Prøvekjørt: Oral-B Genius X 20400N – elektrisk tannbørste

Trodde du virkelig at du kunne å pusse tenner?

Tro om igjen. Du pusser for lite og for hardt. Vi har testet smart-tannbørsten som lærer deg å pusse tenner.

<b>TEST:</b> Vi har testet Oral-B Genius X elektrisk tannbørste i en måneds tid og har oppdaget nye ting vi kan forbedre med vår tannpuss.
TEST: Vi har testet Oral-B Genius X elektrisk tannbørste i en måneds tid og har oppdaget nye ting vi kan forbedre med vår tannpuss. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Følelsen av helt rene tenner. Den glemmer jeg ikke. Tannreguleringen var av og en splitter ny oppfinnelse dukket opp i livet mitt: En elektrisk tannbørste. Den ga meg helt rene og glatte tenner.

LES OGSÅ: (+) Hvorfor stoler jeg ikke på multifuelbrenneren?

Etter å ha slitt ut en del elektriske tannbørster opp gjennom årene, har jeg alltid tenkt at den aller første tannbørsten min også var den beste.

Batterilevetiden var «uendelig» og tannbørsten holdt ut i utrolig mange år før den ble utslitt. Ingen av mine senere elektriske tannbørster har vært like gode på batterilevetid og «kvalitet».

<b>SMART ETUI:</b> Oral-B Genius X kommer med et smart reiseetui som har en ekstra USB-port, slik at du kan lade tannbørsten og mobilen samtidig.
SMART ETUI: Oral-B Genius X kommer med et smart reiseetui som har en ekstra USB-port, slik at du kan lade tannbørsten og mobilen samtidig. Foto: Hallvard Lunde

For å være helt ærlig, så har det vel knapt skjedd store gjennombrudd på utviklingen av de elektriske tannbørstene siden de første ordentlige utgaven kom på markedet for ganske mange år siden.

LES OGSÅ: Dette er en råtass av en mobil

Tannbørste med Bluetooth

For et par år siden fikk vi vår første «smarte» tannbørste med Bluetooth. Håpet om en «tannbørsterevolusjon» forsvant fort.

Det eneste den trådløse utgaven bidro til var å redusere batterilevetiden ytterligere. Appen som fulgte med Bluetooth-tannbørsten var heller ikke spesielt nyttig.

Tannbørste med kunstig intelligens

I høst har vi fått prøve den splitter nye Oral-B Genius X, en elektrisk smart-tannbørste med Bluetooth og AI-teknologi.

AI står for kunstig intelligens og ifølge en pressemelding fra Oral-B har tannbørsten lært seg unike pussemønster basert på data fra tusenvis av mennesker.

På den måten skal tannbørsten klare å identifisere brukerens pussestil og kunne gi «pusseren» tilbakemelding på hvor godt man pusser.

Nyttig app

Etter å ha brukt Oral-B Genius X i en drøy måned, har vi faktisk lært et par ting. Det første er at vi stort sett tidligere har pusset tennene for lite lenge.

Ifølge Oral-B bruker man i snitt mellom 30–60 sekunder på å pusse tennene. Det er for lite.

Tannleger anbefaler, ifølge Oral-B, at du pusser tennene i minst to minutter. Her kommer Oral-B-appen inn som en nyttig medhjelper.

Den tar tiden mens vi pusser tennene og den viser oss hvilke tenner vi må pusse. Anvisningene er litt grove og i appen er over- og underkjeven er delt i tre soner – totalt seks soner – som må dekkes. Her vil du få godkjent en hel sone selv om du pusser bare på én tann, men da lurer man jo bare seg selv.

I testperioden opplevde vi appen som en nyttig guide. Både som en motivator for å pusse lenge nok, men også for å dekke hele tanngarden.

Appen og tannbørsten kobler seg også lynraskt til hverandre. Her er det ikke noe ventetid. Har du pusset uten å åpne appen på mobilen, så vil pusseøkten lagres på tannbørsten og synkroniseres neste gang du åpner appen.

LES OGSÅ: Test av Huawei Watch GT 2 Sport Edition

Tannbørste med modus

Den elektriske tannbørsten, Oral-B Genius X, har seks ulike pusseinnstillinger. Her får du alt fra en ekstra kraftig rengjøring for hvitere tenner til et modus for å pusse tungen.

En ulempe her er at tannbørsten må være på for å skifte pussemodus. For å unngå søl, bør du skifte modus mens børstehodet er tørt. Tar du på tannkrem og vann og slår på tannbørsten, ja da må du pusse speilet etterpå.

Når tannbørsten først er i munnen, må du enten se i speilet hvilken innstilling du har valgt eller se på Oral-B-appen på mobilen. Det første er klønete og det andre er også klønete om du ikke har åpnet appen før du starter.

<b>UPRAKTISK:</b> Det er vanskelig å se hvilket modus man har valgt når man først har puttet tannbørsten i munnen. Velg modus først. Puss etter på.
UPRAKTISK: Det er vanskelig å se hvilket modus man har valgt når man først har puttet tannbørsten i munnen. Velg modus først. Puss etter på. Foto: Hallvard Lunde

Smart tilbehør

Vår tannbørste (Oral-B Genius X 20400N) kommer med også med et smart reiseetui, der du både kan lade og oppbevare tannbørsten din.

Etuiet har også USB-uttak, slik at du samtidig kan bruke etuiet til å lade mobilen din.

<b>GENIUS X:</b> Oral-B Genius X kommer i en sort utførelse, noe vi synes er en lekker oppgradering etter år med hvite elektriske tannbørster.
GENIUS X: Oral-B Genius X kommer i en sort utførelse, noe vi synes er en lekker oppgradering etter år med hvite elektriske tannbørster. Foto: Braun

Konklusjon

Etter å ha prøvekjørt Oral-B Genius X i en måneds tid, så har vi lært et par nye ting om egen tannpuss.

Som mange andre, pusser vi tennene for lite lenge. De gangene vi pusser med Oral-B-appen åpen, så pusset vi alltid tennene i minst to minutter. Ofte lenger.

Uten appen ble pussetiden kortere. Vi lærte også at vi noen ganger bruker for mye kraft under tannpussen.

Slik pusser du best tennene

Ifølge Forskning.no, så spriker rådene til ekspertene på hvilken pussemetode som er best. Ifølge anbefalingen til 42 britiske tannleger sier mer enn halvparten at du bør pusse i to minutter eller mer. Norsk Tannpleierforening sier du bør holde ut i to minutter. Forskning.no skriver at en god tannpuss bør starte i et hjørne, for deretter å pusse systematisk og grundig gjennom hele munnen.

Det anbefales også at tungen gis en liten puss, siden tungen er en tumleplass for mange bakterier.

Du skal ikke skylle med vann etter at tannpussen er over, da mister man effekt fra fluoren i tannkremen.

En ulempe er at noen ganger ønsker man bare en kjapp «oppfriskningstannpuss» i løpet av dagen. Disse korte seansene registreres også i appen og bidrar til å redusere den gjennomsnittlige pussetiden.

Her burde det blitt skilt mellom «hovedtannpuss», typisk morgen og kveld, og andre, kortere pusseøkter.

LES OGSÅ: Nå blir det lettere å velge riktig liggeunderlag

Når man skal selge et produkt er det fint med mange funksjoner. I praksis så er «det enkle ofte det beste». Erfaringen vår er at vi ikke bruker noe annet enn «normalmoduset» til «hverdags». Det eneste moduset vi synes ga oss noe ekstra var moduset for «hvitere tenner».

Det pusset ganske kraftig og vi merket at det rengjorde tennene våre svært grundig.

Den kunstige intelligensen føler vi blir litt usynlig. Det eneste appen forteller oss er at AI-funksjonen har gjenkjent pussingen vår et antall ganger og oppgir et prosenttall.

Hva dette prosenttallet egentlig betyr er vi mer usikker på. Er 88 prosent med AI bra eller dårlig? Her burde vår pussing blitt sammenlignet med andre pussere. En tilbakemelding på om du pusser dårligere eller bedre enn folk flest kunne ha vært nyttig og motiverende.

<b>APP:</b> Oral-B-appen er kjapp og tannbørsten kobler seg raskt til appen på mobilen. Skjermbildet til venstre viser hvor godt du pusser. Når tennene er pusset godt nok, blir de hvite. Over- og underkjeven er hver delt i tre felt som må dekkes.
APP: Oral-B-appen er kjapp og tannbørsten kobler seg raskt til appen på mobilen. Skjermbildet til venstre viser hvor godt du pusser. Når tennene er pusset godt nok, blir de hvite. Over- og underkjeven er hver delt i tre felt som må dekkes. Foto: Skjermbilde

Spesifikasjoner: Oral-B Genius X 20400N

Pusseinnstillinger: Hvite tenner, normal, tannkjøttmassasje, rengjøring av tungen, sensitiv
Batterilevetid: cirka 2 uker
Lader: Separat lader for hjemmebruk, pluss lader i reiseetui
App: Ja
Trådløs teknologi: Bluetooth

Dersom du ikke ønsker å bruke 2.000 kroner på en elektrisk tannbørste, så kan du kjøpe en rimeligere utgave og bruke stoppeklokken på mobilen for å sikre at du pusser lenge nok.

Det enkle er ofte det beste, men av og til er det «vanskelige» morsomst.

Oral-B Genius X gjør tannpussen litt morsommere, selv om vi tviler på om vi kommer til å bruke appen hver dag når testperioden vår er over.

Vår vurdering

PLUSS: Nyttig app, rask synkronisering mot app, smart reiseetui, app gir fokus på pusseteknikk og pussetid

MINUS: Modusskifte vanskelig under bruk, kostbar

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2019, og sist oppdatert 09/02 2021.

Les også