Få oversikt med nettoversikt og ny app

Med disse verktøyene kan du sjekke om Black Friday-tilbudet faktisk er et tilbud

Black Friday, Black Week og Black November. Siste uken i november drukner vi i tilsynelatende gode tilbud. Slik avslører du om et Black Friday kupp faktisk er et kupp.

<b>SALG:</b> Black Friday og Black Week har blitt store handelsdager, men sjekk om du gjør et kupp før du handler.
SALG: Black Friday og Black Week har blitt store handelsdager, men sjekk om du gjør et kupp før du handler. Foto: Getty/NurPhoto
Sist oppdatert

Kupp eller bare et vanlig tilbud? I november fylles både vår fysiske postkasse og e-postkassen vår med Black Friday-tilbud. For ikke å nevne alle annonsene på Facebook, Instagram, Snapchat og samtlige nettsider vi besøker.

Utfordringen er å vite om noe faktisk er et unikt kupptilbud – eller bare en vanlig tilbudspris.

Ta en prissjekk

Den raskeste måten å finne ut av om et Black Friday-tilbud er bra er å sjekke på en prissøkemotor som Prisjakt.no eller Prisguiden.no. Dette er «søkemotorer» som hver time sjekker prisene på tusenvis av varer.

SJEKK HISTORIKKEN: Prishistorikken vil avsløre om tilbudet er godt, ifølge Are Vittersø i Prisjakt.
SJEKK HISTORIKKEN: Prishistorikken vil avsløre om tilbudet er godt, ifølge Are Vittersø i Prisjakt. Foto: Prisjakt

– Sjekk prishistorikken, anbefaler leder i Prisjakt Norge, Are Vittersø. Her vil du se hvordan prisen på et produkt har utviklet seg over tid. Prishistorikken vil raskt avsløre om produktet har vært solgt til en lavere pris tidligere.

Sjekk tilbudsavisene

HISTORIKK: Sjekk prishistorikken på Prisjakt om du vil vite om produktet du leter etter har vært solgt til lavere pris tidligere.
HISTORIKK: Sjekk prishistorikken på Prisjakt om du vil vite om produktet du leter etter har vært solgt til lavere pris tidligere. Foto: Skjermbilde

Men, hva med alle tilbudene i tilbudsavisene som tyter ut av postkassen din og min? Det finnes en løsning for det også.

Appen ShopGun, som denne uken har rast oppover på topplistene til Apple Store (iOS) og Google Play (Android), kan hjelpe deg. I denne appen kan du nemlig søke etter tilbud i digitale utgaver av de fysiske tilbudsavisene. Du får ingen direkte prissammenligning, men søker du på «drill», så listes alle tilbud som inneholder ordet «drill».

– Med ShopGun-appen er det enkelt å finne de beste tilbudene. Ikke minst på det du faktisk vil ha – i nærheten av der du befinner deg. Skal du gjøre felles julegaveinnkjøp med familie eller venner, så er det også enkelt å benytte funksjonen for deling av innkjøpsliste i appen, slik at den som finner det beste tilbudet kan krysse av for at gaven er kjøpt, sier Christian Birch som er administrerende direktør i ShopGun.

SHOPGUN: Dette er appen som finner tilbudene i butikkenes tilbudsaviser
SHOPGUN: Dette er appen som finner tilbudene i butikkenes tilbudsaviser Foto: Skjermbilde

ShopGun kjøpte også opp appen «Mattilbud» for en tid tilbake. Via «Mattilbud» kan du sjekke tilbud i dagligvarekjedenes tilbudsaviser.

Kredittkort-tilbud

Om du ikke finner produktene du leter etter på tilbud på Black Friday, så finnes det andre alternativer. Flere kredittkortselskap og banker tilbyr jevnlig «supertilbud» der du kan handle i både fysiske butikker og nettbutikker og få 10–30 prosent rabatt – gitt at du betaler med «riktig kredittkort».

Slik gjør du Black Friday kupp i butikk og på nett

Vit hva du skal kjøpe: Sjekk produktkoden til produktet du skal kjøpe. Et kjapt nettsøk eller skanning av strekkoden i sammenlignings-appen viser deg nøyaktig hva slags produkt det er snakk om, og du kan sammenligne tilbudene på eksakt samme produkt.

Forbered deg: Ved å automatisere rabattsøket og opprette et varsel på et produkt, vil du få melding på mail, eller pushvarsel på mobilen hver gang en butikk setter ned prisen.

Sjekk prishistorikken: Dermed kan du se hvordan produktets pris har utviklet seg over tid. De aller fleste priser varierer fra sesong til sesong, uke til uke. Gjennom å bruke en nettbasert prissammenligningstjeneste kan du for eksempel se om prisen har vært jevnt fallende og kanskje dermed blir enda lavere.

Sammenlign priser: Se på prisen, ikke avslaget. Hvis du sammenligner prisen hos flere butikker, er du sikker på å få med deg den virkelige prisnedgangen. I visse tilfeller kan faktisk ordinær pris i en butikk være billigere enn salgsprisen i en annen butikk. Skal du kjøpe større ting, husk å sammenligne nyprisen med bruktpris på for eksempel Finn.no. Også her kan det være hundre- og tusenlapper å spare.

Ikke la deg villede: Husk at prisgaranti ikke alltid betyr at butikken du skal handle i har den laveste prisen. Gjennom appen for prissammenligning kan du dokumentere overfor butikken at prisen du tilbys ikke er den laveste, og at butikken derfor må senke prisen du skal betale ytterligere.

Behold prisvarsel-søket: Selv om du har kjøpt produktet du lette etter, bør du beholde søket. Hvis du innen 30 dager oppdager at produktet selges enda billigere hos en annen forhandler, har flere butikker en prisløfte-garanti som gir deg differansen tilbake.

Husk å sjekke fraktkostnaden: Noen ganger er ikke den billigste butikken lenger så billig når du inkluderer fraktkostnaden.

Ikke glem moms og toll: Husk at du må betale 25 prosent moms hvis du handler i internasjonale butikker, og kjøpet er over 350 kroner. For klær og matvarer tilkommer tollavgift. Den som frakter varen tar ofte også betalt for fortollingsjobben.

Vær klar over begrenset utvalg: Sjekk om butikken faktisk har varen på lager, gjennom å sjekke lagerstatus i nettbutikken eller på appen.

Kilde: Prisjakt.no

DNB har for eksempel «Supertilbud» som jevnlig gir deg 20–30 prosent rabatt i kjente butikker som både Power, Clas Ohlson, Skeidar, Helly Hansen, Lampehuset, Follestad og Tilbords, for å nevne noen.

Fordelen med disse tilbudene er at det som regel er tilbud på alt i butikken. Benytter man seg av disse tilbudene må man betale med et kredittkort. Disse har høye renter, gjerne 25 prosent effektiv rente, slik at det du sparer raskt kan bli spist opp av rentekostnaden om du ikke betaler hele eller store deler av kredittkortregningen når den forfaller.

Elektronikk på topp

– De mest populære kategoriene å handle i løpet av Black Week i Klarnas nettverk av norske nettbutikker er elektronikk, etterfulgt av underholdning, sier Thomas Elvestad, markedsdirektør i betalingsleverandøren Klarna.

Ifølge en undersøkelse i regi av Klarna, så planlegger én av tre nordmenn å sitte oppe for å få med seg Black Friday-tilbudene på nett. Et like stort antall planlegger også å benytte seg av noen av tilbudene før, under og etter Black Friday. Undersøkelsen viser også at det i år trolig blir lagt igjen mer penger i nettbutikkene i løpet av Black Week enn de gjør i hele perioden 1.–21. desember.

Verdt å merke seg er at undersøkelsen også viser at 4 av 10 mener handledager som Black Friday og Singels Day som masete.

På sosiale medier sprer deg seg også innlegg som oppfordrer venner og kjente til heller å gi penger til et godt formål enn å bruke pengene på ting man kanskje egentlig ikke trenger.

Skulle du mot formodning ikke ha fått nok tilbud i løpet av Black Week og Black Friday, så kan du glede deg til førstkommende mandag. Da er det Cyber Monday.

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2018, og sist oppdatert 22/11 2018.

Les også