true crime

Da den lille familien forsvant sporløst, var det ingen som reagerte. Ett år senere ble det gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse

Heller ikke politiet fattet interesse for saken da familien omsider ble meldt savnet. Nysgjerrige journalister skulle bli avgjørende for mysteriet.

<b>MYSTERIUM:</b> Den lille familien besto av mor, sønn og barnebarn. Alle tre forsvant sporløst i august 1995.
MYSTERIUM: Den lille familien besto av mor, sønn og barnebarn. Alle tre forsvant sporløst i august 1995. Foto: DAVID BRESLAUER / AP
Publisert

Det vakte stor oppmerksomhet da Madalyn Murray O’Hair i 1963 motsatte seg bønn og bibellesning i offentlige skoler. Hun tok saken hele veien til USAs høyesterett – og vant.

Hun grunnla ateistorganisasjonen American Atheists, og hennes fanesak var at det skulle være tette skott mellom kirke og stat.

Madalyn fikk også mye oppmerksomhet for artikler hun skrev i magasinet Hustler, samt intervjuer hun gjorde med Playboy.

Hennes autoritære lederstil og barduse fremtoning gjorde henne med tiden svært upopulær.

I august 1995 forsvant den da 77 år gamle Madalyn fra sitt hjem i Austin i Texas. Samtidig forsvant også hennes sønn Jon Murray og barnebarnet Robin like sporløst.

Noen uker senere var 600 000 dollar borte fra ateistforeningens konto, og organisasjonens leder Ellen Johnson ringte Madalyn og etterlyste både henne og pengene.

Svaret fra Madalyn var noe svevende, og Johnson mistenkte at hun svarte under tvang.

Les også: (+) Åsted Norge-profilen våknet av voldsomme smerter etter kidnappingen som rystet Norge

– Men alt er i orden

Etter en måned sluttet hun imidlertid å svare på telefonen. Hos ateistorganisasjonen ringte ingen alarmklokker, og dermed gikk det et helt år før forsvinningen ble anmeldt til politiet av Madalyns andre sønn, William «Bill» Murray, som også var Robins far.

<b>TOK SIN TID: </b>Det tok et år før Madalyns andre sønn, William «Bill» Murray, varslet politiet om at de tre – inkludert datteren Robin, var forsvunnet. Forklaringen var vanskelige familieforhold.
TOK SIN TID: Det tok et år før Madalyns andre sønn, William «Bill» Murray, varslet politiet om at de tre – inkludert datteren Robin, var forsvunnet. Forklaringen var vanskelige familieforhold. Foto: Focus News / TT Nyhetsbyrån

At han ikke hadde savnet sine familiemedlemmer i løpet av den lange tiden, var fordi han hadde brutt kontakten med dem etter en konflikt med sin mor.

Han hadde dels skrevet en bok og dels laget en dokumentarfilm der han pekte ut henne for å ha tvunget ham til å gjøre ting for at hun skulle nå sine egne mål.

Madalyn hadde deretter vendt hans bror og hans egen datter mot ham.

Politiet i Austin fattet ingen interesse for forsvinningen. Det gjorde derimot journalisten John MacCormack fra San Antonio Express.

Hans undersøkelser viste at Jon Murray hadde kjøpt gull i en smykkebutikk i San Antonio for 600 000 dollar i kontanter. Også TV-reporteren Valeri Williams deltok i undersøkelsene.

Der fant de også ut at Jon Murray hadde solgt sin Mercedes-Benz latterlig billig. Når kjøperen av bilen, Mark Sparrow, fikk se bilder av Jon Murray, sa han klart og tydelig fra om at det ikke var samme person som hadde solgt ham bilen.

Mark Sparrow kunne med hjelp av politiets bilder identifisere selgeren som Danny Fry, en tidligere fengselsfugl som nå var forsvunnet.

<b>IDENTIFISERT:</b> Danny Fry var den som solgte Jon Murrays bil latterlig billig.
IDENTIFISERT: Danny Fry var den som solgte Jon Murrays bil latterlig billig. Foto: Focus News / TT Nyhetsbyrån

Hans familie fortalte at Danny tidligere hadde jobbet sammen med en eksfange ved navn David Waters. Han hadde i sin tur jobbet for Madalyn O’Hair, men fått sparken for å ha stjålet 50 000 dollar fra hennes organisasjon.

Les også: (+) 19-åringen forsvant sporløst. Ett år senere og 200 mil unna dukket plutselig sakens eneste spor opp

Ute etter hevn

Waters slapp fengselsstraff ved å betale tilbake pengene, men det var ikke nok for Madalyn. Hun skrev i sitt medlemsblad at Waters var en tyv, som under et tidligere fengselsopphold hadde innledet homoseksuelle relasjoner.

Artikkelen gjorde David Waters rasende, og han lovet å hevne seg.

Journalisten MacCormacks undersøkelser viste at Waters, Danny Fry og ytterligere én eksfange, Gary Karr, jobbet sammen da de tre medlemmene i O'Hair-familien forsvant.

Ikke lenge etter ble det funnet en torso fra en mann flytende i en elv. MacCormack trodde det var Danny Fry, og ved hjelp av DNA fra hans bror ble det bekreftet.

Nå ble også politiet interessert. Takket være et tips fra den tidligere kjæresten til David Waters, Patty Steffens, fikk politiet vite at han hadde leid et minilager omtrent da Madalyn, Jon og Robin forsvant.

<b>HEVN:</b> David Waters ville hevne seg på Madalyn O’Hair og hennes familie for at hun anmeldte ham for tyveri og hengte ham ut som homofil.
HEVN: David Waters ville hevne seg på Madalyn O’Hair og hennes familie for at hun anmeldte ham for tyveri og hengte ham ut som homofil. Foto: Focus News / TT Nyhetsbyrån

Lageret viste seg å være nøye rengjort med blekemiddel, men under en aluminiumsplate fant politiet en rød flekk som hadde unngått rundvasken. Blod fra Bill Murray og en mitokondrielt DNA-test viste at flekken var blod fra både Madalyn og Jon.

David Waters ble arrestert og forhørt. Først fem år etter familiens forsvinning førte han politiets etterforskere til et avsidesliggende sted i Camp Wood i Texas. Etter 21 timers graving hadde man funnet tre kropper.

At den ene kroppen tilhørte Madalyn O'Hair ble fastslått raskt ettersom hun hadde byttet en hoftekule, og serienummeret i hennes journaler matchet metallbitens nummer som ble funnet i graven. Tannkort bekreftet at de to andre kroppene var Jon og Robin.

Alle tre ble funnet med plastposer over hodet. Jon hadde hodeskader etter stump vold, noe som tilsa at han hadde blitt slått i hodet før han havnet i graven.

De to kvinnene hadde antagelig blitt kvalt som følge av plastposene. I graven fant man også et ekstra hode og to ekstra hender, som politiet mistenkte tilhørte Danny Fry. Det fikk man også bekreftet etter nærmere undersøkelser.

Det ble raskt klart at motivet var hevn.

Les også: (+) Samantha (27) og Jazmine (4) ville vært i live om politiet gjorde jobben sin

Døde av lungekreft

Pengene som ble vekslet inn i gull, var et sidespor i hendelsesforløpet. Gullet hadde han lagt i et oppbevaringsskap i Austin, der det av ren slump ble funnet av tre lykkelige småtyver som hadde skaffet seg en universalnøkkel til oppbevaringsboksene.

David Waters utførte mordene sammen med Danny Fry og Gary Karr.

<b>LIVSTID: </b>Gary Karr ble dømt til livstid for sin delaktighet under drapene på familien Murray O'Hair.
LIVSTID: Gary Karr ble dømt til livstid for sin delaktighet under drapene på familien Murray O'Hair. Foto: Harry Cabluck/AP

Grunnen til at Waters drepte en av sine sammensvorne skyldtes frykten for at Danny Fry, på grunn av sitt alkoholmisbruk, skulle være løsmunnet i fylla.

Parteringen av ham ble gjort for å gjøre det umulig å identifisere ham, men Waters hadde ikke regnet med hvilke kvantesprang rettsmedisinen skulle ta.

Han hadde heller ikke regnet med staheten til John MacCormack.

David Waters ble dømt til 80 års fengsel og hans medsammensvorne Gary Karr fikk livstid.

Waters døde av lungekreft i februar 2003 på et fengselssykehus.

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2023.

Les også