TRUE CRIME

Den styrtrike designeren skulle bare hente avisen. Sekunder senere ble han drept

Den steinrike designeren Gianni Versace ble drept utenfor sitt eget hjem, The Villa, på Miami Beach. Morderen hadde tatt en drapsrunde fra San Fransisco til Miami.

POPULÆR: Musikere, skuespillere og modeller: Alle digget Gianni Versace. Her er han omfavnet av Naomi Campbell og Carla Bruni.
POPULÆR: Musikere, skuespillere og modeller: Alle digget Gianni Versace. Her er han omfavnet av Naomi Campbell og Carla Bruni. Foto: Dave Benett/Getty Images
Publisert

Sommeren 1997 står en amerikansk seriemorder øverst på FBIs «Most Wanted»-liste.

30 år gamle Andrew Cunanan fra California har lagt ut på en uforklarlig drapsturné, der han reiser rundt fra stat til stat og dreper homofile menn, med alt fra hagesakser til skrujern og kniver.

Hvor vil han slå til neste gang?

Det viser seg at drapsmannen har forskanset seg på Miami Beach, der han venter på en anledning til å slå til mot sitt mest berømte offer hittil; motedesigneren Gianni Versace (50).

På kjøret i San Fransisco

Andrew Cunanan blir født i National City i California i 1967. Faren er amerikansk soldat, som kjemper i Vietnam. Andrew vokser opp som en svært oppvakt unggutt, som får målt sin IQ til 147.

Men han viser seg tidlig å være en lystløgner og en opportunist, som snur kappen etter vinden og alltid setter seg selv i første rekke. Som 19-åring forteller han sin mor at han er homofil. Det ender med en opphetet diskusjon, hvor Andrew gir moren en omgang juling.

Allerede her viser Andrew klare psykopatiske trekk. Han er en ung mann blottet for empati. Som 19-åring drar han til San Fransisco for å studere historie på universitetet, men dropper snart ut og havner på kjøret i byens homsestrøk.

<b>DRAMA PÅ BEACHEN:</b> Guianni Versace ble skutt og drept foran sitt hjem The Villa, på Miami Beach. Byens mest kjente borger ble tatt av dage - av en seriemorder.
DRAMA PÅ BEACHEN: Guianni Versace ble skutt og drept foran sitt hjem The Villa, på Miami Beach. Byens mest kjente borger ble tatt av dage - av en seriemorder. Foto: cunanan-body_809062.jpg

Andrew dealer narkotika, og han begynner å selge sex til eldre menn. Særlig rike, eldre menn. Andrew Cunanan utvikler en spesialitet; Han innynder seg hos homofile menn med mye penger, og rundlurer dem. Eventuelt rundstjeler dem. Ikke alle homofile menn er ute av skapet, og de færreste er villig til å anmelde Cunanan, av frykt for sitt eget navn og rykte.

Les også: Politiet trodde familien hadde flyttet. Så gjorde politiet et grufullt funn

Begynner å drepe

Så setter Cunanan kursen mot den «norske» staten Minnesota. Der innleder han et forhold til arkitekten David Madson, men utpå vårparten 1997 er det ett eller annet som går alvorlig galt.

29. april blir Madson funnet død på stranden ved Rush Lake, med hodet fullt av kulehull. Hjemme hos Madson finner politiet nok et lik.

Salgsmannen Jeff Trail er blitt slått i hjel med en hammer, sannsynligvis et par dager før Madson ble skutt. Etterforskningen viser at Jeff Trails pistol er forsvunnet, og kulene som har truffet Madson matcher Trails stjålne våpen, en Taurus PT 100 semi-automatisk pistol.

Politiet konkluderer raskt med at en mulig seriemorder er løs, han er bevæpnet, og han er ekstremt farlig. Bare en uke senere finner politiet i Chicago den 72 år gamle eiendomsmogulen Lee Miglin drept og ille tilredt i sitt hjem.

Miglin var bundet på hender og føtter med gaffatape, stukket en rekke ganger i brystet med skrutrekker, og halsen hans var klippet over med en hagesaks.

En desperat og blodtørstig Cunanan stjeler så offerets bil, og kjører den lange turen østover til New Jersey, der han bare fem dager senere begår sitt fjerde drap. 45 år gamle William Reese er ikke homofil, men blir skutt og drept på kirkegården der han jobber, Finn’s Point National Cementary.

Grunnen er rett og slett at Cunanan trenger en ny bil, da han hører på radioen at Lee Miglins bil er etterlyst. Cunanan stjeler Reese’s røde pickup, og kjører sørover.

Nå går alarmen for alvor – Andrew Cunanan etterlyses på nytt over hele landet. Med fire drap på et par uker venter FBI og media bare på det neste. Hvor slår han til nå?

Les også: (+) Kenny var et herlig barn med et godt hjerte - inntil moren lærte ham å drepe

Gikk under radaren i Miami

Men det blir brått stille. Det kommer ikke flere drap. Andrew Cunanan har skiftet frisyre og anlagt bart. Han gjemmer seg i Miami, hvor han leier en leilighet på Miami Beach.

Her bor Amerikas kanskje mest profilerte homofile, den italienske designeren Gianni Versace.

<b>MANN MED MANGE ANSIKTER:</b> Andrew Cunanan visste å skifte utseende. Jakten på ham var intens.
MANN MED MANGE ANSIKTER: Andrew Cunanan visste å skifte utseende. Jakten på ham var intens. Foto: Reuters

Han har tjent seg søkkrik etter å ha slått gjennom som designer hjemme i Milano i Italia. Versace var den første designeren som hadde alliert seg med musikkstjernene, og i hans vennekrets inngikk Sting, Eric Clapton, Elton John og Madonna.

Da Versace kjøpte the det store huset Casa Casurina på Ocean Drive, Miami Beach i 1992, var det for å ha et sted han kunne slappe av. Gianni flyttet inn sammen med sin partner Antonio D’Amico – og han elsket Miami. Men ikke så høyt som Miami elsket Gianni Versace.

Her kom det endelig en superkjendis som ikke valgte New York eller Hollywood. Versace var utvilsomt den største stjernen på Miamis himmel, han tilførte byen et sårt tiltrengt anstrøk av stil og klasse.

To tiår som «Americas gateway to the cocaine business» hadde ikke gjort byens rykte så mye godt. Da var det fint å kunne sole seg i glansen av verdens mest berømte motedesigner.

Les også: (+) I tre år herjet pyromanen på Østlandet. En tur til McDonald's førte til oppklaring i saken

Ble drept på sin egen trapp

15. juli 1997 stiger solen opp i øst og farger Miami Beach oransje. Gianni Versace føler seg ekstra opplagt, og sier til samboer Antonio at han stikker ut for å kjøpe avisen. Vanligvis er dette butlerens jobb, men i dag vil Gianni gjerne gjøre det selv.

Ti minutter senere hører Antonio to skudd, rett utenfor huset. Han stormer ut og finner kjæresten liggende på inngangstrappa – i en blodpøl. En mann løper vekk fra stedet. Et vitne stormer etter, men klarer ikke ta igjen skytteren.

<b>BLODBAD: </b>Trappen utenfor huset til designeren ble på få sekunder gjort om til et åsted. Blodbadet på trappa viser hvor Versace ble skutt og drept.
BLODBAD: Trappen utenfor huset til designeren ble på få sekunder gjort om til et åsted. Blodbadet på trappa viser hvor Versace ble skutt og drept. Foto: Reuters

Andrew Cunanan har drept igjen, for femte gang. Han kommer seg unna, og gjemmer seg på en husbåt i havnebassenget. Der leser han avisene, som er fulle av stoff om kjendisdesignerens dramatiske død. Saken slås opp over hele verden.

Madonna hyrer inn dobbelt sett livvakter, hun har alltid kjempet for de homofiles rettigheter, og hun kjente Versace godt. Det strømmer inn tips fra hele landet, fra folk som mener de har sett Cunanan. Men politiet i Miami fortsetter å lete lokalt.

<b>SØRGER:</b> Oppbudet av kjendiser var stort i Versaces begravelse. Her trøster Lady Diana Elton John. Seks uker senere var hun selv død.
SØRGER: Oppbudet av kjendiser var stort i Versaces begravelse. Her trøster Lady Diana Elton John. Seks uker senere var hun selv død. Foto: Stefano Rellandini

Cunanan begikk selvmord etter ugjerningen

Tips leder frem til en husbåt, og i det de nærmer seg båten, men før de når frem til drapsmannens gjemmested, tar han sitt eget liv.

Med seg i døden tar han den mørke hemmeligheten – selve motivet for å drepe Gianni Versace.

Var designeren hele tiden målet for drapsraidet? Kjente de to hverandre på noen måte? Var det misunnelse og sjalusi som drev Cunanan til å drepe den homofile superkjendisen Versace? Svarene får vi aldri.

I 2018 lanserte Netflix sesong to av serien American Crime Story. Sesongen med ni episoder fikk navnet The Assassination of Gianni Versace, er basert på historien om drapet på Versace.

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2024.

Les også