Betaler du for ting du ikke bruker?

Har du iPhone? Da kan denne sjekklisten spare deg for penger

Betaler for ting du ikke trenger eller kanskje ikke en gang vet om? Da bør du gå gjennom vår sjekkliste for iPhone-brukere.

<b>BRUKES TIL ALT:</b> Vi bruker mobilen til stadig flere ting, men har du egentlig kontroll på hva du har godkjent av månedlige betalinger og abonnement?
BRUKES TIL ALT: Vi bruker mobilen til stadig flere ting, men har du egentlig kontroll på hva du har godkjent av månedlige betalinger og abonnement? Foto: Apple
Sist oppdatert

Synes du kredittkortregningene dine alltid inneholder små, månedlige beløp som du ikke helt vet hva er? Da kan det være apper, abonnementer og andre tjenester du har bestilt på din iPhone via din Apple-ID-brukerkonto som tapper deg for penger.

LES OGSÅ: (+) Tekstet med tennene for å redde livet

Ved å følge vår sjekkliste, kan du finne produkter og tjenester du betaler for, men som du ikke bruker. Vi har funnet fem ting du bør sjekke om du har iPhone:

  • Hvilke abonnementer betaler jeg for med min Apple-ID?
  • Betaler jeg for lagring på Apple iCloud?
  • Spar penger ved å bruke Familiedeling
  • Spar data – velg et rimeligere mobilabonnement
  • Appene som kan spare deg for penger

Si opp tjenester du ikke bruker

For å sjekke hva du faktisk betaler for via din Apple-ID må du gjøre følgende:

Gå til Innstillinger -> iTunes og App Store -> Trykk på din Apple ID (e-postadressen du har brukt til Apple ID) -> Velg «Vis Apple-ID» og rull deg ned og velg «Abonnementer».

Her vil du se aktive og utløpte abonnementer. Her kan du avslutte, fornye eller endre abonnementene dine.

LES OGSÅ: Denne sporingsbrikken er perfekt for alle rotekopper og surrehuer

Endre lagringsabonnement på iPhone

<b>FASTE BETALINGER:</b> Sjekk hvilke faste abonnement du har koblet til din Apple-ID. Det kan være flere enn du tror.
FASTE BETALINGER: Sjekk hvilke faste abonnement du har koblet til din Apple-ID. Det kan være flere enn du tror. Foto: Skjermbilde fra iPhone
<b>LAGRING:</b> Det kan være smart å betale for lagring. Da har du en sikkerhetskopi av mobilen din – inkludert bilder. Men, kanskje betaler du for mye?
LAGRING: Det kan være smart å betale for lagring. Da har du en sikkerhetskopi av mobilen din – inkludert bilder. Men, kanskje betaler du for mye? Foto: Skjermbilde fra iPhone

Smart nok har Apple ikke lagt sitt eget lagringsabonnement under «Abonnementer» som vist over.

Lurer du på om du betaler for lagring på Apples skytjeneste, iCloud, går du til Innstillinger -> Trykk på bildet/kontoen din helt øverst -> Velg iCloud -> Administrer lagring -> Endre lagringsabonnement.

Her kan du nedgradere eller oppgradere lagringsabonnementet ditt.

Del godene. Bruk «Familiedeling»

Har hele familien iPhone? Da er mulighetene store for at dere betaler for de samme appene, tjenestene og lagringsabonnementene flere ganger.

For å slå på «Familiedeling» eller for å sjekke om denne funksjonen er i bruk, går du til Innstillinger -> Trykk på bildet/kontoen din helt øverst -> Velg Familiedeling. Skru på «Familiedeling» og legg til familiemedlemmer som skal være en del av Familiedelingstjenesten.

Her kan du også bestemme om barn skal måtte spørre før de kjøper apper og hvilke tjenester som skal deles.

Deling av kjøp og deling av lagringsplass er to valg som gjør at man slipper unna med å betale for den samme appen mer enn én gang.

Sjekk databruken

Kostnaden for et mobilabonnement er i dag primært knyttet til hvor mye mobildata du ønsker å bruke hver måned. Jo mer mobildata, til dyrere abonnement trenger du. Her kan det være penger å spare.

Første punkt er å sjekke hvor mye data du bruker. Det kan du gjøre hos din mobilleverandør. Logg deg på «Min side» hos din leverandør og sjekk om du faktisk bruker opp all mobildataen du betaler for.

De fleste abonnement for privatpersoner har abonnement der ubrukt mobildata overføres til neste måned. Har du mye ubrukt data, kan det være at du kan bytte til et rimeligere abonnement med mindre mobildata.

Du kan også sjekke bruken på din iPhone. Gå til Innstillinger -> Mobilnett og rull ned til «Mobildata». Her listes alle appene du har installert. Her kan du også velge å skru mobildata av eller på for hver enkelt app.

Kanskje har du apper som bruker mer data enn du var klar over og som strengt tatt ikke trenger mobildata?

LES OGSÅ: Hvem har riktig? To eksperter - syv kritiske spørsmål

Helt nederst under alle appene, finner du statistikk for mobildatabruken på din iPhone. Her kan du dessverre ikke sette en grense, slik man kan på Android.

Denne «datatelleren» kan nullstilles, slik at du kan følge med på hvor mye mobildata du faktisk bruker fra dag til dag.

<b>DEL GODENE:</b> Familiedeling gjør at familien kan dele et lagringsabonnement og deler på filmer, apper og andre ting. Det kan spare deg for den del penger.
DEL GODENE: Familiedeling gjør at familien kan dele et lagringsabonnement og deler på filmer, apper og andre ting. Det kan spare deg for den del penger. Foto: Skjermbilde fra iPhone
<b>MINDRE MOBILDATA:</b> Med noen enkle grep kan du hindre datatørste apper i å bruke mobildata. 
MINDRE MOBILDATA: Med noen enkle grep kan du hindre datatørste apper i å bruke mobildata.  Foto: Skjermbilde fra iPhone

Det kan gi grunnlag for at du kan velge et mobilabonnement som er riktig for din faktiske bruk. Trenger du mer mobildata, men ønsker ikke å betale mer?

Ring, send e-post eller chat med din mobilleverandør. Selv gikk vi fra 4 til 10 GB data til samme pris etter å ha chattet med kundeservice i to minutter.

Appene som sparer deg for penger

<b>SPAREAPPER:</b> Finn og bruk de appene som kan spare deg penger. 
SPAREAPPER: Finn og bruk de appene som kan spare deg penger.  Foto: Skjermbilder/illustrasjon

Tilbud, restesalg og restemat. Har du de riktige appene kan du spare penger i hverdagen.

For eksempel kan du via appen «To Good To Go» kjøpe overskuddsmat fra bakerier, restauranter og butikker til en lav pris. Appen BensinPris viser hvor det er rimelig å fylle bensin, mens Prisjakt-appen sørger for at du kan sjekke at det du kjøper ikke er overpriset.

I tillegg har de store dagligvarekjedene egne apper som gir deg ekstra tilbud og rabatter.

Vil du ha tips om flere spare-apper, så kan du sjekke ut denne saken hos Gjerrigknarken.com.

NB! Du trenger ikke å ha iPhone for å bruke dette tipset. De fleste av disse appene finnes også for Android.

LES OGSÅ: Visste du dette om spekkhoggeren

Denne saken ble første gang publisert 10/01 2020, og sist oppdatert 10/01 2020.

Les også