iPad Pro 10,5''

TEST: 10 dager med iPad Pro 10,5''

Apples iPad Pro med 10,5 tommers skjerm er den soleklart beste iPaden vi har testet. Det er det to grunner til. Men fornøyelsen er svindyr ...

IPAD PRO: Nettbrettet iPad Pro har vokst fra 9,7 tommer til 10,5 tommer. Det merkes godt.
IPAD PRO: Nettbrettet iPad Pro har vokst fra 9,7 tommer til 10,5 tommer. Det merkes godt. Foto: Lars Wærstad (Side3)
Sist oppdatert

I 2017 lanserte Apple to nye iPader, nyheten iPad Pro med 10,5 tommers skjerm og oppgraderingen iPad Pro med 12,9 tommers skjerm.

Jeg har nå langtestet 10,5-tommeren, og for første gang føles iPad Pro virkelig "pro".

Ipad Pro 10,5 erstatter den mest populære blant Apples nettbrett, 9,7-tommeren. Den åpenbare fordelen med den nye maskinen er den større skjermen i en kropp som er temmelig lik forgjengeren.

Og de 0,8 tommene gjør faktisk en forskjell. Fra Netflix til nettsider, iPad Pro 10,5 føles mye mer romslig enn forgjengeren. Den er rett og slett diggere å bruke.

Men det er ikke størrelsen som er den store nyheten. Ghosting er nå et spøkelse fra fortiden.

Grunn 1: For en skjerm!

STØRRE SKJERM: Skjermen på 2017-modellen av minste iPad Pro har vokst fra 9,7 tommer til 10,5 tommer. Det vil si en oppløsning på 2224 x 1668 bildepunkter, P3-fargeområde og teknologien ProMotion - som justerer skjermens oppdateringsfrekvens etter behov opp til 120 Hz.
STØRRE SKJERM: Skjermen på 2017-modellen av minste iPad Pro har vokst fra 9,7 tommer til 10,5 tommer. Det vil si en oppløsning på 2224 x 1668 bildepunkter, P3-fargeområde og teknologien ProMotion - som justerer skjermens oppdateringsfrekvens etter behov opp til 120 Hz. Foto: Lars Wærtad (Side3)

Apple slenger om seg med begrep som Retina, True Tone, Multi-Touch og nå også ProMotion.

True Tone-sensoren tilpasser lysstyrken og fargebruken på skjermen etter omgivelsene.

Hvor bra dette funker, ser du først når du sitter med iPaden i sofaen om kvelden, og så ser på skjermen til iPhone 6S. Blåtonen på mobilen er virkelig grell til sammenlikning.

Men det er ProMotion som er helten i årets iPader.

Teknologien presser oppdateringsfrekvensen på skjermen opp til 120Hz. Alle tidligere iPader har slitt med ghosting, det vil si at for eksempel tekst og bilder på en nettside blir grøtete når du sveiper nedover i en artikkel.

Det samme problemet gjør seg gjeldende i video hvor det er mye bevegelse, som raske actionfilmer eller sportssendinger.

GHOSTING: Dette skjer ikke på en iPad med ProMotion.
GHOSTING: Dette skjer ikke på en iPad med ProMotion. Foto: Wikimedia Commons

Med en frekvens på 120Hz er problemet eliminert. Nettsider flyter feilfritt og alle filmer og TV-serier jeg har prøvesett vises med klare bilder.

Jeg innrømmer at jeg ikke bruker pennen som hører til iPaden veldig mye. Det er lite notatskriving om dagen, og tegneferdighetene mine har ikke utviklet seg siden barneskolen. Jeg har småskriblet litt i forbindelse med denne testen, og kan rapportere at pennen nå fungerer uten merkbart etterslep.

Skjermen på iPad er batterityven nummer én, og når den nå oppdaterer seg 120 ganger i sekunder kan en fort tenke at den stjeler mer av den dyrebare batteritiden.

ProMotion fungerer imidlertid dynamisk, slik at frekvensen nedjusteres dersom innholdet på skjermen tilsier det. I praksis har vi ikke opplevd noen utfordringer med batteritiden, batteriet holdet omtrent like lenge som tidligere.

TILSVARENDE KAMERA SOM PÅ IPHONE 7: Frontkameraet tar nå bilder i 12 megapiksler og er utstyrt med optisk bildestabilisator. Men det er kun i helt stiliserte situasjoner jeg i praksis bruker kameraet på iPad.
TILSVARENDE KAMERA SOM PÅ IPHONE 7: Frontkameraet tar nå bilder i 12 megapiksler og er utstyrt med optisk bildestabilisator. Men det er kun i helt stiliserte situasjoner jeg i praksis bruker kameraet på iPad. Foto: Lars Wærstad (Side3)

APROPOS BILDER OG VIDEO, hovedkameraet på iPad Pro har endelig blitt oppgradert til samme nivå som iPhone 7 (12MP), men en ser jo fremdeles ut som en tulling når en begynner å fotografere med en så diger dings. Til videoopptak innomhus kommer linsa derimot til sin rett, og gjør opptak i 4K.

Grunn 2: Tastaturet

PROFF LIGHT: Dette tastaturet fra Apple koster 1700 kroner. Det er dyrt, men det øker bruksområdet til iPad betraktelig. Det er fremdeles et godt stykke igjen til en laptop, men grensene hviskes mer og mer ut.
PROFF LIGHT: Dette tastaturet fra Apple koster 1700 kroner. Det er dyrt, men det øker bruksområdet til iPad betraktelig. Det er fremdeles et godt stykke igjen til en laptop, men grensene hviskes mer og mer ut. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Jeg nevnte innledningsvis at iPad Pro for første gang føles "pro". Det har mye med tastaturet å gjøre. Det er svindyrt (1700 kr), men bør vurderes dersom nettbrettet skal brukes i profesjonell sammenheng.

Den nye iPad-en er mitt foretrukne verktøy til å redigere video med, og på turer ut av kontoret eller hjemme er det ikke noe problem å la PC-en ligge og heller ta med iPaden.

Selv bruker jeg brettpennen i veldig liten grad, men tastaturet gjør at iPad tar over en lang rekke av PC-ens oppgaver. Svare på epost, skrive kortere tekster, veksle mellom program (cmd+tab) og, ja, stort alle oppgaver en har nytte av et tastatur til.

Apple gir inntrykk av tastaturet til 10,5-tommeren er like bra som ett i fullstørrelse. Det er tull, men det er et skritt i riktig retning, og føles mye lengre enn den centimeteren det i praksis er.

MER PLASS, STØRRE TASTER: Det er merkbart bedre plass til fingrene på tastaturet til iPad Pro med 10,5 tommers skjerm sammenliknet med forgjengeren med 9,7 tommers skjerm.
MER PLASS, STØRRE TASTER: Det er merkbart bedre plass til fingrene på tastaturet til iPad Pro med 10,5 tommers skjerm sammenliknet med forgjengeren med 9,7 tommers skjerm. Foto: Lars Wærstad (Side3)
BYGGER UT LITT: Det er størrelse på tastaturet, og gjør iPaden en god del tjukkere.
BYGGER UT LITT: Det er størrelse på tastaturet, og gjør iPaden en god del tjukkere. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Tastaturet til 9,7-tommeren er 24 cm bredt, mens tastaturet til iPad Pro 10,5 er 25 cm bredt. Det gjør at skrivingen føles vesentlig mindre krampaktig enn tidligere. Tastaturet kommer dessuten på norsk.

Prisen på Apples eget Smart Keyboard kan gi åndenød, men det finnes billigere alternativ heldigvis. Jeg har fra tidligere god erfaring med Logitecs produkter, men har kun testet Apples tastatur til iPad Pro 10,5.

Store forventninger til iOS 11

I september slippes operativsystemet iOS 11, og denne gangen er det iPad som står i fokus. Med en A10X Fusion-brikke under panseret på 10,5-tommeren har jeg store forventinger økt profesjonalisering.

Blant nyhetene kommer (god, gammeldags) filbehandling, en ny dokk til programmer som brukes ofte, drag and drop og etter sigende en bedre løsning for å ha flere apper oppe samtidig.

Alt dette er funksjonalitet vi er vant med fra PC, som effektiviserer arbeidsflyt og som jeg forventer kommer til å viske ut mer av grensen mot en tradisjonell datamaskin.

Alt i alt mener jeg iPad Pro 10,5 endelig er en skikkelig oppgradering av Apples mest solgte iPad. Den nye skjermen med ProMotion leverer varene og med et tastatur til, er dette også en maskin som avlaster behovet for en PC hjemme.

BARE LITT STØRRE MASKIN: Skjermen har vokst mye, men selve maskinen har ikke vokst voldsomt . I praksis er iPad Pro med 10,5 tommers skjerm (underst) 25,06 cm høy, 17,41 cm bred og 0,61 cm tykk. iPad Pro med 9,7 tommer skjerm er 24 cm høy, 16,95 cm bred og 0,75 cm tykk.
BARE LITT STØRRE MASKIN: Skjermen har vokst mye, men selve maskinen har ikke vokst voldsomt . I praksis er iPad Pro med 10,5 tommers skjerm (underst) 25,06 cm høy, 17,41 cm bred og 0,61 cm tykk. iPad Pro med 9,7 tommer skjerm er 24 cm høy, 16,95 cm bred og 0,75 cm tykk. Foto: Lars Wærstad (Side3)

14.000 kroner for full pakke

Prisen er et avsnitt for seg. Den aller rimeligste modellen uten noe tilbehør koster 7000 kroner. Med mulighet for mobilt nettverk snakker vi 8500 kroner for modellen med 64 GB lagringsplass. Skal du opp på 512 GB-modellen, stiger prisen til 11.500 kroner.

Legg på 1700 for et tastatur og eventuelt 1100 kroner for Apple Pencil, og vi er oppe i over 14.000 kroner.

For å sette det i perspektiv, er det omtrent samme pris som for en 12 tommers MacBook med 1,2 GHz prosessor og 256 GB lagringsplass og mer enn dobbelt så dyrt som en 14 tommers Acer Swift 3 med en Intel Core i3-7100U prosessor og like mye lagringsplass.

Ingen billig fornøyelse, akkurat. Hvorvidt prisen er mulig å svelge eller ikke, må bli opp til hver enkelt å vurdere.

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2017, og sist oppdatert 10/09 2018.

Les også