tilståelse i 30 år gammel «cold case»

Aundria (14) forsvant sporløst i 1989. 30 år senere kom den rystende sannheten frem

Cathy var bare 17 år da datteren kom til verden og valgte å adoptere henne bort. Det ble starten på en livslang tragedie.

SPORLØST FORSVUNNET: Aundria Bowman aka Alexis Miranda Badger forsvant fra sitt hjem i Michigan i 1989.
SPORLØST FORSVUNNET: Aundria Bowman aka Alexis Miranda Badger forsvant fra sitt hjem i Michigan i 1989. Foto: Etterlysningsbilder
Sist oppdatert

Under et rettsmøte på landsbygda i Michigan 22. februar 2021, ble det omsider avslørt hva som egentlig skjedde med en 14 år gammel jente som forsvant for over 30 år siden.

Historien starter med at en ung mor gjør et drastisk valg.

I 1974 fødte den da 17 år gamle Cathy Terkanian en datter i New Orleans. Cathy valgte å adoptere bort sin datter, Alexis, da hun var ti måneder gammel.

– Det var mange problemer i familien min på den tiden, og adopsjon så ut som det beste for datteren min, sier Cathy Terkanian til Detroit News.

Adopsjonen ble starten på en livslang tragedie for både Cathy og hennes datter.

På slutten av 1990-tallet startet Cathy å lete etter datteren sin. Dette skulle bli en lang reise i et dypt mørke.

Det Cathy nemlig ikke visste da hun startet sin mangeårige leteaksjon, var at datteren hadde fått et annet navn, Aundria. Dessuten var hun for lengst død.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Aundria ble etterlyst i popsang

Aundrias adoptivforeldre, Dennis og Brenda Bowman, bodde i Hamilton, et lite tettsted i Michigan, i den amerikanske midtvesten.

Landskapet her er dominert av flate jordbruksarealer og nærheten til den 494 kilometer lange Michigansjøen, som ligner mer på et hav enn en innsjø.

Den adopterte jenta vokste opp blant store åkre og spredte industribygg, 1600 kilometer nord for sitt fødested, New Orleans.

11. mars 1989 forsvant 14-år gamle Aundria under mystiske omstendigheter fra Bowman-familiens bolig.

Dennis Bowman (71), hevdet samme dag at adoptivdatteren hadde stukket av.

SAKEN ER LØST: Etterlysningsplakat for Aundria Bowman som forsvant i 1989
SAKEN ER LØST: Etterlysningsplakat for Aundria Bowman som forsvant i 1989 Foto: Skjermbilde charleyproject.org

Rundt fire år senere dukker et bilde av Aundria opp i musikkvideoen til Soul Asylum-låta Runaway Train (1993), en internasjonal hitlåt som tematiserer forsvinninger blant barn og tenåringer, ifølge People Magazine.

Men det er altså flere år senere at Cathy Terkanian starter å lete etter den biologiske datteren sin. Cathy tok først kontakt med adopsjonsbyrået, men fikk bare beskjed om at hvis datteren noen gang kontaktet byrået, ville de ringe henne, har hun fortalt til Detroit News.

Og så, ut av det blå, skjer det noe. I 2010, etter mange år med forgjeves leting, blir Cathy kontaktet av en sosialarbeider i Virginia i forbindelse med at politiet har funnet liket av en ukjent jente.

Klikk krim: Les flere krim-reportasjer her

SONER LIVSTID: Drapsmann Dennis Bowman (f. 1949), Bildet til venstre er fra 1980, da han var 31 år gammel.
SONER LIVSTID: Drapsmann Dennis Bowman (f. 1949), Bildet til venstre er fra 1980, da han var 31 år gammel. Foto: Politibilder

Det viser seg å være nok en blindvei for Cathy. Men hun får likevel et halmstrå å klamre seg til.

– Sosialarbeideren hadde fått vite av en etterforsker i Virginia at datteren min forsvant i 1989, men hun ville hverken oppgi navnet på etterforskeren, hvor datteren min ble savnet fra, eller hva som var hennes nye navn, sa Cathy til Detroit News.

Voldtok og drepte Kathleen Doyle

Etter hvert starter mannen til Cathy å søke på nettsider for savnede personer, med datterens fødselsdag 23. juni 1974 som søkeord.

Han får treff på at en jente med identisk fødselsdag, ved navn Aundria Bowman, er meldt savnet i Allegan, Michigan.

Cathy kontakter en etterforsker i Virginia, og får opplyst at mannen som adopterte hennes datter heter Dennis Bowman. Samtidig får hun vite at datteren hennes fikk navnet Aundria etter adopsjonen.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det først i 2010 at Aundrias biologiske mor, Cathy Terkanian, ble klar over at datteren hennes hadde forsvunnet.

Det store gjennombruddet i Aundria-saken kommer i 2019, 30 år etter at hun forsvant.

Da blir Dennis Bowman arrestert og siktet for drapet på 25 år-gamle Kathleen Doyle, som hadde funnet sted på USAs østkyst, i Norfolk, Virginia i 1980, altså 39 år tidligere.

VOLDTATT OG DREPT AV DENNIS BOWMAN: Kathleen O'Brian Doyle var 25 år gammel da hun ble drept
VOLDTATT OG DREPT AV DENNIS BOWMAN: Kathleen O'Brian Doyle var 25 år gammel da hun ble drept Foto: Norfolk.gov

Bowman har ifølge dokumenter fra en rettsinstans i Virginia tilstått å ha voldtatt, kvalt og knivdrept drept Doyle under et innbrudd han gjorde i en bolig mens han var full.

Offeret var gift med en marinepilot som var ute på et lengre oppdrag, slik at hun var alene hjemme, står det i rettsdokumentene.

Bowman befant seg i Virginia fordi han var på repetisjonsøvelse i marinens reservestyrker. Han skal ha klart å skule sin kriminelle fortid for marinen.

Les også: (+) Storløperen ble dømt for tre drap, men det er ett stort problem

Banebrytende DNA-metode

Det var ved hjelp av en ny form for DNA-analyse hos Parabon Nano Labs at politiet klarte å bevise at Bowman drepte Katheleen Doyle, fremgår det av rettsdokumentene.

  • Ifølge selskapet Parabon Labs, som klarte å knytte 38 år gamle sædrester fra et laken, til Dennis Bowman, er genetisk genealogi en kombinasjon av genetisk analyse og tradisjonell slektshistorisk forskning.
  • Ved å sammenligne en DNA-prøve med en DNA-database kan man fastslå slektskap og hvor nært i familie de er. Denne informasjonen kan sjekkes mot andre databaser for tradisjonell slektsforskning, folketellinger, nekrologer og nyhetsarkiver.
Se mer

Metoden til Parabon innebærer at man kan sammenligne DNA fra åstedet med DNA i store databaser, både individuelt og gruppevis. Se faktaboks.

Parabon laget en rapport med navn på personer hvis DNA viste potensielt slektskap med DNA funnet på åstedet.

Og det var slik navnet Dennis Bowman kom opp.

Fant likrester under sementplate

I jakten på å finne ut sannheten om datteren, leide Cathy inn en privatdetektiv og opprettet Facebook-siden Justice for Aundria M. Bowman, der hun fikk inn tips og kom i kontakt med barndomsvenner av datteren.

  • Alexis Miranda Badger ble som spedbarn adoptert bort til ekteparet Dennis og Brenda Bowman. Ulike kilder strides om hun var 5, 10 eller 20 mnd. gammel.
  • Alexis fikk navnet Aundria Bowman etter adopsjonen.
  • 11. mars 1989 forsvant den 14-år gamle Aundria sporløst.
  • Dennis Bowman hevdet at Aundria hadde stukket av hjemmefra.
  • Først i februar 2021 kan saken regnes som oppklart, da Bowmans tilståelse ble referert i en høring i Allegan County District Court.
Se mer

I februar 2020 finner etterforskere i Michigan rester av Aundrias lik i en «grunn grav» under en sementplate på en eiendom tilhørende Dennis Bowman.

Likrestene var pakket inn i svarte søppelposer.

Det var Bowman selv som fortalte politiet hvor han hadde gravlagt liket, rapporterer Fox 17.

RESTENE AV AUNDRIA: I 2020 kunne politiet grave opp likrestene av Aundria på eiendommen til Dennis Bowman.
RESTENE AV AUNDRIA: I 2020 kunne politiet grave opp likrestene av Aundria på eiendommen til Dennis Bowman. Foto: Skjermbilde Fox 17
BOLIGEN TIL BOWMAN: Drapsmann Dennis Bowman og hans kone Brenda flyttet hit etter drapet på Aundria. Det er på denne eiendommen Aundrias etterlevninger ble funnet.
BOLIGEN TIL BOWMAN: Drapsmann Dennis Bowman og hans kone Brenda flyttet hit etter drapet på Aundria. Det er på denne eiendommen Aundrias etterlevninger ble funnet. Foto: Skjermbilde Fox 17

Hele tragedien ble først avdekket 22. februar 2021. Politietterforsker Todd Workman gjorde i Allegan County District Court rede for Bowmans tilståelse, som politiet hadde dokumentert på video, ifølge mlive.com.

Dette rettsmøtet var en høring. Dommer William Baillargeon konkluderte med at Bowman skal stilles for retten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: (+) Alma bar på en grusom historie

Todd Workman har deltatt i et såkalt cold case team som har etterforsket Aundria-saken.

Bowman forklarte ifølge mlive.com han 11. mars 1989 hadde en krangel med Aundria, i boligen deres, på grunn av at Aundria skal ha sagt at hun ville anmelde ham for overgrep. Han skal ha dyttet eller slått Aundria, slik at hun falt ned en trapp og omkom.

  • Født 1949. Gift med Brenda Bowman, som han har en datter med.
  • Bowman skal ha arbeidet innen tømmerproduksjon og bruktbilsalg. Tjenestegjorde i reservestyrkene til USA Navy.
  • Arrestert for væpnet voldtektsforsøk i 1980, mot en 19 år gammel kvinne. Ifølge Cathy Terkanian ble Bowman dømt og sonet fem år i fengsel for dette forholdet, 1981-86, da han ble løslatt på prøve.
  • I 2019 ble han arrestert for voldtekt og drap på Kathleen Doyle i 1980, som han soner livstidsstraff for i dag.
  • I 1998 ble han arrestert for å ha brutt seg inn i boligen til en kvinnelig kollega og stjålet personlige eiendeler, blant annet undertøy. Han fikk en betinget dom på fem år for dette innbruddet.
  • Tilsto i 2020 å ha drept sin adoptivdater, Aundria Bowman, (Kilder: mlive.com, Detroit News, Fox17 News, Oppermann Report, AP, Wikipedia.)
Se mer

Deretter skal han ha gjemt liket i låven, og meldt fra om at adoptivdatteren hadde stjålet penger og stukket av hjemmefra.

Les også: (+) «Fjellkongene» Knut og Jakob var svorne fiender – plutselig var den ene som sunket i jorda

Brukte machete og øks

«Men 30 år senere tilsto Bowman at han hadde drept og deretter partert jenta med machete og øks, og til og med flyttet på etterlevningene hennes da familien flyttet til et annet hus i 136th Avenue i Hamilton», skriver mlive.com.

Bowman skal ha gitt motstridende forklaringer om hvordan Aundria døde, men i hovedsak skal det ha dreid seg om at han dyttet henne ned en trapp. Det er uklart om hun døde momentant.

FORFREMMET I 2016: Mike Larsen (t.v.) ble i 2016 utnevnt til Undersheriff i Allegan County. Larsen skal ha jobbet med Bowman-saken siden 2014.
FORFREMMET I 2016: Mike Larsen (t.v.) ble i 2016 utnevnt til Undersheriff i Allegan County. Larsen skal ha jobbet med Bowman-saken siden 2014. Foto: Allegan County Sheriff's Office

«Han sa til politiet at han gjemte liket hennes i låven og brant en duffelbag med eiendelene hennes», og han forklarte at macheten han brukte «var fortsatt under sengen hans, trolig fortsatt med offerets DNA», ifølge mlive.com.

Årsaken til at Bowman omsider snakker ut om drapet skal ha være at han mente at han «hadde ingenting å tape».

Bowman soner allerede en dobbel livstidsdom for voldtekt og drap på Kathleen Doyle i 1980.

AP rapporterer at Bowman i februar 2020 fortalte sin kone Brenda på telefon hvor han hadde gjemt liket av Aundria.

HØRING I RETTSSAKEN MOT BOWMAN: Bowmans kone (t.h) forteller Allegan District court i Michigan, at mannen hennes tilstår drapet på adoptivdatteren deres.
HØRING I RETTSSAKEN MOT BOWMAN: Bowmans kone (t.h) forteller Allegan District court i Michigan, at mannen hennes tilstår drapet på adoptivdatteren deres. Foto: Skjermbilde Fox 17

Brenda leste opp ektemannens tilståelse om å ha drept Aundria i en høring i Allegan County District Court, 22. februar 2021.

– Hun fortalte meg en morgen [i 1988, journ. anm.] at pappa hadde forgrepet seg på henne. Jeg sa til henne at det er løgn og du vet det.

Etter dette tok foreldrene med Aundria til en rådgiver på skolen hennes, og Aundria trakk tilbake anklagene, rapporterer Fox17 om rettsmøtet som ble strømmet direkte.

Men knapt ett år senere skal Dennis ha dukket opp på jobben og sagt at Aundria har stjålet penger og stukket av hjemmefra.

I retten referer også Brenda en telefonsamtale i 2019 der Dennis fortalte henne hvor han hadde gjort av liket.

– Han sa «Aundria er gravlagt i hagen ( . . . ) Jeg flyttet henne fra det andre huset så snart vi undertegnet dokumentene for den nye eiendommen».

Selv om Bowman har innrømmet drapet, er dødsårsak ikke dokumentert, da man kun har Bowmans versjon, og likrestene ikke har gitt noen indikasjon på dødsårsak.

Ifølge charleyproject.org, en plattform som publiserer informasjon om savnede personer, er Aundria Bowman-saken nå oppklart.

Les også: (+) Per (56) kom hjem fra polet uten julespriten. Siden har ingen sett ham

Hvorfor adopterte Cathy Terkanian bort datteren sin?

– Moren min var slem mot meg. Jeg stakk av hjemmefra og fikk jobb som «gorilla-dame» i et sirkus, sa Cathy Terkanian i et intervju med podcasten Opperman Report i fjor.

I podcasten utdyper Cathy hvorfor hun adopterte bort datteren sin. Hun forklarer at det hang sammen med morens kreftsykdom, at moren skal ha overtalt henne til å gi fra seg barnet, og at hun selv hadde det hun kaller en «forferderlig barndom».

14 år gammel stakk Cathy av fra hjemmet sitt i Virginia og haiket til New Orleans, der hun ankom under den store festivalen Mardi Gras. Hun fikk først jobb som renholder i et leilighetskompleks. Deretter fant hun arbeid i et sirkus.

CATHY TERKANIAN: Den biologiske moren til Aundria som har gravd i forsvinningssaken i flere tiår
CATHY TERKANIAN: Den biologiske moren til Aundria som har gravd i forsvinningssaken i flere tiår Foto: 13 On Your side (skjermdumpa)

I podcasten forteller Cathy at hun leide inn en privatdetektiv i håp om å få oppklart hva som skjedde med Aundria. Privatdetektiven skal ha oppsøkt Sheriff-kontoret i Allegan, Michigan, og overtalt dem til å gå grundigere inn i saken.

Omstendighetene rundt at Aundria ble meldt savnet i 1989 forklarer hun slik.

– I 1988 sa hun til en lærer at hun var blitt utsatt for overgrep hjemme, og utifra bakgrunnen til Dennis Bowman regner jeg med at det var seksuelt. En sosialarbeider oppsøkte Bowman og hans kone hjemme, uten Aundria tilstede, og tok opp anklagene.

Bowman-paret skal ha benektet anklagene, og forsvart seg med at Aundria var sint og utagerende fordi hun hadde funnet ut at hun var adoptert.

– Likevel ble Aundria sendt hjem i igjen, selv om Bowman hadde sonet en dom og var ute prøveløslatelse for et seksuelt lovbrudd der han blant annet hadde skutt mot en 19 år gammel jente. Dette ble totalt oversett i 20 år.

– Han gjorde et nytt lovbrudd i 1998, og bønnfalt dommeren i et brev om å vise ham nåde. I dette brevet nevner han ikke at Aundria/Alexis på det tidspunktet hadde vært savnet i 10 år, sier Cathy i Oppermann Report.

En faksimile av Dennis Bowmans brev er publisert på bloggen musingsofabirthmom.com.

«Jeg har vært lykkelig gift med min hengivne kone i 28 år. Jeg er far til to nydelige døtre på 25 og 11, og jeg føler at det å være forelder en av de viktigste og mest edruelige ting man kan gjøre i livet», skrev Bowman i brevet til dommeren.

Bowman fikk samme år en positiv attest av sosialarbeider Gordon Ellens, som hadde Bowman i et behandlingsprogram for sexovergripere.

Ellens kaller Bowmans deltakelse i programmet «eksemplarisk» og «veldig positivt», og skriver at prognosene for Bowmans fremtid er «rimelig positive».

Evalueringen som langt på vei «friskmelder» drapsmannen ble altså skrevet i 1999, 20 år før Bowman innrømmet å ha drept og partert adoptivdatteren sin.

Dennis Bowman ble i desember 2021 dømt til ytterligere 35-50 år i fengsel for drapet på Aundria Bowman.

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2021, og sist oppdatert 25/11 2022.

Les også