TEST: Surface Pro 6

Egentlig helt perfekt, men har den gått ut på dato?

Er nettbrett-PC-ene i ferd med å overleve seg selv?

<b>SURFACE PRO 6:</b> Den er liten og lett, men møter konkurranse fra tradisjonelle PC-modeller som blir tynnere og lettere for hver generasjon.
SURFACE PRO 6: Den er liten og lett, men møter konkurranse fra tradisjonelle PC-modeller som blir tynnere og lettere for hver generasjon. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Nettbrett-PC-ene i Surface-serien har, etter en kranglete start, vært en stor suksess for Microsoft. Surface har fungert som et stort nettbrett eller som en svært kompakt PC. Det tynne og lette avtagbare Type Cover-tastaturet har, i løpet av noen år, nærmet seg komforten og kvaliteten på tastaturene man finner på de minste og letteste bærbare PC-ene.

Hvorfor velge nettbrett-PC?

TYPE COVER: Tastaturet til Surface heter "Type Cover" og er både tastatur og deksel. Skrivekomforten er overraskende god.
TYPE COVER: Tastaturet til Surface heter "Type Cover" og er både tastatur og deksel. Skrivekomforten er overraskende god. Foto: Hallvard Lunde

Det er også her vi finner Surfaces akilleshæl. For, hvorfor skal jeg kjøpe en nettbrett-PC med et passe bra tastatur, når jeg til samme eller lavere pris kan få en liten og lett bærbare PC? Huawei MateBook X Pro, Lenovo Yoga S730 eller Microsofts egen Surface Laptop 2 er gode illustrasjoner på dette. En MateBook X Pro med noenlunde identisk konfigurasjon (i7-prosessor/512 GB harddisk/16 GB RAM), vil faktisk være rimeligere å kjøpe enn Surface Pro 6.

LES OGSÅ: Dette er årets viktigste båtnyheter

Da bør du med andre ord like nettbrettfunksjonaliteten til Surface Pro 6. Enten fordi du er arkitekt, ingeniør eller har arbeid som gjør at du trenger et lite, men kraftig, nettbrett - eller fordi du liker å krølle deg i sofaen for å se gode filmer på Netflix.

Kraftfull

Med i7-prosessor og 16 GB hurtigminne, er Surface Pro 6 et behagelig arbeidsredskap. I ytelsestestene legger den seg litt over Lenovo Yoga S730 (i7-prosessor) og godt over Surface Laptop 2, som vi bare har testet med i5-prosessor.

<b>VELG VINKEL:</b> Skjermen kan vinkles akkurat slik du ønsker å ha den.
VELG VINKEL: Skjermen kan vinkles akkurat slik du ønsker å ha den. Foto: Hallvard Lunde

Den gode ytelsen gjør også at alt flyter stort sett greit med Surface Pro 6. Vi opplevde noen ganger at den var lei å vekke fra dvale, forhåpentligvis er dette noe som enten var spesifikk for vår testmaskin eller noe Microsoft klarer å luke ut via en programvareoppdatering.

God å jobbe på

Det avtagbare tastaturet er ikke helt på laptop-nivå, men det er faktisk overraskende godt å jobbe på. Tastaturet har noe svikt, spesielt når du bruker det i «stabiliseringsmodus» der en større andel av tastaturet er festet mot skjermen.

Tastene har kort vandring, men føles presise å skrive på. Mellomrommet mellom tastene bidrar også til at det er mulig å jobbe relativt effektiv på Surface Pro 6. Har du aldri brukt et Type Cover-tastatur tidligere, vil vi tro det vil være litt uvant i starten.

Brukervennlig

I daglig bruk opplever vi at Surface Pro både er effektivt og brukervennlig. Windows Hello logger oss inn bare vi sender et kort blikk mot skjermen. Windows Hello er en funksjon vi har rukket å like svært godt.

Batterilevetiden målte vi til 15 timer og 21 minutter, noe som er mer enn godkjent.

Kostbar maskin

<b>GODT TASTATUR:</b> Type Cover har en god pekeplate og tastaturet er nesten like bra som på en vanlig bærbar PC.
GODT TASTATUR: Type Cover har en god pekeplate og tastaturet er nesten like bra som på en vanlig bærbar PC. Foto: Hallvard Lunde
<b>TYNN: </b>Surface Pro 6 til venstre og en iPhone 8 Plus til høyre.
TYNN: Surface Pro 6 til venstre og en iPhone 8 Plus til høyre. Foto: Hallvard Lunde

Skal vi trekke for noe må det være at Surface Pro 6 raskt blir en kostbar affære. Den rimeligste versjonen koster 11.869 kroner. Den har kun 128 GB lagringsplass og er ikke en konfigurasjon vi anbefaler noen å kjøpe, med mindre du kun skal bruke den til nettsurfing og nettbaserte oppgaver. Går du ett trinn opp, til 256 GB lagringsplass, vil det koste deg 14.869 kroner. Du betaler altså 3.000 kroner for litt mer lagringsplass. Det er en kostbar oppgradering. Den rimeligste i7-utgaven koster 17.869 kroner, mens vår testversjon koster 21.869 kroner. Alle priser er med det rimeligste Type Cover-tastaturet.

LES OGSÅ: Lå levende død i seks dager

Marginal oppgradering

SPESIFIKASJONER:
Surface Pro 6

OS: Windows 10
Skjerm: 12,3 tommer, berøringsskjerm Oppløsning: 2736 x 1824 (267 PPI)
Prosessor: Intel i5-i7 Grafikk: Intel UHD Graphics 620
Lagringsplass: 128 GB – 1 TB WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
Minne: 8-16 GB Ram
Størrelse: 292 x 201 x 8,5 mm
Vekt: 784 gram (i7 uten Type Cover)

Ser vi bort fra maskinvaren et lite øyeblikk, er det få visuelle endringer i forhold til forrige generasjon Surface Pro. Den har fortsatt beskjedent med porter. Her må du klare deg med en USB-A 3.0-port, SD-minnekortleser, en miniDisplay-port, inngang for hodetelefoner og en Surface Connect-port. Vi savner en USB-C- eller en Thunderbolt 3-port.

Det faktum at Surface Pro 6 ble lansert i fjor høst, men først nå kommer til Norge, gjør at vi tenker at kanskje er Surface Pro 6 er en «vente-PC» for Microsoft. Flere medier spekulerer i om det kommer en større Surface-oppgradering ved neste korsvei.

Konklusjon

VÅR VURDERING

PLUSS: Ytelse, design, kompakt formfaktor
MINUS: Pris, porter

Karakter: 5 av 6 |

Har du behov for en nettbrett-PC, er Surface Pro 6 absolutt en av de mest aktuelle modellene. Designet er lekkert, den har en nydelig skjerm og brukervennligheten er god. Både som PC, men også til en viss grad som nettbrett. Ulempene er en høy pris, et litt snevert portutvalg og at det nå finnes mange små, tynne og lette PC-er med en tradisjonell formfaktor, som på mange måter kan være et bedre kjøp. Her bør uansett ditt bruksmønster og behov være det avgjørende.

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2019, og sist oppdatert 20/03 2019.

Les også