Von Sydow-drapene

I løpet av timer døde fem mennesker på brutalt vis. Det startet i en leilighet i Stockholm

I løpet av få timer skulle fem mennesker dø på voldsomt vis. Det hele startet i en fasjonabel leilighet i Stockholm.

Pluss ikon
TRIPPELDRAP: Her, i Norr Mälarstrand 24 i Stockholm, gikk jurist og politiker Hjalmar Von Sydow inn døren for siste gang på ettermiddagen den 7. mars 1932. Han ble båret ut i likpose kort tid etter, sammen med to kvinner. To til skulle dø innen kvelden var omme.
TRIPPELDRAP: Her, i Norr Mälarstrand 24 i Stockholm, gikk jurist og politiker Hjalmar Von Sydow inn døren for siste gang på ettermiddagen den 7. mars 1932. Han ble båret ut i likpose kort tid etter, sammen med to kvinner. To til skulle dø innen kvelden var omme. Foto: Google
Sist oppdatert

Det er vår i Stockholm, og den anerkjente juristen og politikeren Hjalmar Von Sydow er på vei hjem til leiligheten i Norr Mälarstrand 24 i et av byens finere strøk.

Da han gikk gjennom dørene til leiligheten på ettermiddagen den 7. mars 1932, skulle det være for siste gang. Hjalmar Von Sydow skulle komme ut i likpose samme kveld.

Grotesk syn

Hjalmar Von Sydows femten år gamle datter og en venninne av henne kom hjem til Norr Mälarstand 24 i femtiden.

De forstod raskt at noe var galt, da en stor blodflekk på gulvteppet i en av stuene lyste mot dem.

Datteren ropte etter sin far, og deretter på tjenestepikene hun visste var på jobb. Ingen svarte.

Pernille Radeid

  • Krimforfatter, manusforfatter og programleder i podcastene Truecrimepodden, Skrekkpodden, Synderne og Mørkredd med Jim og Pernille
  • Fra Bærums Verk. Født i 1987 og mamma til Saga
  • Studert kriminologi og psykologi i Virginia

Datteren og venninnen gikk gjennom leiligheten rom for rom, og fant til slutt Hjalmar Von Sydow liggende på gulvet i en stor pøl av sitt eget blod. Han var slått i hjel.

På stolen litt lenger inn i rommet så jentene liket av den halvt sittende kokken Karolina Herou, også slått til døde. Det var mye blod, og datteren ringte politiet med en gang.

Rett før klokken seks ankom politipatruljer den fornemme leiligheten og konstaterte at tre mord var begått. Den unge kammerpiken Ebba Hamn var også slått i hjel. Politiet fant Ebba liggende på ryggen i sitt eget blod.

DREPT: Kammerpiken Ebba.
DREPT: Kammerpiken Ebba. Foto: (Wikimedia Commons)

Først trodde politiet at Hjalmar Von Sydow hadde blitt drept av en uvenn, eller kanskje en gal person.

Ikke tegn på innbrudd

Under avhør av Von Sydows datter fikk de vite at døren til rommet hvor faren og kokken ble funnet var låst utenfra.

Det var heller ingen tegn til at noen hadde brutt seg inn i leiligheten.

Dette kunne bare bety en ting. Ofrene kjente drapsmannen.

Etter kort tid resonnerte politietterforskerne seg frem til at Hjalmars egen sønn, Fredrik Von Sydow og hans kone Ingun kunne være de skyldige.

Fredrik Von Sydow og kona Ingun ble etterlyst over hele Sverige, og politiet stod ovenfor det som skulle bli ett av Sveriges mest kjente trippeldrap.

Fredrik Von Sydow var alkoholiker og rusmisbruker og Hjalmar var dypt skuffet over sønnen som aldri ble til noe. Fredrik hadde store økonomiske problemer, og stjal ofte sprit og penger fra faren.

Hjalmar Von Sydow hadde sagt til tjenestepersonalet at all alkohol i leiligheten skulle låses inn så Fredrik ikke fikk tak i det, og gitt sønnen beskjed om at han ikke fikk mer penger før han fikk orden på livet sitt.

DREPT: Hjalmar Von Sydow.
DREPT: Hjalmar Von Sydow. Foto: (Wikimedia Commons)

Politiet lette med store mannskaper etter Fredrik Von Sydow, og det skulle ikke bli vanskelig å finne dem.

Les også (+) En bagatell fikk det til å klikke for søstrene. Likene var ikke til å kjenne igjen

Dro på restaurant

Etter drapene hadde de to satt seg i en taxi og kjørt rundt i Stockholm. De møtte en kamerat av Fredrik og spiste middag med ham på en av den svenske hovedstadens finere restauranter.

SØNN: Fredrik og svigerdatter Ingun Von Sydow.
SØNN: Fredrik og svigerdatter Ingun Von Sydow. Foto: (Wikimedia Commons)

Ingun og Fredrik hadde også handlet på et apotek, og besøkt flere serveringsteder og konditorier.

Pengene til dette hadde de fått fra farens lommebok, stjålet fra Hjalmar Von Sydows døde kropp. Lommeboken inneholdt over to hundre svenske kroner, tilsvarende rett under seks tusen kroner i dag.

Senere samme kveld lånte ekteparet en pistol av Fredriks kamerat , og dro tilbake til restauranten med noen venner. Her spiste de og drakk, helt til personalet kjente dem igjen og ringte politiet.

Politiet instruerte de ansatte på restauranten om å be Fredrik Von Sydow på en diskret måte å bli med dem ut i foajeen fordi han hadde besøk. Både Fredrik og Ingun reiste seg uten å nøle, og fulgte personalet rolig ut av restauranten.

Ingun satt seg ned i en lenestol. Fredrik lente seg mot henne, og trakk en liten pistol ut av lommen. Før noen rakk å reagere, la han pistolen mot Inguns tinning og trakk av.

Ingun falt om, og Fredrik lente seg tilbake. Han hevet hånden med pistolen og trakk den av mot sitt eget hode.

Begge døde momentant.

Det hadde gått litt over fire timer siden drapene på faren og tjenestepikene. I løpet av noen timer var fem personer døde.

Til dags dato er ikke motivet for drapene klart, men det var en kjent sak at Hjalmar og Fredrik hadde et bittert forhold til hverandre.

Flere tror at Fredrik var så desperat at han dro til faren for å spørre om penger, men fikk nei og drepte ham på impuls.

Tjenestepikene ble mest sannsynlig drept fordi de kunne identifisere Fredrik som gjerningsmannen.

Mordvåpenet var trolig et strykejern.

Det er uklart om Ingun Von Sydow var med på drepe noen av de tre i leiligheten.

Les også (+) Alle trodde Blanche var død. 25 år senere avslører et brev hennes grusomme skjebne

Mediene gikk av skaftet

Saken snakkes det fortsatt om i dag, og det er laget dokumentarer, skuespill og filmer om de sjokkerende drapene.

Fredrik og Ingun Von Sydow etterlot seg datteren Monika, som bare var tre år gammel da foreldrene døde. Hun har gitt noen få intervjuer i senere tid om hva hun husker fra den korte tiden hun fikk med foreldrene sine.

Bare Palmemordet er mer omtalt i svensk presse. Mediene gikk av skaftet, og saken ble omtalt i alle landets aviser i lang tid.

Von Sydow-familien er enn i dag en kjent familie i Sverige, med både skuespillere og forfattere som bærer navnet.

Hjalmar Von Sydows barnebarn, datteren til en av Fredrik von Sydows søstre, Helena Henchen, gav i 2004 ut boken I Skuggan Av Et Brott, som baserer seg på Von Sydow-mordene.

I forbindelse med boklanseringen i Norge fortalte hun til Dagsavisen hvordan hun fikk vite om familiedrapene.

– Det skjedde nærmest litt tilfeldig da jeg var femten år. Hele familien sitter ved bordet og spiser. Min søster og jeg skal i skoleteatret, stykket het «En forbrytelse». Det er da min pappa forteller at stykket handler om mordene i mammas familie. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg en gang skulle skrive denne historien men det skulle gå mange år før jeg kunne gripe tak i den.

Leif GW Persson har laget en dokumentar om drapene, som finnes blant annet på YouTube, og Sveriges Radio har laget en inngående podcast-dokumentar hvor man hører deler av intervjuene Monika Von Sydow har gitt.

Kilder: P3 Dokumentär: De Von Sydowska Morden og Leif GW Perssons dokumentar Von Sydowska Morden.

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2017, og sist oppdatert 30/03 2022.

Les også