TEST

TEST: 15 dager med Apple Watch Series 4

Skal du ha deg en smartklokke nå, er det veldig vanskelig å overse Apple Watch Series 4.

<b>NY APPLE WATCH:</b> Apple Watch Series 4 har for første gang fått en designendring. For første gang gir klokken en tilnærmet problemfri brukeropplevelse også.
NY APPLE WATCH: Apple Watch Series 4 har for første gang fått en designendring. For første gang gir klokken en tilnærmet problemfri brukeropplevelse også. Foto: Lars Wærstad
Sist oppdatert

Helt siden tegneserier satt ideer i hodet på meg som liten, har jeg drømt om å ha en digital superdings på armen som jeg kan prate med, som løser problemer og som enkelt og greit gjør livet mitt (som hemmelig spion) enklere.

Det var derfor med stor entusiasme jeg testet den første Apple Watch i 2015. Klokken leverte dessverre ikke helt på Inspector Gadget-nivå, men var lovende nok. Apple Watch Series 3 var en helt annen type klokke når det gjaldt ytelser, og ikke minst batteritid. Nå holdt klokken i to dager istedenfor én.

Med Apple Watch Series 4 kommer den første designendringen av klokken siden lanseringen av Apple Watch. Fremdeles er ikke klokken super, men for første gang gir Apple Watch en nærmest uforbeholden positiv opplevelse.

Mye større skjerm

Apple Watch Series 4 har vokst i størrelse. Selve urkassen er nå to millimeter større, mens tykkelsen har krympet fra 11,4 mm til 10,7 mm.

Men glem urkassen, det er skjermen som utgjør den store forskjellen. Skjermen på 4. generasjon Apple Watch strekker seg lenger ut i kantene og er dessuten avrundet. Den gjør den mer enn 30 prosent større enn på forrige generasjon, og det merkes.

Apple Watch Series 4.
Apple Watch Series 4.
Apple Watch Series 3.
Apple Watch Series 3.

Til å begynne med syntes jeg skrift, grafikk og knapper var nesten for store. Det så ikke pent ut. Det er stort sett ikke mer informasjon på skjermen enn tidligere, alt er bare blåst opp.

Men en venner seg fort til det. Og så oppdager du at du nå kan lese både nettsider og e-post på klokken uten vanskeligheter, og for eksempel at kartet faktisk kan brukes. Små detaljer, men de utgjør en merkbar forskjell.

Jeg skrev stort sett ikke mer informasjon på skjermen enn tidligere. Det er kommet nye urskiver som forsøker å utnytte det nye arealet. Det funker etter min mening bare sånn passe.

Urskiven vi stort sett ser i reklamen kalles Infograph, og har plass til åtte såkalte komplikasjoner på skjermen. Problemet i skrivende stund er at det bare et begrenset utvalg av komplikasjonene som er tilgjengelige - de Apple og andre andre utviklere har tilpasset.

<b>INFOGRAPH:</b> Dette er en av de nye urskivene som utnytter arealet på Apple Watch Series 4. Det kan bli i overkant rotete, men er selvsagt smak og behag. Verre er det at det er lett å ufrivillig aktivere komplikasjonene lengst ut i hjørnene.
INFOGRAPH: Dette er en av de nye urskivene som utnytter arealet på Apple Watch Series 4. Det kan bli i overkant rotete, men er selvsagt smak og behag. Verre er det at det er lett å ufrivillig aktivere komplikasjonene lengst ut i hjørnene. Foto: Lars Wærstad

Dette vil jeg anta endrer seg med tid, verre er det at jeg ofte ufrivillig kommer borti komplikasjonene som ligger lengst ut i hjørnene av skjermen. Det er irriterende når jeg stadig ser nedtellingsfunksjonen istedenfor klokkeslettet når jeg vil vite hva tiden er.

I praksis har jeg valgt bort Infograph til fordel for en annen justert urskive, Infograph Modular. Dette er en oppgradert versjon av den gamle Modular. Den er omtrent lik, men med ekstra plass har det dukket opp grafiske elementer som ganske enkelt gjør urskiven freshere enn før.

<b>FAVORITT:</b> Urskiven Infograph Modular er innholdsrik, men samtidig oversiktelig. Kalender-informasjonen som kan legges i midten gir kjapp informasjon om neste avtale.
FAVORITT: Urskiven Infograph Modular er innholdsrik, men samtidig oversiktelig. Kalender-informasjonen som kan legges i midten gir kjapp informasjon om neste avtale. Foto: Lars Wærstad
<b>NYHET:</b> Dette er også Infograph Modular, men med fokus på trening og helse. Jeg har plassert disse to ved siden av hverandre i urskivevelgeren, slik at de bare er et sveip unna hverandre.
NYHET: Dette er også Infograph Modular, men med fokus på trening og helse. Jeg har plassert disse to ved siden av hverandre i urskivevelgeren, slik at de bare er et sveip unna hverandre. Foto: Lars Wærstad

Det er smak og behag, men de nye urskivene med bakgrunn som viser en avspilling av flytende metall eller flammer i flukt, opplever jeg som en gimmick helt uten bruksverdi.

På baksiden har det også skjedd ting med Apple Watch Series 4. For første gang er den optiske pulsmåleren oppdatert til generasjon to. I tillegg er klokken nå utstyrt med elektrisk hjertemåler, men programvaren som støtter funksjonen er ikke klar ennå. Vi snakker også en keramisk bakside med safirglass fremfor kompositt som er brukt tidligere.

Batteritid

Til tross for en større skjerm, er batteritiden tilsvarende som på Apple Watch Series 3.

Det vil si at batteriet holder i 48 timer dersom klokken ikke brukes til noe annet enn å sjekke tiden med. Dersom klokken brukes til trening eller fjelltur på noen timer, reduseres batteritiden betraktelig.

En fjelltur på om lag fire timer med en klokke som var fulladet betød at jeg måtte lade klokken på nytt om kvelden.

Apropos fjelltur. Klokken kan nå automatisk registrere om du har startet eller stoppet å trene, en god tanke som skal gi mer realistiske målinger av aktiviteten din. Problemet når en går på tur, er at en ofte kan stoppe opp selv om du fremdeles er på tur. Jeg aner ikke hvor mange ganger klokken duret og lurte på jeg hadde stoppet aktiviteten, men nok til at jeg bare skrudde funksjonen helt av.

<b>FJELLTUR:</b> Med Watch OS 5 kom muligheten til å registrere en fjelltur i Apples innebygde aktivitetsapp. Med Apple Watch Series 4 er det null problem å se informasjonen på skjermen. En snaut fire timers tur gjør imidlertid sitt innhugg i batteritiden.
FJELLTUR: Med Watch OS 5 kom muligheten til å registrere en fjelltur i Apples innebygde aktivitetsapp. Med Apple Watch Series 4 er det null problem å se informasjonen på skjermen. En snaut fire timers tur gjør imidlertid sitt innhugg i batteritiden. Foto: Lars Wærstad

Mye bedre lyd

Apple hevder at Series 4 har 50 prosent mer lydsterke høyttalere. I tillegg er høyttaler og mikrofon nå plassert på hver side av klokken.

Dette merkes godt når en gjennomfører en telefonsamtale via mobilen. Både hører jeg personen i andre enden vesentlig bedre enn tidligere, og den personen hører også meg tydeligere.

Rask og nærmest problemfri

Apple Watch har gått fra å være en temmelig treg dings til å bli lynrask. Den nye S4-prosessoren skal gjøre klokken dobbelt så raskt som Series 3, og det merkes godt. Jeg har aldri opplevd at klokken henger - apper åpner seg raskt og er responsive i bruk.

For første gang oppleves Apple Watch som nærmest problemfri. Jeg kan sjekke mail og til og med lese artikler rett på armen uten å få fnatt. Forbedret lyd gjør at jeg kan diktere korte svar og meldinger uten for mange skrivefeil. Den henger aldri og apper krasjer ikke. Den tåler vann slik at jeg kan bade og dusje uten å ta den av.

Batteritiden er fremdeles for kort, men den kan være til å leve med. Apple Watch Series 4 virker rett og slett å være den smartklokken Apple hevdet den første klokken var i 2015.

Taleassistenten Siri er fremdeles ikke helt stabil, men det er mer et programvare- enn maskinvareproblem. Hun prater nå tilbake med lyd, ikke bare tekst og har dessuten fått en ny og litt mindre gebrokken stemme.

Apple Watch kan også komme i en LTE-versjon hvor du kan ringe, sjekke epost, streame musikk og så videre uten at den er koblet til mobilen. Den versjonen er imidlertid ikke i salg i Norge ennå.

<b>STILIG:</b> Urskiven ser unektelig ganske flott ut, men hvor ofte har du egentlig bruk for å vite tiden i fem land samtidig? Du kan tilpasse innholdet til å bedre passe dine behov, men i skrivende stund er det ikke mulig å velge fritt blant de såkalte komplikasjoene.
STILIG: Urskiven ser unektelig ganske flott ut, men hvor ofte har du egentlig bruk for å vite tiden i fem land samtidig? Du kan tilpasse innholdet til å bedre passe dine behov, men i skrivende stund er det ikke mulig å velge fritt blant de såkalte komplikasjoene. Foto: Apple

Konklusjon

Apple Watch Series 4 er raskere, større og med mer potensial på programvaresiden enn det som allerede er hentet ut. Prisen for klokken med urkasse på 42 mm er ca. 4400 kroner. For urkassen på 44 mm øker prisen til ca. 4700 kroner.

Til sammenlikning er det 1400 kroner mer enn tilsvarende Series 3-klokker. Med tanke på hvor mye mer klokken er - og kan bli - virker Series 4 som det beste valget dersom du er ute etter å kjøpe en Apple Watch.

PLUSS: Rask, stabil og problemfri forlengelse av iPhone, enkel å bruke. Store kart og fungerende navigasjon på klokken.

MINUS: Batteritid på maks to døgn.

TERNINGKAST: 5.

Mer i vente

Apple Watch Series 4 er utstyrt med en elektronisk pulsmåler som kan registrere hjertets elektriske aktivitet og fremstille det i et elektrokardiogram (EKG).

EKG er et sentralt verktøy ved screening og diagnostisering av hjertesykdommer.

Programvaren som støtter funksjonaliteten er imidlertid ikke klar i skrivende stund, og denne funksjonen er ikke testet.

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2018, og sist oppdatert 12/10 2018.

Les også