Sørlendingen fikk 65 år i fengsel

Erling fra Kristiansand ble dømt som narkokonge i USA

Da han ble arrestert, var han etter anklagene søkkrik på narkohandel. Nordmannen fikk 65 år i fengsel – og la fluktplaner sammen med sønnen.

Pluss ikon
<b>NARKOKONGEN:</b> I de samme gatene som Al Pacinos "Scarface" slo han seg opp under narkotikasmuglernes gylne år i Florida. Men ble tatt og dømt til 65 års fengsel.
NARKOKONGEN: I de samme gatene som Al Pacinos "Scarface" slo han seg opp under narkotikasmuglernes gylne år i Florida. Men ble tatt og dømt til 65 års fengsel. Foto: Dag Bæverfjord/Bergens Tidende/NTB scanpix
Sist oppdatert

En julinatt i 1981, like varm som floridanetter flest. Svetten driver av styrken på 15 mann fra Fort Lauderdale-politiet som står utenfor døren til en luksusleilighet i Bayshore Drive. Leilighetene i blokka eies for det meste av brårike colombianere, men eieren av nettopp denne, nummer 501, er den etter alle solemerker velstående og suksessrike forretningsmannen, opprinnelig fra Kristiansand.

Han bor der sammen med sin kone og en sønn i begynnelsen av 20-årene. Sønnen er på feriebesøk i Norge, og politiet antar leilighetens to andre beboere ligger og sover. Men de har ikke tenkt å ta noen sjanser. De har ikke tenkt å banke høflig på.

<b>HER BODDE HAN:</b> 777 Bayshore Drive. I fjerde etasje i blokka til venstre bodde Erling Ingvaldsen med kone og sønn inntil politiet slo til sommeren 1981.
HER BODDE HAN: 777 Bayshore Drive. I fjerde etasje i blokka til venstre bodde Erling Ingvaldsen med kone og sønn inntil politiet slo til sommeren 1981. Foto: Ørjan F. Ellingvåg

De bruker slegge.

Sørlendingen Erling Ingvaldsen og hans like sørlandske kone bråvåkner av braket fra døra, de raske, tunge skrittene og de høye stemmene. Ordrene er tydelige og velkjente, men likevel uvirkelige. You are under arrest!

Ingvaldsen er bokstavelig talt tatt på senga. Han skjønner selvsagt umiddelbart at situasjonen er alvorlig. Den smadrede døra og det store politioppbudet fjerner all tvil om det. Det hjelper ikke at politiet finner fire håndvåpen, 63 000 dollar i kontanter og en koffert med en mindre mengde kokain, heller.

Luksuslivet er over

Luksuslivet er over, for godt. Den tilsynelatende perfekte fasaden sprekker når historien rulles opp, i den lokale og ikke minst i den norske pressen.

Anklagene er like alvorlige som oppsiktsvekkende. Ingvaldsen har ikke tjent pengene sine på husbygging og eiendomssalg. Han har tjent seg rik på narkohandel.

Sjefanklager i FBI, Edward Hanna, sparer ikke på noe i sine uttalelser.

– Ingvaldsen er en av de store fuglene. Han er hjernen bak narkotikasmuglingen til USA. Han har gjort Florida til et sentrum for narkohandel, tordner Hanna.

<b>RETTSSAK:</b> Ingvaldsen brukte mye penger på advokater. Shamim Mirza var visstnok den niende i rekken. – Udugelige alle sammen, i praksis forsvarer jeg meg selv, mente Ingvaldsen.
RETTSSAK: Ingvaldsen brukte mye penger på advokater. Shamim Mirza var visstnok den niende i rekken. – Udugelige alle sammen, i praksis forsvarer jeg meg selv, mente Ingvaldsen.

Nordmannen skal for alltid hevde sin uskyld. Han snakker om komplott, plantede bevis og korrupsjon. Det gjør han den dag i dag. Men Erling Ingvaldsen ble dømt til 65 års fengsel. Han sonet når alt kom til alt 13 av disse årene i røffe, amerikanske fengsler, men klarte ikke å holde seg unna trøbbel senere, heller. Først i 2013 var han en fri mann.

Vi Menn besøkte Erling Ingvaldsen to ganger i fengselet, i 1982 og 1993. Men det stopper ikke der. I mellomtiden hadde vi nemlig også besøkt sønnen hans, Egil. Også det i amerikansk fengsel.

Sønnen ble i 1987 dømt for planlegging av drap på to av farens dommere. Før det hadde han også vært involvert i et mislykket forsøk på å hjelpe faren med å rømme.

Med bakgrunn i disse møtene: Her er en historie om den amerikanske drømmen som ble et mareritt.

Gudfar eller bare en amatør?

<b>11 ÅR I BURET:</b> Narkodømte Erling Ingvaldsen med fengselsklær i kaki og norske aviser i hånden møtte Vi Menn i fengselet i Atlanta i 1993.
11 ÅR I BURET: Narkodømte Erling Ingvaldsen med fengselsklær i kaki og norske aviser i hånden møtte Vi Menn i fengselet i Atlanta i 1993.

Det første møtet fant sted i 1982, i Broward County-fengselet. Da hadde 43-årige Erling Ingvaldsen blitt dømt til 25 års fengsel for brudd på narkotikalovgivingen i delstaten Florida.

Det var noen uker til han skulle bli dømt til 40 år til, i den føderale saken som aktor Edward Hanna og FBI hadde bygget opp. Der Ingvaldsen var utpekt som en av seks gudfedre for den organiserte kriminaliteten i Miami-området, ansvarlig for innførsel av 48 tonn marihuana og 90 kilo kokain.

– Er du skyldig? spurte Vi Menns Egil Ulateig mannen som satt på den andre siden av glassruten. En mann som, så vidt reporteren kunne bedømme, lignet mer på en brislingfisker enn en narkokonge. Og som rystet på hodet og protesterte heftig på spørsmålet.

– Jeg kan ikke selge en whisky svart en gang! Jeg har aldri smuglet narkotika. De trenger en syndebukk. Alle er korrupte. Politiet og aktor er innblandet selv, og velter skylden over på meg, svarte Ingvaldsen.

Les også: (+) Viggo (22) dro til den norske bygda og opprettet sitt eget lille, private politidistrikt

- Jeg har bygget hus

– Jeg har tjent pengene mine på ærlig vis. Jeg har bygget hus.

Erling Ingvaldsen forlot ifølge våre kilder hjemlandet som ung mann på slutten av 1950-tallet. En gudfryktig tømmermann, ifølge en beskrivelse som dukket opp under rettssaken. I løpet av få år bygde snekkeren fra det sørlandske bibelbeltet opp et eget entreprenørfirma i New York.

Allerede midt på 1970-tallet hadde han etter eget utsagn tjent så godt at han kunne trekke seg tilbake og nyte livet i varme Florida. Formuen økte gjennom gode investeringer og eiendomssalg, både i USA og i Norge.

I hvert fall ifølge Ingvaldsens egen versjon. FBI hadde en helt annen oppfatning, og la fram dokumentasjon på at Ingvaldsen under sine år i Florida hadde tatt del i den sterkt voksende handelen med narkotika.

I en periode med folkevandring fra latinamerikanske land, hadde kriminelle organisasjoner fra land som Colombia fulgt med, med sine smuglernettverk. Og markedet ble aldri mettet. Kokain til 40 dollar i Colombia kunne selges for titusener i USA.

Store partier med narkotika

Ingvaldsen opprettet ifølge tiltalen shippingselskaper og eide tre frakteskuter som gikk i trafikk fra Sør-Amerika og over det karibiske hav mot Florida. Blant fisk og kamskjell og tobakk fantes også kasser med narkotika gjemt.

Mannskap på disse skipene var blant vitnene i rettssaken, deriblant hovedvitnet, den ikke spesielt hederlige sjømannen Jimmy Tarris. Han ble tatt i en kystvaktaksjon mot ett av skipene, Karen Danica, og gikk med på å hjelpe FBI med å felle den mistenkte hovedmannen. Erling Ingvaldsen.

Med mikrofon gjemt under klærne snakket Tarris i timevis med den intetanende nordmannen. Lydbåndopptakene ble brukt i retten. Ingvaldsen skrøt av store partier med narkotika han hadde solgt via sitt nettverk. Han snakket om skipene, som han senere skulle benekte kjennskap til. Om et DC-10-fly som kunne brukes til å frakte narkotika til Canada.

– En spøk, forklarte Ingvaldsen til Vi Menn.

<b></b>
Foto: Faksimile, Vi Menns arkiv

Han hadde følgende å si om Tarris:

– Han er en fyllik, en boms. Sier hva som helst for å redde seg selv.

Det var en offensiv fange som tok farvel med reporteren.

– Jeg kommer til å bli fri. Nå går jeg til sak mot politiet!

Les også (+): «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Besøk bak gitteret

Elleve år eldre, i 1993, tok Ingvaldsen imot Vi Menn igjen, som fange nummer 06814 004 i delstatsfengselet i Atlanta i Georgia. Reporteren syntes han så forbausende godt ut, men 54-åringen fortalte om et vanskelig liv bak gitter.

– Det er en uverdig tilværelse. Slagsmål, knivstikking og voldtekter. Det er lettere å få tak i dop her enn på utsiden. Jeg holder meg i gymsalen. Der er det størst sjanse til å være i fred. Og så har jeg hørselvern, fortalte Ingvaldsen.

Igjen var han på offensiven så snart spørsmålene dreide seg om saken. Igjen fnøs han av anklagene.

– Skipseier? Den eneste båten jeg har hatt, var en 72-fots yacht vi brukte som hjem en stund nede i Florida.

Og han gjentok at han aldri hadde hatt behov for selge narkotika for å tjene penger.

– Men det ble funnet narkotika i leiligheten din?

Faksimile Vi Menn
Faksimile Vi Menn

Koffert med narkotika

– Jeg visste ikke at det var narkotika i kofferten de fant. Jeg hadde hatt besøk av en perifer bekjent som solgte meg aksjer i et kabel-TV-selskap i Alaska. Han satte igjen den kofferten. Henter den senere, sa han. Så ble han tatt på flyplassen med narkotika i bagasjen – og påsto at han var kurer for meg. Bare for å slippe unna selv, sa Erling Ingvaldsen.

Flyplassepisoden var den som direkte utløste razziaen julinatten 1981. Bevisene hadde hopet seg opp. Vitneutsagnene, dokumentasjonen og lydbåndopptakene som ble lagt fram i retten, var drepende for sørlendingen. Som hardnakket sto på sitt og lette etter en vei ut, også etter 11 år i fengsel.

– Jeg er jo uskyldig. Jeg må bli fri til slutt, når sannheten kommer fram. Når korrupsjonen avsløres. Jeg tror jeg rekker OL på Lillehammer. Har et håp om være ute da.

Det var dette håpet som holdt ham oppe, forklarte han. Håpet, og bunkene med Fædrelandsvennen som han fikk tilsendt. Ingvaldsen tok farvel med Vi Menn igjen, med et lite smil over leppene.

– Skulle aldri reist fra Norge. Dette landet her er ikke noe å ha.

Les også (+): Den utrolige historien om da Arne (21) stjal et jagerfly

Arrestert igjen

Det er tvilsomt om han noen gang kommer tilbake. Erling Ingvaldsen, som ble amerikansk statsborger i 1970, har flere ganger bedt om innreisetillatelse til Norge. UDI har avslått søknadene. Ingvaldsen og rullebladet hans er uønsket her i landet. Ifølge Dagens Næringsliv er Erling Ingvaldsen den eneste nordmannen som er utestengt fra Norge på livstid.

Fri mann

Reportere fra Dagens Næringsliv møtte Erling Ingvaldsen i Florida våren 2014. Da var han til sist blitt en fri mann. Noe rolig liv hadde han ikke ført etter at han ble prøveløslatt i 1995 – året etter OL på Lillehammer.

Norske aviser skrev at Ingvaldsen slapp tidlig ut fordi han hadde samarbeidet med FBI og bidratt med informasjon om større narkotikasaker.

Forlot USA

Stikk i strid med vilkårene for prøveløslatelsen forlot han USA. I 1998 ble Ingvaldsen igjen arrestert for narkotikakriminalitet, nå i Canada.

Han tilsto, ble dømt til ni års fengsel og sonet tre av dem. Han hevder selv at han hadde vært undercover-agent for FBI og at han egentlig ikke hadde gjort noe ulovlig. Tilstått hadde han bare gjort fordi han ikke hadde noe valg.

Faksimile Vi Menn 1988
Faksimile Vi Menn 1988

Dagens Næringsliv skriver at Ingvaldsen oppholdt seg ulike steder tiåret etter løslatelsen i Canada. Litt i Panama, litt på Cuba, litt i Colombia, der han fikk en sønn. I 2010 dukket han opp på den amerikanske ambassaden i Panama for å få nytt pass. I stedet ble han pågrepet og sendt til USA for de nevnte bruddene på løslatelsesvilkårene 15 år tidligere. Først i 2013 hadde han sonet ferdig samfunnstjenesten han ble dømt til.

Ingvaldsen-saken fikk et dramatisk sidekapittel. Narkokongens sønn ble dømt for attentatplaner mot to av farens dommere.

De sitter i hvert sitt fengsel i Florida og soner 83 års straff til sammen. Slik lød Vi Menns rapport fra Sumter-fengselet i 1988, etter et møte med narkodømte Erling Ingvaldsens sønn. Han hadde året før tilstått å ha tilbudt en mann 10 000 dollar for å ta livet av to dommere.

Saken vakte oppsikt i lokale medier og den yngste Ingvaldsen ble beskrevet som en liten, lyshåret mann med en kjerubs ansikt. Vi Menns reporter gjorde seg lignende tanker.

– Han ser så tynn og vek ut at jeg får vondt av ham.

Til og med politiet hadde en viss medfølelse.

– Han har vært naiv, sa etterforskeren ved Fort Lauderdale-politiet til Vi Menn.

Men lovbruddene var av det alvorlige slaget. Egil Ingvaldsen fikk en betinget dom i 1983 for å ha planlagt farens flukt. Mot en klekkelig betaling sa en fengselsbetjent seg villig til å se en annen vei mens Erling Ingvaldsen stakk av fra en undersøkelse på sykehuset. Men skjebnen spilte Ingvaldsen et stygt pek. Det var to betjenter med samme navn, og sønnen ga pengene til feil mann. Planen ble avslørt.

I 1987 ble enda villere planer avslørt. Ifølge politiet la Erling Ingvaldsen planer fra fengselet om å leie hjelp for å bli kvitt de to dommerne som nektet ham ny rettssak, og som nektet å tilbakebetale rundt 50 000 dollar som ble konfiskert den gangen Ingvaldsen ble pågrepet i razziaen mot leiligheten i Fort Lauderdale. Sønnen var mellommann. Men kjeltringen som tok på seg oppgaven, var ingen drapsmann. Politiet kjente godt til ham. De kalte ham Chicken George – feigingen George. Han var langt mer opptatt av penger enn å ta livet av noen, og tystet villig vekk.

Sønnen var en stund på flukt før han ble pågrepet like ved grensen til Canada. Dommen lød på 18 års fengsel, men sønnen sonet ikke alle. Han ble løslatt en gang tidlig på 1990-tallet, og utdannet seg til pilot.

Se mer

FBI-agenter overalt

Året etter, i møtet med de norske journalistene, snakket Ingvaldsen, nå en gråhåret mann i 70-årene, fortsatt om konspirasjoner, korrupsjon og egen uskyld. Han pekte stadig på mennesker i nærheten. En kvinne i bikini, noen restaurantgjester.

– FBI-agenter, alle sammen. De er overalt, sa Ingvaldsen.

Nordmennene tok Ingvaldsen med til leilighetsblokka i Bayshore Drive. Han sto utenfor gjerdet og fortalte om basseng og yacht, og om Ferrarier og Maseratier. Om de gode årene, før politiet kom med slegga.

Han visste ikke om han hadde bensin nok på tanken til å komme seg hjem.

Denne saken ble først publisert i september 2019. Erling Ingvaldsen besvarte Vi Menns henvendelser. Slektninger i Norge fortalte til Vi Menn at de ikke har noen form for kontakt. De kjente heller ikke til hvor han oppholder seg.

Kilder: Vi Menns arkiv, artikkelen Hvite løgner av Eskil Engdal og Kjetil Sæter fra Dagens Næringsliv i 2014, Florida Sun-Sentinel.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2019, og sist oppdatert 13/03 2023.

Les også