Tistedalsdrapene

Fembarnsfar fra Østfold ble en av landets verste seriemordere

Drapene på et eldre søskenpar i 1991 skulle bli starten på fire rovmord som rystet en liten Østfold-bygd — og hele Norge. Svaret på krimgåten skulle vise seg å være nærmere enn innbyggerne i tettstedet ønsket å tro.

Pluss ikon
<b>LITE LOKALSAMFUNN:</b> En søvnig bygd skulle bli åsted for fire seriedrap som rystet en hel nasjon. Et flyfoto over Tistedal i 1993, med Quickly matbutikk til høyre på bildet. 
LITE LOKALSAMFUNN: En søvnig bygd skulle bli åsted for fire seriedrap som rystet en hel nasjon. Et flyfoto over Tistedal i 1993, med Quickly matbutikk til høyre på bildet.  Foto: Bo Mathisen
Sist oppdatert

— Se, en klokke! Da guttegjengen ser at det blinker fra et ur i komposthaugen, griper en av dem tak i det han tror er en gren.

Fotballen guttene leter etter har trillet ned i hagen til pensjonisten Per Rød. 71-åringen har vært savnet i syv måneder denne marsdagen i 1993 når guttene forstår at det er misfarget hånd – og ikke en kvist – klokka sitter på.

Med funnet av Røds lik i komposthaugen blir politiets teori om at pensjonisten har gått seg vill i skogen, eller har tatt sitt eget liv, avkreftet. Han er drept med et slag i hodet, og ett knivstikk i halsen.

Samtidig blir det klart at den lille Østfold-bygda Tistedal, men knappe 2000 innbyggere, nå står overfor fire grufulle drap på litt over ett år.

Les også: (+) Sju kvinner og en baby ble drept, og en uskyldig mann ble ført til galgen. Så ble Johns hemmelige rom avslørt

Drepte for å stjele

I september 1991 ble søskenparet Aase Helene (78) og Arne Odvar Nordby (74) funnet brutalt knivdrept i barndomshjemmet sitt Prestegårdsveien i Tistedal. Borte vekk var også 60 000 kroner, som søskenparet oppbevarte i villaen. En storstilt etterforskning og 700 vitneavhør til tross, klarer politiet foreløpig ikke å løse drapsgåten.

<b>BRUTALT DOBBELTDRAP:</b> Det eldre søskenparet Nordby ble funnet knivstukket og drept i barndomshjemmet sitt. En betydelig pengesum var forsvunnet fra villaen i Prestegårdsveien. 
BRUTALT DOBBELTDRAP: Det eldre søskenparet Nordby ble funnet knivstukket og drept i barndomshjemmet sitt. En betydelig pengesum var forsvunnet fra villaen i Prestegårdsveien.  Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

Lille julaften 1992 blir det varslet om nok et rystende drap. Karl Johan Hagevik (54), innehaveren av den lokale Quickly-butikken, blir funnet lent over rattet på Volvoen sin. Han er brutalt skutt i nakken med en hagle.

<b>POLITIETTERFORSKNING:</b> Lille julaften 1992 blir Quicklys innehaver funnet skutt og drept i sin egen bil utenfor matbutikken. Drapsmannen tok feil av offerets to poser, og fikk kun med seg to liter melk i utbytte. 
POLITIETTERFORSKNING: Lille julaften 1992 blir Quicklys innehaver funnet skutt og drept i sin egen bil utenfor matbutikken. Drapsmannen tok feil av offerets to poser, og fikk kun med seg to liter melk i utbytte.  Foto: Jon Eeg/NTB

Ved siden av ham ligger en pose med dagens rekordstore omsetning på over 70 000 kroner. Gjerningsmannen har flyktet fra åstedet på sykkel med to liter melk. Politiets teori er at han har tatt med seg feil pose etter drapet på matbutikksjefen.

Innbyggerne i Tistedal er livredde. Er det en lokal seriemorder som går løs blant dem?

Ble avslørt av bankran

Hele Norge har blikket vendt mot den lille bygda som VG omtaler som «et veikryss utenfor Halden». Den eldre garde forteller at de ikke våger å gå ut, og mange har sovet med våpen under sengen i flere måneder.

Funnet av Per Rød skal imidlertid føre til at politiet ser en sammenheng mellom rovmordene.

Det store gjennombruddet kommer da en rekke indisier også peker mot en kobling mellom drapene, og et brutalt bankran i april 1992. Da ble Halden Sparebank-filialen på Låby, kun fem kilometer unna Tistedal, ranet med hagle.

I jakten på gjerningsmannen blir opptak fra ranet sendt på TV, i håp om at publikum ville kjenne igjen stemmen.

<b>SAMBYGDING:</b> Roger Haglunds navn var allerede på blokken til politiet da bygdas innbyggere tipset om fembarnsfaren. Han ble beskrevet som en temperamentsfull einstøing. 
SAMBYGDING: Roger Haglunds navn var allerede på blokken til politiet da bygdas innbyggere tipset om fembarnsfaren. Han ble beskrevet som en temperamentsfull einstøing.  Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Flere av Tistedals innbyggere mener å dra kjensel på røsten til sambygdingen Roger Haglund, en 55 år gammel fembarnsfar. Han blir beskrevet som en einstøing uten venner, og med et farlig temperament.

Les også: (+) Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt

Prøvde å bortforklare

Våren 1993 blir Haglund pågrepet etter at han har fulgt yngstedatteren til skolen. Hans påståtte alibi rakner, og det skal raskt vise seg at familiemannen har store økonomiske problemer. Roger Haglund er trygdet, men har et høyt forbruk som gir ham et pengemotiv for ugjerningene.

Like etter blir Per Røds demonterte sykkel funnet hos Haglunds svigerforeldre i Sverige, forsøkt gjemt i høyet på låven. Bevisene blir etter hvert vanskeligere å bortforklare for 55-åringen.

— Han var bemerkelsesverdig kald og rolig. Han spøkte og lo i avhør, til tross for alvoret i saken, fortalte Haglunds første advokat, Jan Wang, til VG.

Roger Haglund erkjenner både ranet og drapene under avhørene, men trekker senere tilbake tilståelsen. Han hevder da å ha blitt presset til å tilstå av en navngitt drapsmann og sedelighetsforbryter som tok sitt eget liv samme år.

Under etterforskningen blir Haglund også koblet til et uoppklart dobbeltdrap i Sverige, uten at det blir tatt ut tiltale mot ham.

Svein Kjus, som hadde ansvaret for avhørene av seriemorderen, beskrev samtalene som intense.

— Han var høflig, pedantisk, hadde svært god hukommelse, var sta, arrogant i starten, men mer samarbeidsvillig etter hvert, sa han til VG.

Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept. I kjelleren gjorde politiet et grufullt funn

— Iskald, psykopatisk morder

I retten blir familiemannen beskrevet som en iskald, psykopatisk morder, uten evne til å leve seg inn i ofrenes skjebne. Haglund tilstår drapene på nytt under rettssaken, etter å ha gått i en felle aktor hadde forberedt.

Rettspsykiateren mener Roger Haglund ikke viser tegn til anger. I 1994 blir han blir dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

<b>LOVENS STRENGESTE STRAFF:</b> Her blir Roger Haglund ført inn i retten i 1994. Drapsofferet Per Røds forvunnede sykkel ble funnet hos Haglunds svigerforeldre, noe som skulle bli et nøkkelbevis mot seriemorderen.
LOVENS STRENGESTE STRAFF: Her blir Roger Haglund ført inn i retten i 1994. Drapsofferet Per Røds forvunnede sykkel ble funnet hos Haglunds svigerforeldre, noe som skulle bli et nøkkelbevis mot seriemorderen. Foto: Rolf B. Gundersen

— Klart det er tungt å være utpekt som massemorder. Jeg har perioder hvor jeg er deprimert. Det er ikke akkurat noen lystig situasjon, særlig når du hører at dette er norgeshistorie i drapssammenheng, fortalte Haglund i sitt eneste medieintervju.

Tistedølen løslates i 2006 som 68-åring, da med skrantende helse. I desember 2011 ble han funnet død i pleieleiligheten han disponerte i Skedsmo. Dermed ble det satt et endelig punktum på historien om en av landets mest beryktede serieforbrytere i moderne tid.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2024, og sist oppdatert 12/02 2024.

Les også