Her dyrkes det meste av verdens heroin

Opiumsbøndene blir mer effektive

På ett år har hele 1000 kvadrat-kilometer med opiumsmark forsvunnet i Afghanistan. Den dårlige nyheten er at det ikke har gått ut over produksjonen.

Foto: NTB scanpix
Sist oppdatert

FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) regner med at nesten 80 prosent av all opium i Afghanistan blir dyrket i de sørvestlige delene av Afghanistan, i provinsene Helmand, Farah, Kandahar, Nimroz og Uruzgan. Denne produksjonen er så stor at den utgjør to tredjedeler av verdens samlede heroinmarked.Dette til tross for at området det blir dyrket på har minsket kraftig.

I 2018 regnet man med at 263 tusen hektar jord ble brukt til å dyrke opiumsvalmuer, i 2019 er dette minsket til 163 tusen hektar. Eller 1630 kvadratkilometer.

Likevel er produksjonen av opium uforandret fra 2018 til 2019. 6400 tonn opium ble produsert begge årene.

Ingen driftskostnader

Bøndene har tatt i bruk enkel allmenn teknologi, som solcellepaneler og elektriske vannpumper som har sikret produksjonen. Utstyr som bare krever en investering på omkring
5000 dollar, eller 50 000 norske kroner, og nesten ingen driftskostnader etter det.

– De borer seg ned 100 meter eller så til grunnvannet, setter inn en elektrisk pumpe og kobler det til solcellepanelene, og så bingo, sier Richard Brittan i analyseselskapet Alcis.

Endrer landskapet

Ved hjelp av solcellepaneler, pumper og grunnvann har bøndene som dyrker opium laget vanningsanlegg og -systemer som har gitt en mer effektiv produksjon i karrige og tidligere utilgjengelige deler av Helmanddalen.

Tidligere har bare 12 prosent av landet vært egnet til å drive jordbruk, men ved hjelp av solpaneler er landskapet i det sørlige Afghanistan i ferd med å endres. Ifølge Richard Brittan er det hele 67 000 solcellesystemer på plass i
Helmand-dalen alene.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 41 2020

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2020, og sist oppdatert 19/08 2020.

Les også