drapet på «lastebiljonas»

Siktet nekter å forklare seg for politiet: Dette vet vi om drapet på Jonas Aarseth Henriksen

17. august 2023 ble Jonas Aarseth Henriksen funnet drept i et hytteområde. De to årene opp mot drapet beskrev han selv som et mareritt. Her er det vi vet om drapet på «LastebilJonas».

<b>FORFULGT AV HENDELSER: </b>I to år opplevde Jonas Aarseth Henriksen flere ubehagelige hendelser uten å få svar på hvem som sto bak. <b><br></b>
FORFULGT AV HENDELSER: I to år opplevde Jonas Aarseth Henriksen flere ubehagelige hendelser uten å få svar på hvem som sto bak.
Foto: Elisabeth Nodland / NLF
Sist oppdatert

Fem menn er siktet for drap eller medvirkning til drap på Jonas Aarseth Henriksen, som ble funnet skutt og drept i august 2023.

En 28 år gammel mann fra Rena er siktet for å ha tilknytning til selve drapshandlingen, mens en 32-åring er mistenkt for å være hovedmannen bak drapet.

I tillegg er enda en 32-åring, en 30-åring og en 35-åring siktet i saken. Politiet har ment at 28-åringen var den som lurte Henriksen til hytta hvor han ble funnet drept.

Alle de siktede ble pågrepet og satt i varetekt i løpet av høsten. Fire av de fem siktede ble løslatt før jul, men 28-åringen sitter fortsatt fengslet. I starten av januar 2024 begynte 28-åringen soning på 75 dager av en tidligere dom. Når soningen er ferdig vil han bli pågrepet på nytt, og politiet vil fremstille han for ny varetektsfengsling.

28-åringen nekter å forklare seg til politiet, ifølge Dagbladet.

Alle de fem siktede nekter straffskyld for drap.

Én person ble i tillegg siktet for skadeverk i forbindelse med saken, men er ikke knyttet til drapet.

Flere av de siktede mennene er tidligere straffedømte, ifølge VG. Blant annet er 30-åringen og 28-åringen tidligere dømt i samme sak som omhandlet våpentyveri. Den 32 år gamle mannen er domfelt flere ganger tidligere på 2000-tallet, for blant annet vold, biltyveri og narkotikabruk, ifølge VGs opplysninger.

Prøvetestet drapsvåpenet

I februar kom politiet med nye opplysninger i saken. Den antatte drapsmannen, som da er den siktede 28-åringen, skal ha kjøpt våpen ulovlig, og i ukene før drapet skal han ha testet våpenet i skogen.

T V2 skriver at politiet nå har tatt med seg et tre som er betydelig beskutt, og levert det til Kripos sitt laboratorium.

Politiet fant frem til treet etter at en av de andre siktede fortalte om prøveskytingen i et avhør.

Dette har skjedd i saken

En sommerdag i juli 2021 skulle bli starten på et liv i frykt for lastebilsjåføren Jonas Aarseth Henriksen.

Han er sjef i eget firma, Henriksen Solutions, som tilbyr tjenester innenfor brønnboring og betongtransport. I tillegg jobber han en gang i måneden sammen med en kompis, som sjåfør for Auto-Assistanse Hønefoss, hvor de bistår med bilberging.

Men for resten av Norge er han kanskje aller mest kjent under navnet «LastebilJonas» på den sosiale medieplattformen TikTok. Her deler han som oftest humoristiske og hverdagslige videoer av livet som lastebilsjåfør, og har over 50 000 følgere.

Livet tar en brå vending

Den 25. juli 2021 legger han imidlertid ut en helt annen type video.

– Det skjer litt mye stressende ting om dagen, akkurat som om det er noen som er ute etter oss, eller eventuelt meg, da, sier Jonas i TikTok-videoen.

Videre forteller han at han ble vekket av en telefonsamtale fra politiet denne morgenen.

– Verkstedet mitt har tatt fyr i natt, sier 30-åringen mens han filmer verkstedet og en utbrent bobil som sto utenfor.

Brannen blir aldri oppklart, men politiet mener at noen har kastet brannbomber mot bobilen som sto parkert inntil verkstedet som Jonas leier. Dette viser en overvåkningsvideo av området.

Dette er starten på et to år langt mareritt for lastebilsjåføren.

To måneder senere, den 24. september 2021, skjer det på ny. En betongbil som tilhører firmaet hans, står i brann. Bilen er så godt som utbrent når brannvesenet blir varslet.

I podkasten «Avhørt», som ble spilt inn seks dager før han ble funnet drept, forteller Jonas at betongbilen skulle selges. Kvelden før hadde han og en kompis fleipet om at det beste hadde vært om hele bilen brant opp.

«Hvor mye får jeg for det, da?», skal kompisen ha spurt, ifølge Jonas.

Jonas forteller til «Avhørt»-journalistene at han selvfølgelig trodde at kompisen spøkte.

«20.000 kroner», svarer Jonas, hvorpå kompisen sier at han fikser det.

Dagen etter ringer kompisen for å fortelle at bilen har brent opp. Jonas tror ikke på kompisen, før han sender en video via Snapchat.

«Og der står faen meg hele bilen utbrent», sier han i podkasten.

Da Jonas møter politiet på åstedet, sier han ingenting om spøken kvelden før. I månedsvis bærer 30-åringen på hemmeligheten om spøken som endte i alvor.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Overfalt utenfor hjemmet

Et halvt år etter skjer nok en brann. Enda en lastebil, som firmaet hans leaser, står i full fyr.

Jonas bestemmer seg for å fortelle politiet om spøken før brann nummer to.

<b>LIKANDES KAR: </b>Av venner og bekjente blir Jonas beskrevet som en hyggelig fyr som ble godt likt.
LIKANDES KAR: Av venner og bekjente blir Jonas beskrevet som en hyggelig fyr som ble godt likt. Foto: Privat / Politiet

To menn blir pågrepet og siktet for grovt forsikringsbedrageri. Jonas kjenner begge to - den ene er kompisen han spøkte med om å sette fyr på bilen, mens den andre er sjåføren av lastebilen som brant et halvt år senere.

Begge blir løslatt i underkant av en uke etter. Så blir saken henlagt.

I omtrent ett år fra den siste brannen er det stille rundt Jonas. Han får seg kjæreste og bestemmer seg for å flytte fra Hønefoss til Tønsberg.

Så begynner ting å skje igjen.

Tidlig om morgenen den 9. mars blir Jonas overfalt av to menn på parkeringsplassen utenfor leiligheten han bor i.

I podkasten «Avhørt» forteller han at han var på vei til bilen sin, da han så to menn i arbeidsklær ved en av de andre bilene.

Akkurat i det han skal sette seg inn i bilen, roper en av mennene på ham.

«Jeg snur meg mot ham, og der står han med hånda strekt ut med en spray av noe slag, og sprayer meg i øya og munnen», forteller han i podkasten.

Det oppstår et basketak før Jonas kommer seg løs og løper mot leiligheten. Inne i leiligheten får han varslet politiet, som sender en ambulanse. Jonas ender på akuttmottaket og må tilbringe natten på sykehuset.

Dagen etter publiserer Tønsberg Blad en artikkel om hendelsen, hvor det står at to menn er pågrepet for overfallet. Disse to blir imidlertid raskt løslatt og saken ble henlagt.

Forsøkt påtent

I midten av april 2023 skal Jonas besøke en kompis i Oslo. Utenfor leiligheten står en helt ny motorsykkel han nylig har kjøpt seg.

Jonas forteller at når han kommer ut, ser han at setet på sykkelen er helt vått. Ifølge Jonas hadde det ikke regnet, og han konkluderer ganske raskt med at dette måtte være brensel av noe slag.

«Jeg ser at det er helt drivstoff av noe slag over hele motorsykkelen og at det er forsøkt påtent, for det er noe som har begynt å brenne nede på bakken», sier han i podkasten. Videre forteller han at også bilen var forsøkt påtent på samme måte.

Ifølge Jonas sto motorsykkelen så tett på leiligheten at det kunne tatt fyr i hele rekkehuset dersom den begynte å brenne.

Les også: (+) 10-åringen skulle bare plukke bær – ble eneste vitne til en grufull hendelse

Trakasseringen fortsetter

Nøyaktig en måned etter blir en av firmabilene hans tagget ned med svart spray.

Etter alle de ubehagelige hendelsene, bestemmer Jonas seg for å sette opp flere overvåkingskameraer rundt boligen sin.

Den 4. juni legger Jonas ut et innlegg på Facebook, der han forteller at noen har vært utenfor leiligheten hans og knust et vindu natten i forveien. I tillegg var dekkene hans blitt punktert. Han deler også om de andre hendelsene som har skjedd i løpet av de siste årene, og ber innstendig om hjelp.

«Om det er en skyldig som leser dette, så synes jeg dere er ekstremt feige når dette nå går utover de jeg er glad i også. Det holder nå», avslutter han innlegget med.

Dagen etter oppdaterer han innlegget på nytt og forteller at det har skjedd nok en hendelse i løpet av natten. Denne gangen er bakruten på en bil tagget ned, samt dekkene punktert.

Sammen med innlegget legger han ut en rekke bilder hendelsene, avisoverskrifter og en overvåkningsvideo som viser en maskert mann som kaster noe mot leiligheten hans om natten.

Mot slutten av juni legger han ut nok et innlegg etter at overvåkingskameraet har fanget opp en person utenfor leiligheten hans. Samme natt har også en kollega av ham fått bilen sin sprayet ned. Denne gangen utlover han en dusør på 50.000 kroner til den som eventuelt har tips som fører til domfellelse i saken.

I samme innlegg skriver han at de har en anelse om hva dette dreier seg om, men at de fremdeles trenger konkrete opplysninger og tips.

I månedsskiftet juli/august blir Hønefoss tagget ned med «TYSTER JONAS» på minst åtte forskjellige steder.

<b>NEDTAGGET: </b>I månedsskiftet juli/august ble Hønefoss nedtagget med skriften «TYSTER JONAS».
NEDTAGGET: I månedsskiftet juli/august ble Hønefoss nedtagget med skriften «TYSTER JONAS». Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK via NTB

Også i august blir et vindu i leiligheten knust. Overvåkingskameraet fanger opp steinkastingen. Noen dager senere blir nok en firmabil tilgriset med maling.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Drept i et hytteområde

På morgenen den 17. august 2023 drar Jonas opp til et hytteområde i Nes i Ådal. Nøyaktig hva han skulle der oppe, er ikke blitt kjent.

Samme morgen skal han ha sendt en geotag til en kompis. Etter å ha forsøkt å komme i kontakt med ham flere ganger uten hell, bestemte kompisen seg for å kjøre opp til området for å lete. Han finner Jonas sittende i bilen sin som står parkert halvveis ut i en grøft.

To dager etter slår politiet full drapsalarm. Jonas ble skutt.

Hittil er flere titalls vitner avhørt og politiet har gjort flere beslag, skriver VG. Flere sentrale spørsmål er fremdeles ubesvart.

Ifølge NRK er en sentral teori at Jonas kan ha blitt lokket til området gjennom et falskt jobboppdrag.

Blant de som har vært inne til avhør er de to mennene som ble varetektsfengslet for forsikringsbedrageri tidligere.

VG har snakket med en av de to mennene, Sindre. Han var venn og kollega av Jonas i 2021, og vil kun omtales ved fornavn. Han forteller til avisen at han har følt seg mistenkeliggjort etter drapet på den tidligere kollegaen.

– Jeg vet i hvert fall at jeg ikke har noe med dette å gjøre. Hadde jeg bare visst noe, hadde det vært litt lettere.

Han forteller at etter at han slapp ut av varetekt, hadde han ikke noe kontakt med Jonas. Han ville helst holde seg unna alt sammen. Videre forteller han at han møtte Jonas tidligere i 2023 og snakket ut.

<b>FUNNET: </b>Det var ved i dette området Jonas Aarseth Henriksen ble funnet drept.
FUNNET: Det var ved i dette området Jonas Aarseth Henriksen ble funnet drept. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jonas og jeg snakket i sikkert 1–1,5 time. Om all taggingen og ting som hadde skjedd med ham de siste månedene. Han lurte på om jeg var involvert eller visste noe, sier Sindre til VG.

Han skal ha fortalt at han ikke hadde noe med trakasseringen å gjøre, og at han ville sagt det om han visste noe.

– Vi hadde skværet opp, sier han.

Krevende sak

Ingen medier har lykkes med å få en kommentar direkte fra den andre mannen som ble varetektsfengslet for forsikringsbedrageriet, men VG har fått en kommentar fra advokaten hans, Nils Mugaas, som bekrefter at han har vært i avhør i forbindelse med drapet.

– Han har ikke status som mistenkt i saken. Min klient forklarte til politiet at han ikke har noe med Henriksens dødsfall å gjøre og heller ikke har noen kjennskap til saken, skriver Mugaas i en tekstmelding til VG.

Politiet har vært tydelige på at de ønsker tips fra publikum i saken, spesielt fra folk som har vært i nærheten av funnstedet.

Politiet har hele tiden vært klare på at etterforskningen ville ta lang tid. Nå håper de på å være være ferdig med etterforskningen i løpet av april, for så å kunne sende saken videre til statsadvokaten.

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2023, og sist oppdatert 04/03 2024.

Les også