Verdens lengste hengebroer

På gyngende grunn

Er man glad i luftig vandring, har Portugal og Sveits fått hver sine rekordstore attraksjoner.

Foto: foto: Valentin Flauraud
Publisert

86 meter over bakken på det høyeste henger den, hengebroen over Grabengufer-ravinen i kantonen Valais i Sveits. Med en lengde på 494 meter var den inntil nylig verdens lengste hengebro. Bredden på broen er 65 centimeter, og de bærende elementene er to 53 millimeter tykke ­kabler som hver veier åtte tonn.

Turen over Grabengufer byr på utsikt til noen av Sveits’ høyeste fjelltopper, som Dom (4545 moh.), og ned mot Mattertal, en av de dypeste kløftene i Sveits. Det offisielle navnet på broen er Charles Kuonen Suspension Bridge, etter prosjektets hoved­sponsor, men den omtales oftere som Randa-hengebroen eller Europaweg Skywalk.

To timer

Den ble bygget for å erstatte en mye kortere og lavereliggende bro som ble ødelagt av steinras i 2010, bare to måneder etter at den sto ferdig. Europaweg-broen inngår i den populære turen fra det vesle tettstedet Randa til bevertningsstedet Europahütte, som ligger 2220 meter over havet. Der kan du nyte en øl og lokale spesialiteter som fondue eller raclette. Randa ligger like ved det populære skistedet Zermatt. Gåturen fra Randa og opp til henge­­broens startpunkt tar cirka to timer.

Foto: foto: Valentin Flauraud

Hengebroen i Sveits kan imidlertid ikke lenger kalle seg for verdens lengste. Den tittelen tilhører nå hengebroen 516 Arouca, som nylig åpnet i Portugal. Som navnet indikerer, er den 516 meter lang. Er man redd for høyder, er turen over Paivaelven neppe særlig innbydende. På det høyeste henger broen 175 meter over elven.

Foto: foto: getty images
Foto: foto: getty images

UNESCO

Gangveien Passadiço do Paiva
Gangveien Passadiço do Paiva Foto: foto: wikipedia

Fra broen skal du ha ­spektakulær utsikt mot kløften Garganta do Paiva og fossefallene Cascata das Aguieira, som begge er regnet som geologisk betydningsfulle steder av UNESCO.

Utgangspunktet for 516 Arouca ligger cirka halvannen times kjøretur sørøst for Porto. Like ved hengebroen finner du også den 8,7 meter lange Paiva-gangstien, som tar deg gjennom Arouca Geopark.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 27 2021

Denne saken ble første gang publisert 10/06 2021.

Les også