Planlegger kommersielle flyvninger

Skal fly til månen

Det japanske oppstartsfirmaet ispace har fått finansiert tre landingsfartøy ved hjelp av crowdfunding, og planlegger å sette HAKUTO-R på månen allerede neste år.

<b>LANSERING:</b> Styreformann Takeshi Hakameda i ispace fortalte allerede i 2018 at de planla to måneekspedisjoner sammen med SpaceX.
LANSERING: Styreformann Takeshi Hakameda i ispace fortalte allerede i 2018 at de planla to måneekspedisjoner sammen med SpaceX. Foto: NATSUKO FUKUE/NTB
Publisert

Etter å ha samlet inn over 1,7 milliarder kroner gjennom såkalt folkefinansiering (crowdfunding) har det japanske firmaet ispace planer om tre oppdrag til månen på like mange år. Får de det til blir det i tilfelle verdens første private og kommersielle månelanding.

Kommersielle oppdrag

Det forholdsvis lille selskapet har planer om å ta betalt for å frakte rovere og annet vitenskapelig utstyr til månen, i tillegg til at de håper å kunne samle inn materiale som de kan selge til andre romselskaper og forskningssentre som planlegger sine egne oppdrag til jordens nærmeste nabo.

Det første månelandingsfartøyet har fått navnet HAKUTO, som spiller på gamle japanske myter om at det er en hvit kanin på månen, og skal etter planen skytes opp mot slutten av 2022.

PDF
PDF

Under konstruksjon

Det blir Falcon 9-raketten fra Elon Musk-eide SpaceX som skal sørge for å få kaninen opp på månen, og på den første turen har Japan, De arabiske emirater og Canada kjøpt seg plass om bord. Japan sender en månerobot, Emiratene en rover og fra Canada kommer det utstyr til tre ulike eksperimenter.

Året etter vil det sendes opp et nytt landingsfartøy, denne gang med en egen rover fra ispace som er under utvikling, før et nytt og enda større landingsfartøy er tenkt til en ekspedisjon i 2024. Dette fartøyet er for tiden under utvikling i USA.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 42 2021

<b>RAKETTEN:</b> Det er en Falcon 9 fra SpaceX som skal få de japanske landingsfartøyene <br/>opp i verdensrommet.
RAKETTEN: Det er en Falcon 9 fra SpaceX som skal få de japanske landingsfartøyene
opp i verdensrommet.
Foto: NTB/USA TODAY Network

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2021.

Les også