True crime

19-åringen forsvant sporløst. Ett år senere og 200 mil unna dukket plutselig sakens eneste spor opp

Forsvinningssaken er blant USAs mest beryktede mysterier. Et marerittaktig polaroidbilde er blant de eneste sporene i den 35 år gamle uløste saken.

Pluss ikon
<b>POLAROIDBILDET:</b> Mange, inkludert Taras mor, mener at kvinnen på dette polaroidbildet fra 1989 er Tara Calico. Gutten på bildet er aldri blitt identifisert.
POLAROIDBILDET: Mange, inkludert Taras mor, mener at kvinnen på dette polaroidbildet fra 1989 er Tara Calico. Gutten på bildet er aldri blitt identifisert. Foto: Ukjent
Sist oppdatert

Det var en brennhet septembermorgen. Den dampende luftfuktigheten hang over bakken som champagnedråper. Langs en støvete New Mexico-­landevei, blant gyllen sand og småstein, meterhøye douglasgrantrær, falmede veikroskilter og en og annen bilist på vei til jobb, syklet en ung jente av sted på sin faste morgenrute.

Denne morgenen syklet Tara Calico (19) alene. Moren Patty pleide å sykle sammen med Tara, men ikke denne gangen. En bil som virket å følge etter dem på en tidligere sykkeltur hadde fått både Tara og moren til å kjenne ubehag. Tara hadde likevel valgt å fortsette med den daglige sykkelturen.

– Vær forsiktig, og ha i alle fall med deg pepperspray, hadde Taras mor sagt til datteren.

– Det går nok fint. Men om jeg ikke er tilbake innen to timer, kom og let etter meg, var det spøke­fulle svaret Tara ga moren – uten å kunne ane hvor rett hun skulle få.

For Tara kom aldri hjem igjen til familien sin i småbyen Belen med 7000 innbyggere i New Mexico. Den 20. september 1988 forsvant hun sporløst. 35 år senere er hun fortsatt savnet.

Les også: (+) Viggo (22) dro til den norske bygda og opprettet sitt eget lille, private politidistrikt

<b>SAVNET SIDEN 1988:</b> Ingen har sett noe til Tara Calico siden hun forsvant under en sykkeltur langs en støvete landevei.
SAVNET SIDEN 1988: Ingen har sett noe til Tara Calico siden hun forsvant under en sykkeltur langs en støvete landevei. Foto: Facebook

Knust Walkman

Da Tara ikke returnerte i tide til en lunsjavtale med kjæresten, slo Taras mor alarm. Familien startet straks med å lete etter henne langs den faste sykkelruten.

– Vi forsto instinktivt at noe galt hadde skjedd, uttalte hennes bror Chris i et senere intervju med People Magazine.

Tara var søkk vekk. Man fant imidlertid Walkman-en hennes knust langs veikanten.

– Min mor var overbevist om at snartenkte Tara hadde etterlatt den for å gi oss en ledetråd, sa Chris.

Savnet-sak ble opprettet. Vitner mente å ha sett en lys pickup følge etter Tara den morgenen hun forsvant. Etterforskerne begynte å søke etter en bil i nærmiljøet som kunne passe beskrivelsen.

– Dersom Tara er blitt kidnappet, kan vi ikke utelukke at kidnapperen er en hun kjenner, uttalte politiet på en presse­konferanse.

Men undersøkelsene i nær­miljøet førte ikke frem. Spekulasjoner om at Tara kunne ha rømt hjemmefra, ble kategorisk avfeid av hennes nærmeste.

– Helt utelukket. Hun utmerket seg på skolen, både i idrett og faglig, var viljesterk og så lyst på livet. Hun var som en maskin som hadde så mye hun ville få ut av hver eneste dag, uttalte hennes stefar John Doel til Albuquerque Journal.

<b>SYKKELEN:</b> Det var en sykkel som dette Tara dro av gårde med på den skjebnesvangre dagen.
SYKKELEN: Det var en sykkel som dette Tara dro av gårde med på den skjebnesvangre dagen. Foto: Privat

Polaroidbildet

Etterforskerne opprettholdt kidnappingsteorien som en mulig forklaring. FBI ble koblet inn. Tara ble etterlyst over hele USA. Så, 5. juni 1989 kom det som så ut til å være et gjennombrudd. En kvinne i Florida ringte politiet og sa hun hadde funnet et mystisk polaroidbilde på en parkeringsplass i Port St. Joe, nærmere 200 mil unna stedet Tara forsvant. Bildet viste en tenåringsjente og en ung gutt liggende bakbundet inne i en varebil med maskeringstape over munnen. Ved siden av jenta lå en bok av Taras favorittforfatter.

– Det er min datter på bildet, kunngjorde Taras mor.

<b>POLAROIDBILDET:</b> Mange, inkludert Taras mor, mener at kvinnen på dette polaroidbildet fra 1989 er Tara Calico. Gutten på bildet er aldri blitt identifisert.
POLAROIDBILDET: Mange, inkludert Taras mor, mener at kvinnen på dette polaroidbildet fra 1989 er Tara Calico. Gutten på bildet er aldri blitt identifisert. Foto: Ukjent

Hun mente å kjenne igjen Tara på et spesielt arr hun hadde fått etter en trafikkulykke. Eksperter hos Scotland Yard samstemte i at det var Tara på bildet.

Amerikanske eksperter mente derimot at jenta på bildet sannsynligvis ikke var Tara. Det ble imidlertid konkludert med at bildet var tatt i 1989. Da bildet dukket opp i media, tok familien til ni år gamle Michael Henley kontakt. Han var i likhet med Tara fra New Mexico, og hadde forsvunnet etter en telttur med familien i april 1988.

Det ble spekulert i at Michael og Tara hadde blitt kidnappet av mannen i den hvite Toyotaen. Noe tid senere ble levningene av Michael funnet kun kilometer unna der han hadde forsvunnet fra familien. Det ble antatt at han hadde gått seg vill og omkommet av dehydrering. Gutten på polaroidbildet er i likhet med jenta aldri blitt identifisert.

Innringeren kunne fortelle at en hvit varebil av merket Toyota hadde kjørt ut fra parkeringsplassen der hun hadde funnet bildet, og at sjåføren var en mann med bart i 30-årene. Men hverken sjåføren eller bilen ble noen gang identifisert. Det har heller aldri blitt fastslått med sikkerhet om jenta på bildet er Tara.

Les også: (+) For de som lot seg lokke av Brynhilds kontaktannonser, ventet en grusom skjebne

– Vet hva som skjedde

Årene gikk, og ingen nye tips kom inn. Saken var i ferd med å gå i glemmeboken. Men i 2008 sto sheriff Rene Rivera hos Valencia County Sheriff's Office frem:

– Jeg vet hva som skjedde med Tara, og har gjort det i mange år, sa han til Albuquerque Journal.

<b>SAVNET:</b> Tara Calico har vært savnet siden 1988. Saken er blant USAs mest omtalte cold case-mysterier.
SAVNET: Tara Calico har vært savnet siden 1988. Saken er blant USAs mest omtalte cold case-mysterier. Foto: FBI

– Gjerningsmennene visste hvem Tara var. Dette er lokale gutter hvis identitet jeg kjenner.

I intervjuet fastholdt sheriff Rivera at Taras drapsmenn var to gutter hun hadde gått på skolen med, men som var et par år yngre enn Tara og som så opp til henne uten å kunne vinne hennes gunst.

– Hun var en veldig pen jente. Hun var atletisk og ettertraktet, og mange gutter ønsket å date henne. Disse guttene traff på Tara mens hun var ute og syklet og forsøkte å komme i kontakt med henne.

Det var da ulykken inntraff, hevdet sheriff Rivera og pekte på funn av bremsespor.

– Jeg tror de traff Tara med pickupen ved et uhell. Etterpå fikk de panikk.

Sheriffen hevdet i intervjuet at guttene etter å ha forårsaket Taras død ved et uhell, fikk hjelp av familie og slektninger til å begrave liket og senere dekke over hva som hadde skjedd.

– Men uten et lik, får vi ikke tatt ut tiltale. Det er mange lokale som vet godt hva som skjedde den dagen i 1988. Men de tør ikke stå frem av frykt for represalier. Jeg er overbevist om at Tara ligger begravd i området her, sammen med sykkelen, uttalte Rivera. Sheriffen kom også med en bønn.

<b>MØRK HEMMELIGHET:</b> Taras venninne, Melinda Esquibel, tror flere i småbyen Belen vet hva som skjedde med Tara.
MØRK HEMMELIGHET: Taras venninne, Melinda Esquibel, tror flere i småbyen Belen vet hva som skjedde med Tara. Foto: City of Belen

– Til dere som vet hva som skjedde, men som ikke deltok i selve handlingen. Dette er en tung hemmelighet å bære på i år etter år. Stå frem. Jeg vil samarbeide med dere, ikke straffeforfølge dere, uttalte Rivera.

Men ingen sto frem med avgjørende informasjon.

Les også: (+) Ektemannens brå og mystiske død var et sjokk. For alle unntatt Alfhild

Gjenopptatt i 2013

I 2013 gjenopptok det lokale politiet i samarbeid med FBI etterforskningen av saken.

– Alle her vet hva som egentlig skjedde, men ingen vil prate, sa en lokal innbygger som uttalte seg anonymt til People Magazine i 2018.

En støtteside for Tara ble opprettet der folk kunne dele informasjon.

Taras venninne, Melinda Esquibel, lagde podkast om forsvinningen i håp om at noen ville stå frem med nye opplysninger. I et intervju med People Magazine mer enn antydet også hun at hun tror noen vet noe.

– Det som gjør denne byen sjarmerende er det samme som gjør den litt skummel. Folk her er villige til å gå langt for å beskytte sine egne, uttalte Esquibel.

Per dags dato er det ikke fremkommet nye opplysninger om hva som faktisk hendte med Tara Calico, men FBI har tidligere kunngjort at de undersøker «to lokale innbyggere av interesse for saken». Det er lovet en dusør på 20 000 dollar til den som gir opplysninger som fører til oppklaring av forsvinningssaken.

– Tara hadde hele fremtiden foran seg. Vi har aldri gitt opp søket etter den unge kvinnen som nå har vært savnet i over 30 år. Det er på tide at noen står frem, så Taras familie kan få henne hjem, uttalte FBI-agent James Langenberg til FBIs nettsider.

Hverken Valencia County Sheriff›s Department eller Tara Calicos støttegruppe har besvart Vi Menns henvendelser.

Kilder: allthatsinteresting.com, change.org, fbi.gov, taracalico.com, people.com, Albuquerque Journal

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2023, og sist oppdatert 18/05 2023.

Les også