TRUE CRIME

Emilie Meng ble funnet død på julaften: Nå er en mann tiltalt

Hva skjedde med Emilie Meng? Saken som sjokkerte Danmark var et mysterium i årevis. Syv og et halvt år senere er en 32 år gammel mann tiltalt.

<b>SAVNET: </b>Emilie Meng ble meldt savnet etter en bytur med venninner i 2016. Saken har vært et stort mysterium i Danmark i flere år.
SAVNET: Emilie Meng ble meldt savnet etter en bytur med venninner i 2016. Saken har vært et stort mysterium i Danmark i flere år. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Sist oppdatert

Lørdag 9. juli 2016 var 17 år gamle Emilie Meng fra Korsør på fest i nabobyen Slagelse. Her hadde hun og to venninner brukt store deler av kvelden på en vannpipe-kafé.

Da de rundt klokken 01.30 gikk mot McDonald's for å spise nattmat, skal stemningen brått ha endret seg. Det forteller en av de siste som så Emilie i live - venninnen Nicole Grundtoft, i dokumentarserien «Forbrydelser der rystede Danmark».

Ifølge Nicole skal Emilie ha fått en melding av en gutt hun hadde et godt øye til, som fortalte at han ville avslutte relasjonen. De var ikke kjærester, men heller en flørt, forteller venninnen.

Emilie skal derfor ha blitt følelsesmessig preget, og på togturen hjem diskuterte de hvorvidt de skulle ta taxi hjem fra Korsør stasjon eller ikke. Nicole og den tredje venninnen bestemte seg for å ta taxi, men Emilie skal ha vært så opprørt at hun ville gå de fire kilometerne hjem fra stasjonen alene.

Det siste venninnene så av Emilie var at hun gikk med hodetelefoner og musikk på øret bort fra Korsør stasjon.

Like etter stoppet alle signaler fra 17-åringens telefon.

Dette endte med å bli den siste kjente bevegelsen til tenåringsjenta.

Les også: (+) Politiet kan ha forkludret etterforskningen: — Hver dag har vært et mareritt

Massiv leteaksjon

Søndag formiddag skulle Emilie møte opp i Sankt Povls Kirke for å synge i kirkekoret. Da hun ikke dukket opp, bestemte familien seg for å varsle politiet. Senere på dagen henvender de seg også til flere medier for å få datteren etterlyst.

Dagen etter startet en massiv leteaksjon bestående av politi, rundt 200 frivillige, hunder, dykkere og helikopter. Etter hvert opplyste politiet at Emilie hadde kjærlighetssorg og at det derfor var sannsynlig at hun hadde stukket av frivillig.

Denne teorien ble senere trukket tilbake og politiet har blitt kraftig kritisert for uttalelsen i ettertid.

<b>BEVIS: </b>Flere hundre samlet seg i leteaksjonen for 17 år gamle Emilie Meng. Her samler politiet bevis i forbindelse med søket sommeren 2016.
BEVIS: Flere hundre samlet seg i leteaksjonen for 17 år gamle Emilie Meng. Her samler politiet bevis i forbindelse med søket sommeren 2016. Foto: Morten Boegh / Scanpix Danmark / NTB

Onsdag 13. juli utlovet familien en dusør på 40.000 kroner til den som eventuelt kunne lede dem på sporet av datteren. Senere samme dag etterlyser politiet en ung mann med studentlue i en bil som ble observert i nærheten av der Emilie forsvant, samt en bestemt syklist.

Begge meldte seg til politiet, men ingen av dem hadde noe nytt å tilføre saken.

Lørdag 16. juli uttalte politiet at håpet om å finne Emilie Meng i live svinner hen.

I slutten av juli økte dusøren til 100.000 kroner etter at en anonym person overførte 60.000 kroner gjennom den danske avisen B.T.

I flere måneder fortsatte søket etter 17-åringen, uten resultater som ledet etterforskningen videre. Med hjelp fra frivillige ble dusøren hevet til 200.000 kroner i september 2016.

Måneden etter etterlyste politiet en hvit varebil som vitner hadde observert den samme helgen Emilie Meng forsvant. Senere ble det fastslått at kassebilen ikke har tilknytning til saken.

I løpet av høsten ble flere boliger ransaket i forbindelse med etterforskningen. En 67 år gammel mann bosatt i Korsør ble ransaket flere ganger, og endte til slutt opp med å anmelde sin egen nabo for ulovlig avlytting og overvåkning.

67-åringen ble senere sjekket ut av saken. Det samme gjaldt en 33 år gammel lastebilsjåfør som ble siktet samme høst.

Les også: (+) Ofrene hans hadde én ting til felles. Bare Holly overlevde: – Jeg husker fortsatt hvordan han bar den tunge steinen som et lite barn i armene

Liket ble funnet på julaften

Den 24. desember 2016 meldte en hundeeier ifra om funn av en død person i en innsjø nær Borup på Sjælland. Dette er mer enn 60 kilometer unna der Emilie Meng sist ble observert.

Dagen etter bekreftet politiet at levningene som ble funnet i innsjøen, var den savnede tenåringen. Politiet slo fast i en pressekonferanse at 17-åringen hadde blitt utsatt for en kriminell handling, men ville ikke gi detaljer rundt dødsårsaken.

<b>FAKKELTOG: </b>Rundt 2500 mennesker møtte opp i fakkeltog for å hedre avdøde Emilie Meng i romjula 2016.
FAKKELTOG: Rundt 2500 mennesker møtte opp i fakkeltog for å hedre avdøde Emilie Meng i romjula 2016. Foto: René Lind / Scanpix Danmark / NTB

Sommeren 2017 havnet flere personer i politiets søkelys etter at de etterlyste en hvit Hyundai i30. Bilen skal ifølge overvåkningsbilder fra Korsør stasjon ha kjørt fra parkeringsplassen klokken 04.07 natten Emilie Meng sist ble sett i live.

Til tross for nye opplysninger i saken, fikk ikke politiet sitt store gjennombrudd.

Før seks år senere.

I april 2023 ble en 32 år gammel mann pågrepet for å ha bortført og voldtatt en 13 år gammel jente i Kirkerup på Sjælland.

Den siktede viste seg å ha eid en Hyundai i30 av samme farge og modell som i 2017 ble etterlyst i forbindelse med drapet på Emilie Meng. Bilen ble samme måned sporet opp og hentet fra Slovakia.

Dermed ble 32-åringen også siktet for drap, voldtekt og frihetsberøvelse på 17 år gamle Emilie Meng.

I tillegg opplyste politiet at han også er siktet for trusler med kniv, forsøk på frihetsberøvelse og forsøk på voldtekt av en 15 år gammel jente i november 2022.

Den 17. mai 2023 uttalte dansk påtalemyndighet at dødsårsaken til Emilie Meng trolig er kvelning.

32-åringen nekter straffskyld for bortføring og drapet av Emilie Meng, samt overfallet på den 15 år gamle jenta i november 2022. Han erkjenner delvis straffskyld for bortføring og voldtekt av 13-åringen.

Mannen har siden april sittet varetektsfengslet. Ifølge dansk TV 2 var 32-åringen frivillig fotballtrener for jenter under 18 år for over 10 år siden.

8. januar 2024 gikk mannen over fra å være siktet til å være tiltalt i saken.

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2023, og sist oppdatert 08/01 2024.

Les også