Trippeldrapet i Åmsele

15-åringen tok sykkeltyvene på fersk gjerning. Det kostet ham livet

Sten Nilsson og sønnen Fredrick (15) ville ha en stjålet sykkel tilbake. Det kostet dem livet. Heller ikke moren Ewa slapp unna i trippeldrapet som rystet Sverige og skapte frykt på hele den svenske landsbygda.

Pluss ikon
<b>DREPT</b>: Pappa Sten (t.v.) og den 15 år gamle sønnen Fredrick Nilsson (midten) ble drept da de krevde Fredricks stjålne sykkel tilbake. Like etter ble moren Ewa Nilsson også drept da hun bekymret kom etter for å se etter mannen og sønnen som hadde dratt ut midt på natten for å finne sykkeltyven.
DREPT: Pappa Sten (t.v.) og den 15 år gamle sønnen Fredrick Nilsson (midten) ble drept da de krevde Fredricks stjålne sykkel tilbake. Like etter ble moren Ewa Nilsson også drept da hun bekymret kom etter for å se etter mannen og sønnen som hadde dratt ut midt på natten for å finne sykkeltyven. Foto: Aftonbladet/TT
Sist oppdatert

Julinatten duftet av åker og skog i svenske Åmsele ved Vindelelven. Det lille tettstedet med sine 257 sjeler kunne neppe vært fredeligere. Det var fred, ferie og varmt.

Ved kirken sto en finskregistrert Saab 900 turbo parkert – det eneste fremmede innslaget i dette idylliske bildet av et svensk småsted på landsbygda sommeren 1988.

Noen minutter før 03 natt til søndag brøt lyden av en dieselmotor stillheten. En buss stoppet og slapp av en gjeng leende ungdommer som hadde vært på lørdagsdans i Norsjö, noen mil vekk.

Blant dem var 15 år gamle Fredrick Nilsson. Han hilste vennene adjø, og gikk de få minuttene hjem til familiens hus.

Tidlig samme morgen kom vaktmester, Hannes Sandström, til kirken for å klargjøre til søndagens gudstjeneste på sedvanlig vis. Han stusset litt over at den oransje Volvoen til Sten Nilsson allerede sto på parkeringsplassen utenfor kirken. Sandström syntes det var tidlig, men tenkte ikke mer over det.

<b>BRUTT IDYLL:</b> Om natten den 3. juli 1988 kom ondskapen til den fredelige idyllen Åmsele i Västerbotten.
BRUTT IDYLL: Om natten den 3. juli 1988 kom ondskapen til den fredelige idyllen Åmsele i Västerbotten. Foto: Facebook

Alle i bygda kjente Sten. 49-åringen var aktiv i foreningslivet. Han var militær, og øverste sjef for den «hemmelige» flyplassen i Åmsele. En ressursperson som ofte var å se i spaltene i lokalavisen. Gift med den seks år yngre Ewa, stedets frisør og mangeårig aktiv idrettsutøver. Et fjes som også var kjent i lokalsamfunnet. Et stødig ektepar som bidro på mange hold i det vesle samfunnet. De hadde to barn sammen.

Likene på kirkegården

Sandström tok en runde på kirkegården for å sjekke at alt var ryddig og pent. Han fikk snart sitt livs sjokk. På gresset mellom to stener lå det to kropper. Blodige. Halve hodet var skutt av på det ene liket. Sandström stoppet på god avstand. Han kjente ikke igjen kroppene.

Alarmen gikk hos politiet klokken 07.58. Avstandene er lange i Västerbotten. Politiet var stasjonert i Vännäs, tre mil nord for Umeå og ni mil sør for åstedet. De ankom en time etter meldingen kom. Da hadde folk stimlet sammen utenfor kirken, og det var klart at de to døde var Sten Nilsson og sønnen Fredrick. Moren Ewa var ikke å finne.

Det lille samfunnet var revet i stykker. På brutalt vis hadde bygda mistet tre av sine, på et sted der ondskapen i høyden besto av baksnakking og en blodig nese på midtsommerfesten. Ryktene begynte å svirre.

Les også: (+) Hun sjarmerte og svindlet mer enn 90 mennesker. Slik ble hennes tragiske skjebne

<b>SPEKULASJONER:</b> Utenfor Åmsele går en motorvei med ekstra filer, som fungerer som en militær flyplass. Sten Nilsson var sjef for dette militære anlegget. Det gjorde at Säkerhetspolisen fattet interesse for saken, men teorier og spekulasjonene om at Nilssons militære rolle kunne ha kostet ham, Fredrick og Ewa livet ble tidlig avvist av politiet.
SPEKULASJONER: Utenfor Åmsele går en motorvei med ekstra filer, som fungerer som en militær flyplass. Sten Nilsson var sjef for dette militære anlegget. Det gjorde at Säkerhetspolisen fattet interesse for saken, men teorier og spekulasjonene om at Nilssons militære rolle kunne ha kostet ham, Fredrick og Ewa livet ble tidlig avvist av politiet. Foto: Wikimedia Commons

Skuddene i natten

Men noen hadde sittet oppe denne natten og ventet på at avkommet skulle komme hjem fra lørdagsdansen i Norsjö. Et yngre og ukjent par var observert på en damesykkel idet bussen ankom.

Det dreide seg om en mann og kvinne trolig i 20-årene. Begge uflidde. Sykkelen hadde paret stilt opp langs en løe. Omtrent samtidig, noen minutter etter klokken 03, ble Volvoen til Sten Nilsson observert i god hastighet i retning mot kirken.

I den lyse sommernatten ble det ukjente paret sett springende over en åker og mot kirken. Få minutter etter det igjen kom Ewa Nilsson tråkkende på en herresykkel. Hun tok av fra veien og inn på en sti som førte inn i skogen et par hundre meter fra kirkegården – en kjent snarvei til gudshuset for de lokale.

20 minutter over 03 smalt det to skudd. Like etter spant Saab-en ut fra kirkegården. I alt fire personer oppga til etterforskerne at de hadde hørt skuddene, men ingen sjekket det ytterligere – til tross for det uvanlige med hagleskudd midt på natten, og at den stødige Sten Nilsson kom kjørende – og at Ewa syklet forbi like etter.

Innsatsleder Connie Larson satt i gang søk etter Ewa. Hun ble ikke funnet før klokken 11.40 i skogholtet like ved kirken. Hun var død, etter voldsom mishandling. Ansiktet var slått så i stykker at hun ikke var til å kjenne igjen. Hun var stukket flere ganger med kniv.

<b>ÅSTED:</b> Sten ogFredrick Nilsson ble regelrett henrettet på kirkegården. Drapspersonen viste ingen nåde, heller ikke for Ewa som ble drept i et skogholt like ved da hun forsøkte å flykte.
ÅSTED: Sten ogFredrick Nilsson ble regelrett henrettet på kirkegården. Drapspersonen viste ingen nåde, heller ikke for Ewa som ble drept i et skogholt like ved da hun forsøkte å flykte. Foto: Aftonbladet/TT

Haiketur med kaninbur

Da etterforskningslederen Hans Fahlman åpnet pressekonferansen utpå ettermiddagen, presenterte han noe av det politiet hadde funnet til da. Det dreide seg ikke om en familietragedie. Noe våpen var ikke funnet i umiddelbar nærhet til ofrene. Saab-en ble funnet noen mil nord for Åmsele. Den var satt fyr på.

– Vi tror det er samme bil. En lysegrå Saab 900 turbo, stjålet i Etteri i Finland, 16 mil sør for Vasa 22. juli. Skiltnummeret er VTH 160, fortalte Fahlman.

Mens pressekonferansen pågikk ble det oppdaget en VW Passat som hadde krasjet i en bygning ved et sagbruk. Bilen var stjålet og forlatt. Litt senere ble ytterligere en stjålet bil funnet. Denne gangen på en skogsbilvei nær Noppikoski, omtrent 60 mil sør for Åmsele.

Der ble to haikere plukket opp av Sigvor Lundquist, som slapp dem av i Orsa, en halvtimes kjøre­tur sørover. Lundquist beskrev dem som uflidde. Det mest merkelige var at de hadde med seg et bur med to kaniner.

Lundqvist hadde likevel ikke vært redd dem. De var som to vanlige ungdommer, sa hun senere i en avis. Men hun ringte sporenstreks til politiet da hun leste avisen morgenen etter. Med store overskrifter sto det om trippelmordet i Åmsele – og hun ante at det kunne være en sammenheng mellom ungdommene og ugjern­ingen.

Det slo Hans Fahlman også fast i pressekonferansen dagen etter: – Vi vet veldig godt at det er de samme personene som har stjålet disse bilene, og at det er de som ble sett på kirkegården, uttalte Fahlman.

Fra Etteri i Finland fikk svensk politi en liste over 30 sannsynlige gjerningsmenn som kunne ha stjålet Saab-en. Med hjelp av datidens nokså primitive datasystem kuttet de ned listen til syv personer.

I Halmstad så en politimann på nyhetene, og ringte til Åmsele. Han hadde året før arrestert en finne som har kjørt i grøfta med en stjålet bil. I bilen fant politiet et bur med en levende kanin.

Les også: (+) Mary (6) fikk 25 øre til godteri og gikk alene til butikken. Hun kom aldri tilbake

<b>JAGET:</b> Noen dager etter drapet var omstreiferne Juha Veikko Valjakkala (23) og Marita Kaarin Routalammi (20) på forsiden av avisene. 
JAGET: Noen dager etter drapet var omstreiferne Juha Veikko Valjakkala (23) og Marita Kaarin Routalammi (20) på forsiden av avisene.  Foto: Faksimile: SVT

Viljeløs kjæreste

Mannens navn fantes på listen over de syv: Juha Veikko Valjakkala – 23 år gammel, spedbygd og 170 høy. Fra nabolandet kom også tips om at makkeren hans trolig var kjæresten, den 20 år gamle Marita Kaarin Routalammi: 160 cm høy, lyserødt, krøllete hår.

Valjakkala var manipulerende og hadde kontroll på Marita, som ble betegnet som en nokså naiv, litt viljeløs men ganske smart jente. Hun hadde nettopp blitt sammen med Valjakkala på ny etter å ha vært forlovet med ham et par år. Det ble slutt fordi Valjakkala stadig rotet seg borti noe ulovlig.

Da de dro til Sverige, var finnen prøveløslatt for andre forhold – men brøt løslatelsesbetingelsene. Valjakkala hadde vært inn og ut av ungdomsfengsler og barnepsykiatri og hadde plenty av flekker på rullebladet. Det dreide seg om alt fra butikktyverier til innbrudd og vold.

Rømlingene stjal det de kom over av fremkomstmidler. Reisen endte i Odense den 10. juli – etter en uke på rømmen. Flere politifolk sto på perrongen da toget fra København rullet inn. Togpersonalet gjenkjente paret fra de utallige avisartiklene om dem. De overga seg uten motstand.

Les også: (+) Viggo (22) dro til den norske bygda og opprettet sitt eget lille, private politidistrikt

Tyveriraid

Under rettssaken kom det frem at de to tilfeldig hadde svingt innom Åmsele på en innbruddsturné. De var i ferd med å stjele en sykkel hos familien Nilsson da Fredrick fikk øye på dem fra kjøkkenvinduet. Sten og Fredrick tok opp jakten og fant sykkeltyvene på kirkegården.

Det ble skjebnesvangert. For den ustabile Valjakkala hadde med seg en avskåret hagle. Far og sønn ble tvunget ned på kne før Valjakkala skjøt faren på kloss hold. 15 år gamle Fredrick tryglet for sitt liv før han led samme skjebne.

<b>PÅGREPET:</b> Valjakkala (bildet) og Routalammi ble pågrepet i Odense etter å ha vært på flukt i en uke. Valjakkala skal ha sagt til Routalammi at de var Nordens svar på  Bonnie &amp; Clyde. 
PÅGREPET: Valjakkala (bildet) og Routalammi ble pågrepet i Odense etter å ha vært på flukt i en uke. Valjakkala skal ha sagt til Routalammi at de var Nordens svar på  Bonnie & Clyde.  Foto: Michael Stub /TT

Mamma Ewa kom etter på sykkel og traff på gjerningspersonene i det de forsøkte å få start på familiens Saab. Ewa konfronterte dem og det oppsto tumulter. Da hun oppdaget skytevåpenet, forsøkte hun å flykte. Hun ble innhentet og overmannet i skogen like ved, og slått i hjel med geværet.

Valjakkala skar også over halsen på henne med en samekniv. Haglen av typen dobbeltløpet Baikal hadde Valjakkala stjålet noen dager i forveien. Den ble kastet i det nærliggende Hamptjernet – der dykkere senere fant våpenet på grunt vann.

<b>RETTSSAK:</b> Marita Routalammi føres inn i retten der paret skyldte på hverandre for udåden. I rettssaken virket Valjakkala helt uberørt av de grusomme handlingene.   
RETTSSAK: Marita Routalammi føres inn i retten der paret skyldte på hverandre for udåden. I rettssaken virket Valjakkala helt uberørt av de grusomme handlingene.    Foto: Aftonbladet/TT

Skyldte på hverandre

Rettssaken ble brutal affære for Nilsson-familiens slektninger som måtte dele rommet med en beundrerskare som åpenbart anså Valjakkala som et slags popidol. I retten skyldte paret på hverandre for ugjerningen. Valjakkala hevdet at det var Routalammi som hadde brukt våpenet, men ble ikke trodd.

Han ble dømt til livsvarig fengsel og utvisning i Umeå tingrett. Routalammi slapp unna med tiltale for medvirkning til mishandling og fikk to års fengsel. En serie tester viste at hun ikke hadde krefter til å spenne begge hanene på det gamle våpenet samtidig.

Den første tiltalen som lød på medvirkning til mord – og derved hadde medført langt strengere straff – ble omgjort. Valjakkala ble aldri erklært som psykopat av rettsmedisinerne, men de beskrev et individ som led av personlighetsforstyrrelser, kunne bli ukontrollert aggressiv og manglet empati.

<b>FRI MANN:</b> Valjakkala mottok en strøm av frierbrev i fengselet. Han rakk å bli gift og skilt flere ganger mens han satt i kasjotten for trippeldrapet. Da han ble satt fri i den andre februar 2009 ble han hentet av sin kone, den syvende i rekken. Han hadde da tatt navnet Nikita Fouganthine.
FRI MANN: Valjakkala mottok en strøm av frierbrev i fengselet. Han rakk å bli gift og skilt flere ganger mens han satt i kasjotten for trippeldrapet. Da han ble satt fri i den andre februar 2009 ble han hentet av sin kone, den syvende i rekken. Han hadde da tatt navnet Nikita Fouganthine. Foto: Faksimile: Vi Menn+

Mens Fredrick, Ewa og Sten Nilsson ble brutalt drept for en sykkel, lå Fredricks 11 år gamle bror å sov i et telt på familiens eiendom. Da han våknet opp, var hans nærmeste familie borte for alltid.

Kilder: Kriminalarkivet: –svtplay.se, aftonbladet.se, Wikipedia.

En mann helt uten anger

En skulle kanskje tro at en mann av Valjakkalas mentale kaliber ville bli godt passet på av myndighetene, men han greide på rømme hele ni ganger mellom 1989 og 2006.

Juha Veikko Valjakkala ble født 13. juni 1965 i Bjørneborg (Pori) i Finland. Innen han fylte 15 år hadde politiet i Bjørneborg pågrepet ham 63 ganger for mindre forbrytelser. Valjakkala, som nå heter Nikita Joakim Bergenstrøm, rømte ni ganger mellom 1989 og 2006. Den lengste perioden på frifot varte i to dager – den korteste den tiden det tar å løpe noen hundre meter. 3. desember i 2007 ble han benådet for livstidsstraffen, og ble prøveløslatt i februar 2009. Han hadde gitt uttrykk for anger i et intervju med finske Alibi i 2008, men da han slapp ut var den som blåst bort. Ifølge Aftonbladet hadde han på seg en T-skjorte med påskriften «Sweden» og en caps med tre gule kroner.

– Når man dreper et barn som ber for sitt liv, så skal man ikke slippes fri, uttalte Sten Nilssons bror, Sune, til Aftonbladet.

Valjakkalas liv i frihet varte i 43 dager før han brøt betingelsene. I 2012 ble det nye to år for grov voldsbruk og brannstifting. Siden har det gått i ett – senest i oktober i 2022 ble han pågrepet etter en ny rømning.

For Marita Routalammi gikk det bedre. Hun ble personlig kristen i fengselet og flyttet tilbake til hjembyen Bjørneborg etter avsonet straff. Hun fikk et barn og har levd tilbaketrukket. Routalammi har gitt svært få intervjuer. Ett unntak var til svenske Aftonbladet i 2003.

– Han ringte på døren og sa at det var flaks at jeg ikke hadde noen mann hos meg. Ellers ville han ha drept både han og meg, sa hun om hvorfor hun ble med Valjakkala på den fatale turen til Sverige sommeren 1988.

28. februar meldte den finske avisen Iltalehti at Nikita Bergenström (57) var funnet død. Dødsårsaken er ukjent.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 13 2023

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2023, og sist oppdatert 26/04 2023.

Les også