borte hele ettermiddagen, kom tilbake til hytta ved 19-tiden før han forsvant ut igjen.

Ikke før ved 01-tiden påfølgende natt kom han tilbake til hytta. De tre kollegene stusset over dette, fordi vitenskapsmannen skulle holde en prestisjefylt forelesning klokken 09 neste morgen.

Forelesningen ble det snakket mye om blant vitenskapsmannens kolleger i ettertid. Og det var ikke i positive ordelag.

Les også: (+) Her bodde småbarnsfaren Nils (25), mannen bak en av de mest grufulle forbrytelsene i fredstid i Norge

Svettet mye

<b>Avslørende eller bomskudd: </b>På grunnlag av vitneforklaringer gikk politiet ut med denne tegningen av en mistenkelig mann i Geiranger. Han ligner til forveksling på en vitenskapsmann som deltok på en konferanse over flere dager i Geiranger, mente forfatter Linda Klakken. Nå her hun ikke lenger like sikker.
Avslørende eller bomskudd: På grunnlag av vitneforklaringer gikk politiet ut med denne tegningen av en mistenkelig mann i Geiranger. Han ligner til forveksling på en vitenskapsmann som deltok på en konferanse over flere dager i Geiranger, mente forfatter Linda Klakken. Nå her hun ikke lenger like sikker.

Vel så påfallende som vitenskapsmannens fravær på drapsdagen, var avvikene fra det forventende:

I følge vitner, brøt vitenskapsmannen med vanlig rutine for forberedelser til foredrag og omgang med kollegene. For første gang under oppholdet i Geiranger tilbrakte han ikke kvelden i danserestauranten på Union Hotell der konferansen ble holdt.

Men mest oppsikt vakte den vanligvis selvsikre og anerkjente foredragsholderen morgenen etter drapet:

Forelesningen var nemlig oppsiktsvekkende dårlig.

Han svettet mye, snakket usammenhengende, ropte innimellom og slet med å bevare konsentrasjonen, skriver Linda Klakken i boken.

<b>SIST SETT:</b> På utkikkssteinen ved riksveien til venstre i bilde ble Trude Espås sist sett i live ved 17.30-tiden, 8. august 1996. To dager senere ble hennes veske og bok funnet på steinen etter at letemannskaper allerede hadde vært på stedet og konstatert at det ikke var noe der.
SIST SETT: På utkikkssteinen ved riksveien til venstre i bilde ble Trude Espås sist sett i live ved 17.30-tiden, 8. august 1996. To dager senere ble hennes veske og bok funnet på steinen etter at letemannskaper allerede hadde vært på stedet og konstatert at det ikke var noe der. Foto: KJELL HERSKEDAL/NTB

Påfallende opptreden

Hun har også mitt seg merke i at konferansen i Geiranger var den siste i sitt slag på 12 år der vitenskapsmannen deltok. Frem til da hadde han vært gjenganger på deltagerlisten i årevis.

Etter at han ble avhørt om drapet på Trude, deltok vitenskapsmannen bare på mindre kjente og ubetydelige samlinger, skriver Klakken i boken.

Hun understreker at det er langt mellom å påvise påfallende opptreden og mangel på alibi, til å kunne knytte en person til en drapshandling.

– Men det skal være mulig å finne bedre svar enn jeg har klart, sier Klakken.

<b>MOT ÅSTEDET:</b> Turveien langs riksveien inn mot Geiranger ledet til stedet der et eldre svensk ektepar så en mann stå bøyd over det de trodde var et barn. Trolig var det Trude Espås og drapsmannen de så.
MOT ÅSTEDET: Turveien langs riksveien inn mot Geiranger ledet til stedet der et eldre svensk ektepar så en mann stå bøyd over det de trodde var et barn. Trolig var det Trude Espås og drapsmannen de så. Foto: Linda Klakken

Sjekket ikke spor

– I etterforskningsmaterialet ligger vitenskapsmannens DNA-profil blant DNA-profiler tilhørende 468 vitner. Der ligger også en DNA-profil fra et hår funnet på en sokk Trude Espås hadde på seg. Håret stammer ikke fra Trude, og kan være vanskelig å forklare for opphavsmannen. Slik jeg og mine fagkyndige kilder har lest saksdokumentene, kommer det ikke frem hvorvidt DNA-profilen fra håret er sjekket opp mot vitenskapsmannens DNA − eller andre av de drøyt 486 mennene som har avgitt DNA-prøve i saken, sier Linda Klakken.

Å anklage et annet menneske for drap, den verste av alle tenkelige handlinger, ønsker Linda Klakken å unngå.

Derfor har det vært viktig for henne å understreke at vitenskapsmannen like gjerne kan være uskyldig i saken.

– Dette kommer også tydelig frem i boka, mener Klakken.

Les også: (+) I nesten 80 år hadde søsknene fått være i fred i sin egen lille verden på gården øverst i dalen. Så skjedde det ufattelige

Besettelse

Linda Klakken er lærer og forfatter. Da Espås-drapet var tema for TV-programmet "Åsted Norge" for flere år siden, lot Klakken seg fenge og stupte inn i saken for å finne svar.

Omfattende research i tilgjengelige kilder, tett dialog med pensjonert Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen, som ledet etterforskningen i mange år, og etter hvert tilgang til saksdokumentene, har dannet grunnlag for boken "Jakten. På sporet av mannen som drepte Trude Espås". Boken er gitt ut på Kagge forlag.

DNA-utvikling

Politiinspektør Yngve Skovly ved Møre- og Romsdal politidistrikt har vært påtaleansvarlig i Trude Espås-saken siden 1996. Han har ikke lest Linda Klakkens bok. Han avviser likevel at vitenskapsmannen mangler alibi for drapet i Geiranger. Om sjekk av vitenskapsmannens DNA opp mot DNA-spor fra Trudes sokk sier han:

− Vi har hatt jevnlige oppdateringer med rettsmedisinerne og DNA-eksperter. De siste årene har vi ved flere anledninger hatt møter med tanke på hva skjer av utvikling innenfor tolkning av DNA. Noe mer kan jeg ikke si om det.

Vitenskapsmannen som omtales i boken har ikke besvart Vi Menns henvendelser.

Norsk spor uavklart

En uke før drapet på Trude Espås − før den utenlandske vitenskapsmannen ankom Geiranger, ble en kvinne voldtatt like ved Union Hotel.

Voldtekten var det siste av flere tilsynelatende sex-motiverte overgrepshendelser over flere år i turistbygda. Sakene er ikke oppklart.

Forfatter Linda Klakken har talt opp et tosifret antall av det hun kaller «urovekkende hendelser» med ukjent nattaktiv gjerningsmann i årene fra 1995 til 2001 i den lille bygda. Vitner beskrev menn i 20–35 års alderen og med et utseende som ikke stemmer veldig godt over ens med vitenskapsmannen som deltok på konferansen i dagene rundt drapet på Trude Espås.

En nordmann med tilknytning til Geiranger fanget politiets interesse. Han kjente åpenbart til Trude Espås og spiste tidlig middag samtidig som henne og kollegaene på hotellet drapsdagen. Til politiet sa han imidlertid at han knapt visste hvem hun var og aldri hadde snakket med henne.

I avhør av mannen fremstår det som at mannen fortløpende endret sine alibiopplysninger.

– Det virket som om han tilpasset forklaringene etter hvert som det dukket opp nye opplysninger om saken i rikspressen, skriver Linda Klakken i boken.

Hun konstaterer at alibiforklaringene hans ikke hang sammen med andre vitners forklaringer: Tidslinjen for hans gjøremål rundt drapstidspunktet gikk ikke opp og bevegelsene hans stemte ikke med øvrige opplysninger.

Drapsdagen uteble han fra avtaler og droppet en fest kollegene regnet med å se ham på. Bilen hans ble dessuten observert der Trude sist ble sett i live like før hun forsvant.

Nordmannen forlot Geiranger en uke etter at Trude Espås ble funnet drept. Angivelig hadde han en avtale i annen norsk by – en avtale han aldri dukket opp til, skriver Linda Klakken i boken.

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2022, og sist oppdatert 19/10 2022.

Les også