Barn på nettet

Kårer den fineste 11-åringen på Facebook

Grupper på Facebook kårer den fineste og peneste i unge aldersgrupper. – Bekymringsfullt, sier ekspertene.

UNGE PÅ FACE: Det er ikke vanskelig å opprette en Facebook-konto selv om man er under 13 år. En ny undersøkelse i regi av EU Kids Online viser at hver fjerde 9-12-åring er på Facebook her i landet.
UNGE PÅ FACE: Det er ikke vanskelig å opprette en Facebook-konto selv om man er under 13 år. En ny undersøkelse i regi av EU Kids Online viser at hver fjerde 9-12-åring er på Facebook her i landet. Foto: Faksimile: Facebook
Sist oppdatert
SAMLER LIKES: Det kommer inn mange bilder av unge jenter (og gutter) som gjerne vil vise seg frem og samle "likes" på disse Facebook-gruppene.
SAMLER LIKES: Det kommer inn mange bilder av unge jenter (og gutter) som gjerne vil vise seg frem og samle "likes" på disse Facebook-gruppene. Foto: www.colourbox.no/Lasse Noerbaek

På Facebook finnes det mange norske grupper med kåringer av fineste jente i ulike årstrinn. Gruppene inneholder i flere tilfeller årstrinn som 2000, 2001 (11- og 12-åringer), og avslører dermed at brukerne er yngre enn aldersgrensen på Facebook som er 13 år.

Ekspertene advarer oss mot å bruke facebook som bestevenninne.

Enkelt å bli medlem

Barn i dag er på Facebook, Twitter og på Instagram. Nylig dukket det også opp ett nytt sosialt møtested på nettet, Formspring. Der er det gratis å bli medlem og de unge sender hverandre spørsmål og svar.

Det er ikke vanskelig å opprette en Facebook-konto selv om man er under 13 år. En ny undersøkelse i regi av EU Kids Online viser at hver fjerde 9-12-åring er på Facebook her i landet. Det er tidligere kjent at mange millioner av Facebooks medlemmer globalt er under 13 år.

Det er også kommet et eget program som kan fjerne skrytebilder av barn på facebook.

Sender inn bilder

Et raskt søk på Facebook avslører at det finnes et utall sider som kårer "Norges fineste". Rett før skolestart i år ble det opprettet en gruppe med hensikt å kåre Norges "fineste" 11- til 12-åring. På få dager fikk siden mange tusen likes. Barn ned mot 10-årsalderen blir på disse sidene oppfordret til å sende inn bilder av seg selv, eller av venner, til ulike kåringer. Flere av sidene henvender seg direkte til unge gutter også.

Poserer lettkledt

Det kommer inn mange bilder av unge jenter (og gutter) som gjerne vil vise seg frem og samle "likes" på disse sidene. Foreldre & Barn har i en periode sett på ulike sider og registrert jevn aktivitet fra unge jenter som står frem med fullt navn og bilde. På mange av bildene poserer jentene lettkledt, eller delvis toppløse, og det finnes grupper der det er kun kropp- og bikinibilder som gjelder.

På en del av Facebooksidene ligger det mange kommentarer - mange negative. En del Facebook-brukere som reagerer på at slike grupper i det hele tatt eksisterer, og de uttrykker sin bekymring i kommentarene.

Norske barn debuterer på nettet når de er i snitt halvannet år. Les om hvorfor 3-åringen bør surfe på nettet.

- Må ha samtykke

Snakk med barna om nettvett

Samtalepunkter foreldre - barn:

  • Hvorfor publiserer du bilder av deg selv, og i hvilke sammenhenger er det OK å gjøre det?
  • Hvilke bilder av deg selv er det OK å publisere?
  • Hvordan vil du reagere på kommentarer på utseendet, både positive og negative?
  • Når er det OK å publisere bilder av andre?
  • Hva er det greit å kommentere om andre? Kan "Hvis du ikke har noe bra å si, så la være å si noe!" være en god leveregel?
  • Hvor mye tid er det OK å bruke på sosiale medier?

Kilde: Barnevakten.no

En av dem som er bekymret over den økende trenden, er Hege Andersen i Medietilsynet Trygg bruk.

Facebookgruppene tillater også at man publiserer bilder av venner og kjente, uten at de vet om det selv.

- Bilder kan spre seg fort på nettet, og de kan brukes på andre måter enn opprinnelig tenkt. Når bilder legges ut offentlig vet man ikke hvilke reaksjoner man får. Barna kan få både ønsket og uønsket oppmerksomhet. Barna må forberedes både på den positive og den negative oppmerksomheten som ofte følger med, sier Hege Andersen.

- Det er ikke lov å legge ut bilder av andre personer uten samtykke. Og hvis man opplever at andre har lagt ut bilder av en selv, og ønsker å få det fjernet, er personen som la ut bildet forpliktet til å fjerne det. Dette gjelder også om man sa ja i første omgang, men angrer seg senere, forteller Andersen.

Fokus på utseende

Hege Andersen er bekymret fordi hun tror at slike Facebookgrupper og bildene der kan brukes til mobbing.

- I likhet med voksne så har også barn et behov for oppmerksomhet og behov for å bli sett, men kåringer som dette skaper et fokus på utseende i veldig ung alder. Når man opptrer i offentligheten på nettet, som ved å legge ut bilder av seg selv, bør man hele tiden vurdere risikoen og konsekvensene. Dette gjelder barn så vel som voksne.

Bli venn med barnet

Nettekspertene råder foreldre til tenåringer å bli venner med barna sine og så mange som mulig av vennene deres på Facebook. Profilen bør stilles inn slik at kun personer på ungdommens venneliste kan se bilder. Slik kan man kontrollere noe av aktiviteten. Det er også relevant å diskutere sosiale medier med barna fra rundt 10-årsalderen.

Facebook er laget for voksne, ikke for barn.

- Det er spesielt viktig at foreldre til de yngste barna deltar, leser sine barns blogger og prater med dem om hva de skriver og poster. På den måten kan de lære seg å reflektere over hva som er greit og ikke greit, sier Hege Andersen.

Ikke alle er like skeptiske til å la barna spille DS. Den avhengighetsskapende spillmaskinen kan ha mange fordeler.

Usikre foreldre

IKKE LEGG UT BILDER: Det er ikke lov å legge ut bilder av andre personer uten samtykke. Mange unge opplever å finne bilder av seg selv på nettet uten at de vet det.
IKKE LEGG UT BILDER: Det er ikke lov å legge ut bilder av andre personer uten samtykke. Mange unge opplever å finne bilder av seg selv på nettet uten at de vet det. Foto: www.colourbox.no

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten tror disse gruppene er et fenomen på Facebook som mange voksne og foreldre ikke har fått med seg, fordi vi bruker Facebook på ulike måter.

ØNSKET OPPMERKSOMHET: - I likhet med voksne så har også barn et behov for oppmerksomhet og behov for å bli sett, men kåringer som dette skaper et fokus på utseende i veldig ung alder, mener Medietilsynet.
ØNSKET OPPMERKSOMHET: - I likhet med voksne så har også barn et behov for oppmerksomhet og behov for å bli sett, men kåringer som dette skaper et fokus på utseende i veldig ung alder, mener Medietilsynet. Foto: www.colourbox.no

- Er man så ung som 11 år og er på Facebook, så bør foreldre ha et våkent øye på aktiviteten.

Barnevakten registrerer imidlertid at mange foreldre er usikre på hvor mye de skal blande seg.

- Vi erfarer at mange foreldre vi møter uttrykker engstelse for å bli oppfattet som kontrollerende og overvåkende. De stiller ofte spørsmål om hvor grensen for hvor mye vi kan blande oss inn går? Samtidig ser vi at foreldrerådene til EU Kids Online oppfordrer foreldre å "gjøre stikkprøver eller andre former for kontroll som kan være lurt". Et annet råd fra EU Kids Online er at datamaskiner i familien bør benyttes av flere familiemedlemmer, som igjen kanskje fører til en mer forpliktende adferd på nettet, sier Tønnesen.

Norske 2-åringer er allerede drevde iPadbrukere.

Vurderer hverandre

Tønnesen tror den utstrakte bildepubliseringen på nett har sammenheng med at ungdom vurderer hverandre mer enn tidligere generasjoner, og at de er mye mer direkte i kommentarer og språkbruk med hverandre.

- De vurderer nok hverandre mer enn vi gjorde for 30 år siden. De vokser opp med veldig mye fokus på kropp og utseende i alle mediene, og er oppvokst i utstemmings-samfunnet fra reality-serier, og tar det med seg inn i sin oppvekst, sier Tønnesen.

- Foreldre bør engasjere seg og hjelpe barn og unge til å reflektere over sin nettadferd, sier hun.

Må få opplæring

Rådgiver Thomas Wrigglesworth i Barneombudet mener foreldre og skoler bør informere mer om konsekvensene av å eksponere seg på nettet.

- Spørsmålet er om de unge er godt nok oppdatert på nettvettregler, og hvordan bilder kan brukes - og ikke minst misbrukes. De fleste norske ungdommene oppfører seg strålende på nettet, men i noen tilfeller bør kanskje voksne følge litt mer med, og gi dem opplæring i hvordan de fremstiller seg selv i sosiale medier, sier Wrigglesworth.

VURDERER HVERANDRE: Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen tror den utstrakte bildepubliseringen på nett har sammenheng med at ungdom vurderer hverandre mer enn tidligere generasjoner, og at de er mye mer direkte i kommentarer og språkbruk med hverandre.
VURDERER HVERANDRE: Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen tror den utstrakte bildepubliseringen på nett har sammenheng med at ungdom vurderer hverandre mer enn tidligere generasjoner, og at de er mye mer direkte i kommentarer og språkbruk med hverandre. Foto: Faksimile: Facebook

- De lærer av oss

Wrigglesworth påpeker samtidig at det blir mer og mer vanlig at barn legger ut bilder på nettet - og at de lærer av oss voksne.

- Barn og unge, nesten uansett alder, tar etter hverandre og etter voksne. Det er på mange måter et tegn i tiden, og på at mange barn og unge også har et behov for å bli sett, sier han.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Bruk TV-en som barnevakt

20 000 norske barn dopes i søvn

30 apper som ungene dine digger

LÆRER AV VOKSNE: Thomas Wrigglesworth hos Barneombudet påpeker samtidig at det blir mer og mer vanlig at barn legger ut bilder på nettet ¿ og at de lærer av oss voksne.
LÆRER AV VOKSNE: Thomas Wrigglesworth hos Barneombudet påpeker samtidig at det blir mer og mer vanlig at barn legger ut bilder på nettet ¿ og at de lærer av oss voksne. Foto: www.colourbox.no

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også