Test: Denon Ceol (RCD-N10)

En fot i fortiden og en i fremtiden

Denon Ceol er et forsøk på å forene ny og gammel tid i ett og samme musikkanlegg. Det lykkes de bare sånn passe med.

<b>CD-SPILLER MED STREAMING: </b>Ceol fra Denon forsøker å forene ny og gammel tid. Her får du en tradisjonell CD-spiller, men med mange tilkoblingsmuligheter og støtte for flere strømmetjenester.
CD-SPILLER MED STREAMING: Ceol fra Denon forsøker å forene ny og gammel tid. Her får du en tradisjonell CD-spiller, men med mange tilkoblingsmuligheter og støtte for flere strømmetjenester. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Om Denon spiller på sjel (soul) eller musikk (soul) med produktet Denon Ceol vet vi ikke, men med et produktnavn som inkluderer beskrivelsen «network CD receiver» får vi følelsen av å reise noen år tilbake i tid.

Det vi vet om Denon Ceol, er at det er et slags alt-i-ett minianlegg med CD-spiller, forsterker og nettverkstilkoblinger for trådløst eller kablet nettverk. Et slags produkt som forener ny og gammel teknologi.

Les også: Snart for 1,8 millioner GET-brukere en ny TV-opplevelse

Smart om du har en CD-samling

<b>ENKELT DESIGN: </b>Denon Ceol har et enkelt design, men matt grå får nettverksspilleren til å fremstå som litt kjedelig.
ENKELT DESIGN: Denon Ceol har et enkelt design, men matt grå får nettverksspilleren til å fremstå som litt kjedelig. Foto: Hallvard Lunde

Denon Ceol kan kanskje være et smart valg for alle som har store CD-samlinger man ikke ønsker å gi slipp på, samtidig som man ønsker tilgang til digital musikk via strømmetjenester som Spotify, Deezer, Napster, Tidal, Soundcloud og/eller internetradio via Tunein. I tillegg til de nevnte tjenester, så kan du også koble på egne musikkservere, du kan spille av musikk via USB-harddisker og du har flere innganger dersom du vil koble til andre kilder, som for eksempel TV-en din.

I tillegg kan vi legge til at Denon Ceol også støtter Heos, som er Denons eget system for multirommusikk.

Slik fremstår Denon Ceol litt som en musikkens svar på sveitserkniven – et minianlegg som kan brukes til nesten alt.

Spagat mellom ny og gammel tid

I daglig bruk opplever vi likevel at forsøket på å forene ny og gammel tid ikke er helt gjennomført. Selve oppkoblingen gikk for så vidt greit, men vi måtte gi opp å koble Ceol til nettverket via lokal WiFi-tilkobling på vår iPhone og velge manuell oppkobling. Til tross for at vi lykkes med oppkoblingen på vår første dag med Denon Ceol, så måtte vi gjenta oppkoblingen neste dag. Heldigvis skjedde dette bare denne ene gangen.

Les også: Er passordet ditt på denne listen bør du skifte umiddelbart

Koblingen mellom Heos-appen på mobilen og Denon Ceol er heller ikke helt sømløs. Til tross for at vi var logget inn på vår Heos-konto på appen, måtte vi likevel logge inn på selve nettverksspilleren Ceol. Her kunne vi tenkte oss at det var en mer sømløs kommunikasjon mellom app og musikkanlegg.

På radiotjenesten, Tunein på Ceol, fant vi heller ingen måte å logge oss på vår Tunein-konto, så her må man etablere radiofavorittene sine på nytt selv om man eventuelt alt har en Tunein-konto.

Spotify Connect

Hva med Spotify? Her brukes Spotify-appen med Spotify Connect. Dette er noe man i dag kan gjøre med nesten alle nyere trådløse høyttalere, slik at her fremstår Heos-appen som litt overflødig.

En litt rar greier er det også at det berøringsfølsomme betjeningspanelet på toppen av nettverks-CD-spilleren Ceol kun fungerer for CD-spilleren. Du kan altså ikke pause Spotify eller internettradioen på selve spilleren. Til det må du bruke fjernkontrollen eller Heos-appen på mobilen.

Uten DAB-radio

Nevnte vi forresten at Ceol kun har AM/FM-radio? Det får du ikke mye nytte av i Norge. Selv om spilleren har internettradio, så burde man forvente DAB-radio når en radiofunksjon først er inkludert.

Det er også litt forvirrende hva som faktisk kan styres fra Heos-appen og hva som må styres med fjernkontrollen. Det er også en liten forsinkelse når man bytter fra for eksempel TuneIn til Spotify. Forsinkelsene er akkurat så lang at man rekker å begynne å trykke på fjernkontrollen og rote det til for seg selv. Helt til man lærer at man må ha litt tålmodighet.

Vi skal ikke dvele lenge med designet på Denon Ceol. Den har et design vi tror bare en tysk ingeniør vet å sette pris på. Vi andre hadde nok satt pris på noe litt mer fiffig enn matt-grå plast. Heldigvis finnes den i fargene hvit og sort matt i tillegg til matt grå.

Multirom og stereo

<b>MANGE MULIGHETER:</b> Denon Ceol støtter mange kilder, alt fra TV-en din til lokale harddisker til CD og moderne strømmetjenester.
MANGE MULIGHETER: Denon Ceol støtter mange kilder, alt fra TV-en din til lokale harddisker til CD og moderne strømmetjenester. Foto: Hallvard Lunde

Hva gjenstår da av Denon Ceol? Ok, den kan inngå som en del av multiromsystemet Heos. Du kan koble til TV-en og få bedre TV-lyd, du kan bruke Ceol som forsterker (receiver) og få et bra stereooppsett og du kan faktisk spille av CD-er. Det er det fortsatt mange som setter pris på.

Les også: Dette er det verste året i menneskenes historie

På den positive siden, så liker vi muligheten anlegget gir for et godt stereooppsett. Vi lyttet på Denon Ceol med et par Dali Oberon 1 (3.996 kr for et par), men her kan du velge å bruke høyttalere du alt har – eller kjøpe både dyrere eller rimeligere høyttalere. Denon Ceol er kraftig nok til å tåle et par riktig gode høyttalere.

For deg som har mye lokal musikk

Skal du kjøpe Denon Ceol, er det først og fremst fordi du trenger et multiverktøy for musikk og fordi du har kjeller og loft stappet med musikk på CD, harddisker, servere eller minnepinner som du fortsatt ønsker å kunne spille av. Alle vi andre, kan se på andre løsninger for avspilling av musikk.

Likte du denne saken? Sørg for å få godt lesestoff rett i innboksen din: Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Spesifikasjoner: Denon Ceol (RCD-N10)

Musikkanlegg med CD, streaming og nettverk
Støtter: AirPlay 2, Spotify Connect og Bluetooth
Stemmestyring: Klar for Amazon Alexa
CD-spiller: Ja
Internetradio: Ja
DAB-radio: Nei
Støtte for musikkservere: Ja
USB-avspilling:
Ja Kan brukes med TV: Ja
Effekt: 2 x 65 watt
Størrelse: 28x 10,8 x 30,5 cm
Vekt: 3,4 kg
Pris: 4.995 kroner eksl. høyttalere

VÅR VURDERING: Denon Ceol (RCD-N10)

Pluss: Bra spiller for alle med store CD-samlinger, god stereolyd, mange tilkoblingsmuligheter

Minus: Brukergrensesnittet og kommunikasjon mellom app og spiller, ikke DAB-radio, ikke baklyste knapper på fjernkontroll, kjedelig design

Karakter: 4 av 6

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2019, og sist oppdatert 11/11 2023.

Les også